«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 26 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 26 квітня

07:20,
27 Квітня 2022
2264

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 26 квітня

07:20,
27 Квітня 2022
2264
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 26 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 26 квітня
Захід «не зацікавлений» у збереженні цілісності України, СБУ «замовила вбивство» пропагандиста Володимира Соловйова, в Україні дітей змалечку «вчать ненавидіти» Росію, Франція та Німеччина «продають зброю» Росії, росіяни «невдовзі переможуть» батальйон «Азов» у Маріуполі, у Бучі «українські військові» використовували заборонені шрапнельні снаряди ЗШ-1, над Курською областю «збили український ударний дрон».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. СБУ «замовила вбивство» російського пропагандиста Володимира Соловйова.
У російських пропагандистських ЗМІ та телеграм-каналах з'явилася інформація, що ФСБ Росії «героїчно затримала неонацистів», які нібито планували вбивство «громадського діяча» Володимира Соловйова на замовлення Служби безпеки України. У повідомленнях ЗМІ та анонімні телеграм-канали посилаються на заяву ФСБ про це.

Однак, за даними СБУ, інформація про замовлення вбивства Соловйова є фейком. «Соловйов є не громадським діячем, а звичайним пропагандистом — російським аналогом Геббельса, яктй обов'язково відповідатиме за свої злочини в міжнародних судах після перемоги України. СБУ не має жодних планів щодо вбивства Соловйова», — йдеться у повідомленні відомства.

Меседж. В Україні дітей «змалечку вчать ненавидіти» Росію. Повідомлення із такою тезою поширюють в анонімних проросійських телеграм-каналах. У повідомленнях переважно згадують про так звані «звільнені» території, тобто — окуповані російськими загарбниками. Зокрема, на Харківщині. Автори анонімних текстів зазначають, що на території Харківщини триває так звана денацифікація, яку, за словами пропагандистів, потрібно проводити навіть у дитячих садочках. Ці слова автори повідомлень підтверджують тим, що проаналізувавши книжки, за якими навчаються діти, можна зробити висновки, що їх змалечку вчать ненавидіти Росію.
Напевно, ненавистю до Росію окупанти називають те, що українські діти вчилися за підручниками українською мовою, а також — вивчали саме українську культуру, літературу, історію тощо. Більше того, в тимчасово окупованих містах, де Росія намагається встановити свою владу, вже відомо про факти знищення українських книжок окупантами. Також Росія намагається запустити в окремих містах навчання російською мовою. Тобто по факту виходить, що саме Росія веде політику щодо знищення української культури.

Маніпуляція. Франція та Німеччина в умовах російсько-української війни «продають зброю» Росії. Така інформація поширюється в анонімних телеграм-каналах. У повідомленнях зазначають, що Франція та Німеччина продали Росії зброї на 273 мільйони євро. Й додають, що саме ці снаряди саме зараз Росія застосовує проти України. Проте за даними фактчекерів проєкту «Брехунець», це — маніпуляція. Зокрема тому, що у повідомленні зазначають, що дві європейські країни, Франція та Німеччина, продали Росії озброєння на 273 мільярди євро й постачання нібито були здійснені в обхід ембарго. Однак автори допису не уточнюють коли саме Росія купувала озброєння та коли здійснювалося постачання. Як пише «Європейська правда», судячи з внутрішнього звіту ЄС, деякі європейські виробники продукції воєнного та подвійного призначення, що потребують урядового експортного узгодження, продовжували експорт до Росії в обхід чинних санкцій. «Однак йдеться про період постачання з 2014 по 2022 роки, а не період після повномасштабного вторгнення кремлівської армії на територію України. Тобто автори телеграм-повідомлення маніпулюють, не вказуючи конкретного часу, аби в такий спосіб привернути якомога більше уваги до допису, а заодно й залучити нових читачів», — зазначають фактчекери.

Меседж. Росія «невдовзі переможе» батальйон «Азов» у Маріуполі. За даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, просійські пропагандисти вже вчетверте прогнозують «швидку перемогу» над батальйоном «Азов» у Маріуполі. «Українським націоналістам на території комбінату "Азовсталь" через різні причини залишилося недовго», — пишуть пропагандистські медіа. Проте таку тезу пропагнадисти намагалися просувати вже не раз. Зокрема, 19 квітня Кадиров вже переможно заявляв, що «бандерівців у Маріуполі "доб'ють" вже сьогодні». Ще один прогноз Кадирова, проте вже від 21 квітня зводився до того, що «Азовсталь» цілковито перейде під контроль російських військових того дня «до або після обіду». За даними Центру протидії дезінформації, після того, як це не справдилося, міністр оборони Росії Шойгу дав новий прогноз, уточнюючи, що «на завершення операції в "Азовсталі"» потрібно 3-4 дні». Проте жоден із цих прогнозі станом на 26 квітня не справдився. Крім усього, Путін офіційно наказав не штурмувати «Азовсталь», але насправді бойові дії на території заводу не припиняються вже два місяці.

Меседж. Захід «не зацікавлений» у збереженні цілісності України. Таку тезу останніми днями поширюють російські пропагандисти. За даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, для ширшого поширення такої думки Росія використовує сербського письменника Слободана Деспота. Однак його аргументи не відповідають дійсності.  «У західному інформаційному сегменті Деспот розповідає про "Югославський або Чехословацький сценарії" для нашої держави. Ці ж тези в Росії просувають ліберальні опозиціонери. Кремль понад 10 років активно використовує Деспота для просування потрібних російській пропаганді наративів таких, як "Крим возз’єднався з Росією", "Армія Росії — велична армія нащадків переможців Другої світової війни", "Захід відповідальний за русофобські настрої світу"», — пояснюють у Центрі.

Фейк. У Бучі «українські військові використовували» заборонені шрапнельні снаряди ЗШ-1.
У російських пропагандистських медіа з'являються повідомлення про те, що у Бучі українські військові використовували заборонені шрапнельні снаряди ЗШ-1. За даними Центру протидії дезінфомації при РНБО, основним аргументом, до якого апелюють пропагандисти є те, що «гаубиці Д-30, які й відстрілюють такий снаряд, у Росії застосовуються мало і переважно перебувають на консервації, а от українська армія такі гаубиці широко використовує». Однак, за даними Центру, цей аргумент не витримує критики, адже ящики з російськими снарядами ЗШ-1 було виявлено в с. Андріївка Київської області, перекидання гаубиць Д-30, які належать Росії, було зафіксовано 11 березня на території Білорусі, перекидання САУ 2С1 «Гвоздика», які належать Росії, та також відстрілюють снаряд ЗШ-1, було зафіксовано 19 березня на території Білорусі. Нагадаємо, після того, як територію Київщини, зокрема, і Бучу, звільнили від російських окупантів, світ побачив фото звірств, які здійснили російські солдати. Щоби виправдати себе, Росія продукувала десятки фейків про те, що все, що відбулося у Бучі не є правдою, а є лише постановкою української армії для дискредитації Росії.

Фейк. Над Курською областю, що у Росії, «збили український ударний безпілотник» UJ-22 Airborne. Таку інформацію поширюють анонімні телеграм-канали. Повідомлення про збитий безпілотник ілюструють низкою фотографій нібито збитого в небі над Курською областю українського дрону U22 Airbone. Такі ж фото поширили і російські пропагандистські ЗМІ.

Проте, як пише StopFake, фото цього ж дрону вже публікувалися місяцем раніше, 24 березня. Тоді стверджувалося, що над Брянською областю російська ППО збила український безпілотник, уламки якого впали за 50 км від російського кордону. Як з’ясувалося, через місяць російські пропагандисти просто перевернули раніше зроблені фото українського дрона в Брянській області й видали їх за новий збитий дрон. Таким чином, російська пропаганда створює видимість своїх «масових воєнних перемог».

Маніпуляція. Онуку поета Йосифа Бродського через русофобію побили в Італії українські біженці. Російські пропагандистські ЗМІ стверджують, що актриса Агнія Міщенко-Бродська нібито звинуватила українських біженців у тому, що вони побили її в Римі через русофобію. У своїх соцмережах Агнія Бродська 22 квітня зробила заяву, що їй завдали побоїв українці. Як пише StopFake, емоційне звернення вона виклала у своєму акаунті в Instagram. Наступного дня статті про те, що на Агнію Бродську нібито напали українські біженці лише через те, що вона є «російською єврейкою», розійшлися по російських ЗМІ. «Але вже 24 квітня, зважаючи на величезну кількість маніпуляцій на тему її конфлікту з українцями, у своєму відеозверненні Агнія Бродська підтвердила факт завдання самих побоїв, але спростувала контекст, який використовують російські медіа для позиціонування цієї історії як "утиск російськомовних з боку українських біженців"», — пишуть фактчекери. «Так, зі мною справді відбулася історія, я була емоційною, у стані афекту. Сторіз, які я опублікувала, були необдумані та навіть інфантильні. Це не були біженці, у нас дуже велике ком'юніті українців із заходу України. Я вибачаю цих людей. Побита я була не тому, що я російська єврейка», — сказала Агнія у своєму відео. Детальніше.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду