Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 листопада 2022 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 листопада 2022 року: резюме

08:00,
22 Листопада 2022
2299

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 листопада 2022 року: резюме

08:00,
22 Листопада 2022
2299
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 листопада 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 листопада 2022 року: резюме
Про що і як розповідали в ефірних блоках канали «Ми — Україна», ICTV та СТБ, «Інтер» і «1+1» — стисло.

Повний моніторинг телемарафону за 14 листопада читайте тут.

Ефірні блоки каналу «Рада» і Суспільного не припадали на цю добу. 

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичною: починався блок опівночі з 30-хвилинного випуску новин, далі були 15-хвилинні випуски новин о 2-й і 4-й ночі. Решту ефірного часу займали гостьові студії.

Структура ефірного блоку телеканалів ICTV та СТБ була такою ж, як і раніше. Ефір був поділений на півгодинні частини, кожна з яких складалася з 15-хвилинного випуску новин (не було такого випуску лише о 6:30) і 15-хвилинної гостьової студії, або часом замість гостьової були сюжети тижневика «Факти тижня»; одного разу був фільм.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною, новинною. Кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була нерівномірною. Спочатку 45-хвилинний випуск новин, документальний фільм і годинна гостьова студія. Потім був годинний підсумковий випуск новин. Наступну годину були «Байрактар-ньюз», документальні фільми і проєкт Осадчої. Далі було 30 хвилин гостьової студії, 30 хвилин новин і годинна гостьова. 

Основні теми дня

Підготовка до саміту «Великої двадцятки», прогнози, зустріч Байдена з Цзіньпіном. В ефірному блоці телеканалу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет, пряме ввімкнення з Балі. У гостьовій студії тему обговорювали з головою Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Олександром Мережком, а також з експертами: політкоментатором Максимом Джигуном, нардепом шостого скликання Євгеном Добряком, українським дипломатом і колишнім керівником Секретаріату Ради Безпеки ООН Олександром Мацукою і міжнародником Русланом Осипенком. У ефірному блоці каналів ICTV та СТБ тему обговорювали лише з політкоментатором Володимиром Фесенком. Усе решта було короткими повідомленнями в новинах. Телеканал «Інтер» робив два прямі ввімкнення з Балі і два різні репортажні сюжети. Тему також обговорювали з політичним експертом Антоном Кучухідзе. В ефірному блоці телеканалу «1+1» тему висвітлювали оглядовим сюжетом, робили два прямі ввімкнення з Балі про приїзд делегацій і двосторонні зустрічі. В гостьовій студії тему дуже побіжно обговорили із секретарем Ради національної безпеки і оборони Олексієм Даніловим.

Звільнений Херсон повертається до нормального життя. В ефірі телеканалу «Ми — Україна» тему звільнення Херсона обговорювали з політкоментатором і власником цього каналу Ігорем Петренком (на мій погляд, не за компетенцією) і воєнними експертами Владиславом Селезньовим і Сергієм Кузаном. Крім того, говорили з головною редакторкою херсонського видання «Український південь» Лідією Григор’євою. У блоці каналів ICTV та СТБ тему розкривали двома сюжетами (один репортаж, другий — оглядовий сюжет тижневика). Крім того, доволі всебічно обговорювали з гостями: з керівником пасажирського напрямку «Укрзалізниці» (про відновлення залізничного сполучення з Херсоном), з міністром освіти та науки (про відновлення навчального процесу на Херсонщині), з виконавчим директором компанії «ДТЕК» (про стан енергосистеми Херсонщини і її відновлення), із заступницею міністра культури та інформаційної політики (про шляхи повернення вкрадених росіянами на Херсонщині музейних колекцій, про самі ці втрати говорили з директоркою музею). Крім того, з речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк обговорювали реальні втрати ворога при звільненні Херсона. З радницею Державного бюро розслідувань Тетяною Сап’ян — про стабілізаційні заходи і справи проти колаборантів. А про саме звільнення Херсона говорили з офіцером окремої мотопіхотної 59-ї бригади, яка звільняла місто. На каналі «Інтер» робили пряме ввімкнення про події в Херсоні цього дня і репортажний сюжет про приїзд до звільненого міста волонтерів. Різнобічно тему обговорювали з керівником із пасажирських комунікацій «Укрзалізниці» Олександром Шевченком (про відновлення рейсів на звільнений Херсон), з міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович (про виплати пенсій на звільнених землях Херсонщини), воєнні аспекти звільнення міста обговорювали з речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк, воєнним експертом Владиславом Селезньовим. З політичним експертом Антоном Кучухідзе обговорювали вплив звільнення Херсона на процеси у владі Росії. Крім того, говорили і з учасниками подій — головним координатором руху спротиву херсонців «Жовта стрічка» і бійцем спецпідрозділу «Хорт». В ефірному блоці телеканалу «1+1» тему висвітлювали репортажним сюжетом і оглядовим сюжетом про гуманітарну ситуацію в Херсоні, робили пряме ввімкнення з міста. Тему обговорювали із секретарем РНБО Олексієм Даніловим, народним депутатом, нині полковником української армії Сергієм Рудиком і з експертами Сергієм Кузаном, головою Українського центру безпеки та співпраці, і Тарасом Загороднім, керуючим партнером Національної антикризової групи. 

Новинна складова ефірів

У блоці телеканалу «Ми — Україна» новинної складової майже не було. Не було жодного репортажного сюжету, було лише одне пряме ввімкнення з Балі про підготовку до саміту «Великої двадцятки», яке робив кореспондент телеканалу «Інтер», у гостьових студіях побував лише один ньюзмейкер.

Новинною складовою блоку каналів ICTV та СТБ були 6 репортажних сюжетів, натомість не було жодного прямого ввімкнення, у студії каналу побувало 8 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про ворожі обстріли села Юрківка під Оріховом, про наслідки ворожих обстрілів Нікополя, про наслідки ворожих обстрілів у селі Лимани на Миколаївщині, про бої в Донецькій області, про звільнений Херсон і про рейд поліцейських і волонтерів для доставлення гуманітарки в Оріхів і евакуації мешканців міста.

Новинна складова блоку «Інтера» була такою: 7 репортажних сюжетів, 9 прямих ввімкнень. Крім того, в студії каналу побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про саміт «Великої двадцятки» (два різних), про першу поїздку волонтерів до звільненого Херсона, про автопробіг і святкування херсонців-переселенців у Кропивницькому, про прем’єрний показ у швейцарському Берні українського фільму «Мати Апостолів» і спецрепортажі про села Старосалтівської громади Харківщини, до яких можна дістатися лише човном, і про життя фронтового міста Сіверська. Прямі ввімкнення робили двічі з Балі про приїзд делегацій і двосторонні переговори, із Сум, Харкова і Дніпра — про наслідки ворожих обстрілів цих областей, із Запоріжжя про ситуацію в Мелітополі, про святкування визволення і про загальну ситуацію в Херсоні, з Івано-Франківська про ювілей Херсонського держуніверситету в евакуації і з Брюсселя про зустріч міністрів закордонних справ ЄС.

Новинна складова на «1+1» була такою: три репортажних сюжети (з 14 сюжетів загалом) і 5 прямих ввімкнень. У гостьових студіях побувало 6 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про святкування у звільненому Херсоні, про навчання американського флоту і про візит генсека НАТО Столтенберга до Нідерландів. Прямі ввімкнення робили два — з Балі, де з’їжджалися цього дня делегації на саміт «Великої двадцятки», з Херсона про ситуацію у звільненому місті, з Нью-Йорка про засідання Генасамблеї ООН, яке розглядає резолюцію щодо відшкодування Росією збитків Україні, і прямо з поїзда — про перший залізничний рейс із Києва до Миколаєва. 

Гостьові студії

Загалом у гостьовій студії каналу «Ми — Україна» цієї ночі побувало 14 гостей. Переважно студії були «експертними» (11 експертів), ньюзмейкер був лише один — голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко; з ним говорили про майбутній саміт «Великої двадцятки». На цю ж тему говорили і з експертами. Крім того, з експертами обговорювали ситуацію на фронтах і можливі шляхи розвитку українського контрнаступу, перспективи підтримки України Міжнародним валютним фондом, постачання Іраном дронів і ракет Росії, ситуацію в Білорусі тощо.

У гостях каналів ICTV та СТБ цієї доби побувало загалом 16 людей. Половина з них були ньюзмейкерами, по одному речнику й експерту, два радники і решта — учасники подій. Із керівницею відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я Оксаною Кошалко говорили про сезонний грип і вакцини проти нього. З міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим — про створення українського флоту морських дронів. Про відновлення залізничного руху у щойно звільнені міста півдня говорили з Олександром Перцовським, керівником пасажирського напрямку «Укрзалізниці». З міністром освіти Сергієм Шкарлетом говорили про стан і відновлення освіти на звільненій Херсонщині. З начальником Баштанської РВА Владиславом Дмитрівим говорили про звільнені містечка Миколаївської області. З виконавчим директором концерну «ДТЕК» Дмитром Сахаруком обговорювали пошкодження енергосистеми та її відновлення. Із заступницею міністра культури Катериною Чуєвою говорили про шляхи повернення вкрадених росіянами на Херсонщині музейних колекцій. З іншими гостями обговорювали стабілізаційні заходи на звільненій Херсонщині, можливі плани ворогів щодо військ, які вони вивели з правобережжя, прогнози щодо саміту «Великої двадцятки», пограбування Херсонського художнього музею окупантами тощо.

У гостьових студіях телеканалу «Інтер» цього дня побувало 13 гостей. Із них 6 були ньюзмейкерами, один речник, три експерти, решта — учасники різних подій. З керівником із пасажирських комунікацій «Укрзалізниці» Олександром Шевченком говорили про акцію «Квитки до перемоги» і відновлення рейсів на звільнений Херсон, із керівником Харківської ОВА Олегом Синєгубовим — про ситуацію в Харкові та області. З головою Комітету ВР з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрієм Герусом — про стан енергосистеми. З міністеркою соцполітики Оксаною Жолнович говорили про пенсії херсонців. З головою Комітету ВР з питань фінансів Данилом Гетманцевим — про оподаткування інтернет-гігантів в Україні. З експертами обговорювали шанси на звільнення правобережної Херсонщини і сценарії подальшого розвитку подій на фронтах.

У гостьових студіях телеканалу «1+1» цієї доби побувало загалом 11 гостей. Із них 6 були ньюзмейкерами, четверо експертів і одна учасниця подій. Із секретарем РНБО Олексієм Даніловим говорили про звільнений Херсон і подальші прогнози ситуації на фронті, про українські очікування від саміту «Великої двадцятки» і про прогнози подальшого розвитку внутрішньої ситуації в Росії. З нардепом, а нині також фронтовиком Сергієм Рудиком говорили про безпекову ситуацію у звільненому Херсоні. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З Русланом Стрільцем, міністром захисту довкілля та природних ресурсів — про кліматичну конференцію в ООН і про збитки, заподіяні великою війною екології Україні. Говорили про ситуацію на фронтах і в областях із головами Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм і Донецької ОВА Павлом Кириленком. З експертами говорили про ситуацію на фронті, про загрози наступів з боку Білорусі, про стабілізаційні заходи на звільнених територіях, про повоєнне відновлення України і новий суспільний договір тощо. 

Порушення стандартів

Порушень стандартів в ефірному блоці каналу «Ми — Україна» цього разу було менше, ніж попереднього. Втім доволі багато, загалом 90. Найбільше було порушень стандарту достовірності (42 порушення), причому майже в половині випадків стандарт порушувався подачею інформації зі сторінок у соцмережах і телеграм-каналах без перевірки. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 37 разів, найчастіше це були власні міркування журналістів у новинах. Стандарт точності цього разу порушували відносно небагато — 8 разів. Стандарт повноти інформації порушували три рази.

В ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ порушень стандартів загалом було 187. Найбільше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок (188 порушень). Це були і власні суб’єктивні думки журналістів у новинах, і неавторизовані думки ведучих і журналістів тижневика «Факти тижня». Було 46 грубих порушень в різні способи стандарту достовірності. І 23 порушення стандарту точності, переважно невідповідностей картинки й тексту. Інші стандарти грубо не порушувалися.

В ефірному блоці телеканалу «Інтер» порушень стандартів було хоч і менше, ніж в останніх трьох аналізованих днях, але все одно багато, загалом 111. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (67 разів), і найчастіше це були оцінки і висновки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували в різні способи 31 раз, із них половина порушень була узагальненими розмитими посиланнями на джерела. Стандарт точності порушували 9 разів, повноти — 4 рази.

Порушень стандартів в ефірному блоці «1+1» було дуже багато — 177. Найчастіше журналісти каналу порушували стандарт відокремлення фактів від думок (112 грубих порушень), найбільше це робили журналісти в новинах. Стандарт достовірності порушували 41 раз в різні способи. Інші стандарти порушували менше. 

Інші позиції

В ефірі марафону 14 листопада не повідомлялося про такі події / теми дня:

  • «Укренерго» спростувало поширення фейка, що нібито вони заявляли про припинення відімкнень електрики вже за тиждень.
  • Залужний: Українські військові не приймуть жодних переговорів чи компромісів.
  • Знеструмлена майже вся окупована частина Запорізької області, — мер Мелітополя.
  • США запровадили санкції проти 42 людей і компаній, які допомагають Росії купувати зброю.
  • В окупованому Маріуполі вмирає близько 150 людей щотижня, — міська рада.
  • Байден: не буде переговорів про мир без участі України.
  • Омбудсмен Лубінець звернувся до міністра оборони Резнікова через скасовані акредитації журналістам.
  • Україна отримала від Литви ще 12 бронетранспортерів М113.
  • Китай заважав включенню формулювання із засудженням агресії Росії у комюніке G20, — FT
  • ІМІ та інші медійники закликали владу повернути акредитації, відібрані в журналістів за репортажі з Херсона.
  • Росіяни вранці обстріляли узбережжя поблизу Очакова.

В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — цитування чергового допису радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка у твітері. Також у ролі експерта тричі в ефірі був задіяний офіційний власник каналу Ігор Петров.

В ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ був один, повторений двічі в ефірі, прояв політичного піару — невиправдана контекстом згадка про приналежність до фракції «Європейської солідарності» депутатки Южаніної.

Проявів політичного піару у блоці каналу «Інтер» не було.

В ефірному блоці каналу «1+1» був один прояв політичного піару — недоречна згадка належності нардепа до депутатської групи «За майбутнє».

Російських наративів чи токсичних медіаперсонажів у блоках «Ми — Україна», телеканалів ICTV та СТБ і «1+1» цієї доби не було.

У блоці каналу «Інтер» цього дня не було наративів російської пропаганди. Натомість новини вела токсична ведуча Анастасія Даугуле. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду