«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 6 липня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 6 липня

13:00,
7 Липня 2022
2558

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 6 липня

13:00,
7 Липня 2022
2558
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 6 липня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 6 липня
«Гарантовані виплати» всім українцям від ЄС, Україна «відмовилася платити» пенсії на Херсонщині, Зеленський — «король західної корупції» за «версією» журналу Money та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Маніпуляція. Британців обманюють, що ціни на пальне зросли через вторгнення Росії в Україну, адже в Україні паливо дешевше. У соцмережах на іноземну авдиторію поширюють маніпулятивну тезу, що британців нібито обманюють щодо зростання вартості палива після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Як «аргумент» використовують порівняння ціни на паливо в Україні та Британії, а також закликають «прокинутися та зроби щось».
Ціни на паливо в Україні насправді нижчі, ніж у Британії. Однак, як пише Reuters Fact Check, це пов’язане з податками на паливо. Разом з цим, в обох країнах роздрібні ціни на паливо зросли після початку великої війни. Керівник дослідницького відділу The Global Economy Project Невен Валєв, речник RAC Саймон Вільямс, головний аналітик Wood Mackenzie Ізабель Гілкс пояснили, що країни з нижчими акцизами на пальне мають нижчі ціни. Вільямс додав, що український бензин «наразі не має акцизного збору та має лише 7% ПДВ». Натомість, за словами Гілкс, у Британії податки на бензин і дизельне пальне «включають 20% ПДВ і мито на пальне в розмірі майже 53 пенса за літр». Тож на різницю у вартості палива в Україні та Британії впливає оподаткування, водночас це не доводить, що громадськість обманюють щодо цін у Великій Британії. Цю маніпуляцію поширюють, щоб підживити меседж про «загальну втому від війни» та викликати в британців недовіру до власного уряду, а в перспективі спонукати їх виступати проти ініціатив влади з підтримки України.

Фейк. Журнал Money назвав Володимира Зеленського «Королем західної корупції». У соцмережах серед іноземної авдиторії поширюють фейкове зображення нібито обкладинки журналу Money з Володимиром Зеленським, на якій президента України буцімто назвали «Королем західної корупції» та звинуватили у «відмиванні доларів американських платників податків». На фейковому зображенні Зеленський сидить верхи на коні із 100-доларових купюр.
У Reuters Fact Check повідомили, що насправді це фотошоп обкладинки за 2016 рік, на якій був зображений комік Джон Олівер. Представник Money також підтвердив фактчекерам, що журнал ніколи не публікував цю обкладинку з Зеленським на сайті чи в соціальних мережах. Ба більше, Money з 2019 року не видає друковане видання.

Викриття. Шахраї обіцяють гарантовані виплати всім українцям від Європейського Союзу.
У фейсбуку поширюють фейкове повідомлення про соціальні виплати всім українцям за підтримки країн Євросоюзу. Шахрайську рекламу поширили цільово на Волинську область.
За даними «Брехунця», цього разу поширювали два варіанти фейку. У першому варіанті обіцяли повернення коштів ПДВ за останні 3 роки згідно з такою собі «постановою 28-9329к». У другому випадку обіцяли кожному громадянину виплату від 9800 гривень користуючись маніпулятивним уривком відео з Володимиром Зеленським. Далі за посиланням потрібно вказати прізвище, ім’я та останні шість цифр банківської картки. Нагадаємо, що номер картки, CVV-код, чи PIN-код – це особисті дані, які не можна повідомляти нікому, навіть працівникам банку. Постанови 28-9329к, на яку посилаються автори повідомлень, взагалі не існує. Використовуючи посилання на неіснуючий документ, створюється враження, що пропозиція має юридичну силу. На шахрайській сторінці у коментарях люди пишуть, що їм виплатили різні суми, натомість держава завжди чітко регулює суми коштів, які виплачуються як фінансова допомога різним категоріям громадян. Всі ці ознаки вказують на шахрайство. Мета шахраїв — викрасти дані карток, щоби отримати доступ до особистих коштів їх власників.

Що треба знати, щоби вберегтися від подібного виманювання фінансових даних? Якщо вам приходить СМС, розсилка у месенджер чи на електронну пошту із пропозицією отримати певну «виплату» — з високою ймовірністю, це шахраї. Не переходьте за посиланнями із таких повідомлень, як правило це сайти з якимись дивним і незрозумілими адресами. Не треба переходити за такими посиланнями і вводити там свої платіжні дані. Натомість, пошукайте в гуглі офіційний сайт відповідного органу, і вже там розшукайте інформацію про матеріальну допомогу.

Фейк. Україна відмовилася платити пенсії на Херсонщині. Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський заявив, що таку фейкову «новину» у регіоні розганяють російські окупанти. Однак, це – неправда. «Орки розганяють дезінформацію, що Україна відмовилася від пенсійного забезпечення Херсонщини. Це фейк! Усі пенсії нараховуватимуться», – написав у фейсбуці Соболевський.

Він зазначив, що всі пенсії будуть переказувати: Україна виконала і виконує всі соціальні зобов'язання перед своїми громадянами на Херсонщині.

«Проблема видавання грошей пенсіонерам, які не мають банківських карток, фізично не вирішена, адже окупанти з перших днів відмовлялися від практики пропускання гуманітарних конвоїв з України, а тепер придушили роботу "Укрпошти" в області», — пояснив Соболевський.

30 червня Херсонська міська рада підтвердила, що Херсонська дирекція «Укрпошти» припинила роботу на окупованих територіях області. Відновлення роботи можливе тільки за української влади. «"Укрпошта" трималася чотири місяці в умовах окупації. Виплачували людям пенсії і соціальні допомоги. З перших днів окупації ми перестали отримувати грошове підкріплення на виплату пенсій. Збирати гроші за рахунок оплати комунальних і грошових переводів ставало все важче», — йдеться в повідомленні представника Херсонської дирекції АТ «Укрпошта».

Міськрада наголосила, що пенсії не скасовуються, а накопичуватимуться на рахунках в «Ощадбанку», і їх можна отримати на вільній території в будь-якому відділенні цього банку.

Фейк. Українцям надсилатимуть повістки через «Дію». Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали поширили інформацію, що додаток державних послуг «Дія» будуть використовувати для розсилки повісток про призов на військову службу.
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заперечив цю інформацію: «По-перше, не читайте російські ЗМІ, бо вони працюють фейками та дестабілізують нашу країну. По-друге, такого точно не буде ніколи». Цей фейк розповсюдили на тлі новини, що Верховній Раді запропонували дозволити надсилати судові повістки через «Дію». У законопроєкті №7315 йдеться виключно про судочинство.

Українські військові розгорнули опорний пункт на території Запорізької міського палацу дитячої та юнацької творчості. Таку інформацію поширює міністерство оборони Росії. Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух це заперечив. «Загарбники почали розповсюджувати дезінформацію про розміщення військових на території Запорізького міського палацу дитячої та юнацької творчості. Це вже не перша заява такого контексту. Раніше загарбники повідомляли про “розміщення артилерії”, яка насправді була пам’ятниками Другої світової війни, тобто ретро технікою, непридатною для використання», – сказав він в ефірі телеканалу «Еспресо». Запорізький міський палац дитячої та юнацької творчості не функціонує, ще до повномасштабного вторгнення приміщення почали реконструювати. «В цьому році ми мали завершити утеплення, внутрішні роботи провести, але ремонт призупинили. Ну і нагадаю, що поруч Дніпровська ГЕС», – сказав Старух. І нагадав, що не так давно російські пабліки поширили інформацію про те, що українські військові розташувались у школах. Він запевняє, що наразі всі школи порожні, адже навчальний рік вже закінчився.

Маніпуляція. Захід блокує ЗМІ, які розповідають правду про події в України. Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров поширив маніпулятивну тезу про західні держави, звинувативши їх в блокуванні засобів масової інформації, які буцімто «розповідають правду про події України». Він не уточнив, про які саме медіа йдеться. Відомо, що ЄС та Британія блокують на своїй території російські державні пропагандистські ЗМІ, такі як RT чи Sputnik, наприклад. Ці видання фінансуються Росією та систематично поширюють російську дезінформацію, про що неодноразово вже писали як українські, так й іноземні експерти. Зокрема, Рада Європи пояснила, що 2 березня Євросоюз терміново заборонив мовлення Sputnik і Russia Today на території унії до того часи, доки Росія та пов’язані з нею ЗМІ «не припинять дії з дезінформації та інформаційних маніпуляцій проти ЄС та його держав-членів». Окрім безпосереднього блокування цих медіа, у Британії та країнах ЄС також заблоковані акаунти цих видань у фейсбуці (з цим запитом уряди країн зверталися до Meta). Натомість у самій Росії за останніх час заблокували роботи низки іноземних видань: «Голос Америки», BBC, «Радіо Свобода», Euronews, The Telegraph. Їх заблокували саме через інформування про дії Росії на території України та про перебіг війни. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду