Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–4 серпня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–4 серпня 2023 року — резюме

09:31,
13 Серпня 2023
1763

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–4 серпня 2023 року — резюме

09:31,
13 Серпня 2023
1763
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–4 серпня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 3–4 серпня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Ми — Україна», Суспільного, «Інтер», ICTV та СТБ, «Рада» і «1+1» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була такою: до 10-ї ефірні години мали по два 10-хвилинних випуски новин (на початку і на 30-х хвилинах), решта були гостьовими студіями. З 10-ї ранку години починалися з 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру Суспільного була такою: кожна година ефіру починалася випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. Випуски новин були різного хронометражу — переважно по 15 хвилин, у блоці о 15-й — 30 хвилин.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною: ефірні години починалися короткими випусками новин (по 13 хвилин у середньому), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був підсумковий годинний випуск, наступна година була умовно гостьовою («умовно», бо гостей майже не було, переважно були оглядові сюжети).

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичайною: кожна година починалася випуском новин, продовжувалася гостьовими студіями. Випуски новин були «різнокаліберними» за хронометражем — від 12 хвилин до 20.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: перші дві години починалися випусками новин (30- і 15-хвилинними) і продовжувалися гостьовими студіями, о 20-й був годинний підсумковий випуск, о 21-й — гостьова студія.

Основні теми дня

3 серпня

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Ми — Україна» в новинах про це розповідали лише короткими повідомленнями. В студії говорили з речником Генштабу Павлом Ковальчуком і з заступником командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» зі стратегічних комунікацій Сергієм Кузьміним. На Суспільному в новинах тему висвітлювали лише короткими повідомленнями. В гостьових студіях обговорювали з головою Луганської ОВА Артемом Лисогором, керівником безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павлом Лакійчуком, заступником командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» зі стратегічних комунікацій Сергієм Кузьміним і офіцером Нацгвардії України Олександром Дорошенком. В ефірі «Інтера» був репортажний сюжет про бої за Старомайорське й оглядовий сюжет про бої на різних ділянках фронту. В гостьовій студії тему обговорювали з речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк, молодшим сержантом роти ударних безпілотників 92-ї бригади Олесем Маляревичем і сержантом 109 батальйону ЗСУ Єгором Фірсовим.

4 серпня

Бої на різних ділянках фронту. В проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був репортажний сюжет про бої під Бахмутом і пряме ввімкнення про ситуацію на фронті на Донеччині. У розмовній студії говорили з речником Генштабу ЗСУ Павлом Ковальчуком, пресофіцером 3-ї окремої штурмової бригади Олександром Бородіним і з воєнним експертом Сергієм Грабським. В ефірі каналу «Рада» в новинах тему згадували лише короткими повідомленнями, в студії говорили із заступницею міністра оборони Ганною Маляр. В ефірі каналу «1+1» були репортажний сюжет про артилерійські бої на Луганщині, пряме ввімкнення про бої на Бахмутському напрямку, в студії ситуацію на фронті обговорювали з воєнним експертом Михайлом Самусем.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була надзвичайно слабкою: лише один репортажний сюжет і лише 3 гості-ньюзмейкери в студії. Репортаж був про наслідки чергового обстрілу Херсона окупантами.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була не надто репортажною: 2 репортажних сюжети і 2 прямих ввімкнення. У гостьовій студії побувало 5 ньюзмейкерів. Репортаж був про відновлення пошкоджених ворогом високовольтних електромереж на Харківщині та спецрепортаж про прифронтову Новояковлівку на Запоріжжі. Прямі ввімкнення були про ворожі обстріли на Запоріжжі та про нові звинувачення, висунуті експрезиденту США Трампу.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: був лише один чистий репортажний сюжет (до речі, з аж 19 сюжетів загалом), натомість було 5 прямих ввімкнень. У гостьовій студії побувало 2 гості-ньюзмейкери. Сюжет був про бої за Старомайорське. Прямі ввімкнення: про ворожі обстріли Сумщини й Чернігівщини, про стан поранених від ракетного удару по Кривому Рогу 31 липня, про підводне розмінування на Миколаївщині, про ворожі обстріли Запоріжжя та про засідання Радбезу ООН щодо розблокування «зернового коридору».

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була цього дня дуже слабкою: лише 2 репортажних сюжети й одне пряме ввімкнення, у студії побувало лише 2 гості-ньюзмейкери. Репортажі були про використання бійцями дронів-камікадзе й ударних дронів на Бахмутському напрямку та про київську прем’єру фільму «Королі репу», пряме ввімкнення було з Донеччини про перебіг боїв.

Новинна складова чотирьох годин ефіру телеканалу «Рада» була слабкою в сенсі репортажності: лише один репортажний сюжет і два прямих ввімкнення (ще два були неподієвими). В гостьових студіях побувало 8 ньюзмейкерів. Репортаж був про бій прикордонників із ворожою ДРГ на Чернігівщині, обидва репортажних прямих ввімкнення — про суд з обрання запобіжних заходів підозрюваним у справі про авіатрощу в Броварах.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 4 репортажних сюжети і 5 прямих ввімкнень. У гостьовій студії побувало двоє ньюзмейкерів. Репортажі були про бої на Луганщині, про вишкіл бригади спецпризначення «Азов», про відновлення розбору завалів житлової багатоповерхівки в Ізюмі, зруйнованої ворогом у березні 2022 року, і про трофейну «новітню» російську БМП. Прямі ввімкнення були про бої на Бахмутському напрямку, про реакції Польщі й Литви на білоруські провокації та три прямих ввімкнення про доставлення герба України до монументу «Батьківщини-матері».

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» за чотири години ефіру побувало 12 людей. З них 3 були ньюзмейкерами, 2 речники і 2 радники, 4 експерти й один учасник подій. Із міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про відбудову міста і підготовку до опалювального сезону. З главою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим говорили про посилення репресій у Криму проти кримських татар і українців. З міністром аграрної політики Миколою Сольським говорили про наслідки для агроекспорту атак Росії на Ізмаїл та Рені. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, наміри Росії блокувати судноплавство в Чорному морі, посилення репресій окупантами маріупольців, заочний арешт екснардепа від «ОПЗЖ» Вадима Рабіновича, заколот у Нігері та загалом ситуацію в центральній Африці, підвищення цін на пальне, «вагнерівців» у Білорусі й провокації проти Польщі, очікування від майбутньої конференції у Саудівській Аравії та інші теми.

У гостях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 20 людей: 5 ньюзмейкерів, по одній речниці та радниці, 8 експертів, один журналіст і 4 учасники подій. Про ситуацію у фронтових областях говорили з головою Луганської ОВА Артемом Лисогором, депутатом Запорізької облради Аскадом Ашурбековим, головою Авдіївської МВА Віталієм Барабашом. Про ситуацію в окупованому Криму говорили з главою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим. Про зміни у виплатах ВПО та біженцям говорили з віцепрем’єркою Іриною Верещук. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, обстріли прифронтових громад, відкладення другого етапу пенсійної реформи до кінця воєнного стану, зменшення народжуваності в Україні, повернення вимушених біженців в Україну, внутрішні процеси в Росії у зв’язку з останніми вдалими обстрілами ЗСУ військової інфраструктури, останні дипломатичні суперечки України і Польщі, нові звинувачення експрезидента США Трампа, висновки слідства ДБР щодо трощі гелікоптера в Броварах та інші теми.

У гостьових студіях «Інтера» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 гостей: 2 ньюзмейкери, 2 речники, 2 експерти та 3 учасники подій. Із заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергієм Деркачем говорили про запровадження електронних черг для автобусів на кордоні. З начальником управління Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу генпрокурора Олександром Сорочком говорили про останні справи проти працівників ТЦК. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, враження важливих цілей на окупованих територіях і на території Росії, можливості морського коридору до українських портів на Дунаї попри погрози з боку Росії, ситуацію на українському ринку праці й урядову програму «єРобота» та інші теми.

Протягом чотирьох годин ефіру в розмовній студії каналів ICTV та СТБ побувало 12 гостей, із них — 2 ньюзмейкери, 4 речники, одна радниця, 2 експерти і 3 учасники подій. З головою Комітету ВР з питань правової політики Денисом Масловим говорили про законопроєкти щодо повернення звітування партіями щодо витрат бюджетних коштів. З головою фракції «Слуга народу» Давидом Арахамією обговорювали відновлення електронного декларування й останні незаконні закордонні поїздки нардепів фракції. З іншими гостями говорили про ситуацію на різних ділянках фронту та про ситуацію на окупованих територіях, про наслідки останніх ворожих обстрілів Херсона й області, про справу з викраденням немовлят за кордон, про справи нардепів Дубінського й Арістова, про обхід росіянами санкцій і закупівлю складників для зброї, про західну критику контрнаступу та про загальну логіку дій ЗСУ та інші теми.

У гостьових студіях телеканалу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 14 гостей, з них 8 були ньюзмейкерами, один речник, 2 радники, один експерт і 2 учасників подій. Із заступником начальника Криворізької районної військової адміністрації Дмитром Аганесовим говорили про стан поранених від ракетної атаки по багатоповерхівці 31 липня. З головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом говорили про ворожі обстріли Куцурубської та Очаківської громад. З керівником поліції Київщини Андрієм Нєбитовим — про фіксацію поліцією злочинів окупантів і про шахрайства на відбудові. З головою Київської ОВА Русланом Кравченком — про програму «єВідновлення» в області. Зі спецпредставником МЗС України в Латинській Америці Русланом Спіріним говорили про участь країн Латинської Америки у форумі в Саудівській Аравії. З нардепом Олексієм Леоновим говорили про підсумки роботи комісії ЮНЕСКО в Одесі. З нардепом Давидом Арахамією обговорювали відновлення декларування депутатами та чиновниками. Із заступницею міністра оборони Ганною Маляр говорили про ситуацію на різних ділянках фронту. З іншими гостями обговорювали ракетні та дронові атаки ворога на міста України, кримінальні провадження проти працівників ТЦК, можливість виборів під час війни та інші теми.

Протягом чотирьох годин ефіру в студії каналу «1+1» побувало 7 гостей: 2 ньюзмейкери, один радник і 4 експерти. З нардепом і військовослужбовцем Сергієм Рудиком говорили про супроводження ним місії МАГАТЕ на ЗАЕС і знешкодження саперами російських мін на дорозі. З секретарем РНБО Олексієм Даніловим говорили про гарантії безпеки, обговорювані зі США, і про очікування від форуму в Саудівській Аравії. З іншими гостями говорили про загальний стан української економіки, про боротьбу з корупцією, про ситуацію на різних ділянках фронту, про враження «Оленегорського горняка» та про інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону було таким (у межах проаналізованих ефірних годин 3–4 серпня): 3 представники фракції «Слуга народу» (Давид Арахамія в ефірних блоках каналів ICTV та СТБ і каналу «Рада» і Денис Маслов в ефірному блоці ICTV та СТБ) і один представник депгрупи «Партія “За майбутнє”» (Сергій Рудик в ефірному блоці каналу «1+1»).

Порушення стандартів

Протягом чотирьох годин ефіру журналісти каналу «Ми — Україна» порушували стандарти 263 рази, або ж майже по 66 разів на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 138 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки й висновки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 74 рази, найбільше було узагальнених псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 35 разів, 32 з яких були невідповідностями картинки і тексту за кадром. Стандарт повноти інформації порушували в різні способи 15 разів і одного разу порушили стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти Суспільного порушили протягом чотирьох годин ефіру 98 разів (по 24,5 порушення на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт достовірності — 42 рази, більш ніж половину цих порушень становили інформація та відео, оприлюднені без перевірки з інтернету, переважно з соцмереж і телеграм-каналів. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 29 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт точності порушували 20 разів, як невідповідностями картинки й тексту в новинах, так і невідповідним «ілюструванням» прямих увімкнень і розмов із гостями. Стандарт повноти порушили 6 разів, стандарт доступності подачі інформації — одного разу. Інші стандарти не порушували.

Протягом чотирьох годин ефіру журналісти каналу «Інтер» порушували стандарти 368 разів (тобто по 92 рази на годину ефіру в середньому). Надзвичайно багато цього дня було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 271. Переважною більшістю з них були різноманітні оцінки, висновки та міркування журналістів у новинах і новинних матеріалах. Стандарт достовірності порушували 65 разів, дві третини від цих порушень становили узагальнені псевдопосилання як на джерела фактів, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 19 разів, більш ніж половина з цих порушень була невідповідностями картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Стандарт повноти було порушено в різні способи 9 разів, стандарт доступності подачі інформації — 3 рази. І одного разу був порушений стандарт оперативності.

Журналісти каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру цього дня порушували стандарти 326 разів (це по 81,5 порушення на годину ефіру в середньому). Найбільше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 217 разів. Левову частку з цих порушень становили суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 76 разів. Більш ніж половину цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації, ще майже третину порушень становила інформація та відео, взяті без перевірки з телеграм-каналів. Стандарт точності порушували 22 рази, все це були невідповідності картинки й текстів за кадром. Стандарт повноти було порушено 5 разів, і по тричі порушували стандарти балансу думок і доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом чотирьох годин ефіру 251 раз (майже по 63 порушення на годину в середньому). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 135 разів. Більшість із цих порушень була суб’єктивними думками журналістів у новинах і новинних елементах ефіру, втім доволі багато було й неавторизованих думок ведучих гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 82 рази. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації, чимало було й інформації, взятої без перевірки в соцмережах і телеграм-каналах. Стандарт точності порушували 19 разів, найбільше було невідповідностей картинки й тексту в новинах, на другому місці — фактичних помилок. Стандарт доступності подачі інформації порушували 7 разів, стандарт повноти інформації — 5, тричі порушували і стандарт балансу думок.

Журналісти каналу «1+1» порушували стандарти 309 разів протягом чотирьох годин ефіру, це більш як по 77 порушень на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 190 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах, головно емоційні оцінки. Стандарт достовірності порушували 70 разів. Найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Було 29 порушень стандарту точності, більшість — некоректне поєднання картинки й закадрового тексту. Стандарт повноти інформації в різні способи порушували 12 разів, стандарт доступності подачі інформації — 6 разів. І було по одному порушенню стандартів балансу думок і оперативності.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

3 серпня

● Команда моніторингу спадщини зафіксувала руйнування 55 історичних об’єктів в Одесі.

● Польща має намір продовжити заборону на ввезення української агропродукції.

● ЄС запровадив санкції проти пропагандистів, судді й тюремників режиму Лукашенка.

● Румунія ще перевіряє, чи падали на її територію уламки «шахедів» Росії.

● Німеччина не передаватиме Україні ракети Taurus: немає нагальної потреби.

4 серпня

● Крематорій в окупованому Мелітополі працює 24/7, люди скаржаться на трупний сморід, — Генштаб.

● Родини загиблих захисників вимагають зустрічі з Зеленським через зволікання зі створенням Національного військового кладовища.

● Журналісти Spiegel і The Insider відстежили контакти між німецькими ультраправими з AfD і Москвою.

● Уряд Болгарії схвалив надання Україні 100 БТРів.

● Повернення довоєнних податків на пальне додасть до інфляції 0,7%, — НБУ.

● ДБР допитало нардепа Дубінського.

  Прояви піару

Протягом чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — повідомлення про нараду президента Зеленського з українськими дипломатами було виконано в найгірших традиціях піарівського «паркету», попри безумовну важливість події.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналів ICTV та СТБ було 3 прояви піару (два політичного, і ще один бізнесовий). Було два «паркетних» матеріали: про робочу зустріч і поїздку до Бородянки міністерки у справах ветеранів Юлії Лапутіної і матеріал про організовану заступницею голови Верховної Ради Оленою Кондратюк поїздкою дітей військових до Азербайджану. В гостьовій студії маркетингова директорка виноробної компанії ArtWinery рекламувала своє підприємство і його продукцію.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Рада» було 4 прояви політичного піару, 4 з них були в бюлетені «Парламентський тиждень» — традиційні «паркетні» матеріали про спікера парламенту Руслана Стефанчука, першого віцеспікера Олександра Корнієнка, віцеспікерки Олени Кондратюк і цитування народної депутатки-«слуги» Ірини Борзової.

В ефірі каналу «1+1» був один прояв політичного піару — невиправдана контекстом розмови згадка фракційної приналежності народного депутата Сергія Рудика до депгрупи «Партія “За майбутнє”». Російських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу не було.

Проявів політичного піару в проаналізованому ефірі Суспільного й «Інтера» не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» не було, новини вела токсична ведуча каналу.

Російських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» не було, натомість в ефірі працювали чотири токсичних ведучих каналу.

Російських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованих ефірах інших каналів не було. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду