Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16-17 травня 2023 року. Резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16-17 травня 2023 року. Резюме

10:26,
27 Травня 2023
1836

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16-17 травня 2023 року. Резюме

10:26,
27 Травня 2023
1836
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16-17 травня 2023 року. Резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16-17 травня 2023 року. Резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів ICTV та СТБ, «Інтер», «Ми — Україна», «Суспільний», «1+1» і «Рада» — стисло.

Повний моніторинг за 16-17 травня 2023 року читайте тут

Ефірна сітка каналів

Нічний ефірний блок каналів ICTV та СТБ певної структури не мав, переважно йшли повтори лінійного випуску новин початку доби, підсумкового випуску новин за попередню добу й навіть тижневика попереднього тижня та різні проєкти. Усе це не було прив’язано до якихось «круглих» годин. Реальні ж новини у вигляді екстрених випусків з’явилися о 3:30, 3:58 і 5:00 ранку.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була вже звичною: 10-хвилинні випуски новин виходили щопівгодини (на початку кожної і на 30-й хвилині), решту часу тривали гостьові студії. Щоправда, значну частину студій також займали підводки й сюжети, гостей було мало.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Нічний ефірний блок Суспільного не мав певної структури, бо без прив’язки до часу складався з повторів (підсумкового випуску новин та гостьової студії за попередню добу), записаних інтерв’ю і документальних фільмів.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була такою: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, на 30-й хвилині кожної години в ефір виходив 10-хвилинний новинний випуску, решту часу були гостьові студії.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною: ефірні години починалися з 10–15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, тож з 21-ї була годинна гостьова студія. З ефіру каналу нарешті зникли «новини коротко», але ведучі гостьових студій час від час зачитують якісь короткі новинні повідомлення (зовсім неоперативні, найчастіше ті, що вже були в новинних випусках).

Основні теми дня

16 травня

Нічна ракетно-дронова атака сталася близько 3-ї години ночі під час ефірного блоку каналів ICTV та СТБ. Доволі оперативно (вже о 3:30) в ефір каналів вийшов екстрений випуск, згодом — ще два. Про події повідомлялося короткими усними повідомленнями. На каналі «Інтер» робили пряме ввімкнення з Київського зоопарку, де впав уламок збитої ворожої ракети. Відбиту ППО ворожу атаку обговорювали з речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом і з експертом Ростиславом Смирновим. В ефірі телеканалу «Ми — Україна» зробили репортажний сюжет. У гостьовій студії тему обговорювали з речником командування Повітряних сил Юрієм Ігнатом і з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком.

Бої під Бахмутом. В нічному ефірному блоці каналів ICTV та СТБ в повторі підсумкового випуску новин попереднього вечора було пряме ввімкнення кореспондента з Донеччини. В ефірі «Інтера» робили оглядовий сюжет про бої на Донеччині, в тому числі й під Бахмутом. У гостьовій студії говорили з офіцером «Легіону Свободи» Русланом Андрійком. В ефірі каналу «Ми — Україна» тему в новинах згадували лише у зведеннях Генштабу. У студії обговорювали із солдатом-гранатометником 5-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Юрієм Сиротюком «Мамаєм».

Звинувачення голови Верховного Суду Руслана Князєва в хабарництві. В ефірі «Інтера» про це коротко повідомляли в новинах. В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» робили три прямих ввімкнення про перебіг пленуму суддів Верховного Суду (в розвитку). В студії тему обговорювали з головою Комітету ВР з питань правової політики Денисом Масловим. 

17 травня

Бої під Бахмутом. В ефірі Суспільного був оглядовий сюжет, говорили з офіцером групи «Гонор» батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою. В ефірі каналу «1+1» було два різних фронтових репортажі з Бахмутського напрямку. У студії боїв під Бахмутом обговорювали із заступником командира тактичного підрозділу особливого призначення «Грім» Андрієм «Дідом». В ефірі телеканалу «Рада» тему згадували лише в коротких новинних повідомленнях.

Нічна ракетна атака по Миколаєву. В ефірі Суспільного за темою не було нічого, оскільки не було прямоефірних елементів. В ефірі «1+1» крім коротких повідомлень у новинах тему обговорювали з речником командування Повітряних сил Юрієм Ігнатом. В ефірі «Ради» робили пряме ввімкнення і репортажний сюжет із Миколаєва. 

Новинна складова ефірів

Новинна складова нічного ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була такою: 3 репортажних сюжети й одне пряме ввімкнення. Репортажі були про роботу медиків прифронтового стабілізаційного пункту на Донеччині, про ворожі обстріли прифронтової Костянтинівки і про наслідки ворожого обстрілу Нікополя. Пряме ввімкнення було з Костянтинівки про бої на Бахмутському напрямку й обстріли фронтових міст.

Новинна складова каналу «Інтер» була такою: 6 репортажних сюжетів і 8 прямих ввімкнень. У студії побував один гість-ньюзмейкер. Репортажі були про бої під Горлівкою, про роботу на передовій трофейних танків Т-72, про пішу ходу двох поранених бійців між Києвом і Житомиром, про гастролі української опери у Великій Британії, про вишкіл резервістів у Рівненській області і про військові навчання на Чернігівщині. Прямі ввімкнення були про підготовку США санкцій проти Ірану, про наслідки падіння уламків збитої ракети в столичному зоопарку, про ворожі обстріли прикордоння Сумщини й Чернігівщини, про наслідки ворожих обстрілів прифронтового Запоріжжя, про очікування від засідання міністерського саміту ЄС у Брюсселі, про нічні ворожі обстріли Миколаївщини, про стан поранених напередодні внаслідок ворожого обстрілу Нікополя і про наслідки ворожих обстрілів Харківщини.

Новинна складова каналу «Ми — Україна» була такою: 2 репортажних сюжети і 4 прямих ввімкнення. У гостях побувало 7 ньюзмейкерів. Репортажі були про наслідки авіабомбування села Омельник Запорізької області та наслідки нічної ракетної атаки по Києву. Прямі ввімкнення — тричі з пленуму суддів Верховного Суду з приводу підозри його голові та про підготовку до старту Каннського фестивалю.

Новинною складовою нічного ефіру Суспільного були два репортажних сюжета і двоє гостей-ньюзмейкерів. Репортажі були про влучання уламків збитої ракети на територію Київського зоопарку і про перебіг виборів у Туреччині.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «1+1» складалася із 7 репортажних сюжетів, у гостьовій студії побувало двоє ньюзмейкерів. Сюжети були про бої в Бахмуті (два різних репортажі), про роботу аеророзвідки на Херсонщині, про саміт Ради Європи в Ісландії, про передачу військовим чотирьох дронів «Валькірія» від волонтерів, про вечір дитячої поезії в Житомирі і про смертельне отруєння двох дітей в Одесі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: два репортажних сюжети, два прямих ввімкнення і 9 гостей-ньюзмейкерів. Репортажі були про наслідки ракетної атаки по Миколаєву і про життя прифронтового Степногірська. Прямі ввімкнення: про наслідки нічної ракетної атаки на Миколаїв і про підсумки саміту Ради Європи у Рейк’явіку. 

Гостьові студії

У нічному ефірному блоці каналів ICTV та СТБ гостьових студій цієї доби не було.

У гостьових студіях телеканалу «Інтер» за чотири проаналізовані години побувало лише 5 гостей. Із них один ньюзмейкер, один речник, один експерт і два учасника подій. Із уповноваженим з питань осіб зниклих безвісти Олегом Котенком говорили про роботу державного реєстру зниклих безвісти. З іншими гостями обговорювали нічну ракетну атаку і стовідсоткову роботу ППО, ситуацію на різних ділянках фронту, постачання західної зброї, закупівлі обладнання, необхідного для відновлення зруйнованих ворогами енергооб’єктів та інші теми.

У гостях каналу «Ми — Україна» протягом 4 годин ефіру побувало 13 гостей. Сім із них були ньюзмейкерами. Крім того були один речник, два радника і по одному експерту, журналісту й учаснику подій. Із міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович говорили про всиновлення дітей під час війни і плани держави щодо дітей-сиріт. Із віцепрем’єркою Іриною Верещук говорили про державні плани робіт на звільнених від окупації територіях. Із послом України в Туреччині Василем Боднаром обговорювали перебіг виборів у Туреччині і продовження «зернової угоди». З головою Комітету ВР з питань правової політики Денисом Масловим говорили про справу проти голови Верховного Суду. Із заступницею міністра охорони здоров’я Марією Карчевич говорили про роботу системи Helsi. Відновлення Росією і Грузією авіасполучення обговорювали з опозиційною депутаткою грузинського парламенту Хатією Деканоїдзе. З посолкою Німеччини в Україні Анкою Фельдгузен говорили про позицію Німеччини щодо членства України в НАТО. З іншими гостями обговорювали підсумки відбиття українською ППО нічної ракетної атаки по Києву, навчання українських пілотів на західних літаках, результати європейського турне президента Зеленського, створення авіаційної коаліції на підтримку України, бої за Бахмут та інші теми.

У проаналізованих чотирьох годинах Суспільного було 8 гостей. Два ньюзмейкера, по одному експерту й журналісту, 4 учасника подій.Із заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою говорили про створення авіаційної коаліції. З головою Держагентства з розвитку туризму Мар’яною Олеськів говорили про держпідтримку та відбудову туристичної галузі після перемоги. З іншими гостями обговорювали підозру голові Верховного Суду в хабарництві, заяву президента ПАРЄ щодо виборів в Україні під час воєнного стану, перебіг боїв за Бахмут, підготовку українських військових за кордоном, зміни в якості українського війська, безплатне виготовлення протезів рук для поранених військових і цивільних. роботу з обміну полоненими та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» за чотири проаналізовані години побувало 6 гостей: два ньюзмейкери, один речник, два експерта й один учасник подій. З головою Держспецзв’язку Юрієм Щиголем говорили про кібервійну Росії проти України і світу. З головою бюджетного комітету парламенту Роксоланою Підласою обговорювали можливості і джерела грошей для компенсацій українцям збитків, заподіяних російською навалою. З іншими гостями обговорювали відбиття нічної ракетної атаки ворога і його заяви про «знищення комплексу «Петріот», підсумки європейського турне президента Зеленського для збройного посилення ЗСУ, реальну ситуацію на ринку праці в Україні, перебіг боїв на Бахмутському напрямку та інші теми.

У гостьових студіях телеканалу «Рада» побувало 11 гостей: 9 ньюзмейкерів, одна речниця й один радник. Про ситуацію у прифроонтових областях говорили з головою Сумської ОВА Володимиром Артюхом, Харківської ОВА Олегом Синєгубовим і Херсонської ОВА Олександром Прокудіним. Із головою правління «Укренерго» Володимиром Кудрицьким говорили про дефіцит електроенергії та ймовірності віялових відключень. Про підсумки європейського турне президента Зеленського і створення авіаційної коаліції говорили з заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою, заступником міністра закордонних справ Миколою Точицьким, народним депутатом Давидом Арахамією. З нардепом Денисом Масловим обговорювали правові наслідки справи проти ексголови Верховного Суду Князева. З віцепрем’єркою Іриною Верещук говорили про примусову паспортизацію українських громадян на окупованих територіях. Обговорювали з гостями й інші теми. 

Порушення стандартів

Загалом у проаналізованих чотирьох годинах ефіру ICTV та СТБ було 333 порушення стандартів інформаційної журналістики, в середньому — більш як по 83 порушення на годину ефіру. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 233 рази. Більше половини з цих порушень були суб’єктивними думками журналістів у новинах, багато було також неавторизованих думок журналістів тижневика. Стандарт достовірності журналісти порушували 68 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 21 раз, дві третини з цих порушень були некоректним поєднанням картинки й тексту. Стандарт повноти інформації порушили 9 разів. По одному разу порушили стандарти доступності подачі інформації та оперативності.

Журналісти каналу «Інтер» порушували стандарти 238 разів, у середньому — 59,5 порушень на ефірну годину. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 138 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 74 рази, найбільше — узагальненими розмитими псевдопосиланнями як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 24 рази, майже все це були некоректні використання картинки. Стандарт повноти порушували двічі. Інші стандарти за оглянуті чотири години ефіру не порушували.

За чотири години журналісти каналу «Ми — Україна» порушували стандарти 235 разів — майже по 59 порушень на годину. 141 раз порушували стандарт відокремлення фактів від думок, найбільше було суб’єктивних думок журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 49 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 33 рази, переважно некоректною роботою з картинкою. Стандарт повноти інформації в різні способи порушували 8 разів, стандарт доступності — 4 рази. Інші стандарти не порушували.

На Суспільному стандарти порушували 27 разів (це 6,8 порушення на годину ефіру в середньому). Найбільше порушували стандарт достовірності інформації. Більшість із 10 порушень були посиланнями на соцмережі і телеграм-канали. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 8 разів, усе це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт точності порушили 5 разів, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом. Було також три порушення стандарту повноти інформації й одне порушення стандарту доступності. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти «1+1» порушували 261 раз (в середньому — більше 65 разів на годину ефіру). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 163 рази, більшість із яких були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 54 рази, найчастіше це були узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. 36 разів порушували стандарт точності, в більшості випадків це була некоректна робота з картинкою. Стандарт доступності порушили 5 разів, стандарт повноти інформації — тричі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом цих чотирьох годин 181 раз, це більше ніж 45 порушень на годину в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 113 разів, більшість із них були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 33 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 24 рази, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом за кадром. Стандарт доступності інформації порушили 7 разів, стандарт її повноти — 4 рази. Інші стандарти не порушували. 

Інші позиції 

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

16 травня

Глава ПАРЄ сказав, що Україна мусить провести вибори, попри війну.

Китай вимагає від західних посольств у Пекіні прибрати з їхніх будівель українську символіку.

Україна офіційно вступила до кіберцентру при НАТО.

Понад третина біженців з України планують залишитися в європейських країнах, — опитування ЄС.

Окупанти вбили 7 цивільних і поранили ще 5 на Харківщині та Донеччині. 

17 травня

Сійярто звинуватив Україну в зазіханні на суверенітет Угорщини.

Сенат Франції визнав Голодомор геноцидом українського народу.

У Луганську пролунали вибухи.

У Росії арештували «за держзраду» розробників гіперзвукових ракет.

Мінцифри запустило платформу «Дія.Освіта».

Суд у Ростові засудив трьох кримських татар до 12 та 17 років ув’язнення.

У Палаті представників США підтримали резолюцію про спецтрибунал для Росії. 

Прояви політичного піару

В ефірі каналу «Ми — Україна» було 3 прояви політичного піару — тричі розлого цитували допис керівника Офісу президента Андрія Єрмака в соцмережі.

В ефірі телеканалу «Рада» було три прояви політичного піару. Цитування допису радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка в соцмережі, компліментарність у розмові з ним же у студії й компліментарність в розмові з народним депутатом Давидом Арахамією у студії.

Проявів політичного піару в проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ, «Інтера», Суспільного і «1+1» не було. 

Російські наративи і токсичні медіаперсонажі

Російських наративів та токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ, «Інтера», «Ми — Україна», Суспільного і «1+1» не було.

В ефірі каналу «Рада» російських наративів не було, натомість гостьові студії вів токсичний ведучий каналу Назар Довгий. Колишній співробітник каналу ZIK Віктора Медведчука.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду