Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 грудня 2022 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 грудня 2022 року: резюме

10:00,
27 Грудня 2022
2143

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 грудня 2022 року: резюме

10:00,
27 Грудня 2022
2143
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 грудня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 грудня 2022 року: резюме
Про що і як розповідали в ефірних блоках ICTV та СТБ, «Ради», Суспільного і «1+1» — стисло.

Повний моніторинг за 19 грудня 2022 року читайте тут.

Ефірні блоки телеканалів «Інтер» і «Ми — Україна» не припадали на цю добу. 

Ефірна сітка каналів

Нічний ефірний блок медіагрупи StarLightMedia складався із суцільних повторів і фільмів. У цьому сенсі, звісно, цей шестигодинний нічний блок не є показовим для самої медіагрупи, натомість є симптоматичним для загального планування ефіру марафону. Бо знову ж повернення до графіка, коли канал, який працює з 18-ї до 24-ї, потім заповнює ще й нічний час із опівночі до шостої ранку, є поганим рішенням. Зрозуміло, що багатьом каналам не вистачає ресурсу, щоб робити 12 годин ефіру на межі діб повноцінними. І в чому тут сенс, якщо роботу марафону забезпечують цілих 6 учасників, я не розумію. У підсумку виходить, що за подібного підходу в ефірі телемарафону цієї доби до шостої ранку навіть теоретично не могли повідомити про нічну атаку дронами на Київ, яка відбувалася близько 3:30. Уявіть телеглядача, який прокинувся від потужних вибухів і вирішив довідатися, що відбувається, з телемарафону. А в телемарафоні йому показують учорашні новини.

Повертаючись до блоку каналів ICTV та СТБ: він складався з повторів одного короткого випуску новин і підсумкового випуску за 18 грудня (обидва випуски ще й протягом самого блоку повторювали кожний двічі), повторів кількох гостьових студій, сюжетів тижневика «Факти тижня», а також документальних і пропагандистських фільмів. Усе це йшло в ефірі безсистемно, без прив’язки до годинних блоків і «рівних» годин.

Структура блоку каналу «Рада» була звичайною. Кожна ефірна година починалася з короткого 10–12-хвилинного випуску новин і продовжувалася гостьовими студіями.

Структура блоку Суспільного була такою ж, як і раніше: 30-хвилинний випуск новин і 2,5 години гостьових студій, далі так само.

Структура блоку каналу «1+1» знову була нерівномірною: годинний випуск новин, потім годинна гостьова студія, далі теж годинний підсумковий випуск, півторагодинна гостьова, 30-хвилинний випуск новин і годинна гостьова. 

Основні теми дня

Нічна атака дронів на Київ та область. Сама подія сталася під час ефірного блоку каналів ІCTV та СТБ, але не могла бути там висвітлена, оскільки весь цей нічний блок був заповнений повторами і фільмами. Не можу не віддати належне: на каналі «Рада» (щоправда, не в новинах, а в гостьових студіях) працювали цього разу доволі оперативно і по-новинному, повідомляючи останні новини щодо нічної атаки дронами, і вже з першого ж блоку о шостій ранку обговорювали тему з різними гостями. Натомість випуски новин виглядали блідо, бо це були суцільні повтори з мінімальним оновленням інформації. Зробили два прямі ввімкнення з місця падіння ворожого дрона на Київщині і ввімкнення з Миколаєва. Було також ввімкнення із Шевченківського району Києва про враження людей від нічної атаки дронів (але малоінформативне). У студії тему обговорювали з головою Київської МВА Сергієм Попком, головою Київської ОВА Олексієм Кулебою, головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк, речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом, речником Одеської ОВА Сергієм Братчуком. З експертом Офісу реформ Кабінету Міністрів Максимом Гардусом говорили про наслідки ворожих атак для української енергосистеми. У блоці Суспільного був репортажний сюжет про наслідки влучання ворожого дрона на Київщині. Тему у студії обговорювали з речником Київської МВА Михайлом Шамановим, речником Одеської ОВА Сергієм Братчуком і з директором Центру досліджень енергетики Олександром Харченком. У блоці каналу «1+1» тему висвітлювали ввімкненням кореспондента з місця падіння уламків дрона в Києві. Тему обговорювали з точки зору наслідків для енергосистеми з гендиректором компанії Yasno Сергієм Коваленком і з керівником Центру досліджень енергетики Олександром Харченком. Також говорили про наслідки для Києва з речником Київської МВА Михайлом Шамановим.

Поїздка Путіна до Лукашенка. У блоці каналів ІCTV та СТБ про цю анонсовану майбутню подію доби не повідомляли й тема не обговорювалася. У блоці телеканалу «Рада» тему обговорювали з експертом — колишнім заступником начальника Генштабу Ігорем Романенком і частково — з головою Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом. У гостьових студіях Суспільного тему обговорювали з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком, головою Кабінету представників Світлани Тихановської Валерієм Ковалевським і з експертами Павлом Лакійчуком, Валентином Гладких і Миколою Давидюком. У блоці «1+1» на цю тему був оглядовий сюжет. У гостьових студіях про це говорили із секретарем РНБО Олексієм Даніловим, речником Головного управління розвідки Андрієм Юсовим і співзасновником Інституту майбутнього Юрієм Романенком. 

Новинна складова ефірів

Новинна складова блоку каналів ICTV та СТБ (умовно, бо ж усе новинне було повторами з попередньої доби) була такою: 5 репортажних сюжетів, жодного прямого ввімкнення і максимум одна гостя-ньюзмейкерка. Репортажі були про навчання українських військових на Рівненщині, про розмінування на Донеччині, про бої за Бахмут, російські катівні в Херсоні, про роботу аеророзвідників поблизу Бахмута.

Новинна складова у блоці каналу «Рада» була такою: один репортаж і один спецрепортаж, 5 репортажних прямих ввімкнень і 12 ньюзмейкерів у гостьових студіях. Сама новинна складова майже повністю припала на гостьові студії, у шести випусках новин репортажів майже не було. Дивне, як на мене, планування. Бо є значна частина аудиторії, яка не дивиться гостьових студій, а з новин, виходить, могла дізнатися мізерну частину інформації про поточні події. Репортажні сюжети були про відкриття в Полтаві «резиденції Святого Миколая» і про виживання людей у прифронтовому Оріхівському районі Запорізької області. Прямі ввімкнення були з Миколаєва про нічну атаку дронами і крилатими ракетами на півдні, два ввімкнення з місця падіння ворожого дрона на Київщині, із Шевченківського району Києва про враження людей від нічної атаки дронів і з Запоріжжя про ситуацію в області.

Новинна складова блоку Суспільного була такою: 6 репортажних сюжетів, одне пряме ввімкнення і два гостя-ньюзмейкера. Не дуже-то для активного часу доби. Репортажі були про наслідки влучання ворожого дрона на Київщині, про розмінування звільнених сіл на Херсонщині, про роботу сумських хірургів в умовах відімкнень електроенергії і повітряних тривог, про звільнене селище Мирне Миколаївської області, про звільнене село Олександрівка на Херсонщині і як у Миколаєві фанати дивилися фінал чемпіонату світу з футболу. Пряме ввімкнення було про відкриття резиденції Святого Миколая в Луцьку.

Новинна складова блоку каналу «1+1» була такою: 5 репортажних сюжетів і 5 прямих ввімкнень. У гостьовій студії каналу побувало 4 ньюзмейкери. Сюжети були про ворожі обстріли Херсона, про поїздку духовного хору Православної церкви України на південь і схід із колядками для бійців, про Інтернаціональний легіон української армії, про святкування дня Святого Миколая в Херсоні і про презентацію у Варшаві видання українських щоденників часу війни. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожої атаки по Києву з місця падіння уламків одного з дронів, про відкриття новорічної ялинки в Києві, про свято Миколая для дітей у Херсоні і про святкову локацію в центрі Києва. 

Гостьові студії

Гостьові студії ICTV та СТБ були повторами з попередньої доби. Загалом показали розмови з 5 гостями: ньюзмейкерка, експерт, журналіст і двоє учасників подій. З лауреаткою Нобелівської премії миру, правозахисницею Олександрою Матвійчук говорили про значення міжнародних премій для того, щоби світ почув Україну, і про трибунал для Росії за воєнні злочини. З іншими гостями говорили про загрози з боку Білорусі й потенціал російської армії, про сучасну українську літературу та публіцистику і про підсумки нацвідбору «Євробачення».

У гостьових студіях блоку каналу «Рада» цього дня побувало загалом 29 гостей: 12 ньюзмейкерів, 7 речників, 2 радника, 7 експертів і один учасник подій. Велика кількість гостей, особливо в останніх двох годинних блоках, частково вела до зниження якості інтерв’ю: ведучі явно поспішали ці розмови закінчувати, інколи перебиваючи гостей посеред думки. Про наслідки нічних атак дронами говорили з керівником Київської МВА Сергієм Попком, головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, головою Київської ОВА Олексієм Кулебою. Про ситуацію в різних областях говорили з керівниками адміністрацій: Сумської Дмитром Живицьким, Луганської Сергієм Гайдаєм, Чернігівської В’ячеславом Чаусом, Херсонської Ярославом Янушевичем. З міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком говорили про закриття майданчиків російської пропаганди в Європі. З першим заступником голови Верховної Ради Олександром Корнієнком обговорювали роботу парламенту над євроінтеграційним законодавством. З керівницею спеціальної комісії з питань моніторингу в отриманні й використанні міжнародної матеріально-технічної допомоги Олександрою Устіновою обговорювали перспективи постачання Україні новітніх західних систем протиповітряної оборони і літаків. З в. о. голови Держатомрегулювання Олегом Коріковим говорили про безпеку АЕС і про ситуацію на Запорізькій станції. З експертами, речниками і радниками обговорювали нічну ворожу атаку дронами, ситуацію на різних ділянках фронту, постачання західної зброї, стан енергосистеми і систем зв’язку, майбутній візит Путіна до Білорусі й загрози нового наступу звідти, перспективи створення міжнародного трибуналу тощо.

У гостьових студіях Суспільного цього дня загалом побував 21 гість. З них ньюзмейкерів було лише двоє, 3 речники, 2 радники, 10 експертів, один журналіст і троє учасників різних подій. Із протоієреєм Православної церкви України Михайлом Омеляном говорили про зміну церковного календаря. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про ситуацію в області з електрикою, водою і теплом. З іншими гостями обговорювали наслідки нічної атаки дронами і стан енергосистеми, переговори в Мінську Путіна та Лукашенка та ймовірність наступу з Білорусі, ситуацію на Херсонщині й на півдні країни загалом, ворожі обстріли прифронтових регіонів, підсумки зустрічі лідерів країн Північної Європи в Ризі, прогнози зростання цін на харчі та інфляцію наступного року, святкування різдвяних і новорічних свят під час війни.

У гостьових студіях «1+1» цієї доби загалом побувало 10 гостей. Четверо з них були ньюзмейкерами, також були два речники, два радники і двоє експертів. Із секретарем РНБО Олексієм Даніловим говорили про можливу мету зустрічі Путіна з Лукашенком у Білорусі і про ресурси України та Росії для затяжної війни. З Митрополитом Епіфанієм обговорювали перенесення святкування Різдва. З головою Херсонської ОВА Ярославом Янушевичем — про поточну ситуацію в Херсоні та області. З гендиректором компанії Yasno Сергієм Коваленком — про ситуацію з електропостачанням у Києві й можливості відновлення енергосистеми України. З іншими гостями говорили про обміни полонених, про спроби Росії збільшити виробництво ракет, про наслідки нічної атаки дронами на Київ і область, про виживання українських бізнесів у нинішніх умовах, про архітектуру світу після завершення війни й поразки Росії, про новітню «гонку озброєнь» тощо. 

Порушення стандартів

У блоці телеканалів ICTV та СТБ загалом було 306 порушень стандартів з урахуванням повторів. Найбільше (233) було порушень стандартів відокремлення фактів від думок. Це були і власні міркування журналістів у новинах, і неавторизовані міркування журналістів в авторських сюжетах і студіях тижневика, і безпідставні узагальнення. Порушень стандарту достовірності було 49, стандарт порушували в усі можливі способи. Порушень стандарту точності було 16, переважно некоректна робота з картинкою. Інші стандарти порушувалися небагато.

Загалом грубих порушень стандартів у блоці каналу «Рада» було 199. Найбільше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Із 92 порушень дві третини становили суб’єктивні міркування журналістів у новинах. Чимало також було випадків, коли ведучі гостьових студій не авторизували власних думок. 67 разів порушували стандарт достовірності інформації. Тут найбільше порушень припадало на узагальнені розмиті посилання на джерела інформації. Стандарт точності порушували 23 рази, переважно некоректно «перекриваючи» тексти в коротких повідомленнях. 14 разів порушували стандарт доступності подачі інформації.

Порушень стандартів у блоці Суспільного цієї доби було менше, ніж попереднього разу, але все одно забагато, тим більш як для суспільного мовника: 58. Найбільше було порушень стандарту достовірності (23 випадки), з них найчастіше траплялися узагальнені розмиті псевдопосилання. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 16 разів, у більшості випадків це були журналістські оцінки в новинах. Всі 10 порушень стандарту точності стосувалися невідповідності картинки і слів за кадром, половина — в коротких формах у новинах, половина в марних спробах «ілюструвати» розмови з гостями. Порушень стандарту повноти було лише 3. І було шість порушень стандарту доступності інформації.

Загалом у блоці каналу «1+1» було 161 порушення стандартів. Найбільше — 89 разів — порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і безпідставні узагальнення. Стандарт достовірності порушували 39 разів, найбільше — приховуючи під узагальненими посиланнями авторство суб’єктивних думок. Майже всі 27 порушень стандарту точності стосувалися невідповідності картинки і слів за кадром, як у новинах, так і в марних спробах «ілюструвати» розмови з гостями. Інші стандарти порушували небагато. 

Інші позиції

В ефірі марафону 19 грудня не повідомлялося про такі події / теми дня:

  • «Венеційка» рекомендує змінити законопроєкт про Конституційний Суд у редакції, яку підтримують експерти.
  • В окупованому Мелітополі знову сталися вибухи.
  • Народна депутатка Янченко йде зі «Слуги народу» через розбірки, які влаштувала голова партії Шуляк із пораненим бійцем.
  • Словаччина отримала від Німеччини перший танк Leopard замість переданих Україні Т-72.
  • У звільненому Ізюмі відновили газопостачання.
  • Окупанти затримали в Маріуполі школярку за напис «Ви його розбомбили, іуди».
  • «Газпром» рекордними темпами постачає Китаю газ.
  • Путін вирішив дарувати «героям війни» землі в Криму.
  • На в’їзді в Київ затримали священника Московського патріархату за підривну діяльність.
  • Експрем’єр Джонсон створює фонд для підтримки українських аграріїв.
  • МЗС Росії погрожує Греції через плани надати засоби ППО Україні.
  • Один із ворожих «шахедів» вночі пролетів біля атомного блоку Південноукраїнської АЕС.
  • ОДКБ анонсувала військові навчання на західних кордонах.
  • Розслідування справи проти Януковича й Азарова за «харківські угоди» завершено.
  • НАБУ продовжить розслідування у справі проти ексголови НБУ Шевченка.
  • Окупанти проводять обшуки й затримання кримських татар.
  • В Алчевську пожежа на складі в окупантів, — Стратком.
  • У Маріуполі озброєні зеки втекли з армії окупантів, — радник мера.

Проявів політичного піару у блоці ICTV та СТБ не було, натомість був прояв бізнесового піару — позитивна згадка фармацевтичної компанії «Артеріум» у сюжеті.

У блоці каналу «Рада» було три прояви політичного піару. Типовий «паркетний» матеріал про висловлювання прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, повідомлення про допис у твітері радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка. І був піар-сюжет про те, що народна депутатка Людмила Марченко організувала поїздку юних футболістів до Грузії.

Проявів політичного піару у блоці Суспільного цієї доби не було.

У блоці каналу «1+1» були три прояви політичного піару, всі присвячені діянням Фонду Ігоря Палиці, давнього соратника власника каналу Коломойського.

Російських наративів і токсичних медіаперсонажів у блоках ICTV та СТБ, Суспільного і «1+1» не було. Російських наративів в ефірі каналу «Рада» цієї доби не звучало, гостьові студії вели троє токсичних ведучих: Тетяна Гончарова, Максим Зборовський і Назар Довгий.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду