«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 30 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 30 квітня

08:27,
1 Травня 2022
2717

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 30 квітня

08:27,
1 Травня 2022
2717
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 30 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 30 квітня
Росіяни не змогли організувати референдум у тимчасово окупованому Херсоні, після чого заговорили, що «не збиралися його проводити»; росіяни «дуже болісно» переносять війну в Україні й «є заручниками» ситуації; у містах України, які окупувала Росія, люди «повертаються до мирного життя»; зброя, яку США поставить в Україну на умовах лендлізу, «стане тягарем для наступних поколінь».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

 

 

Викриття. Росіяни не змогли організувати референдум у тимчасово окупованому Херсоні, після чого заговорила, що «і не збиралися» його проводити. Голова Херсонської облорганізації Комітету виборців України Дементій Білий повідомив, що у тимчасово окупованому Херсоні колабораціоністи поширюють меседж, що не збиралися проводити референдум. Це почалося після того, як росіяни не змогли організувати референдум зі створення псевдореспубліки «Херсонської народної республіки» («ХерНР») та визнання окупованої влади. За його словами, крім бажання росіян, для проведення «референдуму» необхідна купа народу. «Бюлетені можна надрукувати та розвести на БТРах під охороною автоматників. Але для організації голосування потрібні комісії. Багато комісій. А людей в ці комісії повинен хтось направити. Якісь партії чи громадські організації, чи ради депутатів. Невеличкої купки зрадників, яких за два місяці окупації вдалося завербувати окупантам, явно недостатньо для цього складного процесу», – написав Білий у фейсбуку.

За його словами, без членів комісій, без чиновників, які мають хоч якісь списки виборців, без агітаторів, які будуть розказувати, що «треба брати участь у голосуванні», без засобів масової інформації, розклеювачів інформаційних плакатів – неможливо організувати хоча б якесь «подобіє» голосування.

«Тисячі військових з автоматами та в балаклавах окупанти не зможуть відірвати від бойових дій, щоб вони цілий день би по всім селам та містам області видавали бюлетені, а потім рахували голоси. Й, найголовніше, на Херсонщині не знайдеться такої кількості охочих виборців, щоб той "референдум" хоча б відбувся», – пояснює політолог та додає, що абсолютна більшість мешканців області вороже ставиться до ідеї з ХерНР.

16 квітня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомляла, що на Херсонщині військові Росії планують провести псевдореферендум на початку травня. 25 квітня російські військові захопили будівлю Херсонської міської ради.

Маніпуляція. Лендліз для України — це «боргова яма», за зброю доведеться розплачуватися багатьом майбутнім поколінням українців. За даними Центру протидії дезінформації, таку тезу поширює російська пропаганда із посиланням на спікера держдуми Росії Володіна. Пропаганда стверджує, що сьогоднішнє київське керівництво «заганяє країну в боргову яму» і

«за всі боєприпаси, техніку та продовольство, що поставлять США, розплачуватиметься багато майбутніх поколінь громадян України».

«Це твердження — свідома маніпуляція. За умовами програми лендлізу, Україна може отримати потенційно необмежену підтримку з боку США та інших країн не лише зброєю, боєприпасами та технікою, а й медикаментами, продуктами та іншим необхідним, і все це в обхід експортного контролю. За умовами програми, використана військова техніка може бути списана, а оплата за знищену техніку може не стягуватися. Домовленість про лендліз доповнить попередню оборонну підтримку України Конгресом, що вже отримала 1,7 мільярдів доларів військової допомоги, санкціонованої з початку повномасштабного вторгнення Росії», — йдеться у повідомленні Центру. Російській пропаганді вигідно поширювати такі повідомлення, адже нібито нівелює допомогу для України від країн-союзників та якоюсь мірою дискредитує їх, мовляв, через їхню допомогу українці залишаться у боргах.

Президент Зеленський схвально оцінив відкриття програми лендлізу, і слова подяки американським політикам висловив у своєму відеозверненні 29 квітня.

Меседж. Росіяни «дуже болісно» переносять війну в Україні й є «заручниками» ситуації. В українському сегменті соцмереж, зокрема, у тіктоку, а також у ЗМІ, поширюють уривки інтерв'ю російського актора Смольянінова, яке той дав у програмі «Скажи Гордєєвій». Він стверджує, що насправді багато росіян переживають через війну в Україні, але бояться виходити на мітинги проти війни й відчувають себе у заручниках. «Коли ти в заручниках, у тебе є два варіанти: або тікати, якщо ти можеш, або залишатися і любити все таким, як є. І пісні співати хвалебні. І чим більше ненавидиш, тим голосніші пісні», — сказав Смольянінов в інтерв'ю. Також в інтерв'ю актор згадав про своїх родичів в Україні й про те, як проводив тут своє дитинство — у бабусі й дідуся. Крім цього, він додав, що попри все, що відбувається в Україні, попри вбивства цивільних людей й жахливі руйнування міст, він не відчуває провини, адже не він приймав рішення вводити війська на територію України. Він вважає, що за це несуть відповідальність конкретні люди. Ті, які підписували накази. Актор також якоюсь мірою виправдовує президента Путіна кажучи, що все його життя можна назвати «спеціальною операцією» й стверджуючи, що рішення напасти на Україну було для Путіна результатом так званого пошуку ворогів.

Відзначимо, останнім часом у соціальних мережах з'являється все більше дописів від відомих росіян про те, що вони люблять Україну, мають тут родичів, не підтримують війни й не віддавали наказів нападати. У такий спосіб у суспільстві знову хочуть сформувати образ так званих хороших росіян, які не винні у війні, не підтримують агресії, й нібито нічого не можуть вдіяти з тим, що керівництво Росії вирішили розв'язати війну. Однак це — груба маніпуляція, яка створюється для того, щоби відвернути увагу українців від звірств росіян й ніби показати знову, що росіяни та українці — братські народи, які готові співчувати один одному. Насправді ж чимало росіян підтримують агресію Росії проти України. Такий висновок можна зробити за даними соціологічних та журналістських опитувань росіян. Також очевидно, що росіяни не роблять спроб припинити війну в Україні, адже мітинги, які проходили у перші тижні війни, були нечисельними, а зараз взагалі припинилися. Не тільки Путін винен у війні в Україні, а й кожен росіянин та росіянка. Більше про це читайте у матеріалі «Детектора медіа».

Меседж. У містах України, які окупувала Росія, люди «повертаються до мирного життя». За даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, Росія проводить небезпечну інформаційно-психологічну операцію, спрямовану на створення ілюзії стабілізації життя на територіях, окупованих військами Росії. «Більшість російських ЗМІ почали поширювати тезу, що окуповані території "поступово повертаються до мирного життя", а новинні стрічки зарясніли заголовками про те, що життя у Бердянську повертається до мирного русла, і у Мелітополі чи навіть Маріуполі. Проте такі публікації є частиною ворожої операції зі створення образу російських військових миротворців, які після "вимушеної війни наводять лад та приносять мир. Водночас такий образ намагаються підтримувати за допомогою роздачі гуманітарної допомоги населенню», — йдеться у повідомлення Центру. Насправді про повернення до мирного життя у цих містах, на жаль, не йдеться. На окупованих територіях Росія продовжує вчиняти військові злочини. Зокрема, створювати гуманітарну блокаду, не пропускати мирних мешканців Маріуполя, які хочуть евакуюватися в Україну, примусово депортовувати людей на територію Росії, чи навіть мобілізовувати чоловіків до російської армії.

Маніпуляція. У Святогірській лаврі у Донецькій області «бойовики націоналістичних батальйонів розмістили артилерію». У Міністерстві оборони Росії заявили, що «у Святогірську Донецької області бойовики націоналістичних батальйонів розмістили артилерію на території монастиря Свято-Успенської Святогірської Лаври, а цивільних осіб утримують в якості "живого щита"». Такі попередження росіяни поширюють перед бомбардуванням. Раніше росіяни здійснили авіаудари у пологовий будинок і драмтеатр у Маріуполі, де начебто були бійці «Азова».
Святогірську лавру Української православної церкви Московського патріархату у Донецькій області росіяни обстрілювали 12 березня 2022 року. Тоді внаслідок сили вибуху у храмах вилетіли віконні рами, а в лаврських готелях вибило вікна та двері. У Лаврі перебували 520 біженців, у тому числі, 200 дітей, та брати чоловічого монастиря. Їх евакуйовали до монастирських підвалів.
Після вибуху намісник Лаври митрополит Святогірський Арсеній записав відеозвернення, в якому закликав всіх, від кого це залежить, припинити бомбити мирних людей у мирних містах України. Він не назвав винуватців війни – російських військових і Путіна. Останній раз росіяни обстріляли місто Святогірськ зранку 27 квітня, про це повідомив голова Святогірської громади Володимир Бандура. Він попросив жителів громади тимчасово евакуюватись безкоштовними автобусами та поїздами, оскільки ситуація у місті напружна, на околиці чути вибухи.

Фейк. Карта, яка демонструє поділ території Росії між різними країнами після її розпаду.
У соціальних мережах та у російських медіа поширюють карту, яку нібито показали на китайському телебаченні і вона демонструє, до яких держав відійдуть сьогоднішні території Росії після її розпаду. Начебто згідно з прогнозами, Ростовська та Воронезька області увійдуть до складу України, Краснодарська – до складу Грузії, Москва стане частиною Білорусі, Санкт-Петербург та Архангельськ приєднаються до Фінляндії, Урал та Західний Сибір – до Казахстану тощо.



Насправді цю карту різними кольорами розмалювали давно та опублікували як мінімум у 2020 році. На ній позначили, що до якої країни ближче географічно.

Маніпуляція. У підвалах Маріуполя знайшли червоні контейнери для біоматеріалів зі знаком біологічного зараження. Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, військовий кореспондент пропагандистської «Комсомольської правди» Дмитро Стешин повідомив про те, що виявив у «підземеллях Маріуполя» «червоні контейнери зі знаком біологічного зараження». «Зроблено у США. У жовті контейнери збирають шприци, голки, скальпелі, їх можна зустріти в тату-салонах, наприклад. Але ці – червоні! Отже, для особливо небезпечних біоматеріалів – рідин, крові, тканин. Навіщо вони тут на війні? Ніхто не знає і відповісти нікому», — пише Стешин. Насправді, як пише StopFake, виявлений російським військком контейнер насправді використовується для зберігання гострих предметів, утилізації медичних відходів, ємкість можна легко придбати в інтернеті.

Викриття. У телеграмі з'явився фейковий чатбот кіберполіції. Як повідомляє Національна поліція України, у телеграмі створили фейковий чат-бот кіберполіції — «Народний месник». У відомстві пояснюють, що через справжній бот можна повідомити про місцезнаходження російської техніки або залишені мітки. Загалом українці надіслали в бот понад 47 тисяч повідомлень. «Через такі результати у загарбників "підгорає", тому вони й створюють фейкові боти Нацполіції. Так вони намагаються хоч якось мінімізувати втрати та отримати ваші повідомлення замість українських правоохоронців. Будьте пильними та не дайте оркам жодного шансу ввести вас в оману. Повідомляйте про дії загарбників лише через офіційні ресурси», — сказали правоохоронці. Як пише MediaSapiens, у поліції закликали звертати увагу на посилання, адже будь-яка відмінність може свідчити, що бот або канал є фейковим.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду