Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 12 березня 2023 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 12 березня 2023 року: резюме

12:36,
21 Березня 2023
1617

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 12 березня 2023 року: резюме

12:36,
21 Березня 2023
1617
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 12 березня 2023 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 12 березня 2023 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках «Суспільного», «Ми — Україна», «Інтера», ICTV та СТБ — стисло.

Повний моніторинг за 12 березня читайте тут. 

Ефірні блоки телеканалів «Рада» і «1+1» не припадали на цю добу.

 

Ефірна сітка каналів

Нічний ефірний блок Суспільного починався опівночі одним 30-хвилинним випуском новин. Далі йшли повтори гостьових студій із попереднього дня, повтор підсумкового випуску новин із попереднього дня, записані інтерв’ю і документальні фільми.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичною для цього часу доби (із 6-ї ранку до 12-ї). Перші три години починалися із 15-хвилинних випусків новин і продовжувалися гостьовими студіями. О 9-й був 30-хвилинний випуск новин, а далі до кінця блоку йшла суцільна гостьова студія.

Схоже, в цьому часовому відтинку вже всі учасники марафону відтворюють логіку ефірної сітки лінійного каналу. А це є категорично неправильним рішенням, адже в такий активний час доби як 9:3012:00 значна частина аудиторії може хотіти подивитися новини на інформаційному все ж таки каналі. Проте цих новин не отримує.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною, інформаційною: кожна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була такою ж, як зазвичай: 15-хвилинні випуски новин і 15-хвилинні гостьові студії (або фільми). З 20-ї був годинний тижневик «Факти тижня», відтак о 21-й випуску новин не було. Не було також випуску новин на «звичному» місці о 23-й годині.

Основні теми дня

Бої під Бахмутом і загалом на східній частині фронту. В ефірному блоці Суспільного темі були присвячені репортажний сюжет із Бахмута, сюжет про роботу бойових гелікоптерів на східній ділянці фронту, в гостьовій студії говорили з речницею Донецької ОВА Тетяною Ігнатченко. В ефірі каналу «Ми — Україна» був сюжет про бої за Бахмут, події на цій ділянці фронту обговорювали з військовим оглядачем Олексієм Гетьманом і з командиром мінометного підрозділу 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Олексієм Кондаковим. Був також репортаж Військового ТБ про бої на Луганщині, про події на цій ділянці фронту говорили з командиром роти ударних безпілотників 92-ї окремої механізованої бригади Юрієм Федоренком («Ахілесом»). В ефірі каналу «Інтер» тему розкривали трьома репортажними сюжетами з-під Бахмута, Вугледара та Білогорівки й загальним оглядовим сюжетом про ситуацію на різних ділянках фронту. Про бої під Бахмутом говорили у студії з Микитою Івановим, старшим лейтенантом 17-ї окремої танкової бригади. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ тему висвітлювали двома репортажними сюжетами й одним прямим ввімкненням із зони бойових дій на Донеччині, в тижневику був великий оглядовий сюжет про значення боїв за Бахмут. У гостьовій студії тему обговорювали з речником Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим і з керівником пресслужби 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» Микитою Шандибою. 

Новинна складова ефірів

Новинна складова ефірного блоку Суспільного була такою: 5 репортажних сюжетів, одне пряме ввімкнення і 3 гостя-ньюзмейкера у студії. Репортажі були про наслідки ворожого обстрілу Херсона, про ворожі обстріли Костянтинівки та про бої під Бахмутом, про відкриття меморіалу воїнам, загиблим у битві за Мощун, про відновлення пошкодженого російською ракетою корпусу Харківського університету і про звільнену від окупації Білозерку на Херсонщині. Пряме ввімкнення було про наслідки ворожого обстрілу в Херсоні.

В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» новинною складовою були 3 репортажних сюжети, прямих ввімкнень не було. У гостьовій студії побувало 7 ньюзмейкерів. Сюжети були про бої на Луганщині, про бої за Бахмут і про передачу херсонським медикам сучасних автівок швидкої від Франції.

Новинна складова ефірного блоку каналу «Інтер» цієї доби була такою: 7 репортажних сюжетів, 5 прямих ввімкнень. У гостьових студіях каналу побувало 3 гостя-ньюзмейкера. Репортажні сюжети були про бої під Бахмутом, бої під Вугледаром і бої під Білогорівкою на Луганщині, про військові навчання біля білоруського кордону, про поранення дитини ворожим боєприпасом на Миколаївщині, про підготовку до церемонії вручення кінопремії «Оскар» і про відбудову села Лимани на Миколаївщині після пів року ворожих обстрілів. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Сумщини, Запоріжжя, Харківщини, Миколаївщини і про ситуацію в Дніпропетровській області.

Новинна складова ефірного блоку телеканалів ICTV та СТБ була такою: 6 репортажів та спецрепортажів, одне пряме ввімкнення. У гостьовій студії побували 7 гостей-ньюзмейкерів. Репортажі були про евакуацію людей із селища Торського на Донеччині, про роботу аеророзвідників на фронті в Донецькій області, про бої на Донеччині біля Торецька. Спецрепортажі були про підготовку українських військових у Великій Британії, про спецтабір для російських військовополонених і про жертв російських катувань у Вовчанській громаді на Харківщині. Пряме ввімкнення було з Донеччині про перебіг бойових дій. 

Гостьові студії

Загалом гостями «Суспільного» цієї доби були 16 людей. Із них троє були ньюзмейкерами, двоє — речниками, один радник, два експерта, чотири журналіста і чотири учасника подій. Із міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом говорили про ймовірне повернення російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань. Із депутатом Запорізької облради Сергієм Лишенком — про наслідки ворожих обстрілів Запоріжжя. З міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком обговорювали тему впливу війни на здоров’я українців і роботу системи в умовах війни. З іншими гостями обговорювали ворожі обстріли Херсона й Костянтинівки, ситуацію під Бахмутом, евакуацію цивільних із фронтових міст і сіл, вибухи в окупованому Маріуполі, протести у Грузії, зміну тактики російських ракетних обстрілів, майбутнє вручення кінопремії «Оскар», імовірні російські провокації в Білорусі та інші теми.

У гостях каналу «Ми — Україна» цієї доби побувало 18 людей. Сім із них були ньюзмейкерами, два речника, одна радниця, шість експертів і двоє учасників подій. Про події в Херсонській області говорили з першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським. Про ситуацію в окупованому Мелітополі говорили з міським головою Іваном Федоровим. Із першим заступником голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Ярославом Юрчишиним обговорили обрання і призначення нового очільника НАБУ й затвердження Державної антикорупційної програми. З головою Комітету ВР з питань здоров’я нації і меддопомоги Михайлом Радуцьким говорили про ймовірність легалізації парламентом медичного канабісу. З міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом — про ймовірність повернення російських та білоруських спортсменів до міжнародних змагань. Із членом ради НБУ Василем Фурманом — про здорожчання гривневих кредитів у банках. Із головою Комітету ВР з питань бюджету Роксоланою Підласою обговорили напрямки посилення санкційного тиску на РФ. З іншими гостями обговорювали перебіг боїв на східній ділянці фронту, ситуацію на півдні України, набір до «Гвардії наступу» і вишкіл новобранців, продовження «зернової угоди», ситуацію з протестами в Грузії, перейменування Росії на Московію, зближення Китаю з Росією та інші питання.

У гостьових студіях каналу «Інтер» цього дня побувало загалом 11 гостей. Троє з них були ньюзмейкерами, один речник, п’ять експертів і два учасники подій. Із міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про відбудову критичної інфраструктури й будинків у місті. Із членом Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Олексієм Устенком обговорили перекриття бюджетного дефіциту і співпрацю з МВФ. Із міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом обговорювали ймовірне повернення росіян і білорусів до олімпійських змагань. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію на ринку праці, гарантії безпеки Україні до вступу в НАТО, постачання Іраном зброї Росії, ймовірність західних санкцій проти «Росатому», позицію Китаю щодо війни в Україні, позицію Росії в наукових колах після початку повномасштабної війни та інші питання.

В ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ цієї доби загалом побувало 12 гостей. Сім із них були ньюзмейкерами, три речника і двоє експертів. Про ситуацію на Херсонщині говорили з першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським. Із послом України в Молдові Марком Шевченком говорили про проросійські мітинги в Молдові і спроби Росії дестабілізувати ситуацію в країні. З міністром культури та інформполітики Олександром Ткаченком говорили про виселення Московського патріархату з Києво-Печерської Лаври і про ситуацію з Шевченківською премією. Останню тему обговорювали також із головою комітету з Шевченківської премії Юрієм Макаровим. Із постійною представницею президента в АР Крим Тамілою Ташевою говорили про кримців, які є політв’язнями в Росії, і про ситуацію на окупованому півострові. Ситуацію в Грузії обговорювали з опозиційною депутаткою парламенту країни Саломе Самадашвілі. З головою Комітету ВР з питань податкової, митної і фінансової політики Данилом Гетманцевим говорили про продовження співпраці з МВФ. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, інформаційні спецоперації ворога, обстріли Херсонщини й Очакова, петицію щодо перейменування Росії на Московію та інші теми. 

Порушення стандартів

В ефірному блоці Суспільного цієї доби порушували стандарти 41 раз. Найчастіше — 15 разів — порушували стандарт достовірності, здебільшого через узагальнені псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 13 разів — це все були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. 6 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, 5 разів — стандарт повноти і ще 2 рази — стандарт точності.

Загалом журналісти каналу «Ми — Україна» порушували стандарти 146 разів. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок (72 порушення), у більшості випадків це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 43 рази, переважно узагальненими псевдопосиланнями, як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Усі 25 порушень стандарту точності стосувалися некоректної роботи з картинкою, найчастіше — в новинах, менше — у спробах «ілюструвати» розмови з гостями. Стандарт доступності подачі інформації порушили 5 разів, стандарт повноти — один раз. Інші стандарти не порушували.

В ефірному блоці каналу «Інтер» було 291 порушення стандартів. Найчастіше журналісти ігнорували стандарт відокремлення фактів від думок (178 разів), переважно це були різноманітні суб’єктивні міркування журналістів у новинах. Із 91 порушення стандарту достовірності інформації майже половину становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації, ще майже третину — узагальнені псведопосилання на авторство суб’єктивних думок. Інші стандарти порушували значно менше: було 11 порушень стандарту повноти інформації й 10 — стандарту точності, одне порушення стандарту доступності подачі інформації.

В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ цієї доби було загалом 259 порушень стандартів. Із них найбільше — 189 — становили порушення стандарту відокремлення фактів від думок. Це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і неавторизовані думки журналістів у тижневику. Стандарт достовірності порушували 48 разів: найбільше було узагальнених псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 18 разів, майже все це були некоректні поєднання картинки з текстом. 4 рази порушили стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону 12 березня не повідомлялося про такі події / теми дня:

Прем’єр Грузії звинуватив українських політиків у втручанні у внутрішню політику Грузії.

Партизани підірвали залізничне полотно на окупованій Херсонщині.

Польща планує оприлюднити документи про корупційний вплив РФ на євродепутатів —  прем’єр-міністр країни.

Правоохоронці почали розслідування побиття солдата командиром у навчальному центрі на Житомирщині.

Вибухи біля окупованого Маріуполя, росіяни підняли в небо авіацію, — Андрющенко.

США повернули Україні скіфські мечі та половецьку шаблю, раніше вкрадені російськими окупантами.

Німецька залізниця перестала безкоштовно доставляти гумдопомогу в Україну, — Spiegel.

Проявів політичного піару в ефірних блоках Суспільного, «Інтера» та ICTV з СТБ цієї доби не було.

В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» було три прояви політичного піару: «паркетні» повідомлення про рутинну роботу керівника Офісу президента Андрія Єрмака («новина» кожного разу полягала лише в тому, що «зустрівся», «поговорив», «висловив думку»).

Російських наративів чи токсичних медіаперсонажів в ефірних блоках усіх каналів цієї доби не було.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду