Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 квітня 2023 року. Резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 квітня 2023 року. Резюме

09:52,
9 Травня 2023
1606

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 квітня 2023 року. Резюме

09:52,
9 Травня 2023
1606
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 квітня 2023 року. Резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 квітня 2023 року. Резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Інтер», ICTV та СТБ, «Рада» і «1+1» — стисло.

Повний моніторинг за 28 квітня 2023 року читайте тут

Ефірні блоки Суспільного і «Ми — Україна» не припадали на цю добу. 

Ефірна сітка каналів

Блок «Інтера» починався опівночі 15-хвилинним випуском новин. Далі до 3-ї години ночі були гостьова студія з однією гостею й умовно-гостьова, де ведучий читав підводки до сюжетів і йшли сюжети. Деякі з них були доволі давніми повторами (ще з ефіру за 22 квітня). З 3:00 до 4:05 була записана студія телеканалу «Рада». Після чого був документальний фільм і повтор гостьової студії з вечора 27 квітня. О 5-й ранку й о 5:53 були екстрені випуски новин, присвячені масованій ракетній атаці росіян і влучанню ракети в багатоповерхівку в Умані. Між ними частково повторили підсумковий випуск новин за 27 квітня.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: ефір був поділений на півгодинні блоки, кожний із яких складався з 15-хвилинного випуску новин і 15-хвилинної гостьової студії. Інакшою була лише перша ефірна година блоку, де після 15-хвилинного випуску новин до кінця години йшли телепроекти. Також телепроект, замість гостьової студії, був в останні 15 хвилин ефірного блоку медіагрупи.

Структура ефірного блоку «Ради» була звичною: кожна ефірна година починалася з випуску новин, продовжувалася гостьовою студією. Випуски новин були то по 20 хвилин, то по 15 хвилин, часом навіть по 10 хвилин. На каналі продовжують робити «новини коротко», які розкидані по ефіру абияк. Крім того, одна записана година гостьової студії «Ради» була показана посеред нічного ефірного блоку «Інтера» о 3-й ночі.

В ефірному блоці каналу «1+1» ефірні години починалися з новин, продовжувалися гостьовими студіями. Новини були різного хронометражу — то 15 хвилин, то 30 хвилин. З 20-ї години був підсумковий випуск, який тривав цього разу аж 1 годину і 15 хвилин.

Основні теми дня

Ракетний удар по житловому будинку в Умані. Сама подія сталася близько 4-ї ранку під час ефірного блоку телеканалу «Інтер». Канал загалом показав доволі високу оперативність, про масовану ворожу ракетну атаку повідомляли у випуску новин о 5-й ранку, а в 5:53 вийшли з екстреним випуском, присвяченим влучанню російської ракети в житлову багатоповерхівку в Умані. Крім того, надзвичайно оперативно долучили до ефіру речницю Черкаської обласної поліції Наталію Ткачук із першими офіційними подробицями. Серйозним недоліком у висвітленні теми каналом було те, що всі усні інформації в цих двох випусках не мали надійних посилань на джерела. В ефірі каналів ICTV та СТБ у новинах подію висвітлювали спочатку короткими повідомленнями, а з 9:30 з місця події вже працював кореспондент, який зробив протягом ефіру 4 прямих ввімкнення з оновленнями інформації. Крім того, з місця події вмикали в гостьову студію міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка і голову Черкаської ОВА Ігоря Табурця. Ще у студії обговорювали масовану ракетну атаку загалом із речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк, речником командування Повітряних Сил ЗСУ Юрієм Ігнатом і радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком. В ефірному блоці телеканалу «Рада» протягом ефіру з місця події в Умані робили 8 прямих ввімкнень власної кореспондентки, в останніх випусках новин показували зведений репортажний сюжет. У гостьових студіях зв’язувалися з головою Черкаської ОВА Ігорем Табурцем, речницею ДСНС у Черкаській області Юлією Норовковою. Обговорювали подію з речником командування Повітряних Сил Юрієм Ігнатом, членом Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давидом Арахамією й експертом (щоправда, сумнівної компетентності для цієї теми) Георгієм Біркадзе. В ефірі каналу «1+1» робили три прямих ввімкнення з місця події про перебіг рятувальних робіт і репортажний сюжет. У гостьовій студії тему не обговорювали, що, як на мене, трохи дивно.

Бої в Бахмуті та Авдіївці. В ефірному блоці каналу «Інтер» був оглядовий сюжет про бої на східному фронті. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ було пряме ввімкнення власної кореспондентки зі східного фронту й репортажний сюжет про бої на околицях Бахмута. У гостьовій студії говорили з головою Авдіївської МВА Віталієм Барабашем і керівником пресслужби 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» Микитою Шандибою. В ефірному блоці каналу «Рада» тему згадували короткими повідомленнями в новинах, у гостьовій студії говорили з командиром батальйону «Сила свободи» Михайлом Крижанівським. В ефірному блоці телеканалу «1+1» був репортаж про бої за дорогу в Бахмут. У гостьовій студії тему обговорювали з заступником командира батальйону «Свобода» Володимиром Назаренком і з воєнним експертом Олександром Мусієнком. 

Новинна складова ефірів

Нічний ефірний блок каналу «Інтер» складався переважно з повторів, тож новинною складовою були лише 2 репортажних сюжета й одне пряме ввімкнення. Гостей-ньюзмейкерів в ефірі каналу цієї доби не було. Репортажі були про наслідки ворожої ракетної атаки по Миколаєву в ніч на 27 квітня і спецрепортаж про те, як нині живе село Чорнобаївка під Херсоном. Пряме ввімкнення було з Вашингтона про підготовку Конгресом резолюції щодо визначення перемоги України.

Ефірний блок каналів ICTV та СТБ цього дня мав таку новинну складову: 6 репортажних сюжетів, 6 прямих ввімкнень. У гостьовій студії каналу побувало 9 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про наслідки російського ракетного удару по Миколаєву, про бої в околицях Бахмута, про роботу українських артилеристів на трофейній САУ «Нона», про посівну на розмінованих полях Криворіжжя, про життя прифронтового Степногірська Запорізької області й про благодійну виставку в Києві зі збору грошей для лікування поранених дітей і військових. Прямі ввімкнення були про бої на східному фронті, про пошкодження уламками ракети будинку в Українці й чотири ввімкнення з Умані про рятувальні роботи на місці зруйнованої ворожою ракетою багатоповерхівки.

Новинна складова ефірного блоку «Ради» була цього дня такою: лише 2 репортажних сюжета, натомість 15 прямих ввімкнень (ще 3 ввімкнення були не репортажними). У гостьових студіях каналу побувало 12 ньюзмейкерів. Сюжети були про ліквідацію наслідків ракетної атаки по Миколаєву напередодні і про наслідки влучання ракети в багатоповерхівку в Умані. З Умані протягом ефірного блоку було зроблено 8 прямих ввімкнень, ще три — з місця влучання ракети в будинок у Дніпрі, і два — з Українки, де уламком ракети поранило дівчинку. Ще одне ввімкнення було з Миколаєва з місця влучання ракети напередодні й було пряме ввімкнення про зустріч президентів України, Чехії та Словаччини в Києві.

Новинна складова ефірного блоку каналу «1+1» була цієї доби такою: 7 репортажних сюжетів і 5 репортажних прямих ввімкнень (ще одне було не репортажним), у гостьовій студії побувало 6 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про влучання російської ракети в багатоповерхівку в Умані, про наслідки ракетної атаки по Дніпру, про те, як потяг Київ ― Краматорськ проводжає пісня Колі Серги, про ворожу ракетну атаку по Миколаєву 27 квітня, про бої за дорогу в Бахмут, про зустріч прем’єра Шмигаля з Папою Римським і поїздку Папи до Будапешту, і про бої під Кам’янським. Прямі ввімкнення були про рятувальні роботи в Умані, про обмеження Євросоюзом українського агроекспорту і про ліквідацію наслідків ракетного удару по Миколаєву. 

Гостьові студії

В ефірному блоці «Інтера» було лише 4 гостя: одна речниця, двоє експертів й одна журналістка. З речницею Черкаської обласної поліції Наталією Ткачук говорили про перші подробиці ракетного удару по багатоповерхівці в Умані. З експертами обговорювали теми залишків зброї в Росії і ймовірність їхнього поповнення Китаєм, Північною Кореєю та Іраном. З журналісткою з Маріуполя говорили про події в місті з початку його окупації.

В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ цієї доби побувало загалом 15 гостей. Переважно це були ньюзмейкери — 9. Ще було 3 речника, один радник, одна експертка і один учасник подій. Про рятувальні роботи й наслідки влучання ракети в багатоповерхівку в Умані говорили з міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком і головою Черкаської ОВА Ігорем Табурцем. З головою Авдіївської МВА Віталієм Барабашем говорили про ситуацію в фронтовому місті. З міським головою Миколаєва Олександром Сінкевичем — про наслідки ракетної атаки по місту 27 квітня. З начальником відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС Сергієм Ревою говорили про прогнози щодо повного розмінування України після війни. З головою Київської ОВА Русланом Кравченком говорили про нічну ворожу атаку по Київщині. З головою Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом говорили про ситуацію з постійними обстрілами прикордоння Чернігівщини. З очільницею української делегації в ПАРЄ Марією Мезенцевою обговорювали значення офіційного визнання ПАРЄ викрадення й депортації українських дітей Росією геноцидом. З іншими гостями говорили про ситуацію на фронтах, постановку на бойове чергування систем «Петріот», про необхідність посилення збройної допомоги Україні, про вакцинацію й наявність всіх вакцин в Україні, про мистецькі акції на підтримку українців та інші теми.

В гостьових студіях телеканалу «Рада» цього дня побувало 23 гостя. 12 із них були ньюзмейкерами, 4 речниками, 3 експертами і 4 учасниками різних подій. Про ракетну атаку ворога по Умані, Дніпру і Києву говорили з головою Черкаської ОВА Ігорем Табурцем, першим заступником голови Дніпропетровської ОВА Володимиром Орловим, членом Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давидом Арахамією. З головою делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марією Мезенцевою обговорювали хід виконання Україною вимог до вступу до ЄС. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук говорили про депортацію Росією українських дітей і дорослих. Про ситуацію в окупованому Мелітополі говорили з міським головою Іваном Федоровим. Із заступником голови Комітету ВР з питань організації державної влади та місцевого самоврядування Олександром Качурою говорили про створення міжнародного трибуналу. З начальником Чернігівської МВА Дмитром Брижинським говорили про наслідки водопілля. З міністром фінансів Сергієм Марченком обговорювали стан і перспективи фінансової системи й економіки України. З іншими гостями говорили про приєднання України до роумінгу ЄС, про прозорість оборонних закупівель, про плани розширення пунктів пропуску на західних кордонах, про ситуацію на різних ділянках фронту, про резолюцію ПАРЄ щодо визнання викрадення українських дітей геноцидом, про роботу «Культурного десанту» та інші теми.

У гостях каналу «1+1» цієї доби побувало 14 людей, з них 6 були ньюзмейкерами, два експертами і 6 учасникми подій. З головою Київської ОВА Русланом Кравченком говорили про наслідки влучання уламка ракети в будинок в Українці. З народними депутатками Марією Мезенцевою й Іриною Костанкевич говорили про резолюцію ПАРЄ щодо визнання геноцидом викрадення росіянами українських дітей, а з уповноваженим ВР з прав людини Дмитром Лубінцем — про значення резолюції ПАРЄ для подальших рішень ООН. Із заступником міністра економіки Тарасом Качкою говорили про дозвіл на ввезення з Польщі безпілотників і про досягнення компромісу з ЄС щодо експорту української агропродукції. Із заступником міністра закордонних справ Андрієм Мельником й експертами обговорювали очікування від саміту НАТО у Вільнюсі та позиції Китаю, США та інших великих гравців щодо української перемоги у війні. З іншими гостями говорили про ситуацію на фронті, про бої під Бахмутом, про «Культурний десант» і про допомогу норвезьких бізнесів українським фронтовим медикам. 

Порушення стандартів

В ефірі «Інтера» цього дня було 352 порушення стандартів за 5 ефірних годин — у середньому більше 70 порушень на годину! Найчастіше журналісти каналу порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 235 разів, більшість із цих порушень були суб'єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 103 рази, найбільше було узагальнених розмитих і суто абстрактних псевдопосилань на джерела інформації. Стандарт повноти інформації порушували 8 разів, половина порушень стосувалася заміни інтершуму в сюжетах на музику. Стандарт точності порушували 6 разів. Інші стандарти не порушували.

Загалом в ефірному блоці CTV та СТБ було 336 порушень стандартів (у середньому 56 на годину ефіру). Найбільше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 189 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 119 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів, далі йшли абстрактні псевдопосилання та фактична інформація, подана без посилань узагалі. Стандарт точності порушували 19 разів, стандарт доступності подачі інформації — 7 разів, стандарт повноти — 2 рази. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували цієї доби 364 рази (у середньому 52 рази на годину). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 197 разів. Більшість із цих порушень були суб’єктивними думками в новинах, але чимало було й неавторизованих як слід суб’єктивних думок ведучих гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 91 раз, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації й суто абстрактних псевдопосилань. Більше половини з 58 порушень стандарту точності інформації були невідповідностями картинки і тексту за кадром у БЗ і сюжетах, було також чимало фактичних помилок. Стандарт повноти інформації порушували 14 разів, стандарт доступності інформації — 4 рази.

Цієї доби журналісти каналу «1+1» порушували стандарти 331 раз (більше 55 порушень на годину). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 195 разів. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 99 разів, найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок і подачі фактичної інформації взагалі без посилань на джерела. Стандарт точності порушували 26 разів, більше половини порушень були невідповідностями між картинкою і текстами за кадром в сюжетах і коротких формах. Стандарт доступності подачі інформації порушували 6 разів, повноти інформації — 5 разів. Інші стандарти не порушували. 

Інші позиції

В ефірі марафону 28 квітня не повідомлялося про такі події / теми дня:

  1. Ворог обстріляв Херсонщину, загинула жінка.
  2. Поруч з окупованою ЗАЕС вибухнула міна, — МАГАТЕ.
  3. На Луганщині окупанти дислокуються в школах, в яких примушують дітей вчитися, — Генштаб.
  4. Україна отримала від США датчики радіації для виявлення ядерних вибухів, — NYT.
  5. Українська кінотрилогія про війну здобула головну нагороду на міжнародному фестивалі документального кіно у Швейцарії.
  6. Україна отримала черговий грант від США на 1,25 млрд доларів.
  7. Міністр культури Ткаченко припускає можливість співпраці з «корисними росіянами».
  8. Контрнаступ не слід вважати вирішальною битвою, — Кулеба.
  9. Путін підписав закон про довічне за «держзраду».
  10. Ректор НАУ погрожував своїм студентам за жарти про ексміністра Шкарлета.
  11. Вінниччина розірвала договори оренди землі з Московським партіархатом.
  12. Незалежні експерти розкритикували скандальний звіт Amnesty International про «злочини» українських військових.
  13. Окупанти вже дають вказівку топменеджерам у Криму готуватись до евакуації, — ЦНС.
  14. Politico: війна — не причина згортати демократію в Україні: про арешт Червінського і телемарафон.
  15. Збитки в сфері культури через війну сягають 7 млрд доларів, — МКІП.

В ефірному блоці каналу «Інтер» цієї доби було два прояви політичного піару — обидва були класичними «паркетами» без реальної новини про керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ цієї доби було 5 проявів політичного піару, класичні «паркети». Чотири з них були про зустрічі прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з Папою Римським і з міністром оборони Італії, ще один про відеопереговори керівника Офісу президента Андрія Єрмака з радниками президентів кількох країн. В усіх цих повідомленнях реально суспільно важливих новин не було.

Цієї доби в ефірному блоці каналу «Рада» був 21 прояв політичного піару. 14 із них були класичними «паркетними» матеріалами, де в позитивних контекстах згадували або цитували керівника Офісу президента Андрія Єрмака, спікера парламенту Руслана Стефанчука і його заступників Олександра Корнієнка й Олену Кондратюк, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і віцепрем’єрку Ірину Верещук. Ще в 7 випадках не виправдано згадували про фракційну приналежність різних депутатів у «Парламентському тижні», у позитивних для них матеріалах.

В ефірному блоці каналу «1+1» був один прояв політичного піару — недоречна згадка фракційної приналежності народної депутатки Марії Мезенцевої до «Слуги народу». У темі, позитивній для гості.

Російських наративів і токсичних медійних персонажів у ефірних блоках каналів «Інтер», ICTV та СТБ і «1+1» цієї доби не було.

Російських наративів в ефірному блоці каналу «Рада» цієї доби не було, натомість гостьові студії вели троє токсичних ведучих каналу: Тетяна Гончарова, Максим Зборовський і Назар Довгий. Усі раніше працювали на каналі ZIK Віктора Медведчука. Останні двоє брали участь у марафоні «Тхне Соросом». Тетяна Гончарова також встигла попрацювати в медіа Андрія Деркача та Вадима Столара. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду