Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» за 5 липня 2022 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» за 5 липня 2022 року: резюме

15:00,
10 Липня 2022
2714

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» за 5 липня 2022 року: резюме

15:00,
10 Липня 2022
2714
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» за 5 липня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» за 5 липня 2022 року: резюме
Про що і як говорили в ефірних блоках Суспільного, «України» / «України 24», «Інтера», «1+1» і «Ради».

З березня «Детектор медіа» робить моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини». Від початку ми вважали цільовою аудиторією цього моніторингу перш за все тих, хто його виробляє, тобто самих телевізійників. Але з часом виявилося, що коло зацікавлених отримувати аналіз головних тенденцій воєнного мовлення, особливостей застосування (або відмови від цього) усталених журналістських стандартів, повноти покриття актуальних тем тощо ширше, ніж ми розраховували від початку. Тому ми пропонуємо вам новий продукт: стислий переказ основних висновків щотижневого моніторингу марафону. Повний моніторинг за 5 липня читайте тут. 

Ефірна сітка каналів

Загальна сітка марафону залишається усталеною — кожний телеканал / медіагрупа працюють по 6 годин. Підсумковий випуск новин у слоті 20:00–21:00 робив телеканал «1+1». На добу 5 липня припали частково чи повністю ефірні блоки п’яти телеканалів / медіагруп, не потрапив на цю добу блок медіагрупи StarLightMedia (телеканали ICTV та СТБ).

Ефірний блок Суспільного (до моніторингу потрапило три години ефіру) складався з 30-хвилинних новин і 2,5-годинної гостьової студії.

Протягом перших трьох годин ефірного блоку медіагрупи «Україна» була суцільна гостьова студія без випусків новин, наступні три години були стандартними: короткі випуски новин на початку години і гостьові студії до кінця.

В ефірному блоці телеканалу «Інтер» кожна ефірна година починалася випуском новин і продовжувалася гостьовими студіями.

Структура блоку каналу «1+1» була такою: спочатку 30-хвилинний випуск новин і 30-хвилинна гостьова студія, потім ішли годинні новини і годинні гостьові. В ефірному слоті 20:00–21:00 був підсумковий випуск новин телемарафону.

Блок телеканалу «Рада» замість випуску новин починався програмою «Байрактар News» «95 кварталу». Далі йшла гостьова студія. У наступні години вже була традиційна сітка інформаційного каналу: короткі новини на початку години і гостьові студії до кінця години. 

Основні теми дня

Відхід українських військ із Лисичанська. В ефірному блоці Суспільного про це був докладний сюжет з опитуванням воєнних експертів на цю тему. Крім того, ведучі обговорювали тему з гостями-експертами. В ефірному блоці медіагрупи «Україна» тему дуже побіжно згадували в новинах і в окремих розмовах із гостями. В ефірному блоці «Інтера» тема висвітлювалася в режимі новинних повідомлень. У блоці «1+1» тему висвітлювали в новинному режимі і обговорювали з воєнними експертами. У блоці телеканалу «Рада» тему обговорювали з експертами.

Конференція у швейцарському Лугано з питань післявоєнного відновлення України. На Суспільному було два репортажі про це. Також тема обговорювалася з гостями-експертами. У блоці медіагрупи «Україна» був репортажний сюжет про перебіг конференції та обговорення теми з народними депутатами Галиною Янченко і Денисом Масловим, а також з експертами. У блоці «Інтера» було два прямі ввімкнення власної кореспондентки з Лугано і репортажний сюжет. Тему також обговорювали з гостями — як із ньюзмейкерами, так і з експертами. В ефірному блоці «1+1» темі присвятили репортажний сюжет і два прямі ввімкнення з Лугано. Тему обговорювали з двома учасниками конференції і з експертами. У блоці телеканалу «Рада» був репортажний сюжет про підсумки конференції, крім того тему обговорювали зі спікером парламенту Русланом Стефанчуком і з експертами.

Дозволи для виїзду військовозобов’язаних за межі своїх областей. Сама новина була озвучена в останньому випуску новин блоку «Інтера», її встигли обговорити з експертом. В ефірному блоці телеканалу «1+1» обговорили подробиці цієї вимоги з представником Генерального штабу. У блоці телеканалу «Рада» тему обговорили з експертами. 

Новинна складова ефірів

Протягом трьох годин ефірного блоку Суспільного, які потрапили до цього моніторингу, було сім репортажних сюжетів (зокрема, про стан поранених внаслідок ракетного обстрілу Сергіївки на Одещині, про наслідки ранкового обстрілу Харкова, про наслідки ворожих обстрілів Слов’янська і Краматорська, про презентацію в Туреччині документального фільму про Мустафу Джемілєва і два репортажі про міжнародну конференцію у швейцарському Лугано з питань повоєнної відбудови України) і два прямі ввімкнення (з Туреччини про затримання судна з краденим українським зерном у турецькому порту і з Сум про наслідки артилерійських та мінометних обстрілів області).

Новинна складова ефірного блоку медіагрупи «Україна» була дуже слабкою: лише один репортаж (про конференцію в Лугано з питань повоєнного відновлення України) і два прямі ввімкнення (про ситуацію в Харкові й області і про ситуацію в Маріуполі).

В ефірному блоці «Інтера» було три репортажних сюжети (про відновлення понівеченої авіаударом п’ятиповерхівки в Харкові, про перший день форуму в Лугано і про бої на східному фронті) і п’ять прямих ввімкнень (про наслідки ранкового обстрілу Дніпропетровщини, про ситуацію в Харкові та на Харківщині, про ситуацію в Запорізькій області і два ввімкнення з конференції в Лугано у розвитку).

Найбільш якісною була новинна складова у блоці телеканалу «1+1». Було сім репортажних сюжетів (про відновлення села на Чернігівщині, про участь українців у святкуванні Дня незалежності США, про наслідки ракетного обстрілу Миколаєва, про бої на Харківщині, про український етнофестиваль у Німеччині, про ситуацію у прифронтовому Слов’янську і про конференцію в Лугано). І було 12 прямих ввімкнень, зокрема з прифронтового Миколаєва і прифронтового Краматорська, з Дніпра, з Харкова, з Кременчука, де відбувалася панахида за загиблими від обстрілу ТРЦ «Амстор», із Лугано, із Брюсселя, де підписали протоколи про приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО.

Новинна складова у блоці телеканалу «Рада» була слабкою: лише два репортажні сюжети (про підсумки конференції в Лугано і про руйнації інфраструктури в містечку Оріхів на Запоріжжі). Прямих ввімкнень не було взагалі. 

Гостьові студії

У блоці Суспільного було 5 гостей, із них два ньюзмейкери і три експерти. Із представницею Держдепу США в Європі Андреа Калан говорили про підсумки саміту НАТО, про участь США в майбутньому відновленню України і про наступні санкції США проти Росії. Із Сергієм Братчуком, речником оперативного штабу Одеської ОВА, — про звільнення від окупантів острова Зміїного і про поточну ситуацію на Одещині. З експертами обговорювали підтримку дій Путіна і війни проти України в Росії, а також версії вибухів у Бєлгороді; говорили про значення звільнення острова Зміїний для деблокади українських портів, про наслідки відступу з Лисичанська і підсумки першого дня конференції у Лугано.

У гостьових студіях медіагрупи «Україна» цієї доби побувало 19 гостей, сім із яких були ньюзмейкерами, решта — радниками, речниками й експертами. Із заступницею голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики Галиною Янченко говорили про виконання інших вимог ЄС для вступу і про конференцію в Лугано. Про останнє говорили і з членом Комітету ВР з питань правової Денисом Масловим. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті і про роботу сил спротиву. З головою Донецької ОВА Павлом Кириленком — про ситуацію на Донеччині. Із членкинею Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ольгою Василевською-Смаглюк — про наповнення держбюджету, про розмитнення автівок і про подолання паливної кризи. З головою Державної регуляторної служби Олексієм Кучером — про дерегуляцію бізнесу під час війни. З експертами говорили про ситуацію на фронтах, про адмінвідповідальність за порушення комендантської години, про плани повоєнного відновлення, про переозброєння нашої армії, про перспективи сьомого пакету санкцій проти Росії, про розширення НАТО, про перспективи покарання російських злочинців, про плани окупантів щодо півдня України.

В ефірному блоці «Інтера» загалом побувало 12 гостей, половина з яких була ньюзмейкерами, половина — експертами. З народною депутаткою Євгенією Кравчук говорили про політику ОБСЄ щодо війни Росії проти України, про можливу архітектуру світової безпеки в майбутньому. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим — про ситуацію в Харкові та області, а з радником голови Херсонської ОВА Сергієм Хланем — про ситуацію на окупованих землях Херсонщини. З міністеркою Іриною Верещук — про евакуацію дітей із зони бойових дій чи окупованих територій, про підтримку переселенців, про повернення викрадених окупантами людей, про обміни тілами загиблих. З міністром захисту довкілля Русланом Стрільцем обговорювали підсумки конференції в Лугано, з нардепом Федором Веніславським — подальші можливі дії Росії на окупованих територіях і розвиток подальших бойових дій із постачанням нової західної зброї. З експертами обговорювали повоєнне відновлення України й репарації від Росії, прогноз переламу в ході війни, постачання західної зброї, ймовірність нового наступу з Білорусі, дерусифікацію топонімів, обмеження пересування військовозобов’язаних та інші теми.

У гостьових студіях ефірного блоку каналу «1+1» були переважно ньюзмейкери з різних тем. Із представником Мінцифри Мстиславом Баніком говорили про цифрову складову програми відновлення України, з керівником Національного інституту раку Андрієм Шипком — про роботу інституту в умовах війни і про хвороби, з головою Інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем — про дерусифікацію суспільної свідомості українців і про справжнє місце російської культури. Із заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою обговорювали теми змісту сьомого пакету санкцій проти Росії й майбутніх міжнародних гарантій безпеки Україні. З полковником Генштабу Олександром Хнисем з’ясовували подробиці щодо вимоги до військовозобов’язаних брати дозволи на виїзд за межі областей, із президентом Світового конгресу українців Павлом Гродом і народною депутаткою Іриною Констанкевич говорили про підсумки конференції в Лугано. З директором Бюро економічної безпеки Вадимом Мельником говорили про перспективи виконання Україною вимог ЄС щодо боротьби з корупцією, з головою Донецької ОВА Павлом Кириленком — про ситуацію в області й на окупованих територіях. З експертами обговорювали ситуацію на фронтах після окупації Лисичанська, ймовірність загрози наступу з Білорусі, перехід економіки Росії на воєнні рейки, відносини Казахстану з Росією тощо.

В ефірному блоці телеканалу «Рада» було вісім гостей, із них троє були ньюзмейкерами. Зокрема, з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком говорили про плани парламенту щодо законодавчих змін для подальшого руху України в ЄС. Із міністром юстиції Денисом Малюською говорили про остаточну заборону Компартії України і про шляхи до позбавлення мандатів депутатів заборонених проросійських партій; із міністеркою Іриною Верещук — про повернення тіл загиблих військових і їх ідентифікацію і про варіанти повернення депортованих українців. З експертами говорили про нову ідеологію відбудови України і шляхи подолання демографічної кризи, про підсумки конференції в Лугано, про прогнози подальшого перебігу воєнних дій, перші результати застосування західних РСЗО і ЗРК, про оцінку відходу українських військ із Лисичанська. 

Порушення стандартів

У блоці Суспільного порушень стандартів було небагато, лише сім. Найчастіше порушувався стандарт точності — п’ять разів, усі вони були невідповідностями між картинкою і текстом, найчастіше — спроби «ілюструвати» якою-небудь картинкою слова гостей.

У блоці медіагрупи «Україна» загалом було 42 порушення стандартів. Більше половини з цих порушень стосувалися стандарту достовірності. Чимало фактичної інформації подавалося з посиланнями на сторінки в соцмережах і телеграм-каналах, причому часто неназваних. І було чимало узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок.

В ефірному блоці «Інтера» загалом цього дня було 35 порушень стандартів. Найчастіше порушували стандарт достовірності інформації (12 разів) і відокремлення фактів від думок (10 разів). Чимало (8 разів) порушувався і стандарт повноти інформації. Натомість майже не було порушень стандарту точності, спричинених некоректним використанням відео. І одного разу порушили стандарт балансу думок.

У блоці телеканалу «1+1» загалом було 40 порушень стандартів. Найчастіше порушували стандарт точності (14 разів), переважно через некоректну роботу з картинкою. 12 разів порушували стандарт достовірності, 10 разів — стандарт відокремлення фактів від думок.

В ефірному блоці телеканалу «Рада» грубих порушень стандартів цього разу було лише сім. Найбільше порушувався стандарт точності, найчастіше — у спробах «ілюструвати» якимось випадковими картинками слова гостей ефіру. 

Інші позиції

В ефірі телемарафону 5 липня не згадувалися такі важливі події / теми дня:

  • Папа Римський збирається до Москви, а потім, можливо, до Києва.
  • Заява директора МАГАТЕ, що ризик аварії на Запорізькій АЕС через окупантів зростає.
  • Окупанти обстріляли прикордоння Чернігівщини з РСЗВ та артилерії.
  • Видання Politico оцінила як «провальну» зовнішню політику президента Франції Макрона щодо Росії.
  • Двоє британських міністрів подали у відставку, уряд Джонсона під загрозою — Бі-бі-сі.
  • На Одещині вирішили не відкривати пляжі в літній сезон.
  • Крім того, телеканал «Інтер» повідомляв про затримання СБУ помічника народного депутата за злив розвідданних ФСБ Росії, але при цьому не згадували, що він був помічником нардепа від «Слуги народу».

В ефірних блоках Суспільного й «Інтера» не було політичного піару. В ефірі медіагрупи «Україна» цієї доби було два прояви політичного піару: типовий «паркет» про прем’єра Дениса Шмигаля і традиційне повідомлення про чергові продуктові набори від Фонду Ахметова. У блоці телеканалу «1+1» був один прояв піару: зайве для контексту розмови згадування приналежності народної депутатки Костанкевич до депутатської групи «За майбутнє». У блоці телеканалу «Рада» був один прояв політичного піару — згадка партійної приналежності Олени Шуляк як голови партії «Слуга народу», що жодним чином не стосувалося контексту повідомлення.

В ефірних блоках Суспільного, медіагрупи «Україна» й телеканалу «1+1» не було проросійських наративів і токсичних медіаперсонажів. В ефірному блоці телеканалу «Інтер» токсичних медіаперсонажів не було. Натомість у сюжеті про наслідки ракетного удару ворога по ТРЦ «Амстор» у Кременчуці подали відео колаборантки, яка звинувачувала українську владу в тому, що буцімто біля ТРЦ зберігали зброю. Це російський пропагандистський наратив. І хоча це було зроблено для подальшого спростування, наратив в ефірі таки прозвучав, причому в емоційній формі. А спростування подали у вигляді цитати мера міста з його сторінки в соцмережі. Не вважаю, що це було зроблено навмисно, радше схоже на невдале рішення редакції й автора сюжету, але в подібних випадках редакції не слід надавати слово колаборантам для озвучення кремлівських наративів. Логічніше було робити навпаки: згадати текстом сам наратив, а спростування давати відеосинхроном мера міста. У блоці телеканалу «Рада» наративів роспропаганди не було, натомість був токсичний медіаперсонаж — цілий годинний блок гостьової студії вів колишній пропагандист медведчуківського телеканалу Назар Довгий.

Резюме попереднього моніторингу читайте тут.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду