«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 2 травня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 2 травня

09:08,
3 Травня 2022
2506

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 2 травня

09:08,
3 Травня 2022
2506
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 2 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 2 травня
Білецький «в полоні» у кадировців, «замінована» дамба у Марганці, «масові протести» проти мобілізації та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Кадировці «взяли в полон» лідера «Азова» Андрія Білецького. Таку інформацію поширюють користувачі у соціальних мережах. Як пишуть фактчекери із грузинського проекту Mythdetector, фейк почали поширювати наприкінці квітня російськомовні користувачі соцмереж. У дописах ідеться про нібито арешт кадирівцями співзасновника батальйону «Азов» Андрія Білецького. Автори стверджували, що Білецький намагався втекти на гелікоптері, але був спійманий, а кадировці зняли його останнє відео. У публікаціях згадується, що на двовилинному відео Білецький вибачається та звинувачує у всьому Зеленського й додається скрін нібито із того відео. Однак твердження про те, що Андрій Білецький потрапив у полон до кадирівців є фейком. Розповсюджений відеоролик є уривком з інтерв’ю українським ЗМІ, в якому Білецький переважно розповідає про ситуацію у Маріуполі. Детальніше.

Фейк. Три українські банки — «Приватбанк», «Монобанк» та «Ощадбанк», «нараховують кожному клієнтові» по 3000 гривень. За даними Слов'янської міської військово-цивільної адміністрації, мешканці громади отримують повідомлення про те, що у зв'язку з військовою агресією Росії «Приватбанк», «Монобанк» та «Ощадбанк» нібито нарахують кожному користувачу 3000 гривень. Проте це — фейк. У віськово-цивільній адміністрації закликають людей не переходити за посиланнями, які надходять у таких повідомленнях, щоби не втрапити на гачок шахраїв.

Фейк. Українські військові начебто «замінували дамбу в Марганці та планують її підірвати». Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, ресурс РИА-новости. У повідомленнях йдеться, що українські військові планують підірвати дамбу у місті Марганець, що на Дніпропетровщині і відповідно, вже замінували її. У своїх заявах видання посилається на повідомлення Міноборони Росії. На інформацію про мінування дамби у Марганці зреагував голова Нікопольської РДА Євген Євтушенко — назвав це російською дезінфомацією й відзначив, що окрім бойових дій, Росія веде інформаційну війну. «Новини країни-агресора заточені на дезінформацію, створення панічних настроїв та підвищення соціальної напруженості на території України. Користуйтесь перевіреними джерелами. В разі сумнівів звертайтесь за роз'ясненнями до представників місцевої влади та РВА», — написав він.

Фейк. Мешканцям західних регіонів країни «не треба платити за комунальні послуги», адже «коли територію приєднають до Польщі чи Румунії, борги спишуть». У анонімних телеграм-каналах поширюють інформацію про те, що на тимчасово окупованих територіях російська влада нібито списує людям борги за комуналку. Автори таких повідомлень також стверджують, що і з поширенням чуток про те, що західні області України можуть відійти Польщі, Румунії, Словаччині чи Угорщині, людям, які проживають в цих областях, також нібито можна не платити за комуналку, адже потім борги спишуть, як це робить Росія.
По-перше, про приєднання західних областей до якоїсь іншої країни не йдеться. Це лише Росія напала на Україну з війною та прагне загарбати нашу територію.

По-друге, можливо, Росія і списує борги на тимчасово окупованих територіях, однак у містах, де вже були російські війська, наразі є значні проблеми із комунікаціями, адже Росія цілеспрямовано руйнує українську інфраструктуру. Зокрема, влаштовує вибухи на водоканалах і т.д., а через ракетні й інші обстріли у містах зникає електроенергія і газ. Крім цього, такий меседж є небезпечним, адже він ніби говорить українцям про те, що здаватися Росії — вигідно, адже у такий спосіб не треба буде платити за комунальні послуги й можна буде зекономити. Очевидно, такі дешеві маніпуляції — навряд чи знайдуть якийсь відгук в українців, мирне життя яких було перекреслене російським вторгненням.

Викриття. Росія використовує фабрику інтернет-тролів у соцмережах для поширення дезінформації про війну в Україні. Про це свідчать дані Міністерства закордонних справ Великої Британії, пише Reuters. Інтернет-тролі — це спеціально навчені люди, які розміщують на  форумах, у групах новин, у коментарях провокаційні  повідомлення, щоб викликати суперечку заради суперечки, конфлікти між учасниками, образи і так далі. До речі, досить успішно вони «мутять воду» і в коментарях на місцевих сайтах та в локальних сегментах соцмереж. І анонімно та емоційно волають «Зрада!»  «Все пропало!» з будь-якого приводу часто саме вони. Росія ж зараз має на озброєнні цілі полчища тролів, діяльність яких спрямована на деструктивні процеси в українському суспільстві. Вони – реальні бійці жорстокої інформаційної війни.

Експертне дослідження, яке фінансується Британією, показало, як саме Росія розробила кампанію з дезінформації, покликану маніпулювати міжнародною громадською думкою щодо вторгнення Росії в Україну, посилити підтримку війни та завербувати нових симпатиків. Це дослідження поки не публікували. Як пише MediaSapiens, у британському МЗС з посиланням на це дослідження повідомили, що, окрім України, цілями Росії стали британські міністри та світові лідери з низки країн. Сліди операції були виявлені на восьми платформах, включаючи Telegram, Twitter, Facebook і TikTok. Зокрема, за даними МЗС Британії, «фабрика тролів» Росії використовувала Telegram для вербування та координації нових прихильників, які потім атакували профілі критиків Кремля в соцмережах, розсилаючи коментарі на користь Володимира Путіна та війни Росії проти України. Детальніше.

«Ми не можемо дозволити Кремлю та його тіньовим фабрикам тролів вторгнутися в наш онлайн-простір зі своєю брехнею про незаконну війну Путіна», – заявила міністерка закордонних справ Ліз Трасс. Вона зазначила, що уряд Британії попередив міжнародних партнерів і продовжить тісно співпрацювати з союзниками та медіаплатформами, щоб знешкоджувати російські інформаційні операції.

Раніше дослідження Бі-бі-сі та Інституту стратегічного діалогу (ISD) показало, що в фейсбуку створюють пропутінські групи, щоб прославляти Росію та її президента, а також намагаються створити їм позитивний імідж у різних куточках світу. Ці групи вже налічують понад 650 тисяч членів. Дослідники визначили, що багато адміністраторів таких груп мають дублікати облікових записів під тим же ім’ям. Дослідник Мустафа Аяд називає цю практику прикладом «астротурфінгу» — онлайн-операції, яка передбачає роботу з кількох облікових записів, що дозволяє створювати помилкове враження ширшої підтримки серед населення і сприяє формуванню штучної громадської думки. 

Маніпуляція. НАТО «завжди хотіло оточити» Росію та Китай. За даними Центру протидії дезінформації, таку тезу у медіа поширюють російські пропагандисти й зокрема, іноземні екс-посадовці, які вже не вперше підтримують Росію та її агресивну політику. Наприклад, екс-міністр закордонних справ Нової Зеландії Метт Робсон подякував Росії за протистояння НАТО. Як повідомляють у Центрі, «експерт» з Нової Зеландії в англомовному інформаційному сегменті поширює пропагандистську тезу Росії про те, що «НАТО завжди хотіло оточити Росію та Китай». «29 квітня низка новозеландських медіа опублікували коментар Метта Робсона, у якому він у маніпулятивній формі висловлює вдячність Росії за війну з НАТО на території України. Від початку широкомасштабного вторгнення Росії на територію України Робсон регулярно робить такі заяви, повністю повторюючи дезінформаційні наративи керівників росії. У лютому та березні екс-міністр закордонних справ Нової Зеландії заявляв, що "НАТО спровокувало путіна". У квітні Робсон неодноразово розповідав, що "Альянс НАТО обіцяв не розширювати географію своєї присутності"», — повідомляють у Центрі. Насправді ж війну на території України розв'язала лише Росія, і НАТО тут — ні до чого.

Меседж. Пропагандисти почали поширювати повідомлення, що «Українська пропаганда збавляє оберти», а жителі західних областей України начебто «масово протестують проти того, що чоловіків забирають на фронт». Таке твердження з'явилося у російських пропагандистських медіа після подій, які трапилися у Хусті, що на Закарпатті, у суботу, 30 квітня. У місті жінки пікетували місцевий воєнкомат і вимагали пояснень, чому їхніх чоловіків, які нібито служать у територіальній обороні, відправляють у зону бойових дій без відповідного екіпірування. Відео пікету з'явилося як в українських, так і російських ЗМІ. Однак останні, перш за все, почали називати Хуст начебто нацистським містом, адже воно якийсь час було столицею Карпатської України, та стверджувати, що в Україні все більше людей нібито не вірять в перемогу України та зневірюються у діях влади. Також ворожі пропагандисти розповідають, що начебто жінки постійно протестують проти того, що їхніх чоловіків забирають на війну, й навіть у західних областях, де немає бойових дій, «вже починається хвилювання».

Насправді єдиний такий протест був лише в Хусті, і то його причини перебрехала російська пропаганда. У інших містах України нічого подібного не фіксувалися. Крім цього, за даними соціологічного опитування, яке провела дослідницька панель «Власна думка» за підтримки Інституту соціології Національної академії наук, станом на середину квітня близько 79% українців на за питання «Наскільки ви вірите в перемогу України у війні з Росією?» відповіли «повністю вірю». Понад 14% сказали, що «скоріше вірять», 2% респондентів відповіли «скоріше не вірю» та «зовсім не вірю»; 4,3% вважають, що на це питання «важко відповісти».

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду