Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 13–14 вересня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 13–14 вересня 2023 року — резюме

09:01,
24 Вересня 2023
1559

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 13–14 вересня 2023 року — резюме

09:01,
24 Вересня 2023
1559
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 13–14 вересня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 13–14 вересня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «1+1», ICTV та СТБ, «Рада», «Ми — Україна», Суспільне й «Інтер» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефіру каналу «1+1» була звичайною для ранкових блоків марафону: щогодини було по два випуски новин (один починався на старті кожної години, другий був на 30-й хвилині), випуски були «різнокаліберними» (від 15 до 7 хвилин, системи в цьому не простежувалося). Решту ефірного часу займали гостьові студії, був один документальний фільм.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була такою: перші дві години починалися з випусків новин (20- й 13-хвилинних), о 20-й був годинний підсумковий випуск і далі годинна гостьова студія.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: перші дві проаналізовані години мали по два 10-хвилинних випуски новин (на початку годин і на 30-х хвилинах), решта ефіру були гостьові студії, з 10-ї ранку години починалися з «різнокаліберних» випусків новин (по 13 і 18 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру Суспільного була звичайною: кожна година починалася випусками новин (15- і 30-хвилинними), продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною: ефірні години починалися з 13-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був підсумковий випуск новин, далі гостьова студія. Короткі новини вела Анастасія Даугуле, підсумковий випуск — Олексій Фадєєв. Гостьові студії по черзі вели Олексій Фадєєв і Олександр Просяник.

Основні теми дня

13 вересня

Бої на різних ділянках фронту. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» були огляди про ситуацію на на Куп’янсько-Лиманському напрямку, на ділянці фронту біля Бахмута та про ситуацію на Токмацькому й Бердянському напрямках (усі три в рубриці «Оперативний черговий»). Було пряме ввімкнення кореспондентки каналу про ситуацію на фронті біля Торецька та біля Куп’янська. Говорили з речником Генерального штабу Андрієм Ковальовим, військовослужбовцем 47-ї механізованої бригади Ігорем Гнатенком, пресофіцером 3-ї окремої штурмової бригади Олександром Бородіним, командиром батальйону 68-ї єгерської бригади на позивний «Італієць», воєнним експертом Олексієм Гетьманом і співзасновником онлайн-мапи бойових дій DeepState Романом Погорілим. В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж про бої на Сватівському напрямку. В студії про ситуацію на різних ділянках фронту говорили із заступницею міністра оборони Ганною Маляр. В ефірі каналу «Рада» основну тематику згадували лише в коротких новинних повідомленнях.

Атака ЗСУ по ворожих кораблях у Севастополі. В ефірі каналу «1+1» про подію повідомляли в новинах (щоправда, з посиланнями на недостовірні російські джерела) та обговорювали з воєнним експертом Олексієм Гетьманом. В ефірі каналів ICTV та СТБ було два різних оглядових сюжети про подію. В студії тему обговорювали з експертом, головним редактором спеціалізованого воєнного видання Defense Express Олегом Катковим. В ефірі каналу «Рада» подію обговорювали з речником ГУР Андрієм Юсовим і речником ПС Юрієм Ігнатом.

14 вересня

Бої на різних ділянках фронту. В проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» в новинах тему згадували лише короткими повідомленнями. Говорили із заступницею міністра оборони Ганною Маляр і з речником Генерального штабу Андрієм Ковальовим. В ефірі Суспільного в новинах тему висвітлювали лише короткими повідомленнями. У гостьових студіях про події на різних ділянках фронту говорили з керівником пресслужби Східного угруповання військ Іллею Євлашем, речником Української добровольчої армії Сергієм Братчуком, військовослужбовцем легіону «Свобода» Костянтином Денисовим, військовослужбовцем Євгеном Ієвлєвим, командиром роти ударних БПЛА «Ахіллес» 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком і військово-політичним оглядачем групи «Інформаційний спротив» Олександром Коваленком. В ефірі «Інтера» був репортаж про артилерійські бої на Лиманському напрямку, оглядовий сюжет загалом про бойові дії на Донеччині, в студії ситуацію на фронті обговорювали з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном.

Атака по ворожій системі ППО в Євпаторії. На каналі «Ми — Україна» про подію робили оглядовий сюжет, у гостьових студіях подію обговорювали із заступницею міністра оборони Ганною Маляр, керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком і з провідним науковим співробітником НАУ Валерієм Романенком. В ефірі Суспільного про подію говорили з головою Ради резервістів Сухопутних військ Іваном Тимочком і з військово-політичним оглядачем Олександром Коваленком. В ефірному блоці каналу «Інтер» був оглядовий сюжет про останні українські атаки по окупованому Криму та по Москві, в студії обговорювали тему з речником Головного управління розвідки Андрієм Юсовим.

Новинна складова ефірів

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «1+1» була не дуже виразною: два репортажних сюжети (та й те — один із них був спецрепортажем), одне пряме ввімкнення та лише 2 гості-ньюзмейкери. Репортажі були про дистанційну зустріч студентів із Гааги з президентом Зеленським і про відновлення звільненої Олександрівки на Херсонщині. Пряме ввімкнення про ситуацію на фронті біля Торецька та біля Куп’янська.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 4 репортажних сюжети, одне пряме ввімкнення і 4 гостя-ньюзмейкера. Репортажні сюжети були про бої на Сватівському напрямку, про гуманітарну й евакуаційну поїздку правоохоронців до прифронтового Вугледара, про виставку костюмів зі зйомок фільму «Довбуш» і про звільнене прифронтове село Кам’янка Ізюмського району. Пряме ввімкнення було про нічну атаку безпілотників на Одещину.

Новинна складова телеканалу «Рада» в репортажній частині була дуже невиразною — лише два сюжети, і це були спецрепортажі скоріше нарисового характеру, прямих ввімкнень не було взагалі. Натомість було 9 гостей-ньюзмейкерів. Спецрепортажі були про село Благодатне на Миколаївщині, яке пережило окупацію, і про вогнеметників 30-ї окремої мехбригади на Донеччині.

Новинна складова чотирьох проаналізованих годин каналу «Ми — Україна» не містила в собі жодного репортажного сюжету чи прямого ввімкнення (це «рекорд» телемарафону, який позиціюється як інформаційний канал!). У гостьових студіях побувало 6 ньюзмейкерів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була такою: один репортажний сюжет, чотири прямих ввімкнення і 7 гостей-ньюзмейкерів у студії. Сюжет був про вивезення для експертизи й обміну тіл окупантів із-під Бахмута. Прямі ввімкнення були про наслідки обстрілів у Запорізькій області, про свято Воздвиження за новим календарем у греко-католицькій церкві та два ввімкнення з Дюссельдорфа про виступи української збірної на «Іграх нескорених».

Новинна складова чотирьох проаналізованих годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 6 репортажних сюжетів, 3 прямих ввімкнення і 5 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про артилерійські бої на Лиманському напрямку, про Конгрес місцевих і регіональних влад у Харкові, про приїзд депутатів литовського Сейму до Львова, про роботу мобільних груп зі знищення дронів-камікадзе, про відзначення річниці звільнення Харківщини та про прибуття до Умані паломників-хасидів. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Сумської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

Гостьові студії

У гостях каналу «1+1» побувало 10 людей. З них 2 були ньюзмейкерами, 2 речниками, 2 експертами та 4 — учасниками подій. Із заступником голови Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергієм Колебошиним говорили про початок нового навчального року в різних вимірах. Із головою правління «Укренерго» Володимиром Кудрицьким — про готовність і виклики наступного зимового сезону. З іншими гостями говорили про ситуацію на різних ділянках фронту, про наслідки ранкової атаки ворога дронами, про результат ракетної атаки ЗСУ по судноремонтному заводу в окупованому Севастополі, про проблеми навчання українських біженців і про інші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей. 4 з них були ньюзмейкерами, 3 — експертами, 2 — учасниками подій. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про евакуацію людей із прифронтових населених пунктів Харківщини. Із віцепрем’єр-міністром Олександром Кубраковим обговорювали підготовку до опалювального сезону та будівництво водогону на Дніпропетровщині. З першим заступником голови Верховної Ради Олександром Корнієнком обговорювали подальшу долю закону щодо відновлення електронного декларування й недопуск журналістів до засідань ВР. Із заступницею міністра оборони Ганною Маляр говорили про проблеми з тактичними медичними засобами на фронті та про ситуацію на різних ділянках фронту. З іншими гостями обговорювали перспективи передачі Україні ракет Taurus, заборону на український агроекспорт, значення ураження десантного корабля та підводного човна окупантів у Севастополі, «Ігри нескорених» у Дюссельдорфі та інші теми.

Протягом чотирьох годин в ефірі каналу «Рада» побувало 12 гостей: 9 ньюзмейкерів і 3 речники. З головою Одеської ОВА Олегом Кіпером говорили про наслідки атаки дронів на портову інфраструктуру. З головою Запорізької ОВА Юрієм Малашком говорили про евакуацію людей із прифронтових населених пунктів області. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук говорили про організацію виїзду людей з окупованих територій і про виплати за іпотекою на зруйноване окупантами житло. Із міністром захисту довкілля та природних ресурсів Русланом Стрільцем говорили про проєкт створення спільно з Німеччиною вітроелектростанції в Чорнобильській зоні. З міністром закордонних справ Дмитром Кулебою говорили про постачання далекобійних ракет і про майбутню Генасамблею ООН. З народними депутатами Роксоланою Підласою, Давидом Арахамією та Євгенією Кравчук обговорювали ухвалення закону про електронне декларування з правкою президента та плани забрати у громад податки на доходи військовослужбовців. З іншими гостями обговорювали наміри Польщі й інших сусідніх країн ЄС продовжувати заборону на імпорт українського зерна, ймовірне постачання Північною Кореєю зброї Росії, розміщення Росією ракетних комплексів «Іскандер» у Білорусі, атаку ЗСУ по Севастопольському судноремонтному заводу, навчання українських пілотів на F-16 та інші теми.

На каналі «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру в гостях побувало 14 людей: 6 ньюзмейкерів, 3 речники та 5 експертів. Про прибуття хасидів до Умані й заходи безпеки говорили з головою Черкаської ОВА Ігорем Табурцем. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про російську пропаганду й агітацію в окупованому місті. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим обговорювали перші тижні досвіду навчання дітей у підземці. З уповноваженим ВР з прав людини Дмитром Лубінцем говорили про поїздку до Гааги українських дітей для свідчень про злочини росіян. З головою Держстату Ігорем Вернером говорили про цифрове опитування щодо зайнятості населення. Із заступницею міністра оборони Ганною Маляр говорили про ситуацію на різних ділянках фронту та про атаку по Євпаторії. З іншими гостями обговорювали участь ВМСУ в навчаннях See Breezе, нічну атаку «шахедами» та роботу ППО, стратегію дій ЗСУ з винищення російської ППО, позиції Румунії та Болгарії щодо російських дій у Чорному морі, підсумки зустрічі Путіна з Кім Чен Ином, причини неефективності санкцій проти Росії, резолюцію Європарламенту щодо Лукашенка та інші теми.

Протягом чотирьох годин ефіру Суспільного у гостях побувало 23 людини: 7 ньюзмейкерів, 2 речники, 10 експертів і 4 учасники подій. Про ситуацію у фронтових областях говорили із заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським і головою Луганської ОВА Артемом Лисогором. Про підготовку до опалювального сезону говорили з міським головою Івано-Франківська Русланом Марцінківим і міським головою Харкова Ігорем Тереховим. Про бюджет на 2024 рік говорили із членкинею профільного Комітету ВР Лесею Забуранною. З головою Уманської РВА Ігорем Миклащуком говорили про прибуття до міста паломників-хасидів. Із заступницею міністра охорони здоров’я Іриною Карчевич говорили про розвиток програми «Доступні ліки». З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, вдалу атаку по ворожому комплексу ППО в Євпаторії, відкриття офісу Міжнародного кримінального суду в Києві, зустріч Путіна з Кім Чен Ином, ембарго європейських країн на український агроімпорт, закриття окупантами шахт на Донбасі, сталінізацію Росії, перспективи повернення «ухилянтів» із країн ЄС, імовірність імпічменту президенту США Байдену та інші теми.

На каналі «Інтер» протягом чотирьох проаналізованих годин ефіру побувало 9 гостей. З них було 5 ньюзмейкерів, 2 речники та 2 експерти. З заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою говорили про Харківський конгрес місцевих і регіональних влад. Із головою Комітету ВР з питань бюджету Роксоланою Підласою — про основні параметри бюджету 2024 року та дофінансування видатків бюджету поточного року. З головою Запорізької ОВА Юрієм Малашком говорили про ситуацію в області. Зі спецпредставницею Держдепартаменту США з питань глобального правосуддя Бет Ван Шаак обговорювали варіанти судів над російськими воєнними злочинцями. З першим заступником міського голови Умані говорили про підготовку до єврейського свята в місті та про заходи безпеки. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, результати дії програми «Хочу жить» і обміни полонених, знищення російської ППО в Євпаторії, блокування українського агроекспорту сусідами та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону було таким (у межах проаналізованого ефіру): було лише 6 розмов із представниками фракції «Слуги народу» (Сергій Колебошин на «1+1», Євгенія Кравчук, Давид Арахамія та Роксолана Підласа на «Раді», Леся Забуранна на Суспільному та знову Роксолана Підласа на «Інтері»). Крім того, на ICTV та СТБ був формально позафракційний, але теж делегований «Слугою народу» перший віцеспікер Олександр Корнієнко. В ефірі каналу «Ми — Україна» народних депутатів не було.

Порушення стандартів

Кількість порушень стандартів в ефірі телеканалу «1+1» продовжує залишатися надзвичайно великою, протягом чотирьох годин ефіру було 459 порушень, це майже по 115 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по 2 порушення на хвилину. Найбільше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 231 раз, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 154 рази, найбільше з цього було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації й суто абстрактних псевдопосилань. Стандарт точності було порушено 44 рази, більшість із цих порушень становили невідповідності картинки й тексту в сюжетах і БЗ. 16 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації, 13 разів у різні способи порушували стандарт повноти інформації і в одному випадку було порушення стандарту оперативності.

Загалом журналісти каналів ICTV та СТБ порушували стандарти 314 разів протягом чотирьох годин ефіру, це — по 78,5 порушення на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 189 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 94 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів, чимало було також інформації та відео, взятих без перевірки з інтернету. Стандарт точності порушували 29 разів, більшість із цих порушень було некоректною роботою з картинкою в сюжетах і БЗ. І по одному разу порушили стандарт повноти інформації та оперативності. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 208 разів, це по 52 рази на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 89 разів, у більшості це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 88 разів, майже половиною з цих порушень були розмиті узагальнені псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 16 разів порушували стандарт точності, більшість із цих порушень була некоректною роботою з картинкою. Стандарт доступності подачі інформації було порушено 10 разів, стандарт повноти інформації — тричі, стандарт балансу думок — двічі.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру порушували 361 раз (це більш як по 90 разів на годину ефіру в середньому, або ж по 1,5 порушення щохвилини в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 204 рази, більшість із цих порушень була суб’єктивними думками журналістів у новинах і новинних елементах. Стандарт достовірності порушували рекордну для каналу кількість разів — 123, більше половини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. 17 разів порушували стандарт точності, переважно некоректним поєднанням картинки й тексту. Стандарт повноти інформації в різні способи порушили 11 разів, стандарт доступності — 6 разів. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти Суспільного порушували протягом чотирьох годин ефіру 146 разів або ж по 36,5 раза на годину ефіру в середньому. Найбільше було порушень стандарту достовірності — 84. Майже дві третини з цих порушень були інформація та відео, взяті без перевірки з інтернету, переважно з телеграм-каналів і фейсбук-сторінок. Стандарт відокремлення фактів від думок було порушено 25 разів, більшість порушень були суб’єктивними оцінками журналістів у новинах. Стандарт точності порушували в різні способи 22 рази, стандарт повноти інформації — 8 разів. Крім того, 5 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації та двічі було порушено стандарт балансу думок.

Протягом чотирьох годин ефіру журналісти каналу «Інтер» порушували стандарти 350 разів, це 87,5 порушення в середньому на годину ефіру. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 238 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 81 раз, майже половину з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 15 разів порушували стандарт точності, головно — некоректним використанням картинки. 9 разів у різні способи порушували стандарт повноти інформації. Крім того, 6 разів було порушено стандарт доступності подачі інформації та було одне порушення стандарту оперативності.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

13 вересня

Росіяни поширюють фейки про нібито підготовку Україною теракту в Умані.

Румунія викликала керівника дипмісії Росії через нові уламки дрона на своїй території.

Конституційний Суд захистив права «чорнобильців» щодо отримання пенсій у повному обсязі.

Євросоюз зняв персональні санкції з чотирьох неназваних росіян.

На півдні окупанти почали облаштовувати нову лінію оборони в глибокому тилу, — Федоров.

Рух «Чесно»: ВР засекретила стенограми засідання комітету, очолюваного Шуляк, стосовно закону про містобудування.

Під час нічної атаки на бухту Севастополя знову були перебої в роботі Starlink.

Українські пілоти можуть літати на F-16 уже через три місяці, — Повітряні сили США.

14 вересня

Сили оборони завдали удару по двох російських кораблях у Чорному морі.

Маляр пояснила свою дезінформацію про Андріївку «комунікаційним збоєм» (новина з’явилася під час ефірного блоку «Інтера», але на каналі про всю цю колізію взагалі не повідомляли, на відміну від попереднього Суспільного).

ЄСПЛ виніс рішення, що обмеження права на навчання російською мовою в Латвії не є дискримінацією.

Німецькі депутати вимагають від Шольца передати Україні ракети Taurus.

Російський пілот рік тому ледь не збив британський розвідувальний літак над Чорним морем, — ВВС.

Пентагон формує в Києві команду інспекторів для контролю за постачанням зброї.

Проявів політичного піару в проаналізованому ефірі каналів «1+1», «Ми — Україна» не було.

В ефірі каналів ICTV та СТБ був один прояв політичного піару — сюжет про центр реабілітації поранених, заснований Віктором та Оленою Пінчуками, з кількома акцентами на засновниках.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 2 прояви політичного піару: двічі недоречно цитували допис радника керівника ОП Михайла Подоляка.

У проаналізованому ефірі Суспільного було 2 прояви політичного піару — невиправдана контекстом розмови згадка про приналежність до фракції «Слуга народу» народної депутатки Лесі Забуранної. І класичний «паркет» про вручення нагород президентом Зеленським танкістам.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» політичного піару, російських пропагандистських наративів не було, новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле.

У проаналізованому ефірі всіх інших телеканалів російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів цього дня не було.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду