Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 лютого 2023 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 лютого 2023 року: резюме

08:07,
27 Лютого 2023
1586

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 лютого 2023 року: резюме

08:07,
27 Лютого 2023
1586
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 лютого 2023 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 19 лютого 2023 року: резюме
Про що і як розповідали в ефірних блоках «Ми — Україна», Суспільного, «1+1» і «Ради» — стисло.

Повний моніторинг за 19 лютого читайте тут.

Блоки телеканалів «Інтер» і ICTV/СТБ не припадали на цю добу.

 

Цитата до роздумів

У межах однієї великої дискусії, яка точиться роками, я хотів би звернути увагу «телемарафонців» на таку цитату цього тижня: «Це з якого переляку висловлювання певних людей у своїх — я без образ — твітерах, фейсбуках, інших соцмережах стали офіційною інформацією? Розумієте, офіційна інформація — це та, яка доведена офіційними каналами. Назвати офіційним каналом доведення інформації через ваш чи когось, до прикладу, інстаграм — це якось дивно».

Це сказав керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов в інтерв’ю «Українській правді» 23 лютого. Маю обережне припущення, що головний розвідник країни, як мінімум, добре знається на цьому питанні. Тож недарма і мені в телемарафоні дивно чути численні «посилання» на кшталт: «сказав у своєму офіційному твітері...». Це на тлі постійних закликів самих журналістів марафону до глядачів «довіряти лише офіційній інформації». Шановні пані та панове журналісти, не будьте легковірами, будьте як Буданов! 

Ефірна сітка блоків

Структура блоку каналу «Ми — Україна» була такою ж, як завжди: починався ефір із 30-хвилинного випуску новин, далі була півторагодинна гостьова студія, 15-хвилинний випуск новин і 1 година 45 хвилин гостьової, 15-хвилинний випуск новин і 1 година 45 хвилин гостьової.

Перші чотири години блоку Суспільного починалися з 15–20-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями, дві останні години були суцільні гостьові студії. Схоже, Суспільне, як і деякі інші виробники марафону, копіює в цьому блоці (6:00–12:00) логіку сітки лінійного каналу. Ідея така собі. Бо випуски новин є в першій половині блоку, а в другій, коли якраз відбувається купа ранкових подій, новин немає. Це не сітка інформаційного каналу, яким має бути телемарафон.

Структура блоку «1+1» була вже усталеною: 30 хвилин новин і 30 хвилин гостьової студії, потім двічі — годинний випуск новин і годинна гостьова, і знову пів години новин і пів години гостьової. О 20:00 (вже у блоці «Ради») був підсумковий тижневик «ТСН Тиждень».

Структура блоку каналу «Рада» була інформаційною: кожна ефірна година починалася з короткого випуску новин, продовжувалася гостьовою студією.

Основні теми дня

Мюнхенська безпекова конференція. В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» в новинах тему висвітлювали лише короткими повідомленнями. В гостьових студіях її обговорювали з експертами: кандидатом політичних наук Богданом Ференсом, експертом із питань міжнародної безпеки Тарасом Жовтенком, американським політичним експертом Джейсоном Джеєм Смартом, політичним оглядачем зі США Дмитром Абрамсоном і керівником безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія-ХХІ» Павлом Лакійчуком. В ефірі Суспільного темі були присвячені пряме ввімкнення з Мюнхена та оглядовий сюжет, у гостьових студіях тему обговорювали з експертами — виконавчим директором Фонду «Відродження» Олександром Сушком і головою правління Мережі захисту національних інтересів «АНТС» Ганною Гопко. У блоці каналу «1+1» було чотири прямі ввімкнення власної кореспондентки з Мюнхена (з реальним оновленням інформації). У гостьовій студії тему докладно обговорювали з експертом — директором Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком, а «китайську підтему» — з експертом із Китаю Олексієм Ковалем, членом правління Української асоціації китаєзнавців. В ефірному блоці каналу «Рада» був оглядовий сюжет про конференцію. В гостьових студіях тему обговорювали із заступником міністра закордонних справ Андрієм Мельником, секретарем Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Романом Костенком, політологинею-міжнародницею Вірою Константиновою і з воєнним експертом Українського інституту майбутнього Іваном Ступаком.

Бої на Донеччині та Луганщині. У блоці каналу «Ми — Україна» в новинах тему висвітлювали лише короткими повідомленнями. В студії говорили з учасником боїв головним сержантом танкового батальйону Максимом Бутоліним («Молотом»). У блоці Суспільного тему висвітлювали переважно короткими повідомленнями в новинах. У гостьовій студії про бої на Луганському напрямку говорили з начальником Луганської обласної військової адміністрації Сергієм Гайдаєм. В ефірі «1+1» був репортажний сюжет безпосередньо з Бахмута. У студії тему обговорювали з пресофіцером 24-ї окремої механізованої бригади Олександром Савченком, начальником розвідки батальйону Богданом Герасимчуком, у студії тижневика обговорювали тему з воєнкором Андрієм Цаплієнком (який тут виступав у ролі експерта). У блоці каналу «Рада» тему лише обговорили з командиром роти батальйону «Свобода» Євгеном Оропаєм. 

Новинна складова ефіру

Новинна складова блоку «Ми — Україна» складалася лише з двох репортажних сюжетів і з одного гостя-ньюзмейкера (із 17 гостей загалом). Відверто слабко для формату інформаційного каналу. Репортажі були про наслідки ворожої ракетної атаки по Хмельницькому і про наслідки обстрілу Херсона.

Новинна складова блоку Суспільного була такою: 4 репортажні сюжети і 2 прямі ввімкнення, 11 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про наслідки ворожого ракетного удару по Хмельницькому, про панахиду в Києві за загиблими на Майдані в 2014 році, про те, як люди забирали речі зі зруйнованого російською ракетою будинку в Покровську на Донеччині і про життя прифронтового Оріхова на Запоріжжі. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Херсона і про Мюнхенську безпекову конференцію.

Новинна складова у блоці каналу «1+1» була із 7 репортажних сюжетів і 5 прямих ввімкнень. У студії побувало троє гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бої на околицях Бахмута, про наслідки обстрілів Херсона, про наслідки ракетної атаки по Хмельницькому і про приїзд американського ветерана-волонтера до Вінниці, спецрепортажі — про життя прифронтового села Вищетарасівка на Дніпропетровщині, про розмінування і відбудову звільнених Азербайджаном карабаських земель і про місто Трускавець, у якому нині майже половина мешканців — це вимушені переселенці. І було пряме ввімкнення з Хмельницького про наслідки ракетної атаки й чотири прямих ввімкнення з Мюнхена про перебіг Мюнхенської безпекової конференції.

Новинною складовою блоку каналу «Рада» були один репортажний сюжет і два спецрепортажі, прямих ввімкнень не було, у гостях каналу побували цієї доби 10 ньюзмейкерів. Сюжети були про прем’єру в Києві документального фільму про оборону міста Суми, про відновлення звільненого Лимана і про виживання прифронтової Очеретинської громади на Донеччині. 

Гостьові студії

В гостях у каналу «Ми — Україна» цієї ночі побувало 17 людей. Лише один із них був ньюзмейкером, три — речники, 11 експертів, один журналіст і один учасник подій. З президентом «Енергоатому» Петром Котіним говорили про ситуацію на Запорізькій АЕС і про плани України щодо будівництва нових атомних реакторів. З іншими гостями обговорювали перші підсумки Мюнхенської безпекової конференції, питання постачання Україні західної зброї, ситуацію в Одеській області і Придністров’ї, в Херсонській області й на Донеччині, формування «Гвардії наступу», значення державного герба, блокування росіянами в Босфорі суден з українською аграрною продукцією, роботу білоруського військово-промислового комплексу на російську армію, співпрацю України з Міжнародним валютним фондом, підтримку переселенців і повернення викрадених Росією дітей тощо.

У гостьових студіях Суспільного цього дня побувало загалом 27 гостей. Із них 11 були ньюзмейкерами, одна речниця, 8 експертів і 7 учасників різних подій. Про ситуацію в різних містах і областях говорили з міським головою Мелітополя Іваном Федоровим, начальником Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм, начальником Авдіївської міської військової адміністрації Віталієм Барабашом і начальником Куп’янської районної військової адміністрації Андрієм Канашевичем. З головою Львівської ОВА Максимом Козицьким говорили про приїзд на Львівщину вимушених переселенців. Про бойкот українською делегацією зимової сесії парламентської асамблеї ОБСЄ через присутність у ній росіян говорили з нардепами Євгенією Кравчук і Ярославом Юрчишиним, а також із президенткою парламентської асамблеї Маргарет Седерфельт. Про справи Євромайдану і необхідність судової реформи говорили з керівником департаменту Офісу генпрокурора Олексієм Донським і адвокатом сімей героїв Небесної сотні Віталієм Титичем. З іншими гостями обговорювали теми Мюнхенської безпекової конференції, можливості Росії вести масштабний наступ, українсько-польські відносини, проблематику протезування поранених військових та цивільних, підвищення цін на молочні продукти, свято Масниці та інші теми.

У гостях каналу «1+1» цього дня побувало 13 людей. Із них троє були ньюзмейкерами, один речник, три експерти, журналіст і 5 учасників різних подій. У записаному інтерв’ю з президентом Польщі Анджеєм Дудою говорили про події лютого 2022 року, про підтримку Польщею України і про польську політику щодо Білорусі й Росії. З послом з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антоном Кориневичем обговорювали правові механізми створення міжнародного трибуналу для російських воєнних злочинців. З міністром захисту довкілля та природних ресурсів Русланом Стрільцем говорили про можливі наслідки спричиненого діями окупантів падіння рівня води у Каховському водосховищі. З іншими гостями обговорювали події на фронті, зокрема на бахмутському напрямку, нагальні потреби нашої армії в зброї, підсумки Мюнхенської безпекової конференції, позицію Китаю в питанні російсько-української війни, західні бізнеси, які продовжують працювати в Росії тощо.

У гостьових студіях телеканалу «Рада» загалом цієї доби побував 21 гість. Ньюзмейкерів було 10, двоє речників, 6 експертів і 3 учасники подій. Про ситуацію на Херсонщині говорили з представником Херсонської ОВА Олександром Толоконніковим. Про ситуацію на Сумщині — з виконувачем обов’язків керівника Сумської ОВА Тарасом Савченком. З головою Хмельницької ОВА Сергієм Гамалієм говорили про наслідки суботньої ракетної атаки по обласному центру. З заступницею міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександрою Азархіною говорили про розгляд у парламенті законопроєкту щодо компенсації за втрачене житло. Про підтримку України Заходом говорили з депутатом Сейму Литви Лаурінасом Кащунасом і прем’єром Нідерландів Марком Рютте. З головою правління «Укренерго» Володимиром Кудрицьким говорили про стан енергосистеми. З нардепом Федором Веніславським говорили про вади російського суспільства. Підсумки Мюнхенської безпекової конференції обговорювали з заступником міністра закордонних справ Андрієм Мельником, секретарем Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони і розвідки Романом Костенком і з експертами. З іншими гостями говорили про ситуацію з ракетними загрозами, про окремі ділянки фронту, про останні наративи російської пропаганди щодо цілей війни проти України, про майбутній візит президента Байдена в Польщу, про політику Китаю щодо війни в Україні, постачання західної зброї тощо. 

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці каналу «Ми — Україна» було загалом 199. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (124 рази), переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. 37 разів порушували стандарт достовірності інформації, найбільше — узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактів і узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивних думок. Із 32 порушень стандарту точності більшість були невідповідностями між текстом і картинкою. 5 разів порушували стандарт повноти.

Цієї доби порушень стандартів у блоці Суспільного було менше, ніж раніше, загалом 41. Найчастіше порушували стандарт точності — 20 разів, з них найбільше порушень припадало на спроби «ілюструвати» картинкою розмови з гостями. Стандарт достовірності порушували 11 разів, найбільше було посилань на інтернет і узагальнених розмитих псевдопосилань. Стандарт відокремлення фактів від думок порушили лише шість разів, стандарт доступності подачі інформації — 4 рази. Інші стандарти не порушували.

Порушень стандартів у блоці каналу «1+1» було цього дня було дуже багато — 360. Найчастіше журналісти нехтували стандартом відокремлення фактів від думок — у 240 випадках. Більшість із них (184) була суб’єктивними думками журналістів у новинах, але за рахунок тижневика чимало було й неавторизованих думок у авторських матеріалах (48). Стандарт достовірності порушували 68 разів, найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок (26 разів), чимало фактичної інформації подавали без будь-яких посилань на джерела з узагальненими і з абстрактними псевдопосиланнями. З 37 порушень стандарту точності більше двох третин становили невідповідності між картинкою і текстом, решта були фактичні неточності. 8 разів порушували стандарт повноти, 7 разів — стандарт її доступності.

У блоці каналу «Рада» було цієї доби 175 порушень стандартів. Найбільше журналісти каналу порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 70 разів. Причому тут було як і чимало порушень у новинах, так і не авторизованих суб’єктивних думок ведучих гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 60 разів, найбільше було узагальнень — як «посилань» на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 35 разів. Переважно це були невідповідності тексту і картинки в новинах, а також невідповідності «ілюстративних» картинок до розмов із гостями. Порушень інших стандартів було небагато. 

Інші позиції

В ефірі марафону 19 лютого не повідомляли про такі події / теми дня:

  • Білий дім порадив Україні не затягувати з контрнаступом, — Politico.
  • Причиною смерті Міністра закордонних справ Білорусі Макея було самогубство.
  • Окупанти в Маріуполі знищують книги з бібліотечних фондів університету, — міськрада.
  • Мобілізований з Тернополя загинув на фронті протягом місяця, військкомат проводить перевірку.
  • 80% поляків підтримують політику уряду з допомоги Україні, — соцопитування.
  • Швейцарці розділились у питанні, чи потрібно надавати більше допомоги Україні.
  • Перші танки AMX-10RC будуть в Україні за тиждень, — міністр оборони Франції.
  • До квітня Україна отримає не більше 50 з обіцяних західних танків Leopard, — The Times
  • Російський шпигун у німецькій розвідці мав надати Росії координати українських HIMARS та IRIS-T
  • Орбан: Угорщина буде і далі торгувати з Росією, а Європа «сповзає у війну двох слов’янських країн».
  • У Криму родичі масово скаржаться на порушення прав мобілізованих, — Генштаб.
  • Росія не платить своїм добровольцям на війні в Україні, — ISW.

У блоці каналу «Ми — Україна» було три прояви політичного піару — тричі показували «паркетне» БЗ про онлайн-виступ керівника Офісу президента Андрія Єрмака на Мюнхенській безпековій конференції.

Проявів політичного піару цієї доби не було у блоках Суспільного і «1+1».

У блоці каналу «Рада» було два інформаційно порожніх повідомлення про те, що президент Зеленський поговорив телефоном з президентом Франції Макроном. Це не новина, а «паркетна» позитивна згадка про президента.

Російських наративів і токсичних медіаперсонажів у блоках «Ми — Україна», Суспільного і «1+1» цієї доби не було. Російських наративів у блоці каналу «Рада» цієї доби не було, а гостьові студії вели троє токсичних ведучих — колишніх облич проросійських каналів. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду