Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 5–6 вересня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 5–6 вересня 2023 року — резюме

10:41,
14 Вересня 2023
1355

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 5–6 вересня 2023 року — резюме

10:41,
14 Вересня 2023
1355
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 5–6 вересня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 5–6 вересня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Інтер», «Ми — Україна», Суспільне, «1+1», ICTV та СТБ, «Рада» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була такою: спочатку в ефірних годинах було по два 10-хвилинних випуски новин — на початку години та на 30-х хвилинах, решта — гостьові студії. З 10-ї ранку ефірні години починалися 13-хвилинними новинами, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була стандартною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура проаналізованого ефіру каналу була такою: першу ефірну годину ділили між 30-хвилинним випуском новин і 30-хвилинною гостьовою студією, друга година починалася з 15-хвилинного випуску новин, продовжувалася гостьовою. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, о 21-й — витвір «95-го кварталу» та гостьова студія.

Структура чотирьох останніх годин ефірного блоку каналу «1+1» була такою: з 8-ї до 10-ї 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями. Далі був 15-хвилинний випуск новин і 45-хвилинна гостьова. Об 11-й був годинний випуск новин (який при цьому складався майже повністю з повторів).

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні новини чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, замість яких раз був фрагмент тижневика «Факти тижня», раз був фільм.

В ефірному блоці каналу «Рада» були 10-хвилинні випуски новин на початках годин, підсумковий годинний випуск о 20-й і бюлетень «Парламентський тиждень». Решту часу займав запис Саміту перших леді та джентльменів у Києві.

Основні теми дня

5 вересня

Бої на різних ділянках фронту. В проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був репортаж про бої під Авдіївкою. Говорили з речником Генерального штабу Павлом Ковальчуком. В ефірі каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет про бої на різних ділянках фронту. В студії обговорювали ситуацію на фронті з засновником благодійної організації «Реактивна пошта» Павлом Нарожним. В ефірі Суспільного у новинах тему подій на фронті згадували лише в коротких повідомленнях, у гостьовій студії говорили з пресофіцером 3-ї окремої штурмової бригади Олександром Бородіним.

Кадрові перестановки в уряді. В ефірі «Інтера» був оглядовий сюжет про ймовірне призначення міністром оборони Рустема Умєрова (6 вересня Умєрова призначили міністром оборони замість Резнікова«ДМ»). В ефірі каналу «Ми — Україна» було пряме ввімкнення про засідання Верховної Ради з цього приводу, в студії тему обговорювали з політичним оглядачем Геннадієм Дубовим. У ефірі Суспільного був бекграундовий сюжет, у студії тему обговорювали з членкинею Громадської антикорупційної ради при Міноборони Даною Яровою та з секретарем РНБО Олексієм Даніловим.

6 вересня

Ракетний удар по Костянтинівці. Сама подія сталася під час ефірного блоку каналів ICTV та СТБ. Спільна редакція відпрацювала дуже оперативно. Сам удар відбувся о 14:04, а вже у випуску о 16-й було перше пряме ввімкнення кореспондента з місця події, згодом було ще одне з новою інформацією. У гостьовій студії говорили з речницею Донецької ОВА Тетяною Ігнатченко, яка теж перебувала безпосередньо на місці події. В ефірі телеканалу «Рада» було 3 прямих ввімкнення з Костянтинівки кореспондента каналу ICTV та говорили з міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком.

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «1+1» були репортажний сюжет про бої на Куп’янському напрямку та пряме ввімкнення про бої під Бахмутом. У гостях каналу тему обговорювали з речником Генерального штабу Павлом Ковальчуком, з офіцером Окремої єгерської бригади на позивний «Дельфін», з офіцером-артилеристом на позивний «Одін» і з головою Українського центру безпеки та співпраці Сергієм Кузаном. В проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж про бої біля Кліщіївки та сюжет про операцію бригади «Азов» (але не було сказано, на якій ділянці фронту це відбувалося). В розмовній студії про бої на Донеччині говорили з розвідником 59-ї окремої мотопіхотної бригади на позивний «Мосад». В ефірі телеканалу «Рада» цю тематику згадували винятково короткими повідомленнями в новинах.

Кадрові перестановки в уряді. В ефірі каналу «1+1» на тему був оглядовий сюжет про ймовірне призначення міністром оборони Рустема Умєрова, трохи згадали тему в розмові з народною депутаткою Оленою Шуляк. В ефірі каналів ICTV та СТБ був оглядовий сюжет, у гостьовій студії тему обговорювали з заступником голови Комітету ВР з нацбезпеки, оборони та розвідки Єгором Чернєвим. В ефірі телеканалу «Рада» на цю тему був оглядовий сюжет.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: лише один репортажний сюжет, 5 прямих ввімкнень і 5 гостей-ньюзмейкерів. Репортажний сюжет був про бої під Авдіївкою, прямі ввімкнення — про наслідки ворожих обстрілів Харківської області, прикордоння Сумщини, Нікополя та Херсонщини, ввімкнення про спецоперацію ГУР із перельоту в Україну російського пілота на гелікоптері.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була надзвичайно слабкою в частині репортажів: жодного репортажного сюжету й лише одне пряме ввімкнення. У гостьовій студії побувало 8 ньюзмейкерів. Пряме ввімкнення було про проголосовану депутатами відставку Олексія Резнікова з посади міністра оборони.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була повністю позбавлена будь-яких репортажів, не було жодного прямого ввімкнення та жодного репортажного сюжету (всі сюжети були або оглядові, або бекграундові, або нарисові). Для інформаційного каналу це неприпустимо. В студії побувало 10 гостей-ньюзмейкерів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була дуже слабкою: лише один репортажний сюжет і 2 прямих ввімкнення. У гостьовій студії побували лише двоє гостей-ньюзмейкерів. Репортаж був про бої на Куп’янському напрямку. Прямі ввімкнення були про бої під Бахмутом і про наслідки ракетної атаки по Київщині.

Новинною складовою проаналізованого ефіру каналів ICTV та СТБ були 2 репортажних сюжети й 3 прямих ввімкнення. У студії побувало 5 гостей-ньюзмейкерів. Сюжети були про бої бригади швидкого реагування «Рубіж» у Кліщіївці та про судове засідання у справі судді Тандира. Прямі ввімкнення були про наслідки падіння уламків збитої ракети на Київщині та два прямих ввімкнення з Костянтинівки про наслідки ракетного удару ворога по ринку.

Новинна складова ефірного блоку «Ради» була такою: один репортажний сюжет, 3 прямих ввімкнення й один гість-ньюзмейкер. Репортажний сюжет був про Саміт перших леді та джентльменів, усі 3 прямих ввімкнення були про наслідки ракетного удару по ринку в Костянтинівці.

Гостьові студії

У гостях каналу «Інтер» за чотири години ефіру побувало 8 людей. З них 5 були ньюзмейкерами, один речник і 2 експерти. З харківським міським головою Ігорем Тереховим говорили про навчання харківських дітей у метро. З головою Кіровоградської ОВА Андрієм Райковичем говорили про участь області у відбудові Херсонщини за програмою «Пліч-о-пліч». З послом України в Туреччині Василем Боднаром — про підсумки переговорів Ердогана з Путіним і про заяву Ердогана щодо України. З віцепрем’єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною говорили про першочергові законопроєкти для європейської інтеграції. З головою Нацагентства з питань державної служби — про скасування невиправданих та надмірних надбавок держслужбовців. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, проблеми ментального здоров’я українців під час війни, систему обходження Росією санкцій та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин загалом побувало 11 гостей, з них 7 були ньюзмейкерами, 2 речники та 2 експерти. З заступницею голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики Оленою Мошенець говорили про роботу Фонду держмайна. З послом України в Туреччині Василем Боднаром говорили про підсумки зустрічі Ердогана з Путіним. З міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим говорили про новий освітній застосунок «Мрія». З заступницею міністра економіки Надією Бігун говорили про роботу програми «єОселя». З уповановаженим ВР з питань прав людини Дмитром Лубінцем говорили про підготовку псевдовиборів окупантами. З міністром Кабміну Олегом Немчиновим говорили про зміни в оплаті праці держслужбовців. З членом Комітету ВР з регіонального розвитку та містобудування Віталієм Безгіним говорили про зміну територіально-адміністративного устрою АР Крим. З іншими гостями обговорювали операцію з російським гелікоптером, затримання за незаконний перетин кордону, ситуацію на кордоні з Білоруссю, відставку Резнікова та майбутнє затвердження Умєрова, ситуацію на різних ділянках фронту та інші теми.

У гостьових студіях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 15 гостей, з них 10 були ньюзмейкерами, 2 речники й 3 експерти. З членкинею Громадської антикорупційної ради при Міноборони Даною Яровою і з секретарем РНБО Олексієм Даніловим обговорювали зміну керівника міністерства. З головою Комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасією Радіною, нардепами Олегом Синюткою та Оленою Мошенець, а також із головою НАЗК Олександром Новіковим обговорювали ухвалений парламентом закон щодо поновлення електронного декларування та закритість реєстру. З членом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Романом Костенком говорили про позбавлення відстрочки від мобілізації через набування другої вищої освіти. З заступником міністра соціальної політики Костянтином Кошеленком говорили про нові послуги з допомоги сім’ям із дітьми на порталі «Дія». З послом України в Туреччині Василем Боднаром говорили про підсумки переговорів Ердогана з Путіним. З головою Луганської ОВА Артемом Лисогором говорили про псевдовибори на окупованій території області. Цю ж тему обговорювали і з експертами, також з іншими гостями говорили про бої під Бахмутом і ситуацію на Запорізькій ділянці фронту, про снаряди зі збідненим ураном, справи щодо покарання злочинів росіян під час окупації частини Харківщини та інші теми.

У гостях каналу «1+1» протягом чотирьох проаналізованих годин ефіру побувало 12 гостей. З них двоє були ньюзмейкерами, 3 речники, 2 експерти та 5 учасників подій. З народною депутаткою Оленою Шуляк говорили переважно про ухвалений ВР закон щодо повернення обов’язкового електронного декларування і закритість реєстру. З головою Одеської ОВА Олегом Кіпером говорили про наслідки нічної атаки дронами по Одещині. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, нічну ворожу атаку ракетами та дронами по Україні, потрапляння «шахедів» по румунській території, підсумки переговорів Ердогана з Путіним, настрої в італійському політикумі та суспільстві щодо війни в Україні, перебіг псевдовиборів, що їх проводять окупанти, дії руху спротиву на окупованих територіях, дитячу кардіохірургію під час війни та інші теми.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ цього дня побувало 10 людей. Було 5 ньюзмейкерів, одна речниця, 2 експерти та 2 учасники подій. З гендиректором «Укргідроенерго» Ігорем Сиротою говорили про проєкт побудови гідроспоруд на місці підірваної Каховської греблі. З головою Херсонської ОВА Сергієм Прокудіним говорили про ситуацію в області. З заступником голови Комітету ВР з нацбезпеки, оборони і розвідки Єгором Чернєвим обговорювали призначення Умєрова міністром оборони. З омбудсманом Дмитром Лубінцем говорили про перевірку військово-лікарських комісій. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про відновлення після окупації Харківської області. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, наслідки ворожого ракетного удару по Костянтинівці, псевдовибори на окупованих українських землях, ефективність санкцій проти Росії та інші теми.

Гостьових студій в ефірному блоці каналу «Рада» не було. Єдиним гостем у новинах був ньюзмейкер Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ, з ним говорили про ворожий ракетний удар по ринку в Костянтинівці.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону було таким (в межах проаналізованого ефіру): представників фракції «Слуги народу» в ефірі побувало шестеро (Олена Мошенець і Віталій Безгін на «Ми — Україна», Олена Мошенець і Анастасія Радіна — на Суспільному, Олена Шуляк — на «1+1» і Єгор Чернєв на ICTV та СТБ), було по одному представнику фракцій «Голосу» (Роман Костенко) та «Європейської солідарності» (Олег Синютка), обидва були в ефірі Суспільного. На каналах «Інтер» і «Рада» народних депутатів у межах проаналізованих ефірів не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували цього дня протягом чотирьох годин ефіру 285 разів (у середньому — більш як по 71 разу на годину). Найчастіше порушували сатандарт відокремлення фактів від думок — 201 раз, із них найбільше було суб’єктивних думок журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 47 разів, більше половини з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 24 рази, переважно некоректним використанням картинки. Стандарт повноти інформації порушували 13 разів, найбільше — відсутністю інтершуму на відео. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 261 раз за чотири години ефіру, це — більш як по 65 порушень на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 129 разів. Переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 66 разів, найбільше, майже половину з цих порушень, становили узагальнені псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 31 раз порушували стандарт повноти інформації, більшість із цих порушень була відсутністю інтершуму на відео, в БЗ його просто не було, в частині сюжетів — замість інтершуму було підкладено недоречну музичку. 27 разів порушували стандарт точності, більшість із цих порушень була некоректним поєднанням картинки й тексту. І 8 разів порушували стандарт доступності інформації.

Журналісти Суспільного порушували стандарти 111 разів протягом чотирьох годин ефіру. Це майже по 28 разів на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт достовірності подачі інформації — 47 разів, найбільше з цих порушень було подачі неперевіреної інформації з інтернету. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 38 разів, майже все це було суб’єктивними оцінками журналістів у новинах. Стандарт точності порушували 12 разів, більшість із цих порушень було некоректним «перекриванням» абиякою картинкою текстів у БЗ. 12 разів порушували і стандарт повноти інформації. В більшості випадків не титрували, як належить, датами подій бекграундове відео. Було також по одному порушенню стандарту доступності подачі інформації та оперативності.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували «рекордну» кількість разів — 470 за чотири години ефіру, це по 117,5 раза на годину ефіру в середньому, або ж майже по 2 порушення стандартів на хвилину ефіру. Найбільше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 283 рази і так само традиційно переважну більшість цих порушень становили суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушили 130 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів і подачі фактів без посилань узагалі. Стандарт точності було порушено 44 рази, майже все це було некоректною роботою з картинкою. Стандарт повноти порушували 11 разів, більшість було непозначенням бекграундового відео. І двічі було порушено стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 362 рази протягом чотирьох годин ефіру, це по 90,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж по 1,5 порушення на хвилину. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 242 рази, більшість із цих порушень становили суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 77 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 31 раз, більшість із порушень складали невідповідності картинки й тексту за кадром. 5 разів порушували стандарт повноти інформації, 3 рази — стандарт доступності та двічі — стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом двох проаналізованих годин ефіру 205 разів, це по 102,5 раза на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 127 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 38 разів, рівно половину з цих порушень становили розмиті узагальнені псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності був порушений 20 разів, у більшості випадків це були невідповідності картинки й тексту в сюжетах і БЗ. 17 разів порушували стандарт повноти інформації, переважно це була відсутність титрів дати на бекграундовому відео та відсутність інтершуму на відео. Крім того, в двох випадках порушували стандарт доступності подачі інформації, ще в одному — стандарт балансу думок.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

5 вересня

«Київгаз» відімкнув подачу газу 15 тисячам жителів столиці.

За перше півріччя 2023 року з України виїхало ще до пів мільйона осіб.

Уряд дозволив бойовим медикам переливати пораненим бійцям кров на догоспітальному етапі.

Росіяни закрили партійні штаби в Новій Каховці через страх перед партизанами, — Спротив.

Уночі в Києві «мінували» всі вокзали та деякі медзаклади, — КМВА.

Франція засудила удари Росії по українській зерновій інфраструктурі.

Міноборони віддало 650 млн грн фірмі екснардепа Розенблата за безпілотники низької якості, — «Бігус.інфо».

6 вересня

Байден чекає скорої зустрічі з Зеленським, — Блінкен.

Росія обстріляла Торецьк і Новоукраїнку, є загиблий і поранені.

Українці зібрали 25 тисяч підписів під петицією до президента ветувати закон з нормою про закриті декларації.

Президент Румунії: Якщо уламки дрона Росії впали на нашій території — це порушення суверенітету.

Суд Євросоюзу вперше дозволив скасувати санкції проти російського бізнесмена.

НАБУ та САП завершили слідство щодо розкрадання колишнім менеджментом «Приватбанку» 8,4 млрд грн.

У найбільшого теплопостачальника столиці «Київтеплоенерго» йдуть обшуки.

Уряд Великої Британії оголосить угруповання «Вагнер» терористичною організацією.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» було 4 прояви політичного піару. Двічі показували піарівський сюжет про пресконференцію першої леді Зеленської та міністрів Кулеби і Ляшка з приводу форуму перших леді та джентльменів. І двічі показували БЗ+СХ про те, що командувач Сирський відвідав фронт.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — суто «паркетне» БЗ+СХ з промови прем’єра Шмигаля на засіданні уряду.

В ефірі Суспільного був один прояв політичного піару — невиправдана та недоречна згадка фракційної приналежності до «Голосу» нардепа Костенка.

В ефірі каналу «1+1» був один прояв політичного піару — абсолютно недоречна згадка того, що гостя Олена Шуляк є очільницею партії «Слуга народу».

У проаналізованому ефірі каналів «Рада», ICTV та СТБ проявів політичного піару цього дня не було.

У проаналізованому ефірі всіх телеканалів не було російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду