Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 9 квітня 2023 року. Резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 9 квітня 2023 року. Резюме

12:29,
19 Квітня 2023
5786

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 9 квітня 2023 року. Резюме

12:29,
19 Квітня 2023
5786
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 9 квітня 2023 року. Резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 9 квітня 2023 року. Резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», ICTV та СТБ, «Ми — Україна» та «Інтер» — стисло.

Повний моніторинг за 9 квітня читайте тут. 

Ефірні блоки телеканалів «1+1» і Суспільного не припадали на цю добу. 

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною: кожна ефірна година починалася випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні новини змінювалися 15-хвилинними гостьовими студіями. На «звичному» місці не було випуску новин у першому годинному блоці о 6:30. О 20-й годині був годинний випуск тижневика «Факти тижня».

Телеканал «Ми — Україна» змінив структуру ефірного блоку на суто новинну. Тепер кожна година починається 15-хвилинним випуском новин і продовжується гостьовою студією.

Структура ефірного блоку телеканалу «Інтер» була традиційною: ефірні години починалися з 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20:00 був тижневик каналу ICTV «Факти тижня». У продовженні блоку «Інтера» не було новин о 21:00, що логічно в тих випадках, коли о 20:00‒21:00 йде звичайний підсумковий випуск новин, але не дуже логічно після тижневика, який оперативно не інформує глядачів про поточні події.

Основні теми дня

Витік даних американської розвідки. В ефірному блоці каналу «Рада» тему обговорювали з політологами Петром Олещуком й Олегом Лісним. У гостьовій студії каналів ICTV та СТБ тему обговорювали з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком. В ефірі телеканалу «Ми — Україна» тему обговорювали з експертами Андрієм Вігірінським і Валентином Гладких. В ефірному блоці «Інтера» тему розкривав спеціальний кореспондент каналу у США під час прямого ввімкнення. У студії тему обговорили з членом Комітету парламенту з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Федором Веніславським.

Бої під Бахмутом, Авдіївкою і Мар’їнкою. В ефірному блоці телеканалу «Рада» про це лише коротко згадували в новинах. У гостьових студіях тему не обговорювали. В ефірі каналів ICTV та СТБ робили пряме ввімкнення з Донеччини, репортажний сюжет із фронту й оглядовий сюжет. У гостьовій студії тему обговорювали з головою Авдіївської міської військової адміністрації Віталієм Барабашем, керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком та молодшим сержантом і санінструктором 28-ї окремої механізованої бригади Сергієм Зайцевим. В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» тему обговорювали із солдатом-гранатометником 5-го окремого штурмового полку ЗСУ Юрієм Сиротюком «Мамаєм», який воює в Бахмуті, з речниками Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим і Сил оборони Таврійського напрямку Олексієм Дмитрашківським, воєнним експертом Олексієм Гетьманом. Про ситуацію у фронтовій Авдіївці говорили з керівником міської військової адміністрації Віталієм Барабашем. В ефірі «Інтера» було два репортажі з Бахмута й огляд про оцінки британськими воєнними експертами оборони міста.

Ракетний обстріл житлових будинків у Запоріжжі. Стався близько 2-ї ночі. В ефірі каналу «Рада» подію не згадували. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ організували два прямих ввімкнення власного кореспондента з місця події. У гостьовій студії обговорювали тему з головою Запорізької ОВА Юрієм Малашком. Телеканал «Ми — Україна» робив три прямих ввімкнення з місця влучання ракет і репортажний сюжет про наслідки ворожої атаки. На «Інтері» робили пряме ввімкнення із Запоріжжя й репортажний сюжет. У студії обговорювали подію з речником Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олексієм Дмитрашківським.

Новинна складова ефірів

Новинна складова ефірного блоку каналу «Рада» була такою: 2 репортажних сюжети, 4 прямих ввімкнення (ще 6 були не репортажними, а нарисовими). У гостях побували два ньюзмейкера. Сюжети були про життя прифронтового Степногірська і про виставку картин загиблого на війні художника з Харкова. Прямі ввімкнення були з патрулювання поліцією нічного Києва та зі Львівського залізничного вокзалу.

Новинна складова ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була такою: 5 репортажів і спецрепортажів, 4 прямих ввімкнення і 8 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бої під Нью-Йорком на Донеччині, про знесення радянських пам’ятників на Закарпатті та Одещині, про акцію з висадження калини в Ірпені замість знищених війною дерев, про те, як у селі Плавні на Запоріжжі вирішують проблему з відсутністю води, і про пошук на звільненій Харківщині тіл загиблих росіян для обміну на тіла українців. Прямі ввімкнення були про бойові дії на східному фронті, два ввімкнення про наслідки ракетного удару ворога по житлових будинках у Запоріжжі і про святкову службу ПЦУ в Києво-Печерській Лаврі.

Новинна складова ефірного блоку каналу «Ми — Україна» мала 3 репортажних сюжети, 5 прямих ввімкнень і 6 гостей-ньюзмейкерів у студії. Канал збільшив кількість випусків новин, що є позитивним рішенням, але, як і раніше, продукує дуже мало сюжетів. Цього дня їх було лише 10 і в останніх трьох випусках новин ішли майже суцільні повтори. Репортажні сюжети були про наслідки ракетної атаки по житлових будинках у Запоріжжі, про фотовиставку в Кропивницькому, присвячену загиблому під Бахмутом бійцю, і про святкування католицького Великодня у Львові. Три прямих ввімкнення робили з місця влучання ракет у Запоріжжі, ще два — про ворожі обстріли прикордоння Харківщини і про святкове служіння ПЦУ в Києво-Печерській Лаврі.

Новинна складова ефіру телеканалу «Інтер» була цього дня такою: 4 репортажних сюжета і 5 прямих ввімкнень. Був лише один гість-ньюзмейкер. Репортажні сюжети були про роботу артилеристів під Бахмутом, про бої прикордонників у Бахмуті, про наслідки влучання ракет у приватні будинки в Запоріжжі і про футбольний матч між військовими «Гвардії наступу» та колишніми футболістами збірної України. Прямі ввімкнення були про ракетний обстріл Запоріжжя, про ворожі обстріли Чернігівщини й Сумщини, про витік секретної інформації американських спецслужб, про ворожі обстріли Харківщини і про ситуацію на Миколаївщині.

Гостьові студії

В ефірі каналу «Рада» побувало 24 гостя. Серед них було 2 ньюзмейкера, 3 речника, 4 радника, 14 експертів та один учасник подій. Зі спеціальним радником Міжнародного кримінального суду з питань геноциду Паямом Ахаваном говорили про особливості розслідування злочинів геноциду. З генпрокуроркою Литви Нідою Грунскене обговорювали питання притягнення вищого військово-політичного керівництва Росії до відповідальності. З іншими гостями обговорювали ситуацію на Херсонщині та Одещині, стан і прогнози щодо розвитку української економіки, ефективність санкцій проти РФ, відновлення української енергосистеми, вступ Фінляндії до НАТО, хід посівної і ситуацію з розмінуванням земель, західну збройну допомогу Україні, підсумки візиту Зеленського до Польщі, можливі сценарії «зливу» в мережу й медіа розвідданих у США та інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ цієї доби побувало загалом 15 гостей. Серед них було 8 ньюзмейкерів, одна речниця, 4 експерта, журналістка й учасник подій. Про ситуацію в Авдіївці говорили з головою міської військадміністрації Віталієм Барабашем. Про ситуацію на Херсонщині — з першим заступником голови Херсонської обласної ради Юрієм Соболевським. Ситуацію в прифронтовому Оріхові обговорювали із заступницею міського голови Світланою Мандрич. Із міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті і в Запоріжжі. З єпископом Київсько-Житомирським Віталієм Кривицьким і з протоєреєм ПЦУ Михайлом Омеляном говорили про Великодні святкування. З міським головою Львова Андрієм Садовим говорили про інтеграцію переселенців у львівське життя. З головою Запорізької ОВА Юрієм Малашком говорили про нічний ракетний удар по обласному центру. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, використання ворогом керованих авіабомб, психологічну допомогу під час війни, відбір Вищої кваліфікаційної комісії суддів, ситуацію з українською економікою і вплив санкцій на російську економіку та інші теми.

У гостях каналу «Ми — Україна» цього дня побувала 21 людина. Серед них було 6 ньюзмейкерів, 3 речники, одна радниця, 9 експертів, журналіст і учасник подій. Про ситуацію в регіонах говорили з першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським, керівником Авдіївської МВА Віталієм Барабашем і постійною представницею президента в АР Крим Тамілою Ташевою. Про розвиток посмертного донорства говорили з директором департаменту високотехнологічної медичної допомоги МОЗ Василем Стрілкою. Із членкинею Комітету ВР з питань бюджету Лесею Забуранною говорили про реформування пенсійної системи України. Із членкинею Комітету нацбезпеки й оборони литовського Сейму Довіле Шакаліне говорили про декларування публічними діячами Литви зв’язків із Росією та Білоруссю. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, російські керовані авіабомби і протидію їм, повернення викрадених Росією українських дітей, зростання цін на харчі, російське громадянство керівників Московського патріархату, витік секретних документів американських спецслужб та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» цієї доби побувало 9 гостей. Лише один із них був ньюзмейкером, двоє речники, п’ятеро експертами, один учасником подій. Із членом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федором Веніславським говорили про витік документів американських спецслужб і про постачання західної зброї. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ракетний удар по Запоріжжю, ворожі обстріли Херсонщини, візит Макрона і фон дер Ляєн до Китаю, падіння російського рубля, потреби ЗСУ в новітніх західних винищувачах, майбутні вибори президента в Туреччині та інші теми.

Порушення стандартів

Загалом в ефірному блоці каналу «Рада» цієї доби було 166 порушень стандартів. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 79 разів, переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 60 разів, найбільше — узагальненими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації й неперевірену інформацію з інтернету. Стандарт точності порушували 19 разів. Майже всі вони стосувалися невідповідності між текстом і картинкою, як у коротких новинних формах, так і в спробах «ілюструвати» слова гостей чи прямі ввімкнення. Всі 6 порушень стандарту повноти стосувалися неповноцінного представлення компетенції гостей.

Цієї доби в ефірному блоці ICTV та СТБ було 418 порушень стандартів. Найбільше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 271 раз. Це були й суб’єктивні думки журналістів у новинах, і неавторизовані думки журналістів у тижневику. Стандарт достовірності порушували 100 разів, найбільше узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивних думок та джерела фактичної інформації. Усі 36 порушень стандарту точності були невідповідностями картинки й тексту за кадром. Стандарт повноти інформації порушували 5 разів, стандарт доступності подачі інформації — 6. Інші стандарти не порушували.

В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» було 247 порушень стандартів. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 142 рази, найбільше було суб’єктивних думок журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 63 рази, з них понад половину становили розмиті узагальнені псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Із 31 порушення стандарту точності більшість були невідповідностями картинки й тексту, як у новинах, так і в спробах «ілюструвати» розмови з гостями. Стандарт повноти порушували 10 разів. Було порушення стандарту балансу думок, коли ведучі гостьової студії не реагували на жорстку критику гостя-політолога на адресу Православної Церкви України. Інші стандарти не порушували.

В ефірному блоці «Інтера» цієї доби було 232 порушення стандартів інформаційної журналістики. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 136 разів, найчастіше йшлося про суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 72 рази, найбільше узагальнено посилалися на авторство суб’єктивних думок і на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 15 разів, на цьому каналі теж почали не до ладу «ілюструвати» розмови з гостями. Інші стандарти порушували небагато.

Інші позиції

В ефірі марафону 9 квітня не повідомлялося про такі події / теми дня:

  1. У Кам’янці-Подільському біля собору сталися сутички, прихильники ПЦУ ставлять намети.
  2. На кордоні Білорусі й Польщі група мігрантів кидала каміння в польських прикордонників.
  3. На Луганщині окупанти вивозять і не повертають проукраїнських мешканців, — Генштаб.
  4. Угорщина посилить контроль за зерном, що надходить з України.
  5. Журналісти Bellingcat встановили першоджерела «злитих» документів про контрнаступ Сил оборони.
  6. Для українських біженців продовжили безоплатний проїзд потягами з Польщі до Німеччини.
  7. У Бєлгородській області розклеїли пам’ятки про евакуацію.
  8. Українські вступники зможуть скласти НМТ у 24 країнах світу.
  9. У Німеччині пройшли марші прихильників Росії і противників постачання зброї Україні.
  10. Витік документів: ПВК «Вагнер» намагалася купити зброю в Туреччини.
  11. Розвідка Британії: Кремль намагається вдавати нормалізацію ситуації на анексованих територіях.

Проявів політичного піару в ефірних блоках каналів «Рада», ICTV з СТБ і «Ми — Україна» цієї доби не було.

Не було проявів політичного піару і в ефірному блоці каналу «Інтер», натомість був піарний іміджевий сюжет про столичний ТРЦ «Республіка парк».

Російських наративів в ефірному блоці телеканалу «Рада» цієї доби не було. Ефіри вели токсичні ведучі каналу Назар Довгий і Максим Зборовський. Нагадаємо, що українські медійники закликали відсторонити цих ведучих від участі в марафоні, адже раніше вони працювали на каналі ZIK Віктора Медведчука. Зокрема, Довгий та Зборовський брали участь у марафоні «Тхне Соросом».

Наративів роспропаганди в ефірі каналу «Інтер» не було, натомість одне записане інтерв’ю вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле. Українські медійники закликали відсторонити Даугуле від участі в марафоні, адже раніше вона вела пропагандистські концерти до 9 травня, де поширювали російську пропаганду про нацистів в Україні.

Російських наративів і токсичних медіаперсонажів в ефірномих блоках каналів ICTV з СТБ і «Ми — Україна» цієї доби не було.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду