Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 30 січня 2023 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 30 січня 2023 року: резюме

11:00,
7 Лютого 2023
1823

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 30 січня 2023 року: резюме

11:00,
7 Лютого 2023
1823
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 30 січня 2023 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 30 січня 2023 року: резюме
Про що та як розповідали у блоках каналів ICTV / СТБ, «Рада», Cуспільного і «1+1» — стисло.

Повний моніторинг за 30 січня 2023 року читайте тут.

Блоки телеканалів «Ми — Україна» та «Інтер» не припадали на цю добу.

Ефірна сітка каналів

Структури у блоку ICTV / СТБ не було, бо він лише починався 20-хвилинним оригінальним випуском новин, а далі до 6-ї ранку безсистемно (навіть без прив’язки до «рівних» годин) ішли суцільні повтори: повторили запис випуску новин опівночі, гостьові студії з попереднього вечора, двічі показували повтор тижневика «Факти тижня» і показували численні нарисові фільми із серії «Герої» (деякі з них показували в марафоні кілька разів раніше) і пропагандистські фільми проєктів «Громадянська оборона» і «Антизомбі».

Структура блоку каналу «Рада» була звичною: кожна ефірна година починалася з 10-хвилинного випуску новин, продовжувалася гостьовою студією. У гостьових студіях були ще «новини коротко», які виходили безсистемно в довільний час у різних годинних блоках і реально оперативних новин у них не повідомляли, більшість повідомлень були повторами раніше озвученого в основних новинах.

Структура блоку Суспільного була звичною: двічі 30-хвилинний випуск новин і 2,5-годинна гостьова студія. Новини вів Дмитро Грінченко, гостьові студії спочатку вів Андрій Діхтяренко, згодом Євген Агарков.

Структура блоку телеканалу «1+1» була такою: годинний випуск новин, годинна гостьова студія, годинний підсумковий випуск новин. Далі пів години йшли проєкт «Знайти своїх» і «Байрактар-ньюз», після чого була годинна гостьова студія, півгодинний випуск новин, 15-хвилинний документальний фільм і 45-хвилинна гостьова студія.

Основні теми дня

У блок ICTV та СТБ жодна тема навіть теоретично потрапити не могла не лише через нічну пору, але й тому, що з 0:20 і до 6-ї ранку йшли суцільні повтори і документальні фільми, тобто прямоефірних елементів не було взагалі.

Влучання ворожої ракети в житловий будинок у центрі Харкова. У блоці каналу «Рада» робили чотири прямих ввімкнення з місця події, в гостьовій студії говорили з головою Харківської обласної військової адміністрації Олегом Синєгубовим. У блоці Суспільного тему розкривали двома дуже докладними прямими ввімкненнями власної кореспондентки з Харкова. Із гостями в студії тему не обговорювали.

Бої під Бахмутом і Вугледаром. У блоці телеканалу «Рада» згадували лише побіжно в повідомленнях про добове зведення Генштабу. Дотично до теми говорили лише про ситуацію в самому прифронтовому Бахмуті з інспектором міського райвідділу поліції Павлом Дяченком. У блоці Суспільного про бої на Донецькому напрямку говорили із прессекретарем Краматорського прикордонного загону Ігорем Заруднєвим, заступником командира батальйону «Свобода» Національної гвардії Володимиром Назаренком, головою Ради резервістів Сухопутних військ Іваном Тимочком і членом експертної ради Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Іваном Якубцем. У блоці «1+1» тему розкривали якісним репортажним сюжетом безпосередньо з лінії фронту. В студії теми торкалися в розмові з воєнними експертами Михайлом Самусем і Олегом Катковим.

Новинна складова ефірів

Новинної складової у блоці ICTV та СТБ майже не було, адже весь блок переважно складався з повторів. В ефірі був лише один спецрепортаж про прифронтове село Прибузьке біля Миколаєва, жодного прямого ввімкнення і двоє гостей-ньюзмейкерів.

Цієї доби репортажних сюжетів на каналі «Рада» не було взагалі, натомість було 8 репортажних прямих ввімкнень (ще 7 ввімкнень були не репортажними). У гостьових студіях каналу побувало 6 ньюзмейкерів. Прямі ввімкнення були з місця влучання ракети в житлову чотириповерхівку в Харкові (чотири ввімкнення в розвитку), про початок навчання у школах Києва після зимових канікул, про будівництво модульного житла для вимушених переселенців на Полтавщині, про початок заміни ламп розжарювання на LED-лампи у відділеннях «Укрпошти» і про затоплення селища Зазим’я під Києвом через розлив Десни.

Новинна складова блоку Суспільного була такою: жодного чистого репортажного сюжету, лише один спецрепортаж, три репортажних прямих ввімкнення (ще три були нерепортажними). В гостях побувало 7 ньюзмейкерів. Спецрепортаж був про те, як оговтується після окупації село Калинівське на Херсонщині, було два прямі ввімкнення про наслідки влучання ракети в чотириповерхівку в центрі Харкова і про початок обміну ламп розжарювання на LED-лампи у відділеннях «Укрпошти».

Новинна складова блоку «1+1» цього дня складалася із 6 репортажних сюжетів і одного прямого ввімкнення. У студії побували троє гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про наслідки влучання ракети в чотириповерхівку в Харкові, про бої під Бахмутом, про початок заміни ламп розжарювання на LED-лампи у відділеннях «Укрпошти», про першу службу Православної церкви України на Афоні, про 92-гу річницю кінотеатру «Жовтень» у Києві і спецрепортаж про відновлення після окупації та боїв селища Олександрівка на Херсонщині. Пряме ввімкнення було з Харкова про наслідки влучання ракети в чотириповерхівку в центрі міста.

Гостьові студії

У блоці каналів ICTV та СТБ показали в повторі з попереднього вечора розмови з трьома гостями, двоє біли ньюзмейкерами, один — експертом.

З нардепом Володимиром В’ятровичем говорили (більше як із фаховим істориком) про значення битви під Крутами для українського сьогодення. З директором газопостачальної компанії «Нафтогаз України» Сергієм Бєляєвим говорили про запаси газу і про ціну на газ для домогосподарств. Із філософом Вахтангом Кебуладзе говорили про українську ідентичність, про майбутнє світу без російської імперії тощо.

У блоці телеканалу «Рада» загалом побувало 22 гостя. З них 6 були ньюзмейкерами, 6 речниками, одна радниця, 8 експертів і один учасник подій. З першим заступником голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики Ярославом Юрчишиним говорили про американський аудит допомоги Україні і контроль за поставленою в Україну зброєю. Про аудит допомоги США Україні говорили і з головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим. З головою Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрієм Герусом говорили про загальний стан енергетичної системи країни. З головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм говорили про ситуацію на окупованих територіях області. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим про наслідки вечірнього обстрілу Харкова. Із членкинею української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Ларисою Білозір обговорювали рішення ПАРЄ щодо створення спецтрибуналу для російських воєнних злочинців. З іншими гостями обговорювали ситуацію на південних ділянках фронту, перспективи постачання бойових літаків західними партнерами, ситуацію в прифронтовому Бахмуті, новації в обмеженнях виїзду за кордон держслужбовців, обрання Павела президентом Чехії, переваги західних танків над російськими тощо.

У гостьових студіях Суспільного цього дня побувало 25 гостей. З них 7 були ньюзмейкерами, 3 речники, 10 експертів і 5 учасників різних подій. З нардепами Лесею Забуранною і Михайлом Цимбалюком говорили про законопроєкт щодо впровадження системи обов’язкових накопичувальних пенсій. З нардепами Кірою Рудик і Дмитром Наталухою — про законопроєкт щодо продажу майна підсанкційних росіян. З першим заступником міністра аграрної політики Тарасом Висоцьким говорили про виживання аграрних бізнесів в умовах енергокризи. З заступником міністра закордонних справ Андрієм Мельником обговорювали різні питання західної збройної допомоги Україні. З іншими гостями говорили про ситуацію на різних ділянках фронту, про можливості великого ворожого наступу і контрнаступу нашої армії, про перспективи посилення протиповітряної і протиракетної оборони України, про індексацію пенсій, про перспективи відновлення енергосистеми, про кадрові рішення влади тощо.

У гостях у телеканалу «1+1» цього дня побувало загалом 11 гостей. З них троє були ньюзмейкерами, один речник і один радник, 5 експертів і один журналіст. Із секретарем РНБО Олексієм Даніловим говорили про прогнози нового наступу російської армії, про звинувачення МО в корупційних закупівлях і про посилення мобілізації в Україні. З послом ЄС в Україні Матті Маасікасом говорили про темпи виконання Україною умов щодо вступу до ЄС. З народною депутаткою Галиною Янченко і з експертами обговорювали останні корупційні скандали і відставки. З іншими гостями говорили про розмінування земель України, про можливі кадрові зміни в уряді, про міжнародний аудит допомоги Україні від США, про рішення ПАРЄ щодо трибуналу для Путіна та Лукашенка, про репресивну політику влади щодо бізнесу, про прогнози щодо великого ворожого наступу в лютому чи березні і про інші теми.

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці каналів ICTV та СТБ було 295. Найчастіше порушували традиційно стандарт відокремлення фактів від думок — 227 разів, як суб’єктивними думками журналістів у новинах, так і неавторизованими думками журналістів у підводках та сюжетах тижневика «Факти тижня». Стандарт достовірності порушували 44 рази, найбільше узагальненими посиланнями на авторство суб’єктивних думок. Ще було 14 порушень стандарту точності, 6 порушень стандарту доступності подачі інформації і 4 порушення стандарту повноти інформації.

У блоці каналу «Рада» було 196 порушень стандартів. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 85 разів, найбільше було суб’єктивних думок журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 69 разів, найчастіше це були узагальнені розмиті псевдопосилання й узагальнені псевдопосилання на авторство думок. Стандарт точності порушували 24 рази, найчастіше це була невідповідність тексту і картинки в коротких повідомленнях. Було також 10 порушень стандарту повноти і 8 порушень стандарту доступності.

Загалом порушень стандартів у блоці Суспільного було цього дня 52. Найчастіше порушували стандарт достовірності — 16 разів. 13 разів порушували стандарт точності, переважно через неправильну роботу з картинкою як у БЗ, так і в прямих ввімкненнях та розмовах із гостями. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 12 разів. Було 4 порушення стандарту повноти і доволі багато порушень стандарту доступності подачі інформації — 7 разів.

Загалом у блоці «1+1» було 205 порушень стандартів. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (120 порушень), переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. У різні способи 45 разів порушували стандарт достовірності. Майже половиною з цих порушень були узагальнені посилання на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 18 разів, всі вони були некоректною роботою з картинкою, як у новинах, так і при «ілюструванні» розмов із гостями. Стандарт повноти і стандарт доступності подачі інформації порушували по 10 разів. І було два надзвичайно грубих порушення стандарту балансу думок.

Інші позиції

В ефірі марафону 30 січня не повідомлялося про такі події / теми дня:

  • США не надаватимуть Україні винищувачі F-16.
  • Посли G7 нагадали Україні про важливість схвалення антикорупційної програми.
  • Макрон не відкинув можливості поставки винищувачів Україні.
  • МОК відкинув критику намірів допустити росіян до Олімпійських ігор в Парижі.
  • Bloomberg: Росія знищила свій енергетичний ринок у Європі і навряд чи зможе його відновити.
  • Новий міністр оборони Німеччини заявив про намір відвідати Україну.
  • У Києві відновлять рух трамваїв із Троєщини.
  • Ryanair почав набір персоналу в Україні для повернення після війни.
  • Шмигаль не знайшов підстав забрати у Бойка звання Героя України у відповідь на петицію громадян.
  • Підрядники з Росії відмовляються будувати фортифікації на Луганщині.
  • Мовний омбудсмaн вважає законною заборону російської в Могилянці.
  • На Донеччині загинув 24-річний льотчик, відводячи підбитий літак від людських осель.
  • Росіяни обстріляли Вовчанськ, загинув мирний мешканець.
  • НАЗК поскаржилися послам G7 на спротив виконавчої влади затвердженню антикорупційної програми.

Проявів політичного піару у блоках ICTV / СТБ і Суспільного цієї доби не було.

У блоці каналу «Рада» був один прояв політичного піару: цитування віцепрем’єрки Юлії Свириденко без принципової новини.

У блоці каналу «1+1» був один прояв політичного піару — негативний піар-сюжет про ініціативи народного депутата Данила Гетманцева без подання його позиції.

Російських наративів та токсичних медіаперсонажів у блоках ICTV / СТБ, Суспільного і каналу «1+1» не було.

Російських наративів у блоці каналу «Рада» не було. Ефір вели двоє токсичних ведучих — Тетяна Гончарова і Назар Довгий, які раніше працювали на проросійських каналах.

Скриншот відео: ТСН/YouTube

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду