«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 квітня

07:55,
28 Квітня 2022
2528

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 квітня

07:55,
28 Квітня 2022
2528
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 квітня
Україна «хоче захопити» склад із боєприпасами та готує наступ на Придністров'я, Херсон це «вже не Україна», Росія «не проводить» примусову мобілізацію на окупованих територіях.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах. Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Україна «хоче захопити» склад із боєприпасами та взагалі «готує наступ» на Придністров’я. У соцмережах поширюють інформацію, що Україна нібито планує «поповнити запас боєприпасів», тому «готується захопити» найбільший у Східній Європі склад, розташований у Придністров’ї на контрольованій Росією території самопроголошеної республіки. У StopFake зазначили, що російські ЗМІ ще в 2018 році поширювали цей фейк та писали, що Україна нібито може мати якийсь інтерес до складів із боєприпасами у Колбасній. На військових складах у Колбасній, які створили ще 1949 року, зберігали різні види зброї радянської армії. Основну частину озброєнь туди завезли зі Східної Німеччини, Угорщини, Польщі та Чехословаччини під час виведення радянських військ. Нині арсенал охороняє оперативна група російських військ.
Військовий експерт Михайло Жирохов та керівник Defence Express Сергій Згурець  у коментарі StopFake кажуть, що невідомо, в якому стані ці боєприпаси, і чи є вони боєздатними. За оцінками експерта, більше половини є непридатними для подальшого використання чи транспортування.

Експерт пояснює, що до 2000 року на складах було понад 40 тисяч тонн військового майна. Майже половина «робочих» боєприпасів із цього складу було вивезено Росією через територію України ще у 2000-х роках. На 2019 рік там залишалося лише 20 тисяч тонн боєприпасів. Цю цифру підтверджують також повідомлення, які можна зустріти у російських ЗМІ, — від 19 до 21,5 тисяч тонн боєприпасів.

«На 2019 рік 11 тисяч тонн боєприпасів із 20-ти, що залишилися, були вже прострочені. Росіяни планували їх утилізувати. Ось минуло ще три роки. За моїми оцінками, там не більше ніж 7-8 тисяч тонн, які реально можна використовувати для боїв, — розповідає Михайло Жирохов. — Простроченими боєприпасами жоден артилерист не стрілятиме, бо це небезпечно — боєприпас може розірватися у стволі. Це техніка безпеки».

«Версія, що Україна хоче захопити ці склади, навіть якщо це 7—8 тисяч тонн артилерійських снарядів, як на мене, видається дивною. Заради такої кількості боєприпасів ніхто другий фронт навмисно не відкриватиме», — пояснює Жирохов.

«Україні не потрібно таким дивним способом збільшувати свої арсенали, оскільки сьогодні ми маємо значну допомогу з боку європейських країн та США, у тому числі й за переліком озброєнь радянського виробництва за тими калібрами, які нам потрібні. Я думаю, що всі ці розмови про можливість наступу на Придністров'я або захоплення складів вкладаються в загальну концепцію російської сторони, для виправдання активізації власних військових дій та несприйняття захисних дій України», — пояснив Сергій Згурець.

У телеграм-каналах також поширюють повідомлення нібито від Служби безпеки України із закликом до мешканців самопроголошеної «республіки Придністров'я» евакуюватися нібито через загрозу артилерійських обстрілів з боку української армії. У повідомленні також йдеться, що всіх, хто залишиться, будуть нібито ліквідовувати. Насправді це черговий фейковий вкид Росії, щоб розхитати ситуацію в регіоні.  «Україна закликає жодним чином не вірити в цю маячню, а також усвідомити — ці провокації робляться самою Росією. Їхня мета — виправдати свої дії щодо України та влаштувати провокації. Йдеться про типову False flag operation («операцію під прапором іншої держави»), щоб потім звинуватити іншу державу в цих діях. Відповідно загострення на цьому напрямку — повністю відповідальність російських агресорів», — сказав радник Офісу президента України Сергій Лещенко.

Меседж. Херсон — це «вже не Україна». Таку тезу активно ширять російські пропагандисти. За даними Центру протидії дезінформації при РНБО, ворог розпочав проведення агресивної інформаційно-психологічної операції, спрямованої на зниження рівня спротиву населення тимчасово окупованих територій Херсонщини. Анонімні телеграм-канали поширюють тезу про те, що «Херсон — це вже не Україна», аргументуючи це заміною державних прапорів України на триколор Росії. «Проте "дієвий" в очах окупантів символізм в реальності лише додає наснаги для боротьби за право називатися українцями. Не зважаючи на тимчасову окупацію, херсонці продовжують мирний спротив ворогу, ведуть активну партизанську війну, не сприймають окупаційну адміністрацію та її накази. У Центрі протидії дезінформації наголошують: такі дії є особливо небезпечними в умовах повної інформаційної блокади, яку ворог так прагне сформувати на тимчасово окупованих територіях півдня України, однак ніяк не може втілити задумане», — повідомляють у Центрі.

Фейк. Росія «не проводить» примусову мобілізацію на територіях, що знаходяться під її контролем. Російська пропаганда поширює фейк, що Росія нібито не проводить примусову мобілізацію до своєї армії на окупованих територіях, зазначаючи, що законодавство Росія «не дозволяє мобілізувати громадян інших держав». Насправді Росія з 2014 року вдається до практики примусової мобілізації населення на окупованих територіях, попри те, що це суперечить Женевській конвенції. За даними Міністерства закордонних справ України, з 2014 року російська окупаційна адміністрація вже призвала на службу до армії близько 34 тисяч мешканців Криму, частина з яких була примусово залучена до воєнних дій проти України. На окупованих територіях Росія роздає свої паспорти, після чого проводить призов (один з прикладів тут). У Держдумі Росії повідомляли, що станом на 15 лютого 2022 року громадянство Росії отримали 775,6 тисяч жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей. Після повномасштабного наступу Росія видала вже 12 тисяч російських паспортів українцям, яких примусово депортували з України до Росії — це цифри від російської влади. Скільки насправді російських паспортів видали депортованим українцям та громадянам України, які перебувають на окупованих Росією територіях, — не відомо. Про плани Росії провести примусову мобілізацію на окупованих територіях раніше говорили в МЗС України, нещодавно цю інформацію підтвердило Міністерство оборони Великої Британії. Британське відомство з посиланням на власну розвідку повідомило, що Росія планує «мобілізувати» до своєї армії українських цивільних осіб у частково окупованих Херсонській та Запорізькій областях. Мобілізованих українців росіяни вважають «рабами» і «гарматним м’ясом». Про це зізнається більшість примусово мобілізованих кримчан і жителів Донеччини й Луганщини, коли потрапляє у полон до української армії. Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій розробило пам’ятку, що робити в разі примусової мобілізації до окупаційної армії.

Австрія «платить за газ Росії рублями». Канцлер Австрії назвав фейком російської пропаганди повідомлення про згоду Відня платити за російський газ рублями. Про це повідомляє «Європейська правда». «До того, як тут поширюватимуться фейкові новини російської пропаганди. Звичайно, OMV продовжить оплачувати постачання газу з Росії в євро. Австрія суворо дотримується спільно узгоджених санкцій ЄС», — написав Карл Негаммер у твітері.

Раніше у середу російське інформаційне агентство ТАСС, а також «РИА Новости» опублікували повідомлення, згідно з яким Австрія погодилась платити за газ рублями.  Росія в середу припинила поставки газу до Польщі та Болгарії. «Газпром» пояснив це відмовою держав приймати умови оплати в рублях. Австрія все ще розраховується за газ в євро на рахунок у «Газпромбанку». Там ця сума потім конвертується Росією в рублі, повідомив у середу офіс австрійського канцлера.

Австрійська нафтогазова компанія OMV, з іншого боку, прийняла російські умови оплати, які, за словами Негаммера, були класифіковані як такі, що не порушують санкції.  Водночас він зазначив, що нині ​​неможливо оцінити, яким буде розвиток ситуації далі у разі додаткової ескалації.

Фейк. Чонгарський міст «розмінували», тому російські війська пройшли на Херсонщину. Цю тезу поширювали в соцмережах майже від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Генеральний штаб української армії заперечив цю інформацію, наголосивши, що насправді міст було заміновано. «Що стосується чуток щодо начебто "незамінування" Чонгару, повідомляємо: міст було заміновано, але нам протистояли переважаючі у 15 разів сили противника. Усі висновки щодо правомірності прийнятих рішень під час бойових дій будуть зроблені у встановлений законом спосіб після їх завершення», — розповіли в штабі.

Фейк. Українські військові «займаються мародерством». Цю тезу поширюють російські пропагандисти та ілюструють її світлинами російських військових, які в Білорусі поштою пересилали награбоване в Україні. Такими фейками Росія намагається нівелювати факти мародерства власної армії. У соціальних мережах також поширювали фото українських військових, які несуть різну побутову техніку. Насправді за факти мародерства української армії намагаються видати фото агентства УНІАН, на якому поліція та бійці тероборони переносять у безпечне місце товари з розбитого після обстрілу магазину в Харкові. На іншому зображенні — український солдат із чіпсами в руках в розграбованому російськими військами складі АТБ у Копилові, Київська область. «Радник голови МВС Антон Геращенко також поширив відео із розграбованого складу після визволення Київської області від російських військ, повідомивши, що окупанти, перебуваючи там, пили елітний алкоголь і навіть їли котячий корм. Очевидно, відеоролик із чіпсами також було знято там же під час перевірки солдатами території складу. На відео видно той самий інтер’єр, таке ж розташування полиць, так само розкидані коробки», — розповіли в StopFake. Детальніше

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду