Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16-17 червня 2023 року. Резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16-17 червня 2023 року. Резюме

10:55,
27 Червня 2023
1359

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16-17 червня 2023 року. Резюме

10:55,
27 Червня 2023
1359
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16-17 червня 2023 року. Резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16-17 червня 2023 року. Резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках канали «Ми — Україна», «Інтер», ICTV та СТБ, «Рада», «1+1» і Суспільне. Стисло.

Повний текст моніторингу за 16 і 17 червня 2023 року читайте тут.

Нагадуємо, що у зв’язку зі зміною сітки марафону в кожному моніторингу аналізуються всі шість каналів, але по 4 години ефіру. Та за два суміжних дня: понеділок і вівторок, вівторок і середа тощо. Ці дві доби на тиждень і години з ефірних блоків кожного каналу ми обираємо довільно. У розділі подій / тем, які не висвітлювалися телемарафоном, зазначаємо лише ті, які оприлюднювалися більшістю стрічок новин протягом того часу доби, який аналізується. 

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні новини чергувалися з 15-хвинними гостьовими студіями.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була стандартною: кожна ефірна година починалася коротким (то по 15, то по 10 хвилин) випуском новин, продовжувалася гостьовими студіями. Одна гостьова була київською, дві виїзними — в Одесі й у Кривому Розі.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була такою: перша ефірна година починалася з 30-хвилинного випуску новин, продовжувалася гостьовою студією. Друга година починалася з 15-хвилинного випуску новин і продовжувалася гостьовою. З 20-ї години був підсумковий випуск (тривалістю 1 година і 7 хвилин), далі була гостьова.

Структура ефірного блоку Суспільного була звичною. Кожна ефірна година починалася коротким (від 10 до 18 хвилин) випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною: кожна ефірна година починалася короткими (по 13 хвилин) новинами, продовжувалася гостьовими студіями.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичайною: перші дві години починалися з 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, далі — годинна гостьова студія. 

Основні теми дня

16 червня

Ракетна атака по Україні. Ракетна атака починалася якраз під час закінчення ефірного блоку ICTV та СТБ, про що в ефірі каналів доволі оперативно повідомляли в новинах. В ефірі телеканалу «Рада» робили два прямих ввімкнення з місця падіння уламків збитої ракети на Київщині, в гостьовій студії подію обговорювали з начальником поліції Київщини Андрієм Нєбитовим. В ефірі каналу «1+1» з місця падіння уламків збитої ракети на Київщині робили два прямих ввімкнення. У студії подію обговорили з воєнним експертом Олександром Мусієнком.

Бойові дії по всьому фронту. В ефірі каналів ICTV та СТБ робили пряме ввімкнення кореспондента з Донеччини й репортажні сюжети про бої на Донеччині, на Луганщині під Кремінною і під Білогорівкою. У гостьовій студії про ситуацію на фронті загалом говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим, про бої на Бахмутському й Лимано-Куп’янському напрямках — із речником Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим. Обговорювали оцінку контратакувальних дій Сил оборони з воєнним експертом Олександром Мусієнком. В ефірі каналу «Рада» в новинах тему лише згадували в коротких усних повідомленнях, у студії про контратаки Сил оборони на Мелітопольському напрямку говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Валерієм Шершнем. В ефірі каналу «1+1» робили репортажний сюжет про контрнаступальні дії тероборони Дніпра на сході Запоріжжя, два прямих ввімкнення з Донеччини про бойові дії під Бахмутом. У студії дуже докладно і з мапою бойових дій обговорювали бої на всіх ділянках фронту з воєнним експертом Олександром Мусієнком.

17 червня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В новинах Суспільного тему згадували лише в коротких повідомленнях. У студії тему обговорювали з головою Авдіївської МВА Віталієм Барабашем, воєнним експертом Олексієм Гетьманом, головним редактором видання «Апостроф» Денисом Поповичем. Із командиром підрозділу розвідників «Terra» Миколою Волоховим говорили про бої на Донеччині, з бійцем Легіону «Свобода» Костянтином Денисовим — про бої на Запоріжжі. В ефірі каналу «Інтер» був репортажний сюжет про бої за Авдіївку. В гостьовій студії події на фронті обговорювали з головою Українського центру безпеки та співпраці Сергієм Кузаном. В ефірі каналу «Ми — Україна» тему згадували лише короткими повідомленнями в новинах. Ні репортажів, ні гостей у студії. 

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 5 репортажних сюжетів та одне пряме ввімкнення. У гостьовій студії за цей час побувало 5 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бої на Донеччині, під Кремінною і Білогорівкою Луганської області, про зневоднення Малої Катеринівки на Запоріжжі, толоку в Національному ботанічному саду. Пряме ввімкнення було з Донеччини про ситуацію на фронті.

Новинна складова чотирьох годин ефірного блоку каналу «Рада» складалася з одного репортажного сюжету і 5 прямих ввімкнень. У гостьовій студії побувало 9 ньюзмейкерів. Репортажний сюжет був про ситуацію в затопленому селі Інгулець на Херсонщині. Робили два прямих ввімкнення з місця падіння уламків збитої ракети на Київщині, прямі ввімкнення про ситуацію в Херсоні, про наслідки зневоднення Запорізької області і про стан води в Чорному морі в Одесі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 5 репортажних сюжетів, 7 прямих ввімкнень і 4 гостя-ньюзмейкера у студії. Репортажні сюжети були про контрнаступальні дії тероборони Дніпра на сході Запоріжжя, про забезпечення чистою водою жителів Марганця, про арешт президента УАФ Андрія Павелка, про пошук тіл загиблих захисників України гуманітарним проєктом «На щиті» і про громади на Миколаївщині, відрізані водою. Було два прямих ввімкнення про наслідки падіння уламків збитої ракети на Київщині, два ввімкнення про бойові дії на Донеччині, також були ввімкнення про зустріч міністрів країн — членкинь НАТО у Брюсселі, про ситуацію з водою в Марганці на Дніпропетровщині й про забруднення моря в районі Одеси.

Новинна складова чотирьох годин ефірного блоку Суспільного була такою: один репортажний сюжет, два прямих ввімкнення. Дуже слабка саме репортажна складова. У гостьових студіях побувало 5 ньюзмейкерів. Репортаж був про танкові навчання в Польщі. Прямі ввімкнення були про ситуацію з водою на Запоріжжі й про ситуацію з підтопленнями на Миколаївщині.

Новинна складова чотирьох годин ефірного блоку каналу «Інтер» була такою: 4 репортажних сюжети і 3 прямих ввімкнення. У гостях за цей час побувало 4 ньюзмейкера. Репортажні сюжети були про бої за Авдіївку, про толоку в Запоріжжі з прибирання висохлого дна Каховського водосховища, про навчання українських бійців у прифронтовій смузі, про тренінг, який провели для лікарів-реабілітоліогів у Києві люди на візках. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Сумщини та Чернігівщини, про наслідки ворожих обстрілів на Запоріжжі й про реакції США на погрози Росії розмістити ядерну зброю в Білорусі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була невиразною з точки зору репортажності: лише один репортажний сюжет та одне пряме ввімкнення. Щоправда, у студії побувало 6 ньюзмейкерів. Сюжет був про наслідки падіння уламків збитої ракети на Київщині, пряме ввімкнення — про загибель волонтерів під ворожим обстрілом на Харківщині. 

Гостьові студії

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 гостей, із них 5 були ньюзмейкерами, 3 речниками, 2 експертами і одна учасницею подій. Із головою Комітут парламенту з питань бюджету Роксоланою Підласою обговорювали перспективи виснаження бюджету Росії. Із заступником міністра охорони здоров’я й головним санлікарем країни Ігорем Кузіним говорили про ситуацію з інфекційними хворобами в зоні затоплення, на Миколаївщині й Одещині. З головою Запорізької ОВА Юрієм Малашком говорили про наслідки обстрілів населених пунктів і про ситуацію з питною водою в області. З новим головою Комітету Шевченківської премії Євгеном Нищуком обговорювали подолання кризи і майбутню роботу інституції. З віцепрем’єр-міністеркою Ольгою Стефанішиною обговорювали висновки Венеційської комісії щодо українського закону про нацменшини і перспективи інтеграції України в ЄС і НАТО. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, логіку оголошення повітряних тривог й інформування людей через телеграм-канали, «суд» в Росії над захисниками «Азовсталі» й цивільними українцями, підсумки останнього «Рамштайну», плани проведення «Книжкового арсеналу» та інші теми.

Протягом чотирьох проаналізованих годин ефіру каналу «Рада» в гостьових студях побувало 9 ньюзмейкерів, 3 речника і 4 учасники подій. Із членом аграрного Комітету парламенту Сергієм Лабазюком говорили про наслідки підриву Каховської греблі для сільського господарства південних областей. Із головою Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом говорили про перспективи розвитку Чернігівської області після перемоги. З начальником поліції Київщини Андрієм Нєбитовим говорили про наслідки ракетної атаки на Київщину. З нардепом Павлом Бакунцем говорили про значення резолюції Європарламенту на пітримку вступу України до НАТО. З першим заступником голови Комітету парламентк з питань соціальної політики Михайлом Цимбалюком говорили про державну допомогу постраждалим від наслідків руйнування ворогом Каховської греблі. З першим заступником голови Дніпропетровської ОВА Володимиром Орловим говорили про наслідки влучання ракети в багатоповерхівку у Кривому Розі 13 червня. Із заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою і з нардепом Олексієм Леоновим обговорювали подолання наслідків підтоплень на Херсонщині. З головою Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольгою Герасим’юк обговорювали проблематику використання штучного інтелекту в журналістиці та медіа. З іншими гостями обговорювали стан укриттів в Одесі, роботу одеських портів у рамках «зернової ініціативи», роботу рятувальників із ліквідації наслідків ракетного удару по Одесі, контратаки Сил оборони на Мелітопольському напрямку, підтримку армії тилом, перебіг подій із влучанням ракети в житлову багатоповерхівку в Кривому Розі й наслідки для родин, які втратили свої домівки, та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 гостей: 4 ньюзмейкера і 5 експертів. Із першим заступником міністра аграрної політики та продовольства Тарасом Висоцьким і з членом аграрного комітету парламенту Сергієм Рудиком говорили про наслідки підриву Каховської греблі для сільського господарства. З уповноваженим парламенту з прав людини Дмитром Лубінцем говорили про передачу Росією українських військовополонених Угорщині. З головою Національної служби здоров’я Наталією Гусак говорили про епідеміологічну ситуацію на Херсонщині. З гостями також обговорювали денну ракетно-дронову російську атаку під час візиту до Києва африканських лідерів, ситуацію на різних ділянках фронту й логіку контратакувальних дій Сил оборони, російську ядерну зброю в Білорусі, перспективи «літакової коаліції», реакцію західної преси на Каховський теракт росіян, вплив російської пропаганди на внутрішню українську аудиторію, способи заповнення інформаційного вакууму в умовах «режиму тиші» та інші теми.

Протягом чотирьох годин ефіру в гостях у Суспільного побувало 22 людини. Із них 5 були ньюзмейкерами, один речником, 9 експертами і 7 учасниками подій. Про ситуацію на Херсонщині говорили з першим заступником голови облради Юрієм Соболевським. З головою Авдіївської МВА Віталієм Барабашем говорили про ситуацію у фронтовій Авдіївці, з міським головою Мелітополя Іваном Федоровим — про ситуацію в окупованому місті. З директоркою стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства у справах ветеранів Світланою Березіною обговорювали програму помічників для ветеранів, яку започатковує міністерство. З уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем говорили про порушення мовного закону в інтернеті. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту й логіку наступальних дій Сил оборони, виробництво Росією нових ракет і роботу української ППО, підвищення тарифів на воду й цін на свинину, вплив новин на психіку людей у стані війни, розміщення російської ядерної зброї в Білорусі, значні зміни у ставленні українців до Московського патріархату, постачання ракет ATACMS, створення Ради Україна — НАТО, виробництво українських ударних БПЛА, дитяче волонтерство в Україні, конкурс дитячого «Євробачення» та інші теми.

В гостях у каналу «Інтер» за чотири години ефіру побувало 4 ньюзмейкера і 4 експерта. Про ситуацію у фронтових областях говорили з головою Донецької ОВА Павлом Кириленком і першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським. Із заступницею міністра охорони здоров’я Марією Карчевич говорили про епідеміологічну ситуацію на півдні України. Із заступницею міністра юстиції Іриною Мудрою говорили про міжнародний реєстр збитків, завданих Росією Україні, і про репарації. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, втрати агропромислового сектору від підриву Каховської греблі, перспективи вступу України в НАТО, візит лідерів африканських країн та інші теми.

Протягом чотирьох годин ефіру в гостьовій студії каналу «Ми — Україна» побувало 8 гостей: 6 ньюзмейкерів, один речник і один радник. Про єдиний реєстр зниклих безвісти говорили з уповноваженим Олегом Котенком. Із заступником голови Комітету парламенту з питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про парламентське просування швидкого вступу України до НАТО. Про очікування від Вільнюського саміту НАТО говорили з секретарем Комітету парламенту з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Романом Костенком, головою української парламентської делегації в ПА НАТО Єгором Чернєвим і заступником міністра закордонних справ Андрієм Мельником. Про ситуацію з ядерною безпекою на Запорізькій АЕС говорили з головним держінспектором з ядерної та радіаційної безпеки Олегом Коріковим. З гостями також обговорювали можливу логіку ракетних і дронових атак ворога і протикорабельні ракети ворога Х-35, візит африканських лідерів в Україну і в Росію, розміщення Росією ядерної зброї в Білорусі, «суд» над захисниками «Азовсталі» та цивільними в Росії та інші теми. 

Порушення стандартів

На ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру стандарти порушували 275 разів, тобто майже по 69 порушень на годину ефіру. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 182 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 60 разів, майже дві третини з цього були узагальнені псевдопосилання на джерела фактів. Стандарт точності порушували 27 разів, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом у новинах. Стандарт повноти порушували 4 рази, стандарт доступності інформації — двічі. Інші стандарти не порушували.

Протягом чотирьох ефірних годин журналісти каналу «Рада» порушували стандарти 195 разів (це майже 49 порушень на годину). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 106 порушень, більшість із яких були суб’єквтиними міркуваннями журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 49 разів, більшістю з них були узагальненні псевдопосилання на джерела фактів. Стандарт точності порушували 32 рази, дві третини з цих порушень були невідповідностями між картинкою й текстом у новинах. Стандарт повноти інформації порушували 6 разів, стандарти балансу думок і доступності — по одному разу.

Журналісти каналу «1+1» порушували стандарти 362 рази (90,5 порушення на годину ефіру в середньому). Найбільше (229 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 82 рази, найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 33 рази, картинка не відповідала закадру в БЗ, сюжетах і прямих ввімкненнях. Стандарт повноти інформації порушували 8 разів, стандарт доступності подачі інформації — 7 разів, двічі порушували стандарт балансу думок. Було одне етичне порушення.

Протягом чотирьох годин ефіру на Суспільному було 114 порушень стандартів, або ж 28,5 порушень в середньому на годину ефіру. Найчастіше порушували стандарт достовірності інформації — 54 рази. Здебільшого йшлося про неперевірену інформацію з телеграм-каналів і твіттерів. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 38 разів, переважно це були суб'єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт точності порушували 12 разів. І по 4 рази порушували стандарти повноти інформації, оперативності й доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 283 рази — по 71 порушенню на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 209 разів, більшість із цих порушень були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 59 разів, переважно узагальненими псевдопосиланнями як на джерела фактів, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 9 разів, некоректно поєднуючи картинку із закадровим текстом. Стандарт повноти порушили 7 разів. Інші стандарти не порушували.

Цього дня канал «Ми — Україна» поставив особистий рекорд порушень стандартів — 388 протягом чотирьох годин ефіру, тобто — 97 порушень на годину в середньому. Найбільше, звісно ж, порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 277 разів, більшість із цих порушень були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 68 разів, майже половина — узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. 28 разів порушували стандарт точності, майже все це було некоректне поєднання картинки з текстом. Стандарт повноти інформації порушували 12 разів, стандарт доступності подачі інформації — 3 рази. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

Важливі події/теми, які не були озвучені в телемарафоні

16 червня

● Сейм Польщі підтримав вступ України до НАТО.

● Конгрес США пропонує закласти фінансування на постачання Україні ракет ATACMS.

● ВАКС відмовив Мін’юсту в націоналізації двох кар’єрів Дерипаски.

● У школі на Херсонщині окупанти облаштували катівню, — Генштаб.

● Путін пригрозив, що може знищити будь-яку будівлю в центрі Києва.

● Тривалість реабілітації цивільних і військових збільшили до 168 днів, — МОЗ.

● Будинок-музей Поліни Райко в Олешках майже повністю знищила повінь.

● Пропагандиста-«експерта» з каналів Медведучка засудили до 10 років в’язниці.

● Естонія розробила правове рішення про використання активів РФ на підтримку України.

● Мати скандального судді Вовка незаконно будує готель на одеському пляжі.

● Європарламент закликав Зеленського не підписувати закон про містобудування (5655).

● Окупанти виселяють sз вцілілих домівок мешканців Олешок і Голої Пристані, — ЦНС.

17 червня

● Прессекретар Путіна каже, що шансів у «зернової угоди» немає.

● Байден назвав абсолютно безвідповідальними заяви Путіна щодо ядерної зброї у Білорусі.

● Окупанти готують мобілізованих на острові Джарилгач, — Генштаб.

● Французький телеканал зробив репортаж sз позицій армії РФ, не згадуючи про агресію.

● МЗС відреагувало на репортаж французького телеканалу: пробито чергове дно.

● Данія готова передати Україні винищувачі F-16.

● У Херсоні перевізники побили волонтера, який безоплатно евакуював людей.

● Бельгія передасть Україні танки Leopard та бронетранспортери М113

 

Прояви політичного піару

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Рада» було 6 проявів політичного піару, більшість із яких — у неформатному «Парламентському тижні». Всі матеріали були за формою класичними «паркетами», «головними героями» яких виступали спікер парламенту Руслан Стефанчук, його перший заступник Олександр Корнієнко, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, народні депутати від «Слуги народу» Аліна Загоруйко й Віталій Безгін, а також очільниця владної партії Олена Шуляк, яка просувала законопроєкт 7283.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «1+1» було 3 прояви політичного піару. Двічі в ефірі був негативний сюжет про арешт президента Української асоціації футболу Андрія Павелка. Також була невиправдана згадка приналежності нардепа Сергія Рудика до депутатської групи «Партія “За майбутнє”».

В ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — суто «паркетне» і позбавлене реальної новини БЗ+СХ про зустріч генпрокурора Костіна зі своїм словацьким колегою.

В ефірі телеканалу «Ми — Україна» був один імовірний прояв піару: у сюжеті в якості уособлення поняття «вище військове керівництво», попри логіку, показували не головнокомандувача Залужного, а командувача Сухопутних військ Сирського.

Проявів політичного піару в проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ і Суспільного не було.

Російські наративи і токсичні медіаперсонажі

Ворожих наративів у проаналізованій частині ефіру каналу «Рада» не було, натомість в ефірі були троє токсичних ведучих телеканалу. Гостьові студії вели токсичні ведучі каналу Тетяна Гончарова і Максим Зборовський, а фільм про тил робив ще один токсичний ведучий Назар Довгий. Усі троє працювали на каналах Віктора Медведчука.

У проаналізованому ефірі інших телеканалів російських наративів та токсичних медіаперсонажів не було.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду