Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8—9 липня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8—9 липня 2023 року — резюме

08:00,
19 Липня 2023
1140

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8—9 липня 2023 року — резюме

08:00,
19 Липня 2023
1140
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8—9 липня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8—9 липня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «1+1», «Інтер», «Ми — Україна», «Рада», ICTV та СТБ, а також Суспільного — стисло.

Цього разу вийшли трохи розкидані дати через намір подивитися, про що та як розповідали в телемарафоні напередодні саміту НАТО у Вільнюсі й у самі дні саміту. Для цього аналізувалися один блок телеканалу «Інтер» 8 липня і тижневик «1+1» 9 липня, ефіри всіх інших каналів були вже за 11-12 липня.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною: кожна ефірна година починалася випуском новин (в середньому 13-хвилинним), продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку Суспільного була такою: о 18-й година починалася 30-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією, о 19-й був 15-хвилинний випуск новин, далі гостьова студія. О 20-й був годинний підсумковий випуск, о 21-й — годинна гостьова студія.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була такою: ефірна година о 9-й починалася 15-хвилинним випуском новин, далі йшла 15-хвилинна гостьова студія, 10-хвилинний випуск новин і 20-хвилинна гостьова. Наступні години починалися 15-хвилинними випусками новин і продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефірного блоку ICTV та СТБ була майже звичною для медіагрупи: ефір поділений на півгодинні блоки, кожний із яких складається з 15-хвилинного випуску новин і 15-хвилинної гостьової студії. Від цього графіку був один відступ — з 12:30 до 13:00 був збільшений випуск новин, тому що очікували прямої трансляції пресконференції президента Зеленського та генсека НАТО Столтенберга з Вільнюса, трансляція ж почалася о 13-й.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною: ефірні години починалися 15-хвинними випусками новин (о 19-й випуск «під’їло» закінчення трансляції пресконференції Зеленського), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, далі годинна гостьова студія.

Основні теми дня

8 липня

Наступальні дії ЗСУ на різних ділянках фронту. В ефірному блоці каналу «Інтер» за темою був репортажний сюжет із Бахмутського напрямку про антидронну боротьбу зенітників, у студії говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Валерієм Шершнем.

Ворожий обстріл Лиману на Донеччині. В ефірі «Інтера» були лише короткі повідомлення у новинах.

Підготовка до саміту НАТО у Вільнюсі. В ефірі «Інтера» був оглядовий сюжет про розширення НАТО й українську євроатлантичну інтеграцію, в студії тему обговорювали з послом України у Великій Британії Вадимом Пристайком, народним депутатом і головою постійної делегації України в Парламентській Асамблеї НАТО Єгором Чернєвим і радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком.

9 липня

Наступальні дії ЗСУ на різних ділянках фронту. У тижневику каналу «1+1» ситуацію на всіх фронтах дуже докладно ведуча обговорювала в «Ситуаційній кімнаті» (дуже якісна, на мою думку, рубрика тижневика) з досвідченим воєнкором каналу Андрієм Цаплієнком.

Підготовка до саміту НАТО у Вільнюсі. У тижневику каналу «1+1» темі був присвячений оглядовий сюжет.

11 липня

Саміт НАТО у Вільнюсі. Протягом чотирьох годин ефіру телеканалу «Ми — Україна» з саміту робили 4 прямих ввімкнення (колег із «Радіо Свобода» та «Голосу Америки», які там працювали). Крім того, було 4 оглядово-бекграундових сюжети. В студії тему обговорювали з офіційною представницею Держдепартаменту США Андреа Калан, послами України в Канаді Юлією Ковалів, у Великій Британії Вадимом Пристайком і в Туреччині Василем Боднаром. Крім того, тему обговорювали з депутатом Європарламенту Андрюсом Кубілюсом, колишнім міністром закордонних справ Литви Лінусом Лінкявічусом і воєнними експертами Сергієм Кузаном і Олександром Коваленком. У ефірі Суспільного подію висвітлювали репортажним сюжетом, двома оглядовими й одним бекграундовим, робили два прямих ввімкнення з Вільнюса та давали пряму трансляцію виступу президента Зеленського на мітингу. В студії подію обговорювали з секретарем РНБО Олексієм Даніловим, головою постійної парламентської делегації України в ПА НАТО Єгором Чернєвим, колишнім послом України в США Валерієм Чалим, військово-політичним оглядачем групи «Інформаційний спротив» Олександром Коваленком і гендиректоркою Суспільного мовника Литви Монікою Гарбачаускайте-Будрене.

Наступальні дії ЗСУ на різних ділянках фронту. В ефірі телеканалу «Ми — Україна» був репортажний сюжет про бої на Бахмутському напрямку, ситуацію на фронті обговорювали з воєнними експертами Сергієм Кузаном і Олександром Коваленком. В ефірі Суспільного тему обговорювали з гостями пресофіцером 26-ї артбригади Олегом Калашніковим, військовослужбовцем Олександром Курбатовим і воєнним експертом Олександром Коваленком.

12 липня

Саміт НАТО у Вільнюсі. В проаналізованому ефірі каналу «1+1» було два репортажних сюжети й три прямих ввімкнення з Вільнюса. Крім того, було два бекграундових сюжети про НАТО як Альянс і про історію взаємин України з НАТО. У студії перебіг саміту та його підсумки обговорювали зі спецпредставницею Держдепу США Андреа Калан, головою комітету з нацоборони та безпеки Сейму Литви Лаурінасом Кащюнасом, колишнім послом США в Україні Джоном Гербстом, редактором «Радіо Вільна Європа» та «Радіо Свобода» Рікардом Йозвяком і литовським співаком Станіславом Ставіцьким. В ефірі каналів ICTV та СТБ були три прямих ввімкнення з Вільнюса, репортажів про власне саміт не було (був натомість піарівський репортаж про виставку Пінчука у Вільнюсі). В студії різні аспекти теми обговорювали з секретарем Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Романом Костенком і різними експертами: головою правління громадянської мережі «Опора» Ольгою Айвазовською, керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком, виконавчим директором Київського міжнародного інституту соціології Антоном Грушевським, президентом Світового конгресу українців Павлом Гродом, політологом Володимиром Фесенком і аналітикинею Центру «Нова Європа» Катериною Зарембо. В ефірі каналу «Рада» був бекграундовий сюжет про історію взаємовідносин між Україною і НАТО, два прямих ввімкнення з Вільнюса кореспондентки «Радіо Свобода». Була також пряма трансляція підсумкової пресконференції президента Зеленського у Вільнюсі. В студії різні аспекти рішень саміту обговорювали, по-перше, з потужним десантом Офісу президента: керівником ОП Андрієм Єрмаком, його заступником Ігорем Жовквою і його радником Михайлом Подоляком. Крім того, говорили з нардепом і головою постійної делегації України в ПА НАТО Єгором Чернєвим. З експертів був лише колишній спецпредставник США у справах України Курт Волкер. Гості від влади подавали результати саміту як неабиякий успіх України, Волкер переважно критикував НАТО за слабкість.

Наступальні дії ЗСУ на різних ділянках фронту. В проаналізованому ефірі каналу «1+1» було два репортажних сюжети про бої на Донеччині та на Мелітопольському напрямку. В ефірі каналів ICTV та СТБ були репортажі про штурмові бої на Горлівському напрямку та про бої танкістів у Донецькій області на околицях Торецька. В студії тему обговорювали з речником Сил оборони Таврійського напрямку Валерієм Шершнем. В ефірі каналу «Рада» тему згадували хіба що в коротких повідомленнях.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» складалася з 4 репортажних сюжетів, 3 прямих ввімкнень, у студії каналу побувало 2 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про антидронну боротьбу зенітників на Бахмутському напрямку, про повінь на Прикарпатті, про роботи на місці зруйнованого ворожою ракетою будинку у Львові та про початок жнив на Дніпропетровщині. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Дніпропетровщини, про ворожі обстріли на Запоріжжі та про обстріли ворога в Миколаївській області.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: 4 репортажних сюжети і 5 прямих ввімкнень (ще одне ввімкнення було нерепортажне). В студії каналу також побувало 4 гостей-ньюзмейкерів. Репортажі були про бої на Бахмутському напрямку, про евакуацію жителів прифронтових населених пунктів Сумщини та спецрепортаж про відновлення села Благодатне на Миколаївщині після 8 місяців бойових дій. 4 прямих ввімкнення було з саміту НАТО у Вільнюсі, ще одне — про наслідки ворожого обстрілу Херсона.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного цього дня була такою: 7 репортажних сюжетів і два прямих ввімкнення (ще одне ввімкнення було нерепортажне). В гостях у ці години побувало 3 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про тренування бійців ЗСУ між боями, про громадські слухання проєкту з відновлення Ягідного після окупації, про підготовку до евакуації жителів прикордоння на Сумщині, про підсумки першого дня саміту НАТО у Вільнюсі, про підготовку аграріїв Харківщини до жнив, про життя прифронтового Гуляйполя на Запоріжжі, про роботу фронтових медиків на передовій Донеччини. Обидва репортажних прямих ввімкнення були з Вільнюса про перебіг першого дня саміту НАТО.

Новинна складова ефірного блоку каналу «1+1» була такою: 7 репортажних сюжетів і 3 прямих ввімкнення. Гостями каналу були двоє ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бої 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади на Мелітопольському напрямку, про роботу аеророзвідників на фронті на Донеччині, про те, як живе Вільнюс під час саміту НАТО, про підсумки першого дня саміту НАТО, про ворожий обстріл Херсона, про початок жнив на розмінованих полях Дніпропетровщини та про те, як посмертно 4-річний донор врятував трьох дітей. Усі три прямих ввімкнення були з саміту НАТО у Вільнюсі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ складалася з 6 репортажних сюжетів і 3 прямих ввімкнень, у гостьовій студії побував один ньюзмейкер. Репортажі були про штурмові бої на Горлівському напрямку, про бої танкістів у Донецькій області на околицях Торецька, про виставку Пінчука у Вільнюсі та про навчання біля Рівненської АЕС на випадок ядерної аварії. Всі три прямі ввімкнення були з Вільнюса про перебіг другого дня саміту НАТО.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: один репортажний сюжет, 4 прямих ввімкнення і 4 гостей-ньюзмейкерів. Репортаж був про падіння рівня води у Дніпрі в Запоріжжі, два прямих ввімкнення — з саміту НАТО у Вільнюсі, ще два — про наслідки ворожого обстрілу Запоріжжя.

Гостьові студії

У гостьових студіях «Інтера» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 гостей: два ньюзмейкери, по одному речнику і раднику, двоє експертів і троє учасників подій. З послом України у Великій Британії Вадимом Пристайком говорили про британську підтримку України та прогнози щодо Вільнюського саміту НАТО. Про це говорили і з головою постійної делегації України в ПА НАТО нардепом Єгором Чернєвим. З іншими гостями обговорювали бої на різних ділянках Таврійського напрямку, прогнози розвитку ситуації в Росії після заколоту Пригожина, про різні підсумки 500 днів повномасштабної війни, роботу української розвідки, повернення командирів «Азова» в Україну, забезпечення водою міст і сіл, постраждалих від підриву Каховської греблі, та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 гостей: 4 ньюзмейкери, одна радниця і 5 експертів. З більшістю гостей обговорювали тему вільнюського саміту НАТО: з послами України у Великій Британії Вадимом Пристайком, в Канаді Юлією Ковалів і в Туреччині Василем Боднаром, з офіційною представницею Держдепартаменту США Андреа Калан і з експертами. Крім того, з гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, різні складові збройової допомоги Україні союзників, відновлення зруйнованих мостів в Україні та інші теми.

В гостях у Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей, з них 3 були ньюзмейкерами, один речник, 3 експерти і 4 учасники подій. З секретарем РНБО Олексієм Даніловим і головою постійної парламентської делегації України в ПА НАТО Єгором Чернєвим говорили про підсумки першого дня саміту НАТО у Вільнюсі. З народною депутаткою Ладою Булах говорили про заборони щодо електронних цигарок. З іншими гостями обговорювали перспективи вступу України до НАТО, ситуацію на різних ділянках фронту, навчання українських пілотів на F16, кроки до національного порозуміння між Україною та Польщею в питанні Волинської трагедії та інші теми.

У гостях каналу «1+1» побувало 6 людей: два ньюзмейкери, один експерт, двоє журналістів і один учасник подій. Перебіг і перші підсумки саміту НАТО у Вільнюсі обговорювали з представницею Держдепартаменту США Андреа Калан, головою комітету з нацоборони і безпеки Сейму Литви Лаурінасом Кащюнасом, колишнім послом США в Україні Джоном Гербстом, редактором «Радіо Вільна Європа» і «Радіо Свобода» Рікардом Йозвяком і литовським співаком Станіславом Ставіцьким. У тижневику ситуацію на фронтах обговорювали з воєнкором каналу Андрієм Цаплієнком.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 8 гостей: по одному ньюзмейкеру та речнику і 6 експертів. З секретарем Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Романом Костенком і майже з усіма іншими гостями обговорювали різні аспекти саміту НАТО у Вільнюсі. Крім того, обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту.

У гостях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 6 людей, з них 4 були ньюзмейкерами, один радник і один експерт. Майже з усіма гостями обговорювали підсумки саміту НАТО у Вільнюсі, з ньюзмейкерів це були керівник Офісу президента Андрій Єрмак, його заступник Ігор Жовква та голова постійної делегації України в ПА НАТО нардеп Єгор Чернєв. Ще з заступником голови Комітету ВР з питань організації державної влади Віталієм Безгіним обговорювали плани реінтеграції звільнюваних з-під окупації територій.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 384 рази. Це по 96 порушень на ефірну годину в середньому. Найбільше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 268 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. З 85 порушень стандарту достовірності найбільше (29) було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок, на другому місці (19 разів) були узагальнені псевдопосилання на джерела фактів. Стандарт точності порушували 24 рази, з них половина була невідповідностями між картинкою і текстом у сюжетах та БЗ. Стандарт повноти інформації порушували 4 рази, стандарт доступності — 3. Інші стандарти не порушували.

Протягом чотирьох годин ефіру журналісти каналу «Ми — Україна» порушували стандарти 223 рази, це майже по 56 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 137 разів. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 56 разів, найбільше було абстрактних псевдопосилань на джерела. Стандарт точності журналісти порушували 17 разів, усі ці випадки були некоректним поєднанням невідповідної картинки з текстом за кадром і як «ілюстрацій» в прямих ввімкненнях і розмовах з гостями. Стандарт повноти інформації порушували 9 разів, стандарт доступності — 3 рази, одного разу також порушили стандарт балансу думок.

Протягом чотирьох проаналізованих мною годин ефіру стандарти журналісти Суспільного порушували 113 разів, це понад 28 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 40 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 37 разів, більше половини з яких була інформація, подана без перевірки, з інтернету, переважно з телеграм-каналів і сторінок у соцмережах. З 24 порушень стандарту точності більшість становило некоректне використання картинки й у сюжетах з повідомленнями, і в якості «ілюстрації» до прямих ввімкнень і розмов із гостями. Стандарти повноти інформації та її доступності порушували по 5 разів. І було 2 порушення етичних норм.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «1+1» було 328 порушень стандартів (у середньому по 82 порушення на годину). Найбільше (226 разів) журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Найбільше (150) було суб’єктивних думок журналістів у новинах, втім і неавторизованих думок в авторських елементах (тижневик, гостьові студії) теж було доволі багато (69). Стандарт достовірності інформації журналісти порушували 73 рази, найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 18 разів, у більшості випадків картинка не відповідала тексту за кадром. Стандарт повноти інформації порушували 7 разів, стандарт доступності — 6 разів, і одного разу порушили стандарт балансу думок.

Загалом порушень стандартів у чотирьох проаналізованих годинах ефіру каналів ICTV та СТБ цього дня було 359 (це майже по 90 порушень на годину ефіру в середньому). Найбільше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок. З 234 порушень переважна більшість була суб’єктивними думками журналістів у новинах і новинних елементах. 66 разів порушували стандарт достовірності інформації, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів. З 42 порушень стандарту точності 40 були некоректним «перекриванням» картинкою закадрових текстів у новинах. Стандарт повноти інформації порушували 12 разів, найбільше було непозначеного як належить архівного відео. Стандарт доступності подачі інформації порушили 5 разів, інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 185 разів, що в середньому становило більш як 46 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 125 разів, більшість із цих порушень були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 36 разів, більше половини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 18 разів, майже все це була некоректна робота з картинкою, як у новинних матеріалах, так і в гостьових студіях. Стандарт доступності порушували 5 разів, стандарт балансу думок — один раз. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

11 липня:

● Сейм Польщі схвалив резолюцію про Волинську трагедію, вимагаючи від України для примирення визнати провину.

● НАБУ та САП повідомили про підозру в хабарництві депутатці з фракції «Слуги народу» Людмилі Марченко.

● Керченський міст стоїть, автомобілі через Керченську протоку возять військовими кораблями.

● Суд скасував рішення про відсторонення з посади президента УАФ Павелка.

● У Києво-Печерській Лаврі комісія Мінкульту намагалася опечатати ще два корпуси.

● Внаслідок нічної атаки «шахедами» по Київщині пошкоджена багатоповерхівка і 12 приватних будинків.

12 липня:

● Окупанти готуються перевести 4-й енергоблок ЗАЕС з режиму холодного зупину в гарячий — МАГАТЕ.

● МАГАТЕ досі не має доступу до дахів енергоблоків ЗАЕС, але каже, що мін там немає.

● Відомі українці закликали Верховну Раду легалізувати медичний канабіс.

● Росіяни знову вдарили по Херсону, поранено жінку.

● Ердоган пояснив, чому попри позицію Росії віддав командирів з «Азовсталі» Україні.

● У Держдумі Росії підтвердили ліквідацію російського генерала Цокова у Бердянську.

● Шестеро військових підірвалися при встановленні мін на Рівненщині, двоє загинули.

● Сербський суд відмовив Україні у видачі колишнього генерала СБУ Наумова.

● Німеччина відмовилася від створення центру з ремонту танків «Леопард» у Польщі.

● Суд визнав незаконним наказ Держкіно про реорганізацію «Довженко-Центру».

В ефірі каналів ICTV та СТБ був один прояв піару — окремий сюжет про виставку, організовану Фондом власника медіагрупи Віктором Пінчуком «у партнерстві з Офісом президента» у Вільнюсі.

В ефірі каналу «Рада» було два прояви політичного піару: «паркетний» матеріал з лобіювання податкової реформи та величезна (більш як на 50 хвилин ефіру) гостьова студія з радником керівника ОП Михайла Подоляка, де він крім яскравого і всебічного обґрунтування надзвичайної успішності Вільнюського саміту для України підкреслював провідну роль президента Зеленського в усіх цих успіхах.

Проявів політичного піару в проаналізованому ефірі каналів «Інтер», «Ми — Україна», Суспільного, «1+1» не було.

Російських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» цього дня не було, натомість був сюжет токсичної ведучої каналу Анастасії Даугуле, яка раніше поширювала російську пропаганду.

Російських наративів у проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Рада» не було, натомість у гостьовій студії працював токсичний ведучий каналу Назар Довгий, який раніше працював на каналах Медведчука.

Російських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі каналів «Ми — Україна», Суспільного, «1+1», ICTV та СТБ не було. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду