Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28–29 серпня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28–29 серпня 2023 року — резюме

10:00,
6 Вересня 2023
1209

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28–29 серпня 2023 року — резюме

10:00,
6 Вересня 2023
1209
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28–29 серпня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28–29 серпня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер», «Ми — Україна» і Суспільне — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

В ефірному блоці каналу «Рада» новини були щопівгодини (15-хвилинні на початках ефірних годин і 3-5-хвилинні посередині години), коротких новин не було в останній годині ефіру. Не розумію потреби робити таку велику кількість випусків новин за умови, що суто репортажна складова роботи редакції є зникомо малою, відтак всі ці численні випуски новин складаються з суцільних повторів, попри постійні обіцянки ведучих про якісь там «оновлені випуски».

В ефірному блоці каналу «1+1» ефірні години починалися випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. Новини були дуже різними за хронометражем (15, 30 і 45 хвилин), якоїсь системи у цьому я не побачив.

Ефірна сітка каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, о 21-й пів години були пропагандистські неформатні фільми, далі — повернулися до звичної сітки.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була такою: спочатку щогодини було по два 10-хвилинних випуски новин (на початку години і всередині на 30-х хвилинах), решту займали гостьові студії, з 10-ї ранку години починалися 13-хвилинними новинами, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичайною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку Суспільного була такою: о 18-й година була поділена на новини і гостьову студію, о 19-й година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була повністю гостьовою.

Основні теми дня

28 серпня

Бої на різних ділянках фронту. В проналізовному ефірі телеканалу «Рада» в новинах були лише короткі повідомлення. Тему обговорювали з заступницею міністра оборони Ганною Маляр і з речником Східного угруповання військ ЗСУ Іллєю Євлашем. В ефірі каналу «1+1» були лише короткі повідомлення в новинах. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ були репортажі про бої за Часів Яр і про роботу медиків стабпункту на фронті на Лиманському напрямку, пряме ввімкнення кореспондентки про бої на Авдіївському та Бахмутському напрямках. У розмовній студії говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Олександром Штупуном і з речником Східного угруповання військ Іллею Євлашем.

Ракетний удар по Полтавщині. В ефірі кналу «Рада» робили пряме ввімкнення з місця влучання ракети. У гостьовій студії подію обговорювали з головою Полтавської ОВА Дмитром Луніним і з речником командування Повітряних Сил Юрієм Ігнатом. В ефірі «1+1» обійшлися лише одним і тим же дубльованим у численних випусках новин коротким повідомленням. Так само було й у ефірі каналів ICTV та СТБ. Для надзвичайної події з 3 загиблими і 5 пораненими, при тому що протягом дня тривав розбір завалів і невідомою залишашася доля ще однієї людини — це, вважаю, повне недопрацювання редакцій.

29 серпня

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Інтер» був репортаж про бої аеророзвідників на Донеччині. У гостьовій студії говорили на цю тематику з речником Генерального штабу Андрієм Ковальовим і з воєнно-політичним оглядачем групи «Інформаційний спротив» Олександром Коваленком. В ефірі каналу «Ми — Україна» в новинах тему згадували лише короткими повідомленнями, в гостьовій студії тему обговорювали з заступницею міністра оборони Ганною Маляр. В ефірі Суспільного був сюжет про значення звільнення Роботиного. У гостьовій студії бої на різних ділянках фронту обговорювали з речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк, із речником Генштабу ЗСУ в 2014-2017 роках Владиславом Селезньовим, полковником ЗСУ у відставці Петром Черником, бійцем «Легіону свободи» Костянтином Денисовим, командиром роти ударних безпілотників «Ахіллес» 92-ї окремої штурмової бригади Юрієм Федоренком, військовослужбовцем ЗСУ Євгеном Івлєвим і військовим медиком Всеволодом Стеблюком.

Новинна складова ефірів

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була непереконливою, тим більше як для такої великої кількості випусків новин. Дуже слабкою була суто репортажна складова: жодного репортажного сюжету й лише 2 прямих ввімкнення (ще 3 були неподієвими, відтак і нерепортажними). Трохи “вирівнювали” ситуацію 12 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні прямі ввімкнення були про обстріли та розмінування на Запоріжжі й про наслідки ракетної атаки по промисловому підприємству на Полтавщині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була цього дня надзвичайно слабкою: жодного (!) репортажного сюжету, 4 прямих ввімкнення (ще 2 були неподієвими), в гостьовій студії побувала лише одна ньюзмейкерка. Прямі ввімкнення були про запровадження теплового режиму на вулицях столиці, два ввімкнення про затримання у Вінниці підозрюваного в організації схеми для ухилення від мобілізації (причому в другому вся інформація просто дублювалася) та про вшанування загиблих бійців біля Стіни пам’яті в Києві.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була не дуже переконливою: 5 репортажних сюжетів і одне пряме ввімкнення. В розмовній студії побував лише один ньюзмейкер. Репортажні сюжети були про бої за Часів Яр, про роботу медиків стабпункту на фронті на Лиманському напрямку, про наслідки обстрілів Новояковлівки на Запоріжжі, про закриття Одеського кінофестивалю в Чернівцях і про життя прифронтової Куп’янської громади. Пряме ввімкнення було про бої на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажних сюжети та 6 прямих ввімкнень, у гостьовій студії побував лише один ньюзмейкер. Репортажі були про бої аеророзвідників на Донеччині, про військовий вишкіл для цивільних, влаштований в Одесі інструкторами бригади «Азов», і про відкриття виставки артефактів княжої доби в Києво-Печерській Лаврі. Прямі ввікнення були про наслідки обстрілів на Запоріжжі, Херсонщині, Дніпропетровщині та Харківщині, про заходи Дня пам’яті у Черкасах і про прощання з пілотом Пільщиковим із позивним «Джус».

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була невиразною в сенсі репортажів, сюжетів було лише 2, а прямих ввімкнень не було взагалі. У гостьовій студії протягом чотирьох годин ефіру побувало 6 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про вишкіл мотопіхотинцев поблизу лінії фронту в Донецькій області та про прощання з льотчиком Пільщиковим «Джусом».

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була невиразною в репортажній своїй частині: лише 4 репортажних сюжети, жодного прямого ввімкнення. У новинах переважно були повтори сюжетів. У гостьових студіях побувало 8 гостей-ньюзмейкерів. Репортажі були про прощання з загиблим льотчиком Пільщиковим «Джусом», про повернення до Львова мами й доньки Степаненків, які втратили ноги під час ракетного удару по вокзалу Краматорська, про навчання танкістів на Харківщині та про вшанування полеглих біля Стіни пам’яті в Києві.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало загалом 19 гостей. З них 12 були ньюзмейкерами, 3 речники, одна радниця і 3 експерти. З заступницею міністра оборони Ганною Маляр говорили про бойові дії на різних напрямках фронту. Про ракетну атаку на Полтавську область говорили з головою ОВА Дмитром Луніним. Про ситуцію в областях говорили з першим заступником голови Хмельницької ОВА Сергієм Тюріним, першим заступником голови Дніпропетровської ОВА Володимиром Орловим і головою Київської ОВА Ярославом Кравченком. З нардепом Федором Веніславським говорили про перебіг мобілізації. Про ситуацію в окупованому Мелітополі говорили з міським головою Іваном Федоровим. З нардепом Анатолієм Урбанським обговорювали можливість експорту української агропродукції морем, з нардепом Олексієм Леоновим — підготовку Одеси до навчального року, з нардепом Михайлом Цимбалюком — законопроєкт щодо посилення соціального захисту військовослужбовців і правоохоронців. З головою правління НАК «Нафтогаз України» Олексієм Чернишовим говорили про підготовку до зими. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, конгрес місцевих і регіональних влад, нові правила виїзду окремих категорій громадян із країни, нічну ракетну атаку по Україні, версії авіакатастрофи на Житомирщині, нові українські далекобійні ракети та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало лише 6 гостей: одна ньюзмейкерка і 5 експертів. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук говорили про повернення викрадених Росією дітей і про обов’язкову евакуацію дітей із прифронтових територій. З іншими гостями обговорювали налаштування українців на тривалу війну та психологічний стан бійців на фронті, прямі іноземні інвестиції в Україну, ідею президента прирівняти корупцію до державної зради, ефективність санкцій проти Росії, ідею створення військової поліції тощо.

У гостях каналів ICTV та СТБ за чотири години ефіру побувало 7 людей. Один ньюзмейкер, 3 речники, 2 радники й одна учасниця подій. З головою Фонду держмайна Рустемом Умеровим говорили про підсумки року малої приватизації та про плани з великої приватизації. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, наслідки ворожих обстрілів Херсонської області, розслідування авіатрощі на Житомирщині, різні заяви президента Зеленського в інтерв’ю, закупівлю Міноборони зимових курток для ЗСУ та інші теми.

У гостьових студіях «Інтера» за чотири години ефіру побувало 9 гостей: один ньюзмейкер, 2 речники, 5 експертів і один учасник подій. З гендиректором «Укрпошти» Ігорем Смілянським говорили про благодійну поштову марку «Вічна пам’ять». З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, можливості «зернового коридору» без участі Росії, аномальну спеку, готовність енергетичної системи до зимового сезону, ідею президента щодо націоналізації окремих енергетичних компаній, перспективи зміни влади у Росії, ідею президента щодо прирівняння корупційних злочинів до держзради, можливість проведення виборів під час війни та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей: 6 ньюзмейкерів і 5 експертів. З головою Держспецзв’язку Юрієм Щиголем говорили про виробництво українських дронів. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про різні події на окупованій частині Запоріжжя. З заступницею міністра оборони Ганною Маляр обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту. З головою НАЗК Олександром Новіковим говорили про пожвавлення подачі посадовцями декларацій і законопроєкт із відновлення обов’язкового декларування. З першою заступницею міністра соціальної політики Дариною Марчак говорили про вдосконалення законодавства щодо пенсійної системи. З заступником постійного представника президента в АР Крим Денисом Чистіковим говорили про події та настрої в окупованому Криму. З іншими гостями обговорювали майбутній саміт G20, запаси й темпи виробництва російських ракет, перспективи «зернового коридору» без участі Росії, російську активність у Чорному морі, гарантії безпеки Україні від партнерів та інші теми.

У гостьових студіях Суспільного побувало загалом 18 людей. З них 8 були ньюзмейкерами, 2 речники, 3 експерти та 5 учасників подій. З головою Інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем говорили про ідеологію меморіального кладовища і пантеону героїв. З депутатом Дружківської міської ради Миколою Довбнею — про наслідки ракетного удару ворога по місту. З першим заступником голови Запорізької ОВА Русланом Мовчаном — про ситуацію у звільненому Роботиному. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про облаштування місць для навчання школярів у харківській підземці. З заступником міністра освіти і науки Андрієм Сташківим обговорювали ситуацію по країні з укриттями у школах. З народними депутатами з Комітету ВР із питань антикорупційної політики Оленою Мошенець і Ярославом Юрчишиним, а також із головою Громадської антикорупційної ради при Міноборони Євгеном Грушевцем обговорювали історію з закупівлею Міноборони зимових курток для ЗСУ та зміну процедури закупівель для ЗСУ. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, тактику українського контрнаступу й резерви ворога, нарощування виробництва сучасної зброї українською промисловістю, потребу фронту в медиках та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону було таким (в межах проаналізованого ефіру): представників фракції «Слуги народу» в ефірі побувало троє (Федір Веніславський і Олексій Леонов на «Раді», Олена Мошенець на Суспільному), по одному депутату від фракцій «Батьківщини» (Михайло Цимбалюк на «Раді») та «Голосу» (Ярослав Юрчишин на Суспільному) та представник депгрупи «За майбутнє» (Анатолій Урбанський на «Раді»). На каналах «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер» і «Ми — Україна» народних депутатів у межах проаналізованих ефірів не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом чотирьох годин ефіру 286 разів, це по 71,5 раза на годину в середньому. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 175, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і новинних елементах ефіру. Стандарт достовірності порушували 64 рази, більше половини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 29 разів, переважно некоректною роботою з картинкою. 15 разів порушували стандарт повноти інформації, більше половини були неякісні представлення гостей у студії та спікерів у синхронах у сюжетах. Стандарт доступності було порушено двічі, стандарт балансу думок — один раз.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 397 разів за чотири години ефіру (це більш як по 99 разів на годину ефіру в середньому). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 240 разів, найбільше було суб’єктивних думок журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 80 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації та подачі фактів без будь-яких посилань взагалі. Стандарт точності порушували 50 разів, у більшості випадків це було некоректне поєднання картинки з текстом чи розмовами за кадром. Було 19 порушень стандарту повноти інформації, стандарт доступності подачі інформації порушували 5 разів. І по одному разу було порушено стандарти балансу думок і оперативності, одного разу — етичні норми журналістики.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували цього дня 398 разів, це по 99,5 порушення на годину ефіру в середньому. Рекордно багато було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 293, більшість із цих порушень становили суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності журналісти порушували 64 рази, майже половину з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інфромації. Стандарт точності порушували 25 разів, майже все це були невідповідності картинки й тексту за кадром в новинних матеріалах. Ще було 9 порушень стандарту доступності подачі інформації, 4 порушення стандарту її повноти. Двічі було порушено стандарт балансу думок і одного разу — стандарт оперативності.

Журналісти каналу «Інтер» порушували стандарти протягом чотирьох годин ефіру 338 разів, або ж по 84,5 раза на годину ефіру в середньому. Наібйльше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 219, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 68 разів, рівно половину з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності було порушено 30 разів, головно — некоректним використанням картинки, яка не відповідала ні текстам у новинах, ні як «ілюстрація» до прямих ввімкнень чи розмов із гостями. Стандарт повноти інформації порушували 15 разів, найгірше було з відсутністю інтершуму на відео (частково через недолугу «моду» заміняти інтершум музичкою). Стандарт доступності подачі інформації було порушено 5 разів використанням слів, яких точно не знає значна частина аудиторії телемарафону. І один раз порушили стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували протягом чотирьох годин ефіру 179 разів, або ж майже по 45 разів на годину ефіру в середньому. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 97, більшість із них становили суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 42 рази, більше половини з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності було порушено 26 разів, більшість порушень була пов’язана з некоректним використанням картинки. Було 11 порушень стандарту повноти, більшість із них були пов’язані з відстутністю інтершуму на відео, зокрема й через невправдане підкладання музики на сюжетах. 3 рази порушили стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти Суспільного порушували 113 разів, що в середньому на годину ефіру становило трохи більш як 28 разів. Найбільше порушували стандарт достовірності подачі інформації — 67 разів. Майже все це була неперевірена інформація, взята з інтернету, з телеграм-каналів і з соцмереж. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 28 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт точності було порушено 10 разів некоректною роботою з картинкою. Стандарт повноти інформації порушили 6 разів і по одному разу порушили стандарти балансу думок і доступності подачі інформації.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

28 серпня:

Transparency International розкритикувала ідею Зеленського прирівняти корупцію до держзради.

Полковника СБУ знайшли застреленим у своєму кабінеті в Києві.

Окупанти «засудили» до 20 років ув’язнення українського військовополоненого бійця 10-ї гірничо-штурмової бригади ЗСУ.

Якість китайських турнікетів у аптечках для ЗСУ так і не перевірили, — народна депутатка Бобровська.

ЄС не вистачає перекладачів для навчання українських військових.

Польська фірма заборгувала за контрактами з Міноборони України мільярди гривень.

Росія могла скасувати навчання «Запад» через нестачу солдатів і техніки, — британська розвідка.

29 серпня:

Окупаційний суд залишив без змін вирок кримському татарину за переказ грошей українському добробатівцю.

У Дніпрі патрульний застрелив чоловіка, який напав на поліцейських.

У Німеччині заарештували ймовірного постачальника компонентів для російських безпілотників.

На початку вторгнення Баканов сам наказав очільникам Кримської та Харківської СБУ «висуватися на Київ», — Громадське.

З єдиної державної енергогенеруючої компанії «Центренерго» звільнилися 5 керівників.

Ексочільника СБУ Баканова не допитували у справах про держзраду його підлеглих, — Офіс генпрокурора

Росіян і білорусів допустили до міжнародних турнірів з бадмінтону.

Україна втратила лише 5 з 71 танка Leopard 2 за час літнього контрнаступу, — Forbes.

В Україні відкрили нове родовище на мільярд кубометрів газу.

Реакція «Великої сімки» на ідею Зеленського прирівняти корупцію до держзради: слід зміцнити роль САП і НАБУ.

Обстріл «Десни» в 2022-му: загиблих визнали «зниклими безвісти», а порушення в частині замовчали.

У G7 нема спільного підходу щодо «гарантій безпеки» для України, — WSJ

До Білорусі знову прибувають російські військові.

Посли G7 на зустрічі зі спікером Ради нагадали про пріоритетність судової та антикорупційної реформ.

В ефірі каналу «Рада» був один прояв політичного піару — невиправдане анонсове повідомлення про конгрес місцевих і регіональних влад, як позитив про владу загалом.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «1+1» був один прояв політичного піару — однобічно позитивне, навіть компліментарне обговорення з експертом ідеї президента Зеленського прирівняти корупційні злочини до державної зради.

Протягом чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ двічі показували незбалансований «паркетний» матеріал із пресконференції міністра оборони Олексія Резнікова.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — суто «паркетний» сюжет про пресконференцію міністра оборони Резнікова, незбалансований і неповний щодо обвинувачень міністерства від журналістів-розслідувачів.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 9 проявів політичного піару: 5 разів показували «паркетне» БЗ+СХ про покладання квітів президентом Зеленським, 4 рази — «паркетне» ж БЗ+СХ про виділення цільових грошей Кабміном на відбудови.

В ефірі Суспільного було 3 прояви політичного піару: тричі показали суто «паркетне» БЗ+СХ виступу президента Зеленського до Дня пам’яті.

І винятковий випадок. У проаналізованому мною ефірі цих двох діб телемарафону на жодному з каналів не було ні російських наративів, ні токсичних медіаперсонажів. (Просто на «Раді» й «Інтері» не трапилося останніх, які там є).

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду