Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 22 квітня 2023 року. Резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 22 квітня 2023 року. Резюме

13:19,
2 Травня 2023
1375

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 22 квітня 2023 року. Резюме

13:19,
2 Травня 2023
1375
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 22 квітня 2023 року. Резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 22 квітня 2023 року. Резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках «1+1», Суспільного, «Інтера» і «Ми — Україна» — стисло.

Повний моніторинг за 22 квітня читайте тут. 

Ефірні блоки телеканалів «Рада» і ICTV з СТБ не припадали на цю добу. 

Ефірна сітка каналів 

Нічний ефірний блок каналу «1+1» починався з 15-хвилинного випуску новин, а далі «насипом», навіть без прив’язки до «круглого» часу, йшли суцільні повтори: двічі повторили підсумковий випуск новин за 21 квітня, повторили велику гостьову студію за 21 квітня і двічі повторили доволі застарілу «Нічну варту» (ведучий казав «скоро буде Пасха», тобто ця студія в оригіналі відбувалася ще до 16 квітня). І були різні інші елементи: крім документального фільму власного виробництва, показували ще проєкт «Знайти своїх» і «Байрактар-ньюз». Вкотре не розумію, навіщо канал, який починає працювати з 18-ї години вечора, працює 12 годин поспіль. Не всі учасники марафону спроможні якісно відпрацювати цих 12 годин.

Структура ефірного блоку Суспільного була звичною для інформаційного каналу. Кожна ефірна година починалася коротким (12–15-хвилинним) випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною: кожна година починалася приблизно 13-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичною, новинною. Ефірні години починалися з приблизно 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, відтак у блоці з 21-ї була суцільна гостьова студія. У блоці о 23-й після випуску новин були документальні фільми.

Основні теми дня 

Бої на Донеччині. В ефірному блоці каналу «1+1» були репортажі про бої під Нью-Йорком і в Часовім Ярі. У студії про бої в Бахмуті говорили з командиром 127-ї Харківської бригади ТРО. В ефірі Суспільного були короткі повідомлення в новинах. У студії тематику обговорювали з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олексієм Дмитрашківським, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія-ХХІ» Павлом Лакійчуком і командиром роти ударних безпілотників 92-ї окремої механізованої бригади Юрієм Федоренком. В ефірному блоці каналу «Інтер» тему висвітлювали трьома сюжетами, у студії обговорювали з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олексієм Дмитрашківським. В ефірі каналу «Ми — Україна» в новинах були короткі повідомлення, у студії ситуацію на фронті обговорювали з експертами: головою Українського центру безпеки та співпраці Сергієм Кузаном і воєнним оглядачем Олексієм Гетьманом.

Підсумки одинадцятого «Рамштайну». В ефірі каналу «1+1» було пряме ввімкнення з Німеччини. В ефірі Суспільного теж було пряме ввімкнення з Німеччини, оглядовий сюжет у новинах. У гостьових студіях тему обговорювали з речником Повітряних сил ЗСУ Юрієм Ігнатом, професором Національної академії Сухопутних військ Андрієм Харуком, колишнім послом України у США Валерієм Чалим і майором запасу Нацгвардії Олексієм Гетьманом. На «Інтері» був репортажний сюжет власної кореспондентки каналу з «Рамштайну», в студії тему обговорювали з експертом Українського інституту майбутнього Іваном Ступаком. В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» темі було присвячено два сюжети — репортажний із «Рамштайну» і оглядовий про його підсумки. У студії тему обговорювали із заступником голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Єгором Чернєвим, послом України у Великій Британії Вадимом Пристайком, заступником міністра закордонних справ Андрієм Мельником, радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком і завідувачем кафедри міжнародних відносин і директором Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Максимом Яковлєвим. 

Новинна складова ефірів 

Новинна складова ефірного блоку каналу «1+1» складалася з 4 репортажних сюжетів й одного прямого ввімкнення (але все це в повторах). У гостьових студіях був один ньюзмейкер. Репортажні сюжети були про бої під Нью-Йорком на Донеччині, про бої в Часовім Ярі, про повернення селян до звільненого Богородичного на Донеччині й про затоплені водопіллям села на Чернігівщині. Пряме ввімкнення було про початок роботи одинадцятого «Рамштайну».

Новинна складова ефірного блоку Суспільного була цього дня такою: 4 репортажних сюжета і 7 прямих ввімкнень, у гостьовій студії побувало 3 ньюзмейкера. Репортажі та спецрепортажі були про прощання з загиблими Олегом Барною та його побратимом, про повернення людей до зруйнованого окупантами села Вірнопілля на Харківщині, про відновлення Святогірського природного парку після окупації й про розселення жителів Посад-Покровського на Херсонщині в тимчасових модульних будинках. Прямі ввімкнення були про ворожі обстріли громад на Сумщині, про наслідки водопілля в Києві, на Черкащині та Чернігівщині, про підсумки одинадцятого «Рамштайну» і про цвітіння сакур в Ужгороді

Новинною складовою ефіру каналу «Інтер» цієї доби були 10 репортажів та спецрепортажів, 10 прямих ввімкнень і 4 гостя-ньюзмейкера. Репортажні сюжети були про ворожі обстріли Нікополя, про благодійну мистецьку акцію пам’яті загиблого бійця в Луцьку, про військові навчання, про підсумки одинадцятого «Рамштайну», про роботу артилеристів на Донеччині, про конференцію лікарів «Український медичний фронт» у Києві, про поховання в Івано-Франківську загиблого воїна бригади імені Чорних запорожців, про посівну на прифронтових територіях Харківщини, про роботу саперів на фронті, про евакуйованих із Бахмута до Костянтинівки. Прямі ввімкнення були про ворожі обстріли Очакова, про благодійний забіг зі збором грошей на Сили оборони у Хмельницькому, про підготовку ЄС одинадцятого пакету санкцій проти Росії, про ситуацію з обстрілами та розмінуванням на Дніпропетровщині, про ситуацію на польському кордоні з чергами вантажівок через блокування українського агроекспорту, про акцію з висадження дерев в Ірпені, про ворожі обстріли на Запоріжжі, про наслідки ворожих обстрілів Харківщини, про наслідки ворожих обстрілів прикордонних громад Сумщини та Чернігівщини, про плани «Великої сімки» обмежити експорт товарів до Росії.

Новинна складова ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була такою: 3 репортажних сюжета і 6 гостей-ньюзмейкерів. Прямих ввімкнень не було. Репортажі були про наслідки підтоплень, про одинадцятий «Рамштайн» і спецрепортаж про звільнене село Велику Олександрівку на Херсонщині. 

Гостьові студії 

У гостьових студіях каналу «1+1» (щоправда, в повторах) побував один ньюзмейкер, чотири експерта і один учасник подій. Із командиром 127-ї Харківської бригади ТРО Романом Грищенком говорили про бої в Бахмуті. З іншими гостями говорили про наслідки витоку американських секретних документів, роботу російської розвідки і про втікачів із путінського оточення, про розвиток української музики під час війни і після перемоги.

В ефірі Суспільного цього дня побувало 28 гостей. Було 3 ньюзмейкера, 4 речника, одна радниця, 6 експертів, один журналіст і 13 учасників подій. Із заступником міністра освіти та науки Андрієм Вітренком говорили про перехід на 12-річну систему шкільної освіти. З освітнім омбудсменом Сергієм Горбачовим обговорювали введення статевої освіти у школах. Із міністром культури Олександром Ткаченком говорили про роботу комісії Мінкульту в Києво-Печерській Лаврі. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронтах і прифронтових територіях, підсумки чергового «Рамштайну», викрадення росіянами українських дітей, посилення терору проти мирних мешканців на окупованих територіях, початок роботи Львівського центру протезування і реабілітації поранених Superhumans, російську музику як частину гібридної війни, подолання російського контенту в мультиплікації та інші теми.

У гостьових студіях на каналі «Інтер» цього дня побувало 10 гостей: 4 ньюзмейкери, 2 речника, один радник і 3 експерта. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про вибухи і ситуацію в окупованому місті загалом. Із членом Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитром Соломчуком обговорювали блокування Польщею українського агроекспорту. З начальником Нацполіції Харківської області Володимиром Тимошком говорили про ситуацію в області. З начальником управління екобезпеки та протимінної діяльності Міноборони Русланом Берегулею обговорювали різні питання розмінування України. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, евакуацію мешканців прифронтових населених пунктів, можливий зміст одинадцятого пакету санкцій ЄС проти Росії, проблеми ринку робочої сили в Україні внаслідок війни, підсумки одинадцятого «Рамштайну», перспективи євроатлантичної інтеграції України та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» цієї доби побувало 10 гостей, серед них — 6 ньюзмейкерів, один радник і 3 експерта. Про підсумки одинадцятого «Рамштайну» говорили із заступником голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Єгором Чернєвим, послом України у Великій Британії Вадимом Пристайком, заступником міністра закордонних справ Андрієм Мельником. З послом України у Туреччині Василем Боднаром говорили про позицію Туреччини в російсько-українській війні і прогнози щодо майбутніх президентських виборів у Туреччині. З депутаткою Європарламенту від Литви Расою Юкнявічене обговорювали перспективи євроатлантичної інтеграції України і заяву китайського посла у Франції щодо неповносправності пострадянських країн. Із заступницею міністра у справах ветеранів Тетяною Калитою говорили про статус ветерана війни, пільги та гарантії для ветеранів. З іншими гостями обговорювали «Рамштайн», позицію Китаю щодо російсько-української війни, видворення російських дипломатів із Німеччини, дієвість західних санкцій та обхід санкцій Росією, ситуацію на фронті, вибухи в Бєлгороді та інші теми. 

Порушення стандартів 

Загалом журналісти «1+1» порушували стандарти 205 разів. Найбільше (150 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 37 разів, більше половини з них були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. Було 15 порушень стандарту точності і 3 порушення стандарту доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Загалом у блоці Суспільного цього дня було 164 порушення стандартів. Найбільше порушували стандарт достовірності інформації — 67 разів, найчастіше вдавалися до узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів й узагальнених псевдо на авторство суб’єктивних думок. Утім чимало було й інформації, взятої з соцмереж і телеграм-каналів без перевірки. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 57 разів, майже всі ці порушення були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт точності порушували 28 разів, рівно половина з них була недоречним «ілюструванням» розмов із гостями. 7 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, 4 рази — стандарт її повноти. І порушили стандарт балансу думок, наводячи однобічні думки у вуличному опитуванні.

Загалом в ефірному блоці «Інтера» цієї доби було 388 порушень стандартів. Найбільше (255 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах та новинних елементах. 88 разів порушували стандарт достовірності інформації, найбільше — узагальненими посиланнями на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 25 разів, майже все це були невідповідності між відео й текстом у новинах, прямих ввімкненнях і під час розмов із гостями. Стандарт повноти порушували 7 разів. І 13 разів порушували стандарт доступності подачі інформації.

Кількість порушень стандартів в ефірних блоках «Ми — Україна» невпинно зростає. Цієї доби їх було 290 (це більше 48 порушень на годину ефіру в середньому). Найчастіше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 153 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. 70 разів порушували стандарт достовірності інформації, найбільше було узагальнених псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Із 48 порушень стандарту точності 45 були повними невідповідностями між картинкою і текстом за кадром у БЗ та сюжетах. Крім того, було 10 порушень стандарту доступності подачі інформації, 7 порушень стандарту її повноти. Один раз було грубо порушено стандарт балансу думок і один раз — стандарт оперативності. 

Інші позиції

В ефірі марафону 22 квітня майже всі основні теми і події були згадані, крім ось таких:

  1. Окупанти засудили кримського татарина на 7 років за переказ 500 гривень другові.
  2. На Херсонщині загинув цивільний, підірвавшись на вибухівці.
  3. Тейшейра почав зливати секретні документи Пентагону одразу після початку повномасштабного вторгнення РФ — NYT
  4. Українці влаштували протест у Лісабоні на тлі візиту президента Бразилії.

Проявів політичного піару в ефірних блоках каналів «1+1» і Суспільного цієї доби не було.

В ефірному блоці каналу «Інтер» цього дня тричі повторили «паркетне» повідомлення про заяву міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського. Принципової новини в повідомленні не було, натомість була лексика урочистого стилю.

В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» двічі наводили цитату радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, видаючи її за «новину». Хоча нічого принципово нового в ній не було.

В ефірних блоках усіх каналів цієї доби не було російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду