Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  25-26 липня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 25-26 липня 2023 року — резюме

11:00,
7 Серпня 2023
1389

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 25-26 липня 2023 року — резюме

11:00,
7 Серпня 2023
1389
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  25-26 липня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  25-26 липня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках Суспільного, каналів «Ми — Україна», «Інтер», ICTV та СТБ, «Рада» й «1+1» — стисло.

Повний огляд — тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була такою: до 10-ї ранку щогодини було по два 10-хвилинних випуски новин (на початку години і на 30-й хвилині), решта часу були гостьові студії. З 10-ї ранку ефірні години починалися з 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичайною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку Суспільного була такою: перші дві ефірні години починалися випусками новин (30- і 20-хвилинними), о 20-й був підсумковий годинний випуск, далі була годинна гостьова студія.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: з 8-ї до 10-ї в кожній годині були по два коротких випуски новин (на початку години 15-хвилинні, посередині години 10-хвилинні), решту часу займали гостьові студії. У наступній годині був лише 15-хвилиний випуск новин на початку, далі була гостьова студія. В останню годину блоку був 40-хвилинний випуск новин і 20-хвилинна гостьова студія.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була стандартною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, замість яких часом були або сюжет тижневика, або пропагандистський фільм. Новини вели спочатку Олена Фроляк, згодом Тетяна Висоцька, розмовні студії вів Вадим Карп’як.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була сталою: ефірні години починалися 20-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, о 21-й відповідно годинна гостьова студія.

Основні теми дня

25 липня

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі телеканалу «Інтер» був репортаж про бої на Авдіївському напрямку, говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим. На каналі «Ми — Україна» основну тему (не лише цього дня, а й загалом усього марафону) згадували лише в коротких повідомленнях у новинах. В ефірі Суспільного у новинах були лише короткі повідомлення, в студії обговорювали тему з головою Донецької ОВА Павлом Кириленком, речником 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Арсенієм Приліпком, із виконавчим директором Українського інституту майбутнього Вадимом Денисенком і командиром роти ударних безпілотників «Ахіллес» 92-ї окремої механізованої бригади Юрієм Федоренком.

Нічна атака дронами по різних областях України. На «Інтері» говорили в студії з речником Повітряних Сил Юрієм Ігнатом. В ефірі каналу «Ми — Україна» тему не згадували взагалі. В ефірі Суспільного тему лише коротко згадували в новинах.

26 липня

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі «1+1» був репортажний сюжет про бої реактивної артилерії на Донеччині. В студії тему обговорвали з речником Генштабу Андрієм Ковальовим і речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк. В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортажний сюжет про бої мінометників біля Нью-Йорка, було пряме ввімкнення з Донеччини про ситуацію на різних ділянках фронту. В студії говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Валерієм Шершнем і з командиром взводу аеророзвідки 17-ї окремої танкової бригади В’ячеславом Воробйовим. В ефірі каналу «Рада» в новинах тему згадували лише короткими повідомленнями. В студії її обговорювали з заступницею міністра оборони Ганною Маляр і з воєнним експертом Петром Черником.

Засідання Ради Україна — НАТО через зрив «зернової угоди» Росією. В ефірі каналу «1+1» було пряме ввімкнення з Брюсселя про очікування від засідання Ради. В студії тему обговорювали з політичним експертом Максимом Джигуном. В ефірах каналів ICTV та СТБ темі був присвячений оглядовий сюжет, у студії тему обговорювали з головою постійної делегації України в ПА НАТО нардепом Єгором Чернєвим. В ефірі каналу «Рада» робили пряме ввімкнення з Брюсселя, в студії тему обговорювали з радником керівника ОП Михайлом Подоляком.

Масована ракетна атака ворога по Україні. Сама подія за часом припала на вечірній ефірний блок телеканалу «Рада». Ведучі інформували про перебіг подій (із телеграм-каналу Повітряних cил), обговорювали тему з членом Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федором Веніславським і з речником Повітряних cил Юрієм Ігнатом.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажних сюжети, 7 прямих ввімкнень, 2 гості-ньюзмейкери в студії. Репортажні сюжети були про швидку психологічну допомогу бійцям на фронті, про бої на Авдіївському напрямку й про обвалений міст на Закарпатті. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Миколаївщини, Запоріжжя, Харківщини, Дніпропетровщини, Сумщини та Чернігівщини, про документування фактів руйнувань історичних пам’яток у центрі Одеси та про реакції США на припинення «зернової угоди» й обстріли портової інфраструктури України.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: лише один репортажний сюжет (про ДТП на блокпосту в Києві), 3 прямих ввімкнення (всі — з суду щодо обрання запобіжного заходу колишньому одеському військкому Борисову), в студії побувало 6 гостей-ньюзмейкерів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була такою: 5 репортажних сюжетів і 3 прямих ввімкнення (ще одне було нерепортажним). У студії побувало 5 гостей-ньюзмейкерів. Репортажі та спецрепортажі були про ДТП на блокпості в Києві, про те, як волонтери розчищали після окупації, обстрілів і підтоплення будинок культури на Херсонщині, про розбір завалів зруйнованого будинку в Одесі, про те, як жителі Херсонщини прибирають власні оселі після затоплення та про відбудову після окупації і боїв селища Мощун під Києвом. Було два прямих ввімкнення про засідання суду з обрання запобіжного заходу колишньому одеському військкому Борисову та ввімкнення з США про новий пакет збройової допомоги Україні.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була цього дня непереконливою: 5 репортажних сюжетів і 2 прямих ввімкнення (ще одне було неподієвим), і лише одна гостя-ньюзмейкерка в студії. Репортажі були про бої реактивної артилерії на Донеччині, про форум волонтерів у Одесі та про встановлення тимчасового мосту на Закарпатті, спецрепортажі — про виживання прифронтового Гуляйполя та про розмінування на звільнених землях Херсонщини. Прямі ввімкнення були про наслідки буревію на Прикарпатті та про очікування від засідання Ради Україна — НАТО.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 9 репортажних сюжетів і одне пряме ввімкнення. В студії побувало 4 гості-ньюзмейкери. Репортажі були про евакуацію поліцейськими двох родин із дітьми з прифронтової Щербинівки поблизу Торецька, про погашення «Укрпоштою» нової марки, присвяченої СБУ, про поховання у Павлограді загиблого в Оленівці бійця «Азова», про вишкіл від «Азова», про підготовку до зміни герба на щиті Батьківщини-матері, про роботу стабпункту на фронті на Донеччині, про звільнену Новодарівку на Запоріжжі, про прифронтовий Нью-Йорк і роботу мінометників і пряме ввімкнення про ситуацію на східному фронті.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була слабкою в репортажній частині: лише 2 репортажних сюжети й одне пряме ввімкнення. В гостьовій студії побувало 7 гостей-ньюзмейкерів. Репортаж був про приїзд тайванської гуманітарної делегації у звільнені від окупантів села Херсонщини та Миколаївщини, був спецрепортаж про прифронтовий Золочів на Харківщині та пряме ввімкнення з Брюсселя про підсумки засідання послів на Раді Україна — НАТО.

Гостьові студії

У гостях у каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 8 людей: 2 ньюзмейкери, 3 речники, один радник, одна експертка й один учасник подій. З членом Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитром Соломчуком говорили про перспективи українського агроекспорту після виходу Росії з «зернової угоди». З першим заступником голови Львівської ОВА Андрієм Годиком говорили про ситуацію з укриттями на Львівщині. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту та на тимчасово окупованих територіях, вдосконалення ворогом різних типів ракет і можливості Повітряних сил їм протистояти, про останні атаки безпілотниками по Москві й окупованому Криму, небезпеку підриву росіянами ЗАЕС, про справу одеського воєнкома Борисова, про психологічну реабілітацію військових і членів їх сімей, про роботу компанії з гуманітарного розмінування та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 12 гостей: 6 ньюзмейкерів, одна радниця і 5 експертів. З членом Комітету ВР з питань фінансів та митної політики Олексієм Леоновим обговорювали перспективи українського агроекспороту після припинення дії «зернового коридору». З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З головою Луганської ОВА Артемом Лисогором — про ситуацію на окупованих територіях області. З першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським — про ворожі обстріли громад області. З заступником міністра енергетики Фарідом Сафаровим — про стан і готовність до зими енергосистеми. Із заступницею голови Комітету ВР з питань регіонального розвитку та містобудування Оленою Шуляк говорили про компенсації українцям за власноруч ремонтоване пошкоджене окупантами житло. З іншими гостями обговорювали справу колишнього одеського військкома Борисова, реакцію США на атаку дронами по Москві, намагання Росії розсварити Україну й Польщу, розміщення російської ядерної зброї в Білорусі та створення Росією сильних позицій для переговорів із Заходом та інші теми.

У гостях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 18 людей, з них 5 були ньюзмейкерами, 3 речника, один радник, 4 експерти, 2 журналісти й 3 учасники подій. З секретарем РНБО Олексієм Даніловим говорили про російську ядерну зброю та про «вагнерівців» у Білорусі. Про ситуацію на Донеччині говорили з головою ОВА Павлом Кириленком, а про ситуацію в окупованому Криму — з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим. Із заступником міністра аграрної політики та продовольства Тарасом Висоцьким говорили про перспективи українського агроекспорту. З міським головою Сум Олександром Лисенком — про підсумки перевірки бомбосховищ у місті. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, стан укриттів у різних містах, майбутнє засідання Ради Україна НАТО й долю «зернового коридору», виробництво українських дронів для ЗСУ, посилення мобілізації в Росії та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 гостей: одна ньюзмейкерка, 2 речники, один експерт і 5 учасників подій. З головою Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Оленою Шуляк говорили про програму «ЄВідновлення» з надання компенсацій за зруйноване житло та про кадрові питання. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, небезпеку атак Росії на цивільні судна в Чорному морі, очікування від засідання Ради Україна НАТО з приводу виходу Росії з «зернової угоди», проєкт із допомоги охочим у вивченні української мови, участь росіян і білорусів у міжнародних спортивних змаганнях, можливості міжнародного юридичного переслідування групи «Вагнер» та інші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ загалом протягом чотирьох годин побувало 9 гостей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, радниця, експертка й учасник подій. З нардепом Данилом Гетманцевим говорили про повернення електронного декларування і про доходи місцевих бюджетів через отримання податків від військових частин. З головою Державної служби з питань етнополітики і свободи совісті Віктором Єленським говорили про настрої серед вірян і духовенства Московського патріархату щодо розриву з Москвою. З головою НАЗК Олександром Новіковим говорили про останні корупційні справи. З головою постійної делегації України в ПА НАТО Єгором Чернєвим говорили про очікування від засідання Ради Україна — НАТО. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, становище на підконтрольній Донеччині, ставлення українців до відповідальності Росії за воєнні злочини та до членства України в НАТО й інші теми.

У гостях каналу «Рада» за чотири години ефіру побувало 12 людей, з них 7 були ньюзмейкерами, один речник, двоє радників, один експерт і один учасник подій. З заступницею міністра оборони Ганною Маляр говорили про ситуацію на різних ділянках фронту та про логіку контрнаступальних дій ЗСУ. З верховним муфтієм Криму Айдером Рустемовим говорили про поточну ситуацію в окупованому Криму. З посолкою України в Південноафриканській республіці Любов’ю Абравітовою говорили про вплив блокування Росією українського агроекспорту на африканські країни. З членкинею Комітету ВР з питань бюджету Лесею Забуранною говорили про скасування податкових пільг для підприємців. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук говорили про формування кадрового резерву для звільнених територій. З членом Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федором Веніславським — про можливі розвитки подій зі спробами Росії блокувати Чорне море. З міністром захисту довкілля та природних ресурсів Русланом Стрільцем говорили про можливі наслідки для довкілля від потенційної катастрофи на ЗАЕС. З іншими гостями обговорювали масовану ракетну атаку ворога по Україні, кримінальні провадження щодо нардепа Арістова й ексвійськкома Борисова, підсумки засідання Ради Україна — НАТО, відновлення зруйнованих і пошкоджених російськими атаками енергетичних об’єктів та інші теми.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 294 рази, або ж по 73,5 раза на годину ефіру в середньому. Найбільше (203 рази) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 64 рази. Найбільше було узагальнених псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 19 разів. У більшості випадків це були невідповідності картинки й тексту в БЗ і сюжетах, і як «ілюстрації» до прямих ввімкнень і розмов із гостями. Стандарт повноти інформації було порушено 5 разів, стандарт доступності — 3 рази. Інші стандарти не порушували.

Протягом чотирьох годин ефіру журналісти каналу «Ми — Україна» порушували стандарти 259 разів, це майже по 65 разів на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 145 разів. Більшість із цих порушень були суб’єктивними думками журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій, цього дня ведучі гостьових студій також доволі багато разів не авторизували власні думки. Стандарт достовірності інформації порушували 66 разів, більшість із цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактів. Стандарт точності порушували 32 рази, майже всі ці порушення були некоректною роботою з картинкою. Стандарт повноти інформації в різні способи порушували 9 разів, стандарт доступності — 3 рази, одного разу було порушено і стандарт балансу думок. І тричі було порушено етичні норми через некоректну роботу з картинкою.

Загалом протягом чотирьох годин ефіру журналісти Суспільного порушували стандарти 166 разів, це по 41,5 порушення на годину ефіру в середньому. Найбільше — 67 разів — порушували стандарт достовірності, найбільше було неперевіреної інформації з інтернету й розмитих псевдопосилань на джерела фактів. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 59 разів. Найбільше було суб’єктивних думок журналістів у новинах. Стандарт точності порушували 24 рази, з них 10 — були фактичні неточності різного виду, все інше — була некоректна робота з картинкою як у сюжетах і БЗ, так і в якості «ілюстрацій» до прямих ввімкнень і розмов із гостями. Стандарт доступності подачі інформації порушували 10 разів, багато питань до роботи з інфографікою. Стандарт повноти інформації порушили 6 разів. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували протягом чотирьох годин ефіру 309 разів, або більш як по 77 разів на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 184 рази, більшість із цих порушень були суб’єктивними думками журналістів у новинах, переважно оцінками. Стандарт достовірності інформації порушували 82 рази, понад третина з цих порушень була розмитими псевдопосиланнями на джерела фактів. Стандарт точності порушували 34 рази, майже все це була некоректна робота з картинкою і текстом. Стандарт повноти порушили 6 разів, доступності — 3 рази. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 331 раз протягом чотирьох годин ефіру. Це — майже по 83 порушення на годину ефіру в середньому. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 239. Більшість із них були суб’єктивними думками журналістів у новинах, але чимало було й не авторизованих думок у матеріалах тижневика. Стандарт достовірності порушували 60 разів, майже половина з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 24 рази, в більшості випадків це були невідповідності картинки й тексту за кадром. Стандарт повноти інформації порушували 5 разів, стандарт оперативності — в двох випадках, стандарт доступності порушили один раз.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом чотирьох годин ефіру 283 рази або ж майже по 71 разу на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 164 рази, більшість із цих порушень були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 82 рази, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 24 рази порушували стандарт точності, більшість порушень були пов’язані з невідповідностями картинки й тексту. Стандарт повноти інформації порушували в різні способи 10 разів, стандарт доступності подачі інформації — 3 рази. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події та теми дня:

25 липня:

  • У розвідці США попередили, що завод безпілотників у Росії може суттєво вплинути на перебіг війни.
  • Росія замінувала підходи до українських портів, — США.
  • В ООН відкинули брехню Росії про «український удар» по військовополонених в Оленівці.
  • Мовний омбудсмен відреагував на обурення пасажирів «Укрзалізниці» російською мовою на квитках.
  • Затриманий ексзаступник міністра оборони Шаповалов написав відкритого листа Зеленському щодо зриву силовиками закупівель для ЗСУ.
  • Представниця Громадської ради при Міноборони: через дії Держаудитслужби армія залишиться без бензину та авіапалива.
  • ЗСУ вже використовує касетні снаряди під Бахмутом.

26 липня:

  • Сенат Італії визнав Голодомор геноцидом українського народу.
  • Бундесвер на стратегічному рівні не має зауважень до дій ЗСУ, — посол України в Німеччині.
  • У Росії українця посадили на 22 роки за вибух на залізниці у Брянській області.
  • Червоний Хрест зменшує фінансування гуманітарних потреб в Україні.
  • Суд ЄС скасував санкції проти ексгенпрокурора Пшонки та його сина.
  • «Слузі» Марченко, яка перекидала хабар через паркан, не обирають запобіжний захід через її вагітність.
  • Профільний Комітет парламенту не підтримав відставку міністра Ткаченка.
  • Волонтери та парамедики написали відкритого листа воєнному керівництву країни про проблеми у тактичній медицині.

В ефірі каналу «1+1» було два прояви піару — двічі показували позитивний сюжет про «Нафтогаз України» та його керівника Олексія Чернишова.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналів ICTV та СТБ було два прояви політичного піару. Іміджевий сюжет про те, що ювелірна мережа «Золотий вік» купила медикам чотири реанімобіля, та «паркетне» повідомлення про покладання квітів жертвам ракетної атаки по Вінниці першою леді Оленою Зеленською.

Проявом політичного піару в ефірі каналу «Рада» вважаю гостьове інтерв’ю з радником керівника ОП Михайлом Подоляком. Надмірною була кількість ефірного часу, зручними були запитання ведучих, крім того традиційно невідповідною була компетентність гостя обговорюваним питанням, і, як завжди, велика кількість схвальних оцінок гостя на адресу президента Зеленського.

Проявів політичного піару в проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналів «Інтер», «Ми — Україна», Суспільного не було.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Інтер» російських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу. У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Рада» російських наративів також не було, гостьові студії вів токсичний ведучий каналу.

У проаналізованих ефірах каналів «Ми — Україна», Суспільного, «1+1», ICTV та СТБ російських наративів та токсичних медіаперсонажів не було.

Скриншот відео: «Факти» ICTV / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду