Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19–21 серпня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19–21 серпня 2023 року — резюме

09:12,
30 Серпня 2023
1023

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19–21 серпня 2023 року — резюме

09:12,
30 Серпня 2023
1023
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19–21 серпня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19–21 серпня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках Суспільного, каналів «Інтер», «Ми — Україна», «Рада», «1+1», ICTV та СТБ — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку Суспільного була звичною: кожна ефірна година починалася з короткого випуску новин (різним хронометражем — від 11 до 15 хвилин), продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була стандартною: кожна ефірна година починалася 13-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичайною. Ефірні години починалися 15-хвилинними випускам новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступна година була гостьовою.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була такою: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. Посередині (приблизно на 30-й хвилині) кожної години був ще й короткий випуск новин. Незрозуміло, навіщо робити таку кількість випусків новин, у яких ідуть майже суцільні багаторазові повтори одних і тих же повідомлень. Плюс до цього ще й частину з цих повідомлень потім час від часу дублюють ведучі в'' гостьових студіях.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: з 14-ї були 15-хвилинні новини й далі гостьова студія. З 15-ї починалися новини, які (разом із трансляцією посередині) завершилися до кінця ефірної години, в наступну годину були 15-хвилинні новини та гостьова студія, далі знов були 15-хвилинні новини й до кінця блоку — спецпроєкт каналу «Оперативний черговий» (з гостем).

Цього разу до оцінки каналів ICTV та СТБ я брав тижневик «Факти тижня» (який був в ефірі 20 серпня) і 3 години ефірного блоку 21 серпня. Їхня структура була традиційною для медіагрупи: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин. Тижневик вели Сергій Кудімов і Оксана Соколова, короткі новини — Олена Фроляк, підсумковий випуск — Тетяна Висоцька, гостьові студії — Вадим Карп’як.

Основні теми дня

19 серпня

Ракетна атака по центру Чернігова. Атака сталася близько 11:30, наприкінці ефірного блоку Суспільного. Редакція майже відразу ж повідомляла про подію й дуже оперативно організувала пряме ввімкнення власної кореспондентки з місця події. В ефірі телеканалу «Інтер» було два прямих ввімкнення з місця події (одне власної кореспондентки й кореспондента Суспільного), в гостьовій студії говорили з колишнім заступником голови СБУ Віктором Ягуном і з жителем Чернігова очевидцем і учасником перших рятувальних робіт на місці вибуху. В проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 3 прямих ввімкнення з місця події, в гостьовій студії подію обговорювали з головою Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом.

Бої на різних ділянках фронту. В ефірному блоці Суспільного був сюжет про роботу льотчиків бойових гелікоптерів на східному фронті. У гостьових студіях тему обговорювали з речником 72-ї окремої механізованої бригади Арсенієм Приліпком, речником Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим і з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком. В ефірі «Інтера» було два репортажних сюжети з фронту про бої під Бахмутом і про звільнене Урожайне в Донецькій області. В студії говорили з сержантом 109 батальйону Єгором Фірсовим. В новинах каналу «Ми — Україна» тему згадували лише в коротких повідомленнях. У студії говорили з пресофіцером 3-ї окремої штурмової бригади Олександром Бородіним і з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком.

20 серпня

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Рада» в новинах тему згадували лише в коротких повідомленнях. У гостьовій студії її обговорювали з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком і з командиром роти ударних безпілотників «Ахіллес» 92-ї окремої мехбригади Юрієм Федоренком. У ефірі каналу «1+1» були репортажні сюжети про бої на Горлівському напрямку та про роботу мобільної групи з захисту неба під Бахмутом, оглядові сюжети про бої на Запоріжжі та на Куп’янському напрямку, прямі ввімкнення про бої під Бахмутом і про події на південних ділянках фронту. В студії докладно обговорювали ситуацію на фронті зі співзасновником проєкту Deep State Романом Погорілим у рамках проєкту каналу «Оперативний черговий».

Візит президента Зеленського до Нідерландів і рішення по літаках F-16. Сам візит відбувався якраз під час ефірного блоку каналу «1+1», тож канал робив чотири прямих ввімкнення з Нідерландів і робив пряму трансляцію спільної пресконференції президента Зеленського з прем’єром Нідерландів Рютте.

21 серпня

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналів ICTV та СТБ були репортажний сюжет про бої на Донеччині й оглядовий сюжет про бої на Запоріжжі, робили пряме ввімкнення свого воєнкора з Донеччини. В студії ситуацію на фронті обговорювали з заступницею міністра оборони Ганною Маляр і з речником Східного угруповання ЗСУ Іллею Євлашем.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була такою: лише один репортажний сюжет, натомість 8 прямих увімкнень, у гостьових студіях побувало 3 ньюзмейкери. Сюжет був про евакуацію людей із Куп’янського району. Прямі ввімкнення були про ракетний удар по центру Чернігова, про ворожі обстріли Херсона й області, про наслідки атаки дронами на Хмельниччині, про акцію військових із навчання охочих поводженню з дронами і зброєю в Києві, про святкування Яблучного Спаса, про ситуацію з обстрілами на Запоріжжі, про обстріли Харківської області та про Одеський кінофестиваль у Чернівцях.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 4 репортажних сюжети і 7 прямих увімкнень. У студії побували 4 гості-ньюзмейкери. Сюжети були про бої під Бахмутом, про звільнене Урожайне в Донецькій області, про навчання на Київщині з порятунку людей при газових вибухах і про ретроавтопробіг на Вінниччині. Прямі ввімкнення були про наслідки ракетного удару по центру Чернігова (два), про наслідки ворожих обстрілів Дніпропетровщини, про наслідки атаки «шахедами» по Хмельниччині, про ситуацію на Херсонщині та Миколаївщині, про наслідки обстрілів на Запоріжжі та про відкриття Одеського кінофестивалю у Чернівцях.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: 3 спецрепортажі та 3 прямих ввімкнення, в гостях побувало 4 ньюзмейкери. Спецрепортажі були про евакуацію волонтерами людей із Куп’янського району Харківщини, про оборону на кордоні з Росією у Сумській області та про життя прифронтового Нікополя. Усі 3 прямі ввімкнення були з Чернігова з місця влучання ворожої ракети.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: лише 2 репортажних сюжети (загалом же сюжетів було лише 5) і 2 прямих ввімкнення (ще 4 були нерепортажними, не про події, а про процеси). У гостьових студіях побувало 7 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про наслідки влучання ракети в центр Чернігова та про військовий вишкіл для підлітків у Полтаві. Обидва репортажних прямих увімкнення були з Чернігова про наслідки ракетної атаки, що сталася напередодні.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 5 репортажних сюжетів і 8 прямих увімкнень, натомість жодного ньюзмейкера не було у гостях. Репортажні сюжети були про бої на Горлівському напрямку, про роботу мобільної групи з захисту неба під Бахмутом, про відкриття Одеського кінофестивалю в Чернівцях, про наслідки ворожої атаки дронів по Хмельниччині та про комплексну відбудову у звільненому селі Посад-Покровське на Херсонщині. Прямі ввімкнення були про наслідки ракетного удару по Чернігову (два), про візит президента Зеленського до Нідерландів (чотири), про бої під Бахмутом і про події на південних ділянках фронту.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 4 репортажних сюжети й одне пряме ввімкнення, в студії побувало 5 гостей-ньюзмейкерів. Репортажі були про наслідки ворожого обстрілу села Широке на Запоріжжі, про те, як бійці батальйону «Свобода» знищують найважливіші цілі ворога FPV-дронами, про вишкіл, який провели для цивільних бійці київської тероборони, і про життя прифронтового села Кругляхівка на Харківщині. Пряме ввімкнення було про бої в Донецькій області.

Гостьові студії

У гостьових студіях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побував 21 гість. Було 3 ньюзмейкери, 5 речників, 9 експертів і 4 учасники подій. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті та підготовку окупантами «виборів». З головою Куп’янської РВА Андрієм Беседіним говорили про перебіг евакуації населення з прифронтових територій району. З головою Сіверськодонецької РВА Романом Власенком говорили про гуманітарну ситуацію в окупованому місті. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту й обстріли прифронтових міст у різних областях, ситуацію на кордоні з Білоруссю, урядову програму «єОселя», загальну логіку контрнаступу ЗСУ, перспективи використання F-16, сенс ударів ЗСУ по глибоких тилах ворога, кризу поважного віку, ціни на овочі, культ Сталіна в Росії, вплив великої війни на український кінематограф та інші теми.

У гостях каналу «Інтер» побувало 10 людей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, 2 експерти та 2 учасники подій. З членом Меджлісу кримськотатарського народу Ескендером Барієвим говорили про ситуацію в окупованому Криму. З заступником начальника Хмельницької ОВА Сергієм Ткачуком говорили про допомогу області у відбудові Херсонщини. З заступником керівника Офісу президента Ростилавом Шурмою говорили про військову й економічну співпрацю України зі Швецією. З міністром захисту довкілля та природних ресурсів Русланом Стрільцем говорили про притягнення Росії до відповідальності за екологічні злочини. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, урядову програму «єОселя», візит президента Зеленського до Швеції, імовірну роботу навідників при ударі по центру Чернігова, місце нинішньої Росії на світовому ринку зброї та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» цього дня побувало 10 гостей. 4 з них були ньюзмейкерами, 2 речники, 3 експерти й один учасник подій. З головою Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом говорили про наслідки ракетного удару по обласному центру. Із заступником керівника Офісу президента Андрієм Сибігою обговорювали перші підсумки візиту президента Зеленського до Швеції. З командувачем Повітряних сил Миколою Олещуком обговорювали широке коло питань щодо роботи й розвитку Повітряних сил. З нардепом Олексієм Леоновим говорили про «формулу миру» Зеленського й інтеграційні процеси з НАТО. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, постачання західних літаків та інших видів зброї, подорожчання цін на пальне та інші теми.

У гостях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 14 людей: 7 ньюзмейкерів, 2 речники, 3 експерти й 2 учасники подій. З нардепом Федором Веніславським говорили про підсумки візиту Зеленського до Швеції та про гарантії безпеки Україні. З мером Мелітополя Іваном Федоровим — про ліквідацію керівника окупаційної «міліції» в Енергодарі. З нардепом Олексієм Леоновим обговорювали можливості місцевих бюджетів спрямовувати гроші на оборону. З директором НАЗК Олександром Новіковим говорили про повернення обов’язкового декларування. З військовослужбовцем і нардепом Сергієм Рудиком говорили про способи боротьби з невиправданими витратами місцевих бюджетів. З нардепом Сергієм Євтушком обговорювали поновлення електронного декларування для чиновників, депутатів і політичних партій. З першою віцепрем’єркою Юлією Свириденко говорили про переорієнтацію бізнесів у зв’язку з війною. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті та на прифронтових територіях, зміни в порядку перетину кордону окремими категоріями громадян, можливості виробництва військової техніки в Україні, результати візиту Зеленського до Швеції, список компаній-спонсорів війни та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» цього дня побувало умовно 5 гостей. Не було жодного ньюзмейкера, було 3 експерти і умовно 2 учасники подій («умовно», бо один із «гостей» був колективний, команда українських веслярів). З гостями обговорювали прийнятність відпочинку під час війни, падіння російського рубля, ситуацію на різних ділянках фронту, державну програму медичних гарантій для реабілітації, випадок з українськими веслярами на чемпіонаті світу та інші теми.

В гостях у каналів ICTV та СТБ побували 6 людей, з них 5 були ньюзмейкерами, один речник. З директором департаменту цивільного захисту Харківської ОВА Іваном Соколом говорили про перебіг евакуації цивільного населення з Куп’янського району області. З головою Донецької ОВА Павлом Кириленком говорили про поточну ситуацію й підготовку області до опалювального сезону. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим говорили про законопроєкт з унормування роботи мікрокредитних організацій. Із заступницею міністра оборони Ганною Маляр обговорювали ситуацію на Куп’янсько-Лиманському напрямку та проблеми з витоками інформації в умовах цифровізованого світу. З речником Східного угруповання ЗСУ Іллею Євлашем говорили про бої на Бахмутському та Куп’янському напрямках.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону було таким (у межах проаналізованого ефіру): представників «Слуги народу» було 4 (Олексій Леонов був і на «Ми — Україна» і на «Раді», Федір Веніславський на «Раді», Данило Гетманцев — на ICTV з СТБ), «За майбутнє» представляв Сергій Рудик, а «Батьківщину» — Сергій Євтушок (обидва на «Раді»). Інші політсили в гостьових студіях марафону представлені не були. На Суспільному, «Інтері» й «1+1» народних депутатів у гостях не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти Суспільного порушували 151 раз, це майже по 38 разів на годину ефіру в середньому. Неприпустимо багато для Суспільного мовника було порушень стандарту достовірності — 83. Більше половини з них було інформацією, поданою без перевірки з телеграм-каналів і соцмереж. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 42 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт точності було порушено 11 разів, стандарт повноти інформації — 8 разів, стандарт доступності — 7 разів. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 329 разів (це більш як по 82 порушення на годину в середньому). Найбільше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок, було 216 порушень, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і новинних елементах ефіру. Стандарт достовірності порушували 75 разів, понад третиною з цих порушень були узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 25 разів, переважно некоректним використанням картинки. Стандарт повноти було порушено 10 разів, стандарт доступності — 3 рази. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували протягом чотирьох годин ефіру 265 разів (це більш як по 66 порушень на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — загалом було 162 порушення, більшість із них були різноманітними суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 56 разів, майже половину з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 27 разів, більшість із них були некоректною роботою з картинкою. Стандарт повноти інформації було порушено 15 разів, із них дві третини припали на відсутність інтершуму на відео. Стандарт доступності інформації порушували 5 разів, інші стандарти не порушували.

Протягом чотирьох годин ефіру журналісти каналу «Рада» порушували стандарти 323 рази або ж майже по 81 разу на годину в середньому. Це рекордний показник для каналу. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 205, більшість із них були суб’єктивними думками журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 56 разів, більше половини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактів. Стандарт точності було порушено 44 рази, більшістю із цих порушень були невідповідності тексту з картинкою. Стандарт повноти інформації порушували 17 разів, стандарт доступності — один раз. Інші стандарти не порушували.

Цього дня канал «1+1» спромігся встановити абсолютний рекорд телемарафону — 448 порушень стандартів за чотири години ефіру, що в середньому становило по 112 порушень на годину ефіру! Найбільше порушували, зрозуміло, стандарт відокремлення фактів від думок — 330 разів, переважна більшість із цих порушень була суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 64 рази, найчастіше це були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності було порушено 44 рази, найбільше було фактичних неточностей. 9 разів порушували стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували, натомість було одне порушення етичних норм журналістики.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували рекордну для телемарафону кількість — 431 раз за чотири години ефіру, що в середньому становило майже по 108 порушень на годину. Рекордною була також і кількість порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 331 раз, дві третини з цього становили суб’єктивні думки журналістів у новинах, третину — неавторизовані думки журналістів у авторських матеріалах тижневика. Стандарт достовірності порушували 54 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів. Стандарт точності порушували 32 рази, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом за кадром. Стандарт повноти інформації було порушено 7 разів, стандарт доступності подачі інформації — 6 разів. Інші стандарти не порушували, натомість раз порушили етичні норми журналістики.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

19 серпня:

Китай допомагає озброювати Росію гелікоптерами та безпілотниками, — The Telegraph.

Угорщина тимчасово скасувала потяги в Україну.

Британська розвідка: наступ України на півдні успішний, Росії на Харківщині — ні.

У Польщі викрили групу українських біженців, завербованих Росією для диверсій, — WP.

В Інституті вивчення війни заперечили тези критичного матеріалу WP про український контрнаступ.

20 серпня:

Окупанти обстріляли Куп’янськ з артилерії, 11 поранених.

Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16.

ЄС планує субсидувати експорт українського зерна.

Під Києвом через детонацію боєприпасу під час експертизи загинули 4 людини.

Китай постачав до Росії гелікоптери та безпілотники, — Telegraph.

21 серпня:

В енергосистемі зафіксували новий рекорд споживання.

США закликали своїх громадян виїхати з Білорусі.

Нардеп Железняк і ЦПК вважають, що міністр Резніков бреше про розслідування щодо зимових курток для ЗСУ.

Шість пунктів пропуску на кордоні почали пропускати автобуси лише за записом.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — типове «паркетне» повідомлення з синхроном керівника ОП Андрія Єрмака, без новини як такої.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Рада» було 3 прояви політичного піару. Усі три були типовими «паркетними» матеріалами: про відвідини першою леді Оленою Зеленською реабілітаційного центру в Швеції та дві цитати — керівника ОП Андрія Єрмака й першого віцеспікера ВР Олександра Корнієнка, які не містили в собі реальних новин.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був один прояв політичного піару — типовий «паркетний» матеріал про робочу поїздку до Львова міністра енергетики Германа Галущенка.

Проявів політичного піару у проаналізованих ефірах Суспільного, «Інтера» й «1+1» не було.

У проаналізованому ефірі телеканалу «Інтер» російських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу.

У проаналізованому ефірі телеканалу «Рада» російських наративів не було, гостьові студії вели двоє токсичних ведучих каналу.

Російських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованих ефірах Суспільного, «Ми — Україна», «1+1», ICTV та СТБ не було.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду