Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 1 і 2 червня 2023 року. Резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 1 і 2 червня 2023 року. Резюме

10:17,
12 Червня 2023
1144

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 1 і 2 червня 2023 року. Резюме

10:17,
12 Червня 2023
1144
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 1 і 2 червня 2023 року. Резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 1 і 2 червня 2023 року. Резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналу «Ми — Україна», Суспільного, «Інтера», ICTV та СТБ, «Ради» і «1+1» — стисло.

Повний текст моніторингу за 1 і 2 червня 2023 року читайте тут.

Нагадуємо, що у зв’язку зі зміною сітки марафону в кожному моніторингу аналізуються всі шість каналів, але по 4 години ефіру. Та за два суміжних дня: понеділок і вівторок, вівторок і середа тощо. Ці дві доби на тиждень і години з ефірних блоків кожного каналу ми обираємо довільно. У розділі подій / тем, які не висвітлювалися телемарафоном, зазначаємо лише ті, які оприлюднювалися більшістю стрічок новин протягом того часу доби, який аналізується. 

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичною: щопівгодини виходили 10-хвилинні випуски новин (на початку години і на 30-й хвилині), решту часу займали гостьові студії.

В ефірному блоці Суспільного кожна година починалася випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. Випуски новин, щоправда, були дуже різними за хронометражем — від 15 до 30 хвилин.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною. Кожна ефірна година починалася короткими (10–15-хвилинними) новинами й продовжувалася гостьовою студією. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була повністю гостьовою.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною, ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. Знову не було «новин коротко», але ведучі гостьових періодично зачитували повідомлення, які перед тим вже були у штатних випусках новин.

Уночі 1 червня стався ворожий ракетний обстріл Києва, внаслідок падіння уламків збитої ракети загинули й були поранені люди. Але виявилося, що весь цей блок «Ради» (0:00–6:00) складався із трансляції запису засідання Верховної Ради. Крім 7 коротких екстрених випусків. Віддаю належне, ці екстрені випуски (якщо лишити осторонь їхню якість) були доволі оперативними: зв’язувалися з речником Київської МВА Шамановим, організували пряме ввімкнення кореспондента з місця події. Але люди, які вмикали телемарафон вночі, щоб довідатися, що відбувається, мали мінімальні шанси натрапити на ці короткі екстрені випуски новин. Натомість, ввімкнувши телемарафон, вони бачили занудну трансляцію та, ймовірно, вимикали телевізор.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була такою: перша година була поділена між півгодинним випуском новин і півгодинною гостьовою студією, наступна починалася 15-хвилинним випуском новин і продовжувалася гостьовою студією, о 20-й був підсумковий випуск новин, а з 21-ї години «Байрактар-ньюз» і гостьова студія.

Основні теми дня

1 червня

Загибель людей через закрите бомбосховище в Києві. Телеканал «Ми — Україна» розкривав тему доволі якісно. З місця падіння уламків у Деснянському районі робили протягом проаналізованої частини ефіру 7 прямих ввімкнень і пряму відеотрансляцію, яку час від часу коментували ведучі у студії. Обговорювали подію з речником Київської МВА Михайлом Шамановим і з речником командування Повітряних сил ЗСУ Юрієм Ігнатом. В ефірі Суспільного робили пряме ввімкнення з місця падіння уламків у Деснянському районі Києва, нерепортажне пряме ввімкнення (радше такий собі оглядовий сюжет, зібраний в прямому ефірі) про ситуацію з укриттями в Києві. У студії подію обговорювали з речником Київської МВА Михайлом Шамановим. Дотично до теми поговорили про ситуацію з укриттями з міськими головами Миколаєва й Харкова. В ефірі каналу «Інтер» робили репортажний сюжет про саму подію й дотично до теми оглядовий сюжет про роботу укриттів у Києві. У прямій трансляції давали відповідь президента Володимира Зеленського на запитання каналу щодо події під час пресконференції в Молдові. У студії тему обговорювали з головою Деснянської райадміністрації Києва Дмитром Ратніковим і з заступницею міністра оборони Ганною Маляр.

Бої на Донеччині. В ефірі каналу «Ми — Україна», крім згадок у новинах, тему обговорювали з речником Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим, воєнним експертом Сергієм Грабським і з командиром самохідної артилерійської батареї Андрієм на псевдо «Уж». В ефірі Суспільного тему ледь згадували в коротких новинних повідомленнях. В ефірі «Інтера» тему згадували в оглядовому сюжеті про ситуацію на різних ділянках фронту. У студії тему обговорювали з заступницею міністра оборони Ганною Маляр і з речником Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим.

Саміт європейської політичної спільноти в Молдові. В ефірі телеканалу «Ми — Україна» робили анонсове пряме ввімкнення з Молдови. В ефірі Суспільного робили два прямих ввімкнення з Молдови й говорили з експертом Миколою Давидюком. На «Інтері» робили пряме ввімкнення й репортажний сюжет із саміту. У студії обговорювали значення саміту і його підсумки з молдовським політиком і політичним аналітиком Оазу Нантоєм.

2 червня

Бої на Донеччині. В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортажний сюжет про бої на околицях Нью-Йорка на Донеччині і пряме ввімкнення кореспондента з Костянтинівки. Тему обговорювали з головою Авдіївської МВА Віталієм Барабашем і з речником Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим. На каналі «Рада» тему згадували дуже побіжно у зведеннях Генштабу в новинах. У студії трохи поговорили на цю тему з офіцером групи розвідки «Палладін» Віталієм Федорініним. В ефірі каналу «1+1» був репортаж про бої під Нью-Йорком. У студії тему обговорювали з воєнним експертом Михайлом Самусем.

Розвитки теми загибелі людей 1 червня через закрите бомбосховище. В ефірі ICTV та СТБ робили оглядовий сюжет про ситуацію з бомбосховищами в Києві. В гостьовій студії говорили на цю тему з речницею Міністерства внутрішніх справ Мар’яною Ревою і з координаторкою групи громадянського спостереження «Озон» Іванною Мальчевською (група ще до події проводила моніторинг київських укриттів). Дотично говорили також із міським головою Львова Андрієм Садовим про ситуацію з укриттями у Львові. На каналі «Рада» говорили з міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олександром Камишіним, якому президент доручив провести ревізію захисних споруд у Києві, і з речником Київської МВА Михайлом Шамановим. В ефірі каналу «1+1» робили пряме ввімкнення й сюжет про наслідки падіння уламків у Деснянському районі Києва і нарис про загиблих дівчинку Віку та її маму. Також були пряме ввімкнення й сюжет про стан укриттів у Києві. У студії тему укриттів обговорювали із заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою, секретарем РНБО Олексієм Даніловим і з заступником міністра освіти й депутатом Київради Андрієм Вітренком. 

Новинна складова ефірів

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» складалася з одного репортажного сюжету, 8 прямих ввімкнень. У гостьовій студії побувало 3 ньюзмейкери. Репортажний сюжет був про роботу українських мінометників на східній ділянці фронту, прямі ввімкнення були про наслідки падіння уламків збитої ракети в Києві і про приготування до саміту в Молдові.

Новинна складова Суспільного була цього дня такою: жодного репортажного сюжету, більше того — всі сюжети були нарисовими, що для інформаційного каналу неправильно. Було 5 репортажних прямих ввімкнень (ще одне було нерепортажним). У студії каналу за досліджених чотири години побувало 5 гостей-ньюзмейкерів. Прямі ввімкнення були про саміт у Молдові (два), про наслідки падіння уламків збитої ракети в Деснянському районі Києва, про наслідки денного ворожого обстрілу Харкова і про мистецьку акцію в Полтаві до Міжнародного дня захисту дітей.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажних сюжета, 5 прямих ввімкнень і 6 гостей-ньюзмейкерів. Сюжети були про наслідки авіабомбардування Торецька на Донеччині, про наслідки ракетної атаки Києва і про саміт у Молдові. Прямі ввімкнення — про денний ракетний обстріл Харкова, про українську акцію у Брюсселі, про наслідки ворожих обстрілів Дніпропетровщини, про новий пакет американської збройової допомоги і про саміт в Молдові.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ містила 6 репортажних сюжетів і 2 прямих ввімкнення, в гостьовій студії побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бої на околицях Нью-Йорка, про вишкіл тероборонців на Донеччині, про відкриття відновленої «Долини альпак» в екопарку на Харківщині, про дитяче кулінарне свято, про робочу поїздку спікера Стефанчука до Литви і про мистецьку виставку «Ти як?» у Києві. Прямі ввімкнення були про поїздку спікера парламенту Стефанчука до Литви і про ситуацію у прифронтовій Костянтинівці й на східному фронті.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» виглядала так: був один репортажний сюжет (та й загалом сюжетів було лише 6), 5 прямих ввімкнень, одне з яких було не репортажним. У гостьовій студії побувало 9 ньюзмейкерів. Репортажний сюжет був про навчання пілотів гелікоптерів. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожого обстрілу Комишувахи Запорізької області (два), про наслідки падіння уламків збитих ракет на приватний будинок на Київщині і про навчання з дій під час повітряної тривоги у столичній школі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: лише 2 репортажних сюжета, всі 3 прямі ввімкнення були нерепортажними (два з них — про події, що сталися напередодні). УВ студії каналу побувало за цей час 5 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про вишкіл бригад «Гвардії наступу» на Харківщині і про бої під Нью-Йорком на Донеччині. 

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» за чотири години побувало 16 гостей: 3 ньюзмейкера, 7 речників, 2 радника, 3 експерта й один учасник подій. Із головою Запорізької ОВА Юрієм Малашком говорили про ворожі обстріли й евакуацію мешканців прифронтових міст області. З головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою говорили про початок будівництва деревообробного підприємства в області. З головою Комітету ВР з питань правової політики Денисом Масловим — про зменшення застави Князєву. З іншими гостями обговорювали наслідки нічної ракетної атаки ворога по Києву й успішну роботу ППО, виїзне засідання Ставки Верховного головнокомандувача в Одесі, нічні ворожі обстріли Херсонщини й Харківщини, підрив росіянами дороги Чернігів ― Брянськ і події на Білгородщині, бої на Донеччині, 6 російських сценаріїв викрадення українських дітей, можливості ударів України по військових цілях на території Росії та інші теми.

У гостях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 20 людей: 5 ньюзмейкерів, 3 речника, 7 експертів, один журналіст і 4 учасника подій. З міськими головами Харкова й Миколаєва Ігорем Тереховим й Олександром Сінкевичем говорили про стан бомбосховищ у їхніх містах. З народними депутатами Роксоланою Підласою й Олегом Синюткою обговорювали хід і недоліки програми «єВідновлення». З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про наслідки денного ракетного удару по Харкову. З іншими гостями обговорювали наслідки нічної атаки по Києву, ситуацію на різних ділянках фронту й на окупованих територіях, можливості повернення викрадених Росією українських дітей, саміт європейської політичної спільноти в Молдові, можливі впливи подій у Білгородській області на перебіг війни проти України, наслідки підвищення тарифу на електроенергію для населення та інші теми.

На каналі «Інтер» за чотири досліджених години у студії побувало 10 гостей: 6 ньюзмейкерів, один речник, один експерт і 2 учасника подій. Із головою Деснянської райадміністрації Києва Дмитром Ратніковим говорили про загибель людей від падіння уламків ракет через зачинене укриття. Із заступницею міністра оборони Ганною Маляр говорили про ситуацію на фронті і про нічну ракетну атаку ворога по Києву. З головою Комітету ВР з питань правової політики Денисом Масловим говорили про призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Із віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук обговорювали питання повернення викрадених Росією українських дітей. З міністром культури Олександром Ткаченком говорили про створення електронних реєстрів культурної спадщини і співпрацю з ЮНЕСКО. З іншими гостями обговорювали питання участі українських спортсменів у міжнародних змаганнях через допуск туди росіян, ситуацію на різних ділянках фронту, підсумки саміту європейської політичної спільноти в Молдові, відновлення інтернету і зв’язку в прифронтових зонах, причини підвищення тарифів на електроенергію для населення та інші теми.

В ефірі каналів ICTV та СТБ за чотири години побувало 11 гостей — 5 ньюзмейкерів, 2 речника, 2 експерта, один журналіст і одна учасниця подій. З міським головою Львова Андрієм Садовим говорили про ситуацію з укриттями у Львові. З головою Авдіївської МВА Віталієм Барабашем говорили про ситуацію у фронтовому місті. З директоркою Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко говорили про мультипредметні тести цього року. Із заступником міністра охорони здоров’я Ігорем Кузіним обговорювали боротьбу МОЗ із палінням. Із заступником голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Єгором Чернєвим говорили про очікування від вільнюського саміту НАТО і про гарантії безпеки Україні. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію з укриттями, зміну тактики ракетно-дронових атак ворога у травні, вплив подій у Білгородській області на перебіг бойових дій на фронті, значення документального фільму «20 днів у Маріуполі» як доказової бази злочинів окупантів, викрадення росіянами українських культурних цінностей та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» протягом цих чотирьох годин ефіру побувало 15 людей. 9 ньюзмейкерів, один речник, 2 експерта і 3 учасника подій. Із керівницею Державного центру зайнятості Юлією Жовтяк говорили про наявні вакансії і програму «єРобота». З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З першою заступницею міністра соціальної політики Дариною Марчак і з нардепом Михайлом Цимбалюком говорили про зміни в субсидіях. Із членом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Федором Веніславським обговорювали події на Білгородщині. З нардепом Сергієм Рудиком говорили про неврегульованість статусу ветерана війни. З міністром енергетики Германом Галущенком говорили про причини підвищення тарифу на електрику для населення. З міністром із питань стратегічних галузей промисловості Олександром Камишіним говорили про плани ревізії захисних споруд у Києві. З іншими гостями обговорювали наслідки нічної ракетно-дронової атаки по Києву, роботу рятувальників під час війни, бої на Бахмутському напрямку та інші теми.

В ефірі каналу «1+1» за чотири досліджених години побувало 11 гостей, з них 5 були ньюзмейкерами, 3 експертами, 2 журналістами й одна учасницею подій. Про стан укриттів у Києві говорили із заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою і з заступником міністра освіти й депутатом Київради Андрієм Вітренком. Із секретарем РНБО Олексієм Даніловим говорили на велику кількість тем, зокрема санкції проти РФ і «коаліцію винищувачів». Із заступником керівника ОП Ігорем Жовквою обговорювали підсумки саміту в Молдові й «коаліцію “петріотів”». Із першою віцепрем’єр-міністеркою Юлією Свириденко говорили про хід гуманітарного розмінування. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, посилення ракетно-дронових обстрілів Києва, очікування від нового президентського терміну Ердогана та інші теми. 

Порушення стандартів

Цього дня редакція каналу «Україна» встановила персональний рекорд за кількістю грубих порушень стандартів. Загалом це робили 374 рази — 93,5 порушення на годину в середньому.  Загалом середня кількість порушень стандартів на каналі «Ми — Україна» у другому кварталі цього року невпинно зростає. 1 червня журналісти каналу найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 208 разів, найбільше було суб’єктивних думок журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 99 разів, майже половину порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації, також було багато абстрактних псевдопосилань. Стандарт точності порушували 34 рази, більшість із цих порушень — невідповідності картинки тексту чи словам гостей, суто фактичних порушень було небагато, але серед них зустрічалися надзвичайно грубі. 23 рази в різні способи порушували стандарт повноти, 9 разів — стандарт доступності подачі інформації. Було одне грубе етичне порушення — ненормативна лексика на екрані.

За чотири години ефіру на Суспільному було 96 порушень стандартів (у середньому 24 порушення на годину). Найбільше порушували стандарт достовірності інформації — 52 рази. Переважно це була інформація, подана без перевірки із соцмереж і телеграм-каналів. 26 разів порушували стандарт відокремлення фактів від думок, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і підводках. Стандарт точності порушували в різні способи 15 разів, стандарт доступності інформації — два рази, стандарт повноти інформації — один раз. Інші стандарти не порушували.

Канал «Інтер» 1 червня встановив рекорд марафону. За чотири проаналізованих години ефіру стандарти порушили 439 разів, у середньому майже по 110 порушень на годину ефіру. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 326 разів. Основу цього показника становила підміна фактів власними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 66 разів, найбільше було узагальнених псевдопосилань як на авторство суб’єктивних думок, так і на джерела фактів. Стандарт точності порушували 29 разів, найбільше було невідповідностей картинки й тексту в новинах. Стандарт повноти інформації порушували 9 разів, стандарт доступності — 7 разів і ще двічі порушували стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 337 разів, це більше ніж 84 рази на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт ввідокремлення фактів від думок — 220 разів, майже все це були суб’єктивні міркування журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 78 разів, найбільше було розмитих узагальнених псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 28 разів, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом за кадром. Стандарт повноти інформації порушували 8 разів, стандарт доступності її подачі — 3 рази. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 245 разів, більше 61 порушення на годину ефіру. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 127 разів, переважно це були суб’єктивні міркування журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 77 разів, найчастіше це були узагальнені псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 25 разів, переважно некоректною роботою з картинкою. Стандарт повноти інформації порушували 6 разів, стандарт доступності подачі — 4 рази, по два рази порушували стандарти балансу думок й оперативності. Двічі також були порушені етичні норми.

Протягом чотирьох годин ефіру журналісти «1+1» 315 разів грубо порушували стандарти інформаційної журналістики, це майже по 79 порушень на годину ефіру. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 216 разів, у більшості випадків це були суб’єктивні міркування журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 65 разів, більше половини цих порушень були узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 15 разів, у більшості випадків картинка не відповідала тексту за кадром. Стандарт повноти інформації порушували 13 разів, найчастіше це були неповні представлення спікерів або відсутність титрів на синхронах. Стандарт доступності порушували 3 рази, стандарт балансу думок — двічі, ще один раз порушували стандарт оперативності.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

1 червня

  1. На Донеччині у 7 населених пунктах оголосили примусову евакуацію дітей.
  2. Пентагон уклав контракт зі SpaceX на постачання терміналів Starlink Україні.
  3. У Мелітополі окупанти зробили з санаторію військовий шпиталь, а з собору військову базу, — Генштаб.
  4. Після підриву курсантів у Харкові відсторонили чотирьох посадовців університету.
  5. bsp;      Учні з України здобули 216 нагород на Європейських іграх єдиноборств.
  6. Нардеп-«слуга» Бужанський в ефірі грубо відмовився переходити на українську.
  7. Європарламент офіційно висловив сумнів у здатності Угорщини головувати в ЄС.
  8. Голова Мінфіну відповів волонтерам через їхні закиди щодо оподаткування благодійних внесків на армію.
  9. На Закарпатті заборонили діяльність Московського патріархату.
  10. Росія знову заблокувала роботу «зернового коридору».
  11. Сенат Чехії підтримав пришвидшення вступу України до НАТО.

2 червня

  1. Біля окупованого Мелітополя підірвали авто з чотирма колаборантами, — Федоров.
  2. У Миколаєві другу добу проблеми з постачанням води.
  3. Спецпризначенці пояснили, навіщо просили ГУР сприяти виїзду депутата Трубіцина за кордон.
  4. Петиція про звільнення міністра культури Ткаченка зібрала необхідну кількість підписів.
  5. Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила суддю, який збив на смерть нацгвардійця.
  6. Росіяни готують масове вивезення дітей з окупованої Запорізької област, — ОВА.

Прояви політичного піару

В ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — позитивна згадка й цитування першої леді Олени Зеленської.

В ефірі Суспільного був один випадок політичного піару — невиправдане цитування першої леді Олени Зеленської.

В ефірі каналу «Інтер» був піарний сюжет про високу якість і доступну ціну продукції заводів «Черкаси Азот» і «Рівне Азот», які належать співвласнику каналу олігарху Дмитру Фірташу.

Протягом проаналізованих чотирьох годин ефіру «Ради» було 11 проявів політичного піару. Всі вони були суто «паркетними» піарними матеріалами, майже всі в бюлетені «Парламентський тиждень». «Бенефіціарами» цих матеріалів були спікер парламенту Руслан Стефанчук, його заступник Олександр Корнієнко й різні депутати, переважно від «Слуги народу».

Проявом політичного піару у блоці «1+1» була відсутність реакції й необхідного бекграунду від ведучих на однобічне звинувачення з боку гостя (секретаря РНБО Данілова) на адресу київської влади й київського міського голови Кличка в темі укриттів.

В ефірі каналів ICTV та СТБ проявів політичного піару не було.

Російські наративи й токсичні медіаперсонажі

В ефірі каналу «Інтер» цього дня російських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле.

В ефірі телеканалу «Рада» російських наративів не було, гостьові студії вели троє токсичних ведучих каналу Максим Зборовський, Назар Довгй та Тетяна Гончарова.

Російських наративів та токсичних медіаперсонажів в ефірі каналів «Ми — Україна», ICTV та СТБ, Суспільного і «1+1» не було.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду