«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 18 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 18 березня

22:37,
18 Березня 2022
3053

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 18 березня

22:37,
18 Березня 2022
3053
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 18 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 18 березня
Як російська клавіатура зіпсувала пропагандистам фейк, криптошахраї, які прикриваються ім'ям Нацбанку, чи бувають «навчальні» сирени під час війни та чи можуть їх «не увімнути», брехня Лаврова про «кривавий план України» із повернення Донбасу, чи торгують хмельничани гуманітаркою в магазинах.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts та Spotify.

Фейк: Так звана «Народна міліція ДНР» отримала нібито ноутбук українських військових з інформацією про цілі ударів у Донецьку. Російське видання «РИА-Новости» опублікувало фейкову новину, що російські найманці з окупованої частини Донеччини буцімто роздобули ноутбук з інформацією про цілі ударів українською «Точкою-У», серед яких — будинок «уряду», радіотелецентр та військкомат в Донецьку.

І все виглядало би правдоподібно, якби окупанти додали трішки «мізків» до цього фейку. У демонстрованому ними фото нібито з комп'ютера українських військових слово «об'єкти» написано з російською «э». Саме ж фото зроблене на старому ноутбуці, який точно не тягне на секретний архів документів українських захисників, звертає увагу Центр протидії дезінформації при РНБО України

Фішиниг: SMS-розсилка на телефон із повідомленням про нарахування грошей. Центр протидії дезінформації при РНБО України попереджає про черговий різновид інтернет-шахрайств:  SMS-розсилка на телефон із повідомленням про нарахування грошей. 

Українцям почало надходити повідомлення на телефон із текстом «Vam narahovano Groshovadopomoga PB24 6500. Zarahuvatu…» та гіперпосиланням. У жодному разі не переходьте за цим посиланням! Є великий ризик того, що ваш телефон буде зламано.

 При цьому, якщо ви замовляли послугу отримання одноразової грошової допомоги у розмірі 6500 грн через застосунок «Дія», очікуйте сповіщення про нарахування грошей у застосунку того банку, клієнтом якого ви є. Сповіщення про нарахування грошей не містить жодних посилань, а лише текстову інформацію.

Фішинг: НБУ просить українців переказати гроші на допомогу армії на криптогаманець. В Україні зафіксована нова хвиля розсилки електронних шахрайських листів, у яких нібито від імені Національного банку України. У листах просять переказати допомогу на армію — на криптогаманець. Увага, це фішингтакий вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів інтернету персональних даних, коштів або ж ураження їхніх пристроїв. Національний банк повідомив, що не надсилає громадянам листи засобами електронної пошти і не збирає коштів у криптогаманці. Якщо вам прийшов такий лист – просто видаліть його. Вся інформація щодо фінансової допомоги на підтримку Збройних Сил України та гуманітарні цілі публікується виключно офіційними каналами Національного банку – на сторінках офіційного сайту та соціальних мереж НБУ. Кошти акумулюються на мультивалютних рахунках, які Національний банк відкрив для підтримки Збройних Сил України та для гуманітарної допомоги українцям, постраждалим від російської агресії.

Ці мультивалютні рахунки можуть використовуються для зарахування благодійної допомоги як з України, так і з-за кордону. Нагадуємо, що підтримати армію коштами можна також через додаток «Дія».

До вашої уваги правила убезпечення від фішингу та електронного шахрайства:

  • по-перше, не слід переходити за підозрілими посиланнями, надісланими сторонніми, також не слід відкривати файли з листів від невідомих адрес;
  • по-друге, варто уважно перевіряти адресу сайту, на якому ви збираєтеся ввести ваші персональні дані, паролі чи платіжну інформацію — адже один зайвий символ в адресі сайту може означати, що ви потрапили на шахрайську копію сайту;
  • по-третє, нікому не повідомляйте дані банківських карток, паролі та інші дані, що можуть використовуватися для підтвердження платежів;
  • по-четверте, у разі купівлі товарів чи послуг через інтернет, а також при переказі благодійної допомоги, використовуйте лише перевірені ресурси.

Фейк: Україна нібито готувалася захопити «втрачені території з жахливим кровопролиттям». Таку брехливу заяву зробив Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Він стверджує, що Україна нібито «не змогла реалізувати Мінські угоди», тому готувала захоплення своїх тимчасово непідконтрольних територій, що мало супроводжуватися «жахливим кровопролиттям».  Фейкова теза про «бажання України повернути непідконтрольні території силовим шляхом» уже поширювалися росіянами раніше, про це ми говорили і в нашій програмі. Зокрема, як буцімто доказ «підготовки Україною наступу на Донбас на березень 2022 року» поширювали документ про навчальний збір у Львівській області — це був наказ командувача Національної гвардії України, який російська пропаганда чомусь називала «секретним». У Національній гвардії тоді повідомили на запит StopFake, що опублікований росЗМІ документ не є секретним та не має жодного стосунку до Донбасу, також у ньому не визначалися ніякі цілі наступу. Також раніше прокремлівські спікери на телеканалах поширювали фейк, що нібито це президент США Джо Байден віддав наказ президенту України Володимиру Зеленському

наступати на Донбас. Однак насправді керівництво України неодноразово заявляло про прихильність саме до дипломатичного підходу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі та в Криму.І  варто нагадати, що це Путін «розірвав Мінські угоди на шматки», як сказала посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, коли визнав терористичні угрупування «Л/ДНР».

Подібними заявами про нібито плани України на когось нападати — російська верхівка намагається виправдати своє маніакальне прагнення захопити Україну.

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомяє про важливість «повітряної тривоги» і розвінчує фейки щодо неї. У мережі та меседжерах розповсюджують кілька фейків, пов'язаних із повітряною тривогою. Їх спростовує Центр протидії дезінформації при РНБО України. Насамперед, що іноді у містах вмикають нібито «навчальні сирени», щоб перевірити їхню справність. Це — фейк. За умовами воєнного часу навчальні сирени заборонені — пам'ятайте це! Кожна сирена є справжньою, на неї потрібно реагувати.

Також поширюють чутки, що нібито існують об’єкти, які фіксує ППО, але через них не вмикають тривогу. Це — також фейк. Після всіх виявлених об’єктів, навіть якщо вони невеликі, вмикається сирена, говорять у Центрі протидії дезінформації.

Крім цього, у мережі іноді ширяться панічні чутки, буцімто «люди не встигли сховатись через те, що черговий не ввімкнув повітряну тривогу». Це — теж фейки.

Сирену вмикає черговий центру управління, який присутній на місці цілодобово.

Ігнорувати сигнал повітряної тривоги це гра в рулетку, в якій на кону — ваше життя! — нагадують у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Не випробовуйте долю і завжди реагуйте на сирену! Бережіть себе.

Фейк: На Хмельниччині гуманітарну допомогу нібито розпродують в магазинах. Таку інформацію поширюють в мережі, проте все це — вигадки. Як запевнив начальник Хмельницької військової адміністрації Сергій Гамалій, всі гуманітарні вантажі, які приходять до військової адміністрації, обліковують актами і відвозять до інших регіонів. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.  І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, СБУ, вашої міської ради чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду