Підрив Каховської ГЕС. Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 6-7 червня 2023 року. Резюме

Підрив Каховської ГЕС. Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 6-7 червня 2023 року. Резюме

10:07,
18 Червня 2023
1645

Підрив Каховської ГЕС. Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 6-7 червня 2023 року. Резюме

10:07,
18 Червня 2023
1645
Підрив Каховської ГЕС. Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 6-7 червня 2023 року. Резюме
Підрив Каховської ГЕС. Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 6-7 червня 2023 року. Резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Інтер», «Ми — Україна», «Суспільний», ICTV та СТБ, «1+1» і «Рада». Стисло.

Повний текст моніторингу за 6 і 7 червня 2023 року читайте тут.

Нагадуємо, що у зв’язку зі зміною сітки марафону в кожному моніторингу аналізуються всі шість каналів, але по 4 години ефіру. Та за два суміжних дня: понеділок і вівторок, вівторок і середа тощо. Ці дві доби на тиждень і години з ефірних блоків кожного каналу ми обираємо довільно. У розділі подій / тем, які не висвітлювалися телемарафоном, зазначаємо лише ті, які оприлюднювалися більшістю стрічок новин протягом того часу доби, який аналізується.

Коли та як у телемарафоні повідомили про підрив Каховської ГЕС:

02:54, 6 червня 2023 року — вибух на Каховській ГЕС (за даними сейсмологів).

Українські офіційні особи згодом казали про 02:50. У цей момент був ефірний блок ICTV. До 06:00 про вибух не повідомляли.

Перша згадка про підрив греблі була в телемарафоні у гостьовій студії «Інтера» о 06:17 із посиланням «цю інформацію підтвердили в Оперативному командуванні "Південь"». Хто підтвердив та в якому форматі (телеграм, відеозвернення, брифінг, ще щось) — невідомо.

У випуску новин о 06:30 посилалися на: «відео поширили телеграм-канали країни-агресорки» і «згодом інформацію підтвердили в Оперативному командуванні "Південь"».

О 07:10 було включення Наталії Гуменюк. За моїм підрахунком, дві третини запитань, які ставив ведучий, були явно не з компетенції гості: про організацію евакуації цивільного населення (компетенція військових адміністрацій) або про ймовірні наслідки катастрофи для Запорізької АЕС і Криму (це могли б коментувати фахові експерти) тощо. Гуменюк на ці питання відповідала, що це не в її компетенції.

О 07:32 був голова Херсонської облради Самойленко, говорили вже про наслідки для Херсона й інших населених пунктів.

Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА, з’явився о 08:25.

Весь цей час не було офіційних версій від вищої державної влади.

 

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною. Щопівгодини були 10-хвилинні випуски новин (на початку годин і на 30-х хвилинах), решту часу займали гостьові студії.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була такою: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. Я так розумію, що експеримент зі щопівгодинними випусками (результат якого я бачив, аналізуючи ефір каналу за 1 червня) редакція сама визнала невдалим. За такого слабкого наповнення новин оригінальними матеріалами (сюжетами й прямими ввімкненнями), як на «Ми — Україна», така кількість випусків перетворювалася на суцільне повторення.

Структура ефірного блоку Суспільного цього дня була коригована двома великими зовнішніми трансляціями, тож виглядала так: починався блок 30-хвилинним випуском новин, далі — після півторагодинної трансляції пресконференції президента — продовжувався традиційний годинним підсумковим випуском з 20-ї до 21-ї. Наступна година природно була повністю гостьовою. Далі був 15-хвилинний випуск новин і гостьова студія до кінця години. І після короткого 5-хвилинного випуску новин почалася трансляція екстреного засідання Радбезу ООН.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була нерівномірною. Перші дві з проаналізованих ефірних годин починалися 15-хвилинними випусками новин, а на 30-х хвилинах години виходили 10-хвилинні новини, решта часу були гостьові студії. Далі випуску новин посередині години не було, а в останню годину блоку був великий годинний випуск новин.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була такою: перші дві ефірні години починалися короткими випусками новин (10- і 15-хвилинним), о 20-й був годинний підсумковий випуск, з 21-ї гостьова студія. Крім того, знову з’явилися несистемні «новини коротко», що їх тривожними голосами під тривожну музику начитують гостьові ведучі. Вони б мали сенс, якби повідомляли оперативну інформацію. Але насправді лише повторюють озвучене у випусках новин чи те, що ведучі гостьових студій і так розповідають, але без тривожної музики.

 

Основні теми дня

6 червня

Підрив росіянами Каховської ГЕС і наслідки теракту.

В нічному блоці (який робили канали ICTV та СТБ) про подію ще не повідомлялося. В ефірному блоці каналу «Інтер» перше повідомлення про саму подію прозвучало в гостьовій студії о 06:17. Згодом тему обговорювали з головою Херсонської обласної ради Олександром Самойленком, головою Херсонської ОВА Олександром Прокудіним і речницею Сил оборони Півдня Наталією Гуменюк. Робили ще пряме ввімкнення про ймовірні проблеми Дніпропетровщини з водою внаслідок підриву Каховської ГЕС. Загалом редакція каналу була доволі оперативною. Але, з іншого боку, тема була настільки непересічною і різноманітною, як за сукупністю подій, так і характером наслідків, що потребувала перебудови ефіру, чого не сталося. І на тлі швидкого розгортання подій, пов’язаних зі знищенням дамби, якось недоречними виглядали, наприклад, сюжети про долину півоній на Буковині, про пляжні розваги в Черкасах чи про вирощування полуниці тощо. І навпаки, в ефір оперативно не запросили експертів, які могли б дати оцінки причин теракту і прогнози щодо різнопланових наслідків цієї катастрофи. Натомість із суто експертними запитаннями зверталися до речниці Гуменюк і посадовців, які не були компетентними в питаннях, наприклад, впливу катастрофи на безпеку Запорізької АЕС або ж на водопостачання Криму.

Телеканал «Ми — Україна», який був в ефірі з 12-ї години дня, зумів повністю перебудувати ефір під переважне висвітлення тем, пов’язаних із підривом греблі. Протягом чотирьох проаналізованих годин ефіру каналу був оглядовий сюжет про Каховську ГЕС, 4 прямих ввімкнення з Херсона, також робили дотичні ввімкнення із Кривого Рогу, Запоріжжя й Миколаєва. У гостьовій студії про різні аспекти теми говорили з гендиректором «Укргідроенерго» Ігорем Сиротою, міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком, секретарем РНБО Олексієм Даніловим, заступником міністра закордонних справ Миколою Точицьким, першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським, речником Херсонської ОВА Олександром Толоконніковим, керівником пасажирських комунікацій «Укрзалізниці» Олександром Шевченком, пресофіцером ДСНС Олександром Хорунжим. Крім того, на дотичні теми говорили з головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, головою Криворізької МВА Олександром Вілкулом, членом Меджлісу кримськотатарського народу Ескендером Барієвим, речницею Сил оборони Півдня Наталією Гуменюк і з воєнним експертом Петром Черником.

Ефірний блок Суспільного був майже повністю присвячений цій тематиці, що цілком логічно. Журналісти каналу зробили 3 різних репортажних сюжета і 3 прямих ввімкнення з Херсона й Херсонщини — про затоплення районів Херсона і прибережних населених пунктів, про евакуацію мешканців області із затоплених районів. Крім того, робили пряме ввімкнення про прийом херсонців у Миколаєві і про ситуацію в Запоріжжі. Зробили також 6 різних оглядових сюжетів щодо різних складових події, її наслідків і реакцій на неї. Майже всі гості студії були компетентними в різних складових основної теми: віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук, міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, секретар РНБО Олексій Данілов, голова Криворізької МВА Олександр Вілкул, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, речник Херсонської ОВА Олександр Толоконніков, речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк, членкиня колегії Держінспекції ядерного регулювання в 2005–2021 роках Ольга Кошарна, експерт із міжнародних питань Олександр Солонтай, воєнний експерт Олексій Гетьман і керівниця Дніпровської районної організації «Червоного Хреста» Наталія Шатілова-Погасій. Загалом канал якісно і всебічно висвітлив у різні способи всі актуальні цього дня складові теми.

Бої на Донеччині. В ефірі каналу «Інтер» робили пряме ввімкнення кореспондента з Донеччини й оглядовий сюжет про бої на різних ділянках фронту. У студії говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Валерієм Шершнем. В ефірі каналу «Ми — Україна» тему обговорювали з головою Авдіївської МВА Віталієм Барабашом, речником Сил оборони Таврійського напрямку Валерієм Шершнем і військовим 5-ої окремої штурмової бригади ЗСУ Юрієм Сиротюком. В ефірі Суспільного робили репортажний сюжет із фронту з Бахмутському напрямку. В студії обговорювали перебіг бойових дій під Бахмутом із командиром підрозділу аеророзвідників «ТERRA» Миколою Волоховим.

Нічна ракетна атака. В ефірі «Інтера» робили пряме ввімкнення про наслідки падіння уламків ракети в Деснянському районі Києва, обговорювали подію з речницею Наталією Гуменюк. В ефірі телеканалу «Ми — Україна» тему обговорювали з речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом. В ефірі Суспільного тему лише коротко згадали в новинах.

 

7 червня

Наслідки теракту на Каховській ГЕС.

В ефірі каналу «1+1» був репортажний сюжет і два прямих ввімкнення з Херсона, сюжети про порятунок тварин із зони затоплення, про реакції світу на російський теракт, про перші наслідки руйнування росіянами Каховської греблі і бекґраунд про передісторію теракту на Каховській ГЕС. Були три прямих ввімкнення з Херсона. Крім того, були прямі ввімкнення про ситуацію з водою в Запоріжжі і Дніпрі, про реакції офіційних інституцій і політиків ЄС на теракт і про ситуацію із забрудненням Чорного моря в районі Одеси. Майже всі гості студії коментували події й різні можливі наслідки знищення Каховської ГЕС і водосховища. Говорили з головою Комітету парламенту з питань бюджету Роксоланою Підласою, гендиректором «Укргідроенерго» Ігорем Сиротою, президентом «Енергоатому» Петром Котіним, заступником міністра внутрішніх справ Леонідом Тимченком, першим заступником міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександром Краснолуцьким, заступником міністра охорони здоров’я й головним санлікарем Ігорем Кузіним, пресофіцером ДСНС України Олександром Хорунжим, головним гідрологом Херсонської області Юрієм Киріяком, екологом Богданом Кученком, директором Інституту водних проблем і меліорації НАНУ Михайлом Яцюком, заступником голови Всеукраїнської аграрної ради Денисом Марчуком, волонтером Євгеном. Особливо інформаційно цінними були розмови з безпосередніми учасниками подій — жителькою Антонівки Тетяною Антоненко й жителькою Херсона Оленою Маляренко.

В ефірі телеканалів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин були репотажний сюжет про евакуацію мешканців Херсона, огляди про ситуацію на лівому березі Дніпра, про ситуацію з водою в Марганці й Нікополі, про реакції світу на російський теракт на Каховській ГЕС, про засідання Радбезу ООН і про реакції світу на теракт, про екологічні наслідки підриву росіянами Каховської греблі. Прямі ввімкнення робили про затоплення мікрорайонів Херсона, про ситуацію з водопостачанням на Дніпропетровщині і в Кривому Розі. З усіма гостями студії цього дня обговорювали різні аспекти великої теми. Говорили із заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою, заступницею міністра оборони Ганною Маляр, начальницею Олешківської МВА Тетяною Гасаненко, начальницею Голопристанської МВА Світланою Лінник, гендиректором «Укргідроенерго» Ігорем Сиротою, президентом «Енергоатому» Петром Котіним, членом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Романом Костенком, який воює на Херсонському напрямку, головою Дніпропетровської ОВА Сергієм Лисаком, речницею Сил оборони Півдня Наталією Гуменюк, радником генерального прокурора Максимом Поповим, виконавчою директоркою Центру громадянських свобод Олександрою Романцовою й командиром батальйону патрульної поліції Херсонської області Вадимом Яремчуком.

В ефірі каналу «Рада» більшість сюжетів і прямих ввімкнень начебто була присвячена темі, але явно бракувало репортажів із самого Херсона чи Херсонщини. Єдиний репортаж був з Одеси про прийом вивезених із Херсонщини тварин. І радше оглядові сюжети щодо подій у Херсоні (по суті, просто огляд зібраного в колег і в мережі відео) та оглядові ж сюжети про ситуацію з водою в Запорізькій і Дніпропетровській областях. Ще був огляд про реакції у світі на російський теракт і беґраундовий сюжет про два підриви Дніпрогесу під час Другої світової. Прямих ввімкнень теж було багато, але не з зони затоплення безпосередньо. Було 5 ввімкнень із Миколаєва про підвищення рівня води і про прийом евакуйованих із Херсона, два ввімкнення про ситуацію з водопостачанням у Дніпропетровській області, два ввімкнення про ситуацію з водою в Запоріжжі, ввімкнення з київської кав’ярні, де волонтери збирали речі для херсонців, і ввімкнення про привезених до Одеси тварин. У студії різні складові подій і наслідків російського теракту обговорювали винятково з ньюзмейкерами, були: міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, заступниця міністра оборони Ганна Маляр, заступниця генпрокурора Вікторія Литвинова, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, представник Головного управління розвідки Андрій Юсов, Уповановажений парламенту з прав людини Дмитро Лубінець, міністр захисту довкілля Руслан Стрілець, секретар РНБО Олексій Данілов, заступник керівника ДСНС Володимир Демчук і член аграрного Комітету ВР Сергій Лабазюк.

Бої на Донеччині. В ефірі каналу «1+1» був репортажний сюжет про артилерійські бої на Донеччині. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ був репортажний сюжет про артилерійські бої на Донеччині. У студії ситуацію на Бахмутському напрямку обговорили із заступницею міністра оборони Ганною Маляр. В ефірі каналу «Рада» тему коротко згадували в новинах і побіжно згадали в розмові з заступницею міністра оборони Ганною Маляр.

 

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 4 репортажних сюжети, 7 прямих ввімкнень і 4 гостя-ньюзмейкера у студії. Репортажі були про благодійний лицарський турнір у замку Любарта в Луцьку, про українську експозицію на дизайнерській виставці в Лондоні, про свято для дітей-сиріт на стадіоні «Динамо» в Києві і спецрепортаж про деокуповане село Тернові Поди на Миколаївщині. Прямі ввімкнення були про зустрічі президента США Джо Байдена з європейськими лідерами, про нічні обстріли Харкова й області, про бої на Донеччині, про ситуацію в Миколаївській області, про наслідки падіння уламків ракети в Деснянському районі Києва, про наслідки ворожих обстрілів на Запоріжжі і про проблеми Дніпропетровщини з водою внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: 8 прямих ввімкнень і 12 гостей-ньюзмейкерів. Чотири прямих ввімкнення були з Херсона, де ситуація динамічно розвивалася, були також ввімкнення про підготовку Миколаєва до зустрічі евакуйованих із Херсона людей, про ситуацію з питною водою в Кривому Розі і в Запоріжжі, про наслідки нічного ракетного обстрілу Харкова.

Новинна складова ефірного блоку Суспільного була такою: 4 репортажних сюжета, 7 прямих ввімкнень і 6 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про затоплення мікрорайонів Херсона (два різних матеріали), про евакуацію людей із Херсона і про артилерійські бої на Бахмутському напрямку. Прямі ввімкнення були про затоплення мікрорайонів Херсона (два), про ситуацію в затоплених селах правобережжя Херсонщини, про прийом переселенців із Херсона в Миколаєві, про ситуацію з водою на Запоріжжі, про пресконференцію президента Зеленського і про перший день слухань позову України до Росії в Гаазі.

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 2 репортажних сюжети і 9 прямих ввімкнень (щоправда, два з них були майже повними копіями попередніх), у гостьових студіях побувало 6 ньюзмейкерів. Сюжети були про підтоплення й евакуацію людей у Херсоні і про артилерійські бої на Донеччині. Прямі ввімкнення були двічі з Херсона про ситуацію із затопленням мікрорайонів міста й евакуацію людей, про ситуацію на затопленому лівому березі Дніпра на Херсонщині, про ситуацію з водою в Запоріжжі, два про ситуацію з водою в Дніпрі й області, два про реакції офіційних інституцій і політиків ЄС на російський теракт і про ситуацію із забрудненням Чорного моря в районі Одеси.

Новинна складова протягом чотирьох проаналізованих годин ефіру каналів ICTV та СТБ складалася з 4 репортажних сюжетів, 3 прямих ввімкнень і 8 гостей-ньюзмейкерів у студії. Репортажі були про евакуацію мешканців Херсона, про бої на Донеччині і про навчання в Запоріжжі з дій у разі ядерної катастрофи, був спецрепортаж про відбудову села Протопопівка на Харківщині. Прямі ввімкнення були про затоплення мікрорайонів Херсона, про ситуацію з водопостачанням на Дніпропетровщині і про ситуацію з водою у Кривому Розі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: один репортажний сюжет, 11 прямих ввімкнень, у гостьовій студії побувало 13 гостей і всі вони були ньюзмейкерами. Сюжет був про одеських волонтерів, які евакуювали з Херсонщини тварин. Було 5 прямих ввімкнень із Миколаєва про підняття рівня води і прийом евакуйованих із Херсона, два прямих ввімкнення з Дніпра і два із Запоріжжя про ситуацію з водою, ввімкнення з київської кав’ярні, де волонтери збирали речі для херсонців, і ввімкнення про привезених до Одеси тварин.

 

Гостьові студії

У гостьових студіях телеканалу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало загалом лише 7 гостей. Із них 4 були ньюзмейкерами, двоє речниками й один експертом. Про події, пов’язані з підривом росіянами греблі Каховської ГЕС, говорили з головою Херсонської облради Олександром Самойленком і головою Херсонської ОВА Олександром Прокудіним. Із першим заступником голови Дніпропетровської ОВА Володимиром Орловим говорили про наслідки ворожого обстрілу Нікополя. З головою Луганської ОВА Артемом Лисогором говорили про ситуацію в області на підконтрольній і на окупованих територіях. З іншими гостями обговорювали підрив росіянами Каховської ГЕС, нічний ракетний обстріл, бої під Бахмутом і Мар’їнкою, можливі механізми репарацій з Росії та іншіі теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин побувало 20 гостей: 12 ньюзмейкерів, 6 речників, по одному експерту й учаснику подій. Із переважною більшістю гостей говорили про різні аспекти підриву росіянами Каховської греблі, з ньюзмейкерів це були генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, секретар РНБО Олексій Данілов, заступниця генпрокурора Вікторія Литвинова, заступник міністра закордонних справ Микола Точицький, перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, голова Криворізької МВА Олександр Вілкул і член Меджлісу Ескендер Барієв. Крім того з міським головою Харкова Ігорем Тереховим обговорювали наслідки нічного ракетного обстрілу міста. З послом України у Ватикані Андрієм Юрашем говорили про долучення Ватикану до повернення в Україну викрадених Росією українських дітей. Із керівником Авдіївської МВА Віталієм Барабашем говорили про ситуацію у фронтовому місті. З іншими гостями говорили про бої на Бахмутському, Мар’їнському, Оріхівському та інших напрямках, про логіку останніх ракетних і дронових атак ворога на Київ і про виробництво ворогом ракет та на інші теми.

У гостях Суспільного цього дня побувало 14 людей: 6 ньюзмейкерів, 2 речника, 3 експерта і 3 учасники подій. Переважна більшість гостей були компетентними в різних складових теми підриву росіянами Каховської ГЕС, із ньюзмейкерів це були: віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук, міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, секретар РНБО Олексій Данілов, голова Криворізької МВА Олександр Вілкул і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. З іншими гостями також обговорювали цю тематику, крім того, говорили про ситуацію з ракетоносіями в Чорному морі, про відновлення роботи Запорізької АЕС після її деокупації, про бої на Бахмутському й Запорізькому напрямках та про інші теми.

В ефірі каналу «1+1» побувало 15 гостей: 6 ньюзмейкерів, один речник, 4 експерта і 4 учасники подій. Майже з усіми гостями обговорювали знищення Каховської ГЕС і водосховища. Спілкувалися з головою Комітету парламенту з питань бюджету Роксоланою Підласою, гендиректором «Укргідроенерго» Ігорем Сиротою, президентом «Енергоатому» Петром Котіним, заступником міністра внутрішніх справ Леонідом Тимченком, першим заступником міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександром Краснолуцьким, заступником міністра охорони здоров’я і головним санлікарем Ігорем Кузіним, пресофіцером ДСНС України Олександром Хорунжим, головним гідрологом Херсонської області Юрієм Киріяком, екологом Богданом Кученком, директором Інституту водних проблем і меліорації НАНУ Михайлом Яцюком, заступником голови Всеукраїнської аграрної ради Денисом Марчуком, волонтером Євгеном. Особливо інформаційно цінними були розмови з безпосередніми учасниками подій — жителькою Антонівки Тетяною Антоненко й жителькою Херсона Оленою Маляренко.

Протягом чотирьох годин в ефірі каналів ICTV та СТБ побувало 12 гостей: 8 ньюзмейкерів, одна речниця, один радник, одна експертка й один учасник подій. З усіма гостями обговорювали переважно широке коло тем, пов’язаних із підривом росіянами Каховської ГЕС. Говорили із заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою, заступницею міністра оборони Ганною Маляр, начальницею Олешківської МВА Тетяною Гасаненко, начальницею Голопристанської МВА Світланою Лінник, гендиректором «Укргідроенерго» Ігорем Сиротою, президентом «Енергоатому» Петром Котіним, членом Комітету парламенту з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Романом Костенком, який воює на Херсонському напрямку, головою Дніпропетровської ОВА Сергієм Лисаком, речницею Сил оборони Півдня Наталією Гуменюк, радником генерального прокурора Максимом Поповим, виконавчою директоркою Центру громадянських свобод Олександрою Романцовою і командиром батальйону патрульної поліції Херсонської області Вадимом Яремчуком. Крім того, з Ганною Маляр обговорювали теми ситуації на різних ділянках фронту.

У гостьових студіях телеканалу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 13 гостей, всі вони були ньюзмейкерами. Різні складові подій і наслідків російського теракту на Каховській греблі обговорювали з міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком, заступницею міністра оборони Ганною Маляр, заступницею генпрокурора Вікторією Литвиновою, головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, представником Головного управління розвідки Андрієм Юсовим, уповановаженим парламенту з прав людини Дмитром Лубінцем, міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем, секретарем РНБО Олексієм Даніловим, заступником керівника ДСНС Володимиром Демчуком і членом аграрного Комітету ВР Сергієм Лабазюком. Про правові механізми майбутнього відшкодування Росією завданих збитків говорили із заступницею міністра юстиції Іриною Мудрою. З міністром стратегічних галузей Олександром Камишіним і з депутатом Київміськради Андрієм Вітренком обговорювали стан столичних укриттів.

 

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 417 разів, це більше 104 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 282 рази, більшість з цих порушень — суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 101 раз, понад третину з цих порушень становили узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 27 разів, майже все це було некоректним використанням картинки як в новинах і прямих ввімкненнях, так і в розмовах з гостями. Крім того 4 рази порушили стандарт повноти інформації, 3 рази — стандарт доступності. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували протягом чотирьох годин ефіру 260 разів. Це по 65 порушень у середньому на годину. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 104 рази, найчастіше це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Дуже багато порушували стандарт достовірності — 100 разів. Майже половину становили розмиті узагальнені псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 46 разів, більшість порушень — некоректне використання картинки, як у новинах, так і в розмовах із гостями. Стандарт доступності подачі інформації порушували 8 разів, стандарт її повноти — 2 рази. Інші стандарти не порушували.

Середня кількість порушень стандартів на Суспільному продовжує зростати й цього дня досягла рекордної для каналу позначки — 38,6 порушень на годину ефіру (загалом було 135). Найбільше порушували найвідповідальніший стандарт — достовірності інформації. Цілих 70 порушень, дві третини з яких становила неперевірена інформація з інтернету. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 42 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт точності порушували 21 раз, переважно некоректним поєднанням картинки й тексту, як у новинах, так і в розмовах із гостями. По одному разу порушували стандарти повноти й доступності інформації. Інші стандарти не порушували.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «1+1» було 371 порушення стандартів інформаційної журналістики. В середньому це по 93 порушення на годину. Традиційно найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 238 разів, у більшості випадків це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 82 рази, найбільше розмитими узагальненими псевдопосиланнями як на джерела фактів, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 42 рази, як завжди більшість із них — невідповідності картинки й текстів за кадром чи під час розмов із гостями. Стандарт доступності подачі інформації порушували 7 разів, стандарт повноти інформації — 2 рази. Інші стандарти не порушували.

Цього дня середня кількість порушень стандартів на годину була рекордною для ICTV та СТБ — майже по 93 порушення (загалом було 371 порушення за чотири години). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 249 разів, і майже все це були суб’єктивні міркування журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 82 рази, майже половиною з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 34 рази, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом за кадром. Стандарт повноти інформації порушили 4 рази, стандарт доступності — двічі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом чотирьох годин ефіру 301 раз, це більше 75 порушень на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 148 раз, більшість із цих порушень була суб’єктивними думками журналістів у новинах і новинних елементах гостьової студії. Стандарт достовірності порушували 92 рази, найбільше було узагальнених псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Було 50 порушень стандарту точності, майже всі були невідповідностями картинки й закадрових текстів, або ж розмов із гостями. Стандарт доступності подачі інформації порушували 7 разів, стандарт повноти — 3 рази й один раз порушили (але дуже грубо) стандарт балансу думок.

 

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

6 червня

Росіяни знову обстріляли аміакопровід на Харківщині, — ОВА.

Підрив Каховської ГЕС може призвести до дисбалансу в енергосистемі, — Міненерго.

WP стверджує, що США мали дані про нібито плани України підірвати «Північні потоки».

Росіяни намагалися пошкодити й інші дамби на Дніпрі, — командування ЗСУ.

ЄС попереджає про «втому від солідарності» через прийом українських біженців.

Комісія Мінкульту завершила роботу в Києво-Печерській Лаврі.

Публікації в Financial Times, Washington Post і The Economist з припущеннями, начебто дамба Каховської ГЕС зруйнувалася не через підрив.

Перед підривом Каховської ГЕС у Росії дозволили не розслідувати аварії на небезпечних об’єктах.

7 червня

  1. Кількість російських військових у Білорусі значно знизилась, — Держприкордонслужба.
  2. У Швейцаріїх верхня палата парламенту підтримала реекспорт зброї в Україну.
  3. Польські фермери заблокували проїзд вантажівок із України на одному з пунктів пропуску.
  4. У США досить коштів для допомоги Україні до кінця фінансового року, — Білий дім.
  5. Російські диверсанти під виглядом цивільних намагаються «евакуюватись» на правий берег Дніпра, — ЦНС.

Прояви політичного піару

В ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — невиправдане цитування допису генпрокурора Костіна у твітері.

В ефірі каналу «1+1» був один прояв політичного піару: БЗ+СХ про передачу Фондом братів Суркісів автівок військовим.

В ефірі каналу «Рада» було три прояви політичного піару: недоречне цитування прем’єра Шмигаля й керівника Офісу президента Єрмака, а ще однобічні звинувачення на адресу київської влади з боку гостя, які жодним чином не балансували ведучі.

Проявів політичного піару в проаналізованому ефірі Суспільного, «Інтера» та ICTV і СТБ не було.

Російські наративи й токсичні медіаперсонажі

В ефірі Суспільного був один наратив російської пропаганди — про нібито руйнацію дамби Каховської ГЕС «після прильоту» (на скриншоті з російського телеграм-каналу). Токсичних медійних персонажів в ефірі каналу не було.

Російських наративів у проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Рада» не було, гостьову студію вів токсичний ведучий каналу Назар Довгий.

Російських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі каналів «Інтер», «Ми — Україна», «1+1», ICTV та СТБ не було. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду