Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–12 серпня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–12 серпня 2023 року — резюме

08:41,
23 Серпня 2023
1275

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–12 серпня 2023 року — резюме

08:41,
23 Серпня 2023
1275
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–12 серпня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 11–12 серпня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів ICTV та СТБ, «Рада», «1+1», Суспільне, «Інтер» і «Ми — Україна» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була незмінною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною: кожна ефірна година починалася з випуску новин, продовжувалася гостьовими студіями. Новини були дуже «різнокаліберними» за хронометражем (від 16 хвилин до 25).

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була такою: перші ефірні дві години починалися 20-хвилинними випусками новин, продовжувлися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступна година була гостьовою.

В ефірному блоці Суспільного кожна година починалася випуском новин і продовжувалася гостьовою студією. Новини були різними за хронометражем (від 10 до 15 хвилин).

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною: кожна ефірна година починалася коротким випуском новин (у середньому по 13 хвилин), продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичною. Перші дві ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була гостьовою.

Основні теми дня

11 серпня:

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналів ICTV та СТБ було пряме ввімкнення кореспондента з Донеччини та його ж репортаж про бойові дії під Нью-Йорком. У студії тему обговорювали з головою Авідївської МВА Віталієм Барабашем, речником Генштабу Андрієм Ковальовим і керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком. У новинах каналу «Рада» тему згадували лише в коротких повідомленнях, у студії ситуацію під Бахмутом обговорювали з командиром батальйону 4-ї бригади Нацгвардії Петром Кузиком. В ефірі каналу «1+1» був репортаж про артилерійський бій на Донеччині між Бахмутом і Торецьком і пряме ввімкнення про ситуацію на фронті на Донеччині. У студії ситуцію на різних ділянках фронту обговорювали з воєнним експертом Олександром Мусієнком.

Ракетний обстріл Прикарпаття та Києва. Сама ракетна атака сталася під час ефірного блоку каналів ICTV та СТБ, тож у новинах вони інформували про події короткими повідомленнями. Редакція також мала намір ввімкнути речника Повітряних сил Юрія Ігната, але не встигла це зробити до кінця свого ефірного блоку. В ефірі каналу «Рада» репортажів не робили, були лише короткі повідомлення в новинах. У студії подію обговорювали з речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом і головою Київської МВА Сергієм Попком. В ефірі каналу «1+1» робили два прямих ввімкнення з місця влучання ворожої ракети на Прикарпатті.

12 серпня

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі Суспільного в новинах тему згадували лише в коротких повідомленнях. У гостьових студіях про бої на різних відтинках фронту говорили з речником 128-ї окремої бригади ТрО Дніпра Олександром Курбатовим, пресофіцером бригади «Рубіж» Нацгвардії Харитіном Старським, речником Східного угруповання військ ЗСУ Сергієм Череватим і з головою Ради резервістів Сухопутних військ Іваном Тимочком. В ефірі каналу «Інтер» був репортаж про артилерійські бої на Донеччині й оглядовий сюжет про бої на східному фронті. У студії тему обговорювали з нардепом Єгором Чернєвим і з командиром відділення аеророзвідки 17-ї окремої танкової бригади В'ячеславом Воробйовим. В ефірі каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. В студії на цю тему говорили з радником керівника ОП Михайлом Подоляком.

Вибухи на Керченському мосту. Перші повідомлення про це з'явилися вже під час ефірного блоку каналу «Інтер». На каналі частково тему обговорили з народним депутатом Єгором Чернєвим. В ефірі каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет. У студії говорили про подію з воєнним експертом Павлом Нарожним.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була не надто виразною: 3 репортажних сюжети, 2 прямих ввімкнення, в студії побувало 4 гості-ньюзмейкери. Сюжети були про прифронтовий Нью-Йорк, про евакуацію жителів Авдіївки «Білими янголами» та про конференцію ІТ-розробників зброї для ЗСУ. Прямі ввімкнення були про ситуацію на фронті на Донеччині та про наслідки ворожих обстрілів Херсона.

Новинна складова чотирьох годин ефіру телеканалу «Рада» була зі слабкою репортажною частиною: лише два спецрепортажі (тобто не звіти про подію, а радше кореспонденції), два прямих ввімкнення (ще одне було нерепортажним). У гостьових студіях побувало 8 ньюзмейкерів. Спецрепортажі були про роботу прикордонників-аеророзвідників на Харківщині та про життя прифронтового Степногірська. Прямі ввімкнення були про навчання миколаївських рятувальників на всюдиходах «Богун» і про реакції ЄС на військові навчання білорусів під проводом «вагнерівців».

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 4 репортажних сюжети, 7 прямих ввімкнень (ще одне було нерепортажним). У студії побувало 3 гості-ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про артилерійський бій на Донеччині між Бахмутом і Торецьком, про наслідки ракетного удару по готелю в Запоріжжі,про події в Києво-Печерській лаврі та про роботу лікарні в Херсоні, в яку 1 серпня влучили вороги. Прямі ввімкнення були про наслідки ракетного удару по Прикарпаттю (два), про ситуацію на фронті на Донеччині, про приїзд до Харкова евакуйованих жителів Куп’янського району, про спроби нелегалів із Білорусі прорвати польський кордон, про додаткове фінансування Україні, яке запросив Білий дім у Конгресу, та про питання передачі Німеччиною Україні далекобійних ракет Taurus.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була такою: 5 репортажних сюжетів, одне пряме ввімкнення і 5 гостей-ньюзмейкерів у студії. Сюжети були про знешкодження снаряду на подвір’ї жителів Ситняків Київської області, про евакуацію людей із Куп’янського району, про святкування дня молоді в Мукачевому, про навчання цивільних військової справи у Києві та про обстріли прикордонного з Росією селища Угроїди на Харківщині. Пряме ввімкнення було про відкладення офіційного відкриття одеських пляжів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була непереконливою: 4 репортажних сюжети, 3 прямих ввімкнення і 2 гості-ньюзмейкери. Репортажі були про артилерійські бої на Донеччині, про спільні навчання рятувальників і лісівників Миколаївщини, про донорську акцію у Харкові та про молодіжний форум у Києві. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожого обстрілу Оріхова, про ворожі обстріли Херсонщини й Миколаївщини та про спроби республіканців у Конгресі зірвати фінансування допомоги Україні.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була надзвичайно слабкою: один репортажний сюжет і одне пряме ввімкнення. В студії побувало лише 3 гості-ньюзмейкери. Репортаж був про військові навчання для цивільних на Київщині, пряме ввімкнення — про відриття одеських пляжів.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 людей: 4 ньюзмейкери, 3 речники, 2 експерти та 2 учасники подій. З головою Авідївської МВА Віталієм Барабашем говорили про ситуацію в прифронтовому місті та на фронті. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про примусову евакуацію з Куп’янська. Із заступником голови Закарпатської ОВА Ігорем Шинкарюком говорили про переселенців і про відпочинок людей на Закарпатті. З народною депутаткою Оленою Шуляк обговорювали програму компенсацій за знищене та пошкоджене окупантами майно «єВідновлення». З іншими гостями говорили про відкриття пункту перетину кордону з Росією на Сумщині для можливості повернення українців із російської та окупованих територій, про ситуацію на різних напрямках фронту, про відкриття пляжів на Одещині, про оцінку темпів падіння економіки Росії, про можливості німецьких ракет Taurus, про законопроєкт щодо продовження національного роумінгу після війни та про інші теми.

У гостях телеканалу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 15 людей: 8 ньюзмейкерів, один речник, один експерт і 5 учасників подій. З головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом говорили про ранкові обстріли Очаківської та Куцурубської громад області. З народною депутаткою Ольгою Василевською-Смаглюк говорили про законопроєкт щодо заборони непершочергових витрат бюджетних грошей в умовах воєнного стану. З нардепом Федором Веніславським обговорювали теми заміни обласних військкомів і подолання проблем із ВЛК. Із заступницею постійної представниці в АР Крим Ольгою Куришко говорили про формування кадрового резерву для деокупованих територій. Із головою Київської МВА Сергієм Попком говорили про наслідки збиття російської ракети над Києвом. З народною депутаткою Іриною Констанкевич говорили про створення в Україні центрів протидії насильству щодо дітей. З Уповноваженим ВР з прав людини Дмитром Лубінцем говорили про «патріотичне виховання» окупантами викрадених українських дітей. Із народним депутатом Андрієм Герусом обговорювали підготовку країни до опалювального сезону. З іншими гостями обговорювали ситуацію під Бахмутом, моделі поведінки в умовах довготривалої війни, про останні кримінальні провадження проти чинних і колишніх народних депутатів, про мусульман у ворожому війську та на окупованих територіях України й інші теми.

У гостьових студіях телеканалу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 гостей: 3 ньюзмейкери, один радник і 5 експертів. Із керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком говорили про безпекові гарантії Україні від США та Великої Британії. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про евакуацію людей із Куп’янського напрямку. Із заступником міністра внутрішніх справ Богданом Драп’ятим — про зміни в оформленні автомобільних номерів. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, заміну військкомів, затягування програми навчання українських пілотів на F-16, можливості прориву російської блокади в Чорному морі, способи повернення українських біженців після перемоги та інші теми.

У гостях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 20 людей, із них було 5 ньюзмейкерів, 5 речників, 6 експертів і 4 учасники подій. Із заступником міністра молоді та спорту Матвієм Бідним говорили про урядову програму залучення українців до спорту «Спорт для всіх». Із заступником міського голови Запоріжжя Анатолієм Івасюком і з міським головою Івано-Франківська Русланом Марцінківим говорили про майбутній навчальний рік у школах їхніх міст. Із першим заступником міністра аграрної політики та продовольства Тарасом Висоцьким говорили про проміжні підсумки жнив. Із начальником Куп'янської РВА Андрієм Канашевичем говорили про перебіг евакуації людей із Куп'янська та району. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних відтинках фронту, збільшення кількості ворожих безпілотників, оголошення ВМСУ тимчасових коридорів у Чорному морі, наслідки ворожих обстрілів різних областей, збройову допомогу від Заходу та затягування з навчанням українських льотчиків на F-16, українські атаки безпілотниками по Криму та по російській території, недотримання норм Женевських конвенцій Росією під час війни проти України, вплив війни на кількість одружень і розлучень, ситуацію на ЗАЕС, події в Києво-Печерській лаврі та інші теми.

В гостьовій студії «Інтера» протягом чотирьох годин побувало лише 8 гостей. З них 2 були ньюзмейкерами, був один речник, 2 експерти і 3 учасники подій. Із заступником голови Комітету ВР з питань цифрової трансформації Сергієм Штепою говорили про розв'язання проблеми доступу до інтернету в селах. Із головою постійної делегації ВР в ПА НАТО Єгором Чернєвим говорили про поїздки з західними політиками та чиновниками на різні ділянки фронту і про постачання різної зброї. З іншими гостями обговорювали організацію тимчасових коридорів для цивільних суден у Чорному морі, гарантії безпеки Україні, фіксацію російських воєнних злочинів в Україні, ситуацію з гідроенергетикою, бої під Бахмутом, посмертне донорство та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей, із них 3 були ньюзмейкерами, один речник і один радник, 3 експерти й один учасник подій. Із головою НАЗК Олександром Новіковим говорили про об’єднання систем прикордонної служби і ТЦК, про повернення обов’язкового декларування. Із заступником міністра енергетики Фарідом Сафаровим говорили про відновлення енергетичних об’єктів. Із послом України в Німеччині Олексієм Макеєвим говорили про розширення збройової допомоги Німеччини Україні. З іншими гостями обговорювали допомогу українських рятувальників Словенії, затягування Німеччиною постачання ракет Taurus,затягування з літаками F-16, українську атаку на Керченський міст, російські ІПСО, ментальне повернення Криму, протезування поранених бійців державним коштом та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону було таким (в межах проаналізованих ефірних годин 11–12 серпня): 4 представники фракції «Слуги народу» (Олена Шуляк в ефірі ICTV та СТБ, Ольга Василевська-Смаглюк, Федір Веніславський і Андрій Герус в ефірі каналу «Рада») й одна представниця депутатської групи «Партія "За майбутнє"» (Ірина Констанкевич в ефірі «Ради»). На більшості каналів народних депутатів у гостях не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти телеканалів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру порушували 413 разів. Це по 103,3 порушення в середньому на годину ефіру — «персональний» рекорд медіагрупи. Найбільше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 245 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 110 разів, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосиланняна джерела фактів. Стандарт точності було порушено 41 раз, переважна більшість із цих порушень були невідповідностями між картинкою і текстом за кадром. Стандарт повноти інформації порушили 9 разів, стандарт доступності подачі інформації — 7 разів. І одного разу було порушено етичну норму журналістики.

Журналісти каналу «Рада» цього дня протягом чотирьох годин ефіру порушували стандарти 246 разів. Це по 61,5 порушення на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 131 раз. Більшість із цих порушень були суб’єктивними думками журналістів у новинах, утім і неавторизованих суб’єктивних думок ведучих у гостьових студіях та авторських матеріалах теж було доволі багато. Стандарт достовірності журналісти порушували 70 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 23 рази, в більшості це були некоректні поєднання картинки і тексту в новинах. Стандарт повноти інформації в різні способи порушували 9 разів, стандарт балансу думок — 8 разів, стандарт доступності подачі інформації — 3 рази. Було порушено стандарт оперативності у відсутності організації репортажів щодо наслідків ворожої ракетної атаки. І було порушено етичні норми журналістики.

Стандарти журналісти каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру порушували 301 раз (більш як по 75 порушень на годину ефіру в середньому). Найчастіше (169 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Традиційно найбільше було суб’єктивних думок журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 77 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності було порушено 32 рази, майже все це була некоректна робота з картинкою в БЗ, сюжетах і прямих ввімкненнях. 11 разів порушували стандарт повноти інформації, найбільше було не позначених як належить бекґраундових архівів. Стандарт доступності подачі інформації порушили 10 разів, стандарт балансу думок — двічі.

Стандарти журналісти Суспільного за чотири години ефіру порушували 93 рази (це більш як по 23 рази на годину ефіру в середньому). Найбільше порушували стандарт достовірності подачі інформації — 47 разів, більше половини з цих порушень була інформація, взята з інтернету, переважно з телеграм-каналів. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 32 рази, майже все це були оцінки журналістів у новинах. Стандарт точності інформації порушили 8 разів, майже все було некоректним використанням картинки. Стандарт доступності було порушено 4 рази, стандарт повноти інформації — 2 рази. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин ефіру 348 разів, або ж по 87 разів на годину ефіру в середньому. Найбільше (210) було порушень стандарту відокремлення фактів від думок і, як завжди, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і інших новинних елементах ефіру. Стандарт достовірності було порушено рекордну для каналу кількість разів — 105. Більшість порушень становили узагальнені псевдопосилання як на джерела фактів, так і на авторство суб’єктивних думок. Чимало було цього дня й неперевіреної інформації та відео з телеграм-каналів, зокрема й анонімних російських. Стандарт точності порушували 25 разів, переважно некоректним поєднанням змісту сказаного з картинками. По 4 рази було порушено стандарти повноти інформації і доступності її подачі.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру порушували 297 разів, це більш як по 74 порушення на годину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 186 разів, більшість із цих порушень була суб’єктивними міркуваннями й оцінками журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушили 77 разів, більше третини цих порушень було узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 25 разів, головно — некоректним поєднанням картинки і звуку. Стандарт повноти було порушено 5 разів, стандарт доступності — 4 рази. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

11 серпня:

● МАГАТЕ обіцяє «простежити» за окупантами під час переведення в «гарячий режим» 6-го блоку ЗАЕС.

● У Польщі на вулицях з’явилися листівки з рекламою ПВК «Вагнер».

● Економіка Росії відновлюється попри санкції, — Bloomberg.

● Уряд повернув доплати в 30 тисяч пораненим бійцям.

● Звільнили керівництво Бюро економічної безпеки, — нардеп Железняк.

● «Європейська солідарність» ініціює звільнення члена ЦВК, який живе в Голлівуді.

● Лукашенко каже, що вивозитиме українських дітей до Білорусі.

● Пентагон оцінив тактику наступу ЗСУ: створили диво, загнавши росіян в оборону.

● У «Київзеленбуді» проходять обшуки.

● На 4-му енергоблоці ЗАЕС стався інцідент із витоком води з першого контурк в другий.

● Влада хоче відібрати канал «Прямий», — заява каналу.

● Після вторгнення Росії в Україну зросла кількість суїцидів серед російських офіцерів, — ГУР.

● Міноборони закупило одяг для військових за звищеними цінами, — розслідування «Дзеркала тижня».

12 серпня:

● СБУ про нічну атаку безпілотників на Крим: десятки вбитих і поранених окупантів.

● Україна досягла «тактично значущого» прогресу в контрнаступі, пише NYT.

● Польща розгорнула нове угруповання на кордоні з Білоруссю.

● Житомир залишився без води через аварію.

● Співвласники Rozetka та Нової пошти заявили про посилення тиску влади на бізнес.

● Україна хоче виключити Ізраїль із Рамштайну через загрозу витоку інформації до Росії.

● Сили оборони досягли «тактично значимих» успіхів на заході Запорізької області, вважають в ISW.

Протягом чотирьох годин ефіру телеканалів ICTV та СТБ було 3 прояви політичного піару. Двічі показували класичне «паркетне» БЗ із синхроном про зустріч президента Володимира Зеленського з представником Вселенського патріархату. Також у студійній розмові про програму «єВідновлення» геть невиправдано, але підкреслено згадували, що гостя Олена Шуляк є очільницею партії «Слуга народу».

Протягом чотирьох годин ефіру каналу «Рада» було 3 прояви політичного піару. Було компліментарне запитання ведучого до гості, щоб згадати в позитивному контексті президента Зеленського. І було два класичних «паркетних» піарівських БЗ+СХ про уряд, прем’єра Шмигаля і про першого віцеспікера Корнієнка.

В ефірі каналу «1+1» було 3 прояви піару, всі три були пов’язані з критикою рішення Агентства АРМА забрати колишні автозаправки Медведчука з управління «Нафтогазу». Двічі показали відверто піарівський сюжет про це, а ще один раз ведучі навпаки блокували несподівану критику управління «Нафтогазом» цими заправками від гостя студії.

Протягом чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» було 3 прояви політичного піару: «паркет» про робочу поїздку віцепрем’єрки Ірини Верещук, великий «паркетний» сюжет про молодіжний форум, організований Офісом президента. І був цілий позитивний сюжет про незначну гуманітарну допомогу Туркменістану українським дітям.

Проявів політичного піару в ефірі Суспільного та каналу «Ми — Україна» не було.

Російських наративів у проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Рада» не було, натомість в ефірі працювали цього дня всі четверо токсичних ведучих каналу.

Російських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» не було, новини вела токсична ведуча каналу.

Російських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ, «1+1», Суспільне та «Ми — Україна» не було.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду