Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 4 березня 2023 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 4 березня 2023 року: резюме

08:57,
15 Березня 2023
1582

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 4 березня 2023 року: резюме

08:57,
15 Березня 2023
1582
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 4 березня 2023 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 4 березня 2023 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», ICTV / СТБ, «Ми — Україна» та «Інтер» — стисло.

Повний моніторинг за 4 березня читайте тут.

Ефірні блоки телеканалу «1+1» і Суспільного не припадали на цю добу. 

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною. Кожна ефірна година починалася 10-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовими студіями. 

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: чергувалися 15-хвилинні випуски новин і 15-хвилинні гостьові студії. Винятком був лише блок о 6:00–7:00, де після стартового випуску новин до кінця години йшли сюжети тижневика «Факти тижня». 

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була такою ж, як зазвичай. Починався ефір із 30-хвилинного випуску новин, далі була 1,5-годинна гостьова студія, потім двічі 20-хвилинні новини й 1 година 40 хвилин гостьової. 

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була традиційною: більшість ефірних годин починалися з 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, відтак весь годинний блок з 21-ї був гостьовим.

Основні теми дня

Бої на Донеччині та Луганщині. В ефірному блоці каналу «Рада» темі приділили небагато уваги. Крім кількох коротких повідомлень її ще обговорювали з генерал-лейтенантом у відставці Ігорем Романенком. В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж про те, як бійці 30-ї бригади тримають оборону під Бахмутом та оглядовий сюжет про ситуацію в Бахмуті. У гостьовій студії тему обговорювали з головою Авдіївської міської військової адміністрації Віталієм Барабашем. В ефірі каналу «Ми — Україна» тему обговорювали з речником Східного угруповання військ ЗСУ Сергієм Череватим і пресофіцером 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» Микитою Шандибою. В ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет про бої на східному фронті, тему також обговорювали з головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм.

Рятувальні роботи й розбір завалів у зруйнованій ворожим обстрілом багатоповерхівці в Запоріжжі. В ефірному блоці каналу «Рада» на цю тему було одне й те саме усне повідомлення, яке не оновлювалося протягом шести випусків новин. У повторах був репортажний сюжет ще з попереднього дня. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ було два різних репортажі про рятувальні роботи на місці розбомбленої багатоповерхівки. В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» було три прямих ввімкнення із Запоріжжя й репортажний сюжет про продовження рятувальних робіт. В ефірному блоці каналу «Інтер» темі був присвячений репортажний сюжет.

Новинна складова ефірів

Новинна складова ефірного блоку каналу «Рада» була слабкою. Лише один репортажний сюжет (із попередньої доби був репортаж про рятувальні роботи на місці влучання в багатоповерхівку в Запоріжжі). Було, щоправда, 5 прямих ввімкнень, але всі з Чернівців, де кореспондент супроводжував нічний поліцейський патруль у комендантську годину. В гостях побувало лише два ньюзмейкери. 

Новинною складовою ефірного блоку каналів ICTV та СТБ були 9 репортажних сюжетів, прямих ввімкнень не було. У гостьових студіях побувало 7 гостей-ньюзмейкерів. Репортажі були про те, як бійці 30-ї бригади тримають оборону під Бахмутом, про конференцію United for Justice у Львові, про благодійний концерт Вакарчука в Києві, про те, як виживають люди у прифронтовому Гуляйполі на Запоріжжі, два репортажі про рятувальні роботи на місці розбомбленої ворогом багатоповерхівки в Запоріжжі, про відвідини Бучі генеральною прокуроркою Великої Британії, про знищення російської диверсійної групи на Харківщині і про ситуацію на кордоні з Білоруссю.

Новинна складова ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була такою: 2 репортажних сюжети, 4 прямих ввімкнення і 7 гостей-ньюзмейкерів. Сюжети були про рятувальні роботи у зруйнованій ворогом багатоповерхівці в Запоріжжі і про зруйновані села Мирне та Партизанське на Миколаївщині. Було 3 прямих ввімкнення із Запоріжжя і ще одне — з Дніпра про ворожі обстріли Нікополя й Марганця.

Новинна складова каналу «Інтер» цієї доби була такою: 11 репортажних сюжетів, 6 прямих ввімкнень. У гостях побувало 3 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про акцію евакуйованих енергодарців у Києві, про зустріч президента Зеленського з президентом Латвії, про вишкіл артилеристів тероборони на Волині, про роботу аеророзвідників на фронті, про продовження пошуково-рятувальних робіт у зруйнованій ворожою ракетою запорізькій багатоповерхівці, про Конгрес місцевих та регіональних влад, про відбудову після ворожих обстрілів у Марганецькій громаді, про взаємодію артилерії й піхоти на фронті, про проукраїнський мітинг у Швейцарії, про початок обміну ламп розжарювання на лед-лампи в селах Львівщини, про повернення до нормального життя села Таврійське на Херсонщині. Прямі ввімкнення були про продовження рятувальних робіт у зруйнованій багатоповерхівці в Запоріжжі, про ворожі обстріли Миколаївщини, Дніпропетровщини, Харківщини й Сумщини, а також ввімкнення з США про новий пакет збройової допомоги Україні.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Рада» цієї доби побувало загалом 22 гостя. З них двоє були ньюзмейкерами, один речник, два радники, 13 експертів і 4 учасники подій. Із головою Комітету ВР з питань бюджету Роксоланою Підласою і з заступником міністра фінансів Олександром Кавою обговорювали зміни до державного бюджету. З іншими гостями говорили про зміну комендантської години в Одесі, ситуацію в окупованому Придністров’ї, стан енергосистеми і її майбутню відбудову, створення міжнародного трибуналу для покарання вищого керівництва РФ, події в селі Любечани на Брянщині, проєкти з відновлення зруйнованої інфраструктури й житла, відновлення малого й середнього бізнесу, проблеми з посівною, бої на Донеччині, набір добровольців до «Гвардії наступу» та інші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ цієї доби побувало 12 гостей: 7 ньюзмейкерів, 3 речника, один експерт і один учасник подій. Про ситуацію на Херсонщині говорили з першим заступником голови Херсонської обласної ради Юрієм Соболевським. Про бої й ситуацію під Авдіївкою — з головою Авдіївської міської військової адміністрації Віталієм Барабашем. Із першим заступником міського голови Енергодара Іваном Самойдюком говорили про ситуцацію в окупованому місті, а з президентом «Енергоатому» Петром Котіним — про ситуацію на ЗАЕС. Із генпрокурором Андрієм Костіним обговорили підсумки конференції у Львові та юридичні механізми створення міжнародного трибуналу. Про ситуацію в окупованому Криму говорили із заступником представниці президента в АР Крим Денисом Чистіковим. Із міністром культури та інформполітики Олександром Ткаченком говорили про ідею «інформаційного Раммштайну». З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронтах півдня, ситуацію на кордоні з Білоруссю, збиття ворожого літака над Єнакієвим і зміну тактики російських повітряних атак по Україні, отримання Україною сучасних літаків тощо.

В гостях у каналу «Ми — Україна» цього дня побувало 20 людей. З них 7 були ньюзмейкерами, 3 речника, один радник і 9 експертів. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським говорили про ситуацію у прифронтових частинах області й на окупованих землях. Із заступницею міністра охорони здоров’я Марією Карчевич говорили про запровадження електронних рецептів. Із народною депутаткою Євгенією Кравчук говорили про плани саміту лідерів Ради Європи. Із членом Ради НБУ Василем Фурманом говорили про переговори з МВФ. Із народною депутаткою Лесею Забуранною говорили про індексацію пенсій. Із міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем — про втрати Україною лісів унаслідок війни. З іншими гостями обговорювали отримання Україною західних літаків, бої на сході України, ситуацію в Маріуполі, зустріч Байдена із Шольцем, новий пакет збройної допомоги США, можливості розгортання виробництв західної зброї в Україні, позицію Китаю щодо війни в Україні та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» цієї доби побувало 11 гостей: 3 ньюзмейкера, 7 експертів та один учасник подій. Із міністром енергетики Германом Галущенком говорили про нинішню ситуацію з безпекою ЗАЕС і про стан української енергосистеми. З головою Ліганської ОВА Сергієм Гайдаєм говорили про ситуацію на фронті й ситуацію на окупованих землях області. Із заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою обговорювали Конгрес місцевих та регіональних влад. З іншими гостями обговорювали збройову допомогу партнерів Україні, надання Україні літаків, події в Брянській області Росії, юридичні механізми створення міжнародного трибуналу, підсумки форуму «Великої двадцятки» в Індії, ймовірність постачання Китаєм зброї Росії, депортацію українських дітей окупантами і шляхи їхнього повернення в Україну та інші теми.

Порушення стандартів

Порушень стандартів в ефірному блоці каналу «Рада» було 145. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 61 раз. Половину цих порушень складала відсутність авторизації власних думок ведучими гостьових студій і майже всі інші були суб’єктивними думками журналістів у новинах. 39 разів порушували стандарт достовірності подачі інформації, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела інформації. Стандарт точності порушували 31 раз, переважно невідповідностями тексту й картинки в новинах та «ілюструванням» розмов із гостями невідповідним відео. Із 12 порушень стандарту повноти інформації більшість були відсутністю інтершуму в БЗ.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 289 разів. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок (182), основу цих порушень склали суб’єктивні думки журналістів у новинах. Чимало було неавторизованих думок журналістів тижневика й безпідставних узагальнень. Із 72 порушень стандарту достовірності більшість складали узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації, узагальнені псевдо на авторство суб’єктивних думок, чимало було й повідомлень без посилань на джерела. Більшість із 26 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою й текстом. Інші стандарти порушували небагато. Цього разу в одному із сюжетів було порушення стандарту балансу думок.

Порушень стандартів в ефірному блоці каналу «Ми — Україна» цієї доби було загалом 180. Найбільше порушували стандарт достовірності подачі інформації — 78 разів. Із них найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації й узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 22 рази, у більшості випадків ішлося про невідповідність картинки й тексту за кадром у новинах, у прямих ввімкненнях та у спробах «ілюструвати» розмови з гостями. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 71 раз, переважно в новинах, суб’єктивними думками журналістів. Інші стандарти порушували небагато.

Цієї доби журналісти каналу «Інтер» порушували стандарти 279 разів. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 196. Із них переважна більшість була суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 56 разів, більше половини з цих порушень складали узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 16 разів. Три чверті з цих порушень були некоректним використанням картинки. Було 9 різноманітних порушень стандарту повноти інформації і двічі порушили стандарт доступності подачі інформації.

Інші позиції

В ефірі марафону 4 березня не повідомлялося про такі події / теми дня:

Росіяни використовують проти України нові плануючі 1,5-тонні бомби.

Відео з перекрученими словами Зеленського про нібито заклик посилати в Україну американських солдатів стало вірусним у США.

Масового відведення військ із Бахмута не відбувається, — Східне угруповання ЗСУ.

На Луганщині окупанти обмежують пересування мешканців, які не мають російських паспортів, — Генштаб.

Кабмін затвердив Державну антикорупційну програму.

На конкурсі на посаду директора НАБУ стали відомі три фіналіста.

В ефірному блоці каналу «Рада» цієї доби було 5 проявів політичного піару: «паркетні» матеріали про виступ керівника Офісу президента Андрія Єрмака на Львівській конференції і про зустріч спікера парламенту Руслана Стефанчука з президенткою Європарламенту Робертою Мацолою (з повторами).

В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ було 3 прояви політичного піару. Двічі в новинах показували звіт про робочу поїздку віцеспікерки парламенту Олени Кондратюк до Чернівців, а ще цитували виступ керівника Офісу президента Андрія Єрмака на конференції у Львові. Ці цитати не містили реальної новини.

В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» було 3 прояви політичного піару: «паркетні» матеріали про першу леді Олену Зеленську, про керівника Офісу президента Андрія Єрмака, про допис його радника Михайла Подоляка.

В ефірному блоці каналу «Інтер» було 5 проявів політичного піару. Таким був суто «паркетний» сюжет і ще два окремих «паркетних» БЗ+СХ із Конгресу місцевих та регіональних влад. «Героями» цих матеріалів були президент Зеленський, спікер Стефанчук, керівник Офісу президента Єрмак, прем’єр Шмигаль і віцепрем’єрка Верещук. Крім того, в ефірі «Інтера» було суто «паркетне» повідомлення про те, що перша леді Олена Зеленська «ознайомилася з роботою» проєкту медико-психологічної допомоги у Львові. І ще було повідомлення про те, що Фонд братів Суркісів і футбольний клуб «Динамо» відправили соки для ЗСУ.

Що симптоматично: цього дня різні канали розповідали в марафоні про Конгрес місцевих та регіональних влад. Але на жодному з каналів так і не вдалося почути бодай одного (!) обраного представника місцевих та регіональних влад. Скрізь «говорила» винятково виконавча влада, призначенці.

Російських наративів в ефірному блоці каналу «Рада» не було, натомість гостьові студії вели троє токсичних ведучих каналу: Тетяна Гончарова, Назар Довгий і Максим Зборовський. Їх закликали відсторонили від участі марафоні, адже раніше всі троє працювали на телеканалах Віктора Медведчука. Двоє останніх брали участь у марафоні «Тхне Соросом».

Російських наративів і токсичних медійних персонажів в ефірному блоці каналів ICTV та СТБ і в ефірному блоці каналу «Ми — Україна» традиційно не було.

Проявів російського піару в ефірному блоці каналу «Інтер» цієї доби не було, одне з інтерв’ю вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле, яку раніше закликали відсторонити від участі в марафоні, серед іншого, через її участь у пропагандистських концертах до 9 травня.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду