Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17-18 липня 2023 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17-18 липня 2023 року — резюме

10:02,
27 Липня 2023
1470

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17-18 липня 2023 року — резюме

10:02,
27 Липня 2023
1470
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17-18 липня 2023 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17-18 липня 2023 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер», «Ми — Україна» і Суспільного — стисло.

Повний моніторинг за ці дні читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була такою: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією, на 30-й хвилині кожної години були короткі 5-хвилинні випуски новин.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була такою: кожна ефірна година починалася з випуску новин, продовжувалася гостьовою студією. Єдине, що випуски новин були дуже «різнокаліберними» (то 15, то 30, а то й 45 хвилин).

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, відтак на «звичному» місці не було новин на початку наступного годинного блоку.

В ефірному блоці каналу «Інтер» спочатку було по два 10-хвилинних випуски на годину (на початку години і на 30-й хвилині), решту часу були гостьові студії, з 10-ї ранку кожна година починалася приблизно 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичайною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку Суспільного була такою: перша година ефіру складалася з 30-хвилинних випуску новин і гостьової, друга година починалася 15-хвилинним випуском новин і продовжувалася гостьовою студією. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, далі годинна гостьова студія.

Основні теми дня

17 липня

Підрив Керченського мосту і версії щодо цього. В ефірі телеканалу «Рада» тему обговорювали з нардепами Оксаною Савчук і Єгором Чернєвим, з речником командування Повітряних Сил Юрієм Ігнатом, воєнним експертом Петром Черником і з «експертом з економічних та політичних питань» Георгієм Біркадзе. В ефірі каналу «1+1» робили два однотипних оглядових сюжети, в студії говорили на цю тему лише з аналітиком «КримСОС» Євгеном Ярошенком про настрої та проблеми окупантів у Криму. В ефірі каналів ICTV та СТБ на цю тему було два однотипних оглядових сюжети, говорили в студії з главою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим, воєнним експертом Іваном Ступаком і чомусь із радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком.

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі телеканалу «Рада» тему лише коротко згадували в новинах, у гостьових студіях обговорювали з заступницею міністра оборони Ганною Маляр, начальником пресслужби 26-ї артбригади Олегом Калашніковим, речником Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим, воєнним експертом Петром Черником, снайпером 3-ї штурмової бригади Романом Трохимцем і командиром роти ударних безпілотників 92-ї окремої мехбригади Юрієм Федоренком. В ефірі каналу «1+1» був лише один репортажний сюжет про бої під Вугледаром, із гостями в студії тему не обговорювали. В ефірі ICTV та СТБ був репортаж про бої на Бахмутському напрямку та пряме ввімкнення з Донеччини. В студії говорили з заступницею міністра оборони Ганною Маляр і з речником Східного угруповання ЗСУ Сергієм Череватим.

Припинення Росією «зернової угоди». В ефірі каналу «Рада» в новинах із цього приводу було одне й те саме, повторене багато разів, коротке повідомлення. У гостьових студіях тему обговорювали з членкинею Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури Оксаною Савчук, заступником голови Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони і розвідки Єгором Чернєвим і членом Комітету ВР із питань аграрної та земельної політики Дмитром Соломчуком. В ефірі каналу «1+1» так само з випуску у випуск новин дублювалося коротке повідомлення, було пряме ввімкнення з Брюсселя про реакцію світу на рішення Росії. В студії говорили з секретарем Комітету ВР із питань аграрної та земельної політики Іваном Чайківським. На ICTV та СТБ на цю тему був оглядовий сюжет. Обговорювали її в студії з першим заступником міністра аграрної політики та продовольства Тарасом Висоцьким і з директором Центру транспортних стратегій Сергієм Вовком.

18 липня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Інтер» було два репортажних сюжети — про артилерійські бої на Донеччині та про бої мінометників на Луганщині, в студії ситуацію на фронтах обговорювали з заступницею міністра оборони Ганною Маляр і з речником Генштабу Андрієм Ковальовим. В ефірі каналу «Ми — Україна» тему згадували лише в коротких повідомленнях у новинах — ні репортажів, ні обговорень із гостями. В ефірі Суспільного був репортаж про бої мінометників під Кремінною на Луганщині. Тему обговорювали з речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк, пресофіцером 128-ї окремої бригади Сил тероборони Олександром Курбатовим, експертами Іваном Ступаком і Олександром Солонтаєм, воєнним оглядачем і головним редактором видання «Апостроф» Денисом Поповичем і лейтенантом батальйону «Свобода» у складі бригади швидкого реагування НГУ Романом Кононом.

Масований нічний обстріл Одеси та Миколаєва ракетами та дронами. В ефірі каналу «Інтер» були прямі ввімкнення з Миколаєва й Одеси. З гостями тему не обговорювали. В ефірі телеканалу «Ми — Україна» робили пряме ввімкнення та репортажний сюжет з Одеси й побіжно говорили на тему з воєнним експертом, колишнім співробітником СБУ Іваном Ступаком. На Суспільному був репортаж з Одеси про наслідки атаки. В студії побіжно говорили про подію з експертом Олександром Солонтаєм.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: лише один репортажний сюжет, жодного репортажного прямого ввімкнення, в гостьовій студії каналу побувало 8 ньюзмейкерів. Репортаж був про роботу комісії з оцінки стану київських мостів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була не дуже переконливою: один репортажний сюжет, 4 прямих ввімкнення і 3 гостей-ньюзмейкерів. Репортажний сюжет був про бої під Вугледаром, прямі ввімкнення були про суд із продовження запобіжного заходу судді Тандиру, про реакцію ЄС на вихід Росії із «зернової угоди» та два ввімкнення про вшанування в Нідерландах пам’яті загиблих пасажирів літака рейсу МН17.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: два репортажних сюжети, два прямих ввімкнення. В розмовній студії побувало 5 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бої на Бахмутському напрямку та про поховання загиблого у бою під Бахмутом співробітника медіахолдингу. Прямі ввімкнення були про ситуацію на східному фронті та про київську прем’єру документального фільму про катастрофу літака рейсу МН17.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 6 репортажних сюжетів і 6 прямих ввімкнень. У гостьовій студії каналу побувало 7 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про роботу артилеристів на Донеччині, про бої мінометників на Луганщині, про під’єднання до енергомережі енергоблока Рівненської АЕС після ремонту, про лісові пожежі на Миколаївщині, про візит міністра Кулеби до США та про роботу комісії з перевірки стану київських мостів. Прямі ввімкнення були про ворожі обстріли Сумщини, про обстріли прикордоння Харківщини, про нічну атаку дронами по Миколаївщині, про ворожі обстріли Оріхова на Запоріжжі, про наслідки ракетно-дронової атаки по Одесі та про наслідки ворожих обстрілів Дніпропетровщини.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була слабкою: було по два репортажних сюжети й прямих ввімкнення. В гостьовій студії побувало 3 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про наслідки ворожого обстрілу Білопілля на Сумщині та про наслідки масованого ворожого обстрілу Одеси. Прямі ввімкнення були про наслідки нічної масованої ракетно-дронової атаки по Одесі та про початок засідання чергового «Рамштайну» у Брюсселі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Суспільного була непереконливою: лише 3 репортажних сюжети і 2 прямих ввімкнення (ще 4 прямих ввімкнення були нерепортажними). У гостьовій студії побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про наслідки нічної ракетної-дронової атаки росіян по Одесі, про бої мінометників під Кремінною на Луганщині та про жнива на Полтавщині. Прямі ввімкнення: про засідання Генасамблеї ООН з українського питання і про відхилення ЄСПЛ позову Росії до України.

Гостьові студії

Протягом чотирьох годин ефіру в студії каналу «Рада» побувало 17 гостей, із них було 8 ньюзмейкерів, 3 речники, одна радниця, 3 експерти й 2 учасники подій. Про ситуацію на різних ділянках фронту говорили з заступницею міністра оборони Ганною Маляр. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про наслідки останніх ворожих обстрілів Харкова й області. із членкинею Комітету ВР із питань транспорту та інфраструктури Оксаною Савчук говорили про підсумки перевірки мостів в Україні. З заступницею міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталією Козловською говорили про безбар’єрність при відбудові країни. Із членкинею Комітету ВР із питань молоді та спорту Іриною Борзовою говорили про ухвалений ВР закон щодо додаткових соціальних гарантій військовослужбовцям. Із заступником голови Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгором Чернєвим обговорювали версії з приводу підриву Керченського мосту. Із заступником голови Комітету ВР із питань правоохоронної діяльності В’ячеславом Медяником говорили про зміни в порядку навчання на отримання водійських прав. Із членом Комітету ВР із питань аграрної та земельної політики Дмитром Соломчуком говорили про подальшу долю «зернової угоди». З іншими гостями обговорювали підготовку українських пілотів на F16, бойові дії на різних ділянках фронту, перспективи швидкого вступу України до НАТО після перемоги у війні, плани уряду щодо підвищення цін на алкоголь та інші теми.

У гостях каналу «1+1» за чотири години ефіру побувало 9 людей. З них 3 були ньюзмейкерами, 4 експерти і 2 учасники подій. Із першим заступником міністра у справах ветеранів Олександром Порхуном говорили про проблему отримання родинами загиблих статусу родичів загиблого учасника бойових дій. З секретарем Комітету ВР із питань аграрної та земельної політики Іваном Чайківським говорили про вихід Росії з «зернової угоди». Із президентом Світового конгресу українців Павлом Гродом говорили про роботу Конгресу з посилення підтримки України різними країнами світу. З іншими гостями говорили про стан ринку нерухомості, про особливості впливу війни на дитячу психіку, про історичні наслідки Потсдамської конференції 1945 року, про настрої окупантів після підриву Керченського мосту, про штурмову авіацію в умовах повномасштабної війни тощо.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ цього дня побувало загалом 9 людей: 5 ньюзмейкерів, по одному речнику та раднику і 2 експерти. З головою Луганської ОВА Артемом Лисогором говорили про ситуацію на окупованих територіях області. З заступницею міністра оборони Ганною Маляр говорили про розвиток наступальних дій ЗСУ на різних ділянках фронту. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук обговорювали зміну порядку виплат допомоги для переселенців і біженців. З першим заступником міністра аграрної політики та продовольства Тарасом Висоцьким говорили про наслідки виходу Росії з «зернової угоди» для українських аграріїв. З главою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим говорили про настрої в Криму після підриву Керченського мосту. З іншими гостями також обговорювали ситуацію на фронтах і підрив Керченського мосту, різні аспекти виходу Росії з «зернової угоди» тощо.

У гостьових студіях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побували 11 гостей: 7 ньюзмейкерів, один речник і 3 експерти. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про сухопутний маршрут окупантів із Криму через Мелітополь. З членом Комітету ВР із питань енергетики Сергієм Нагорняком говорили про підготовку української енергосистеми до зими. З міністром культури Олександром Ткаченком говорили про норму англійської мови в кіно в законопроєкті президента. З заступницею міністра оборони Ганною Маляр обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту. З заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергієм Деркачем обговорювали перевірку стану мостів. З заступником міністра освіти і науки Михайлом Вінницьким говорили про вступну кампанію цього року. З іншими гостями говорили про наслідки вибуху на Керченському мості, про деструктивні процеси всередині Росії, про вихід Росії з «зернової угоди» та варіанти розвитку ситуації тощо.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 12 людей: 3 ньюзмейкери, одна радниця і 8 експертів. З представницею президента в АР Крим Тамілою Ташевою говорили про ситуацію на окупованому півострові після підриву Керченського мосту. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про плани щодо очного навчання школярів і підготовку бомбосховищ у школах. З головою парламентської фракції «Слуга народу» Давидом Арахамією говорили про звернення фракції до представників місцевих влад щодо невиправданого витрачання грошей під час війни. З іншими гостями обговорювали питання наслідків підриву Керченського мосту, перспективи відновлення «зернового коридору», справу судді Тандира та справи ДБР щодо зловживань працівників територіальних центрів комплектування, розкол у вищому військовому керівництві Росії, початок навчання українських пілотів на F16, пожвавлення української зовнішньої політики щодо країн Латинської Америки, майбутнє Криму та всього Чорноморського регіону й інші теми.

У гостьових студіях Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 14 гостей: 5 ньюзмейкерів, 3 речників, 3 експертів, 2 журналістів й один учасник подій. З головою Донецької ОВА Павлом Кириленком і з головою Сіверськодонецької МВА Романом Власенком говорили про гуманітарну ситуацію на окупованій частині області. З послом України в Туреччині Василем Боднаром говорили про перспективи подальшого існування «зернової угоди» без участі Росії. З міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом говорили про неготовність МОК не допустити росіян і білорусів до майбутньої Олімпіади. З уповноваженою Мінʼюсту в справах ЄСПЛ Маргаритою Сокоренко говорили про відмову Європейського Суду Росії в позові до України. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту й темпи українського наступу, можливий вплив підриву Керченського мосту на логістику ворога, вивезення українського зерна суходолом, удари Росії по Одесі, викрадення росіянами українських дітей та інші теми.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом чотирьох годин 318 разів, це по 79,5 порушення на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт достовірності подачі інформації — 147 разів (це абсолютний рекорд телемарафону). Найбільше з цих порушень було узагальненими розмитими псевдопосиланнями й інформацією та відео, взятими без перевірки із соцмереж і телеграм-каналів, зокрема й анонімних ворожих. 132 рази порушували стандарт відокремлення фактів від думок, найбільше було суб’єктивних оцінок і міркувань журналістів у новинах. Стандарт точності порушували 23 рази переважно некоректним поєднанням картинки з текстом за кадром, або ж невідповідним «ілюструванням» розмов із гостями і прямих ввімкнень. Стандарт повноти порушували 10 разів, переважно не титруючи як слід бекграундове архівне відео. Стандарт доступності інформації порушили 5 разів і одного разу порушили стандарт балансу думок.

Журналісти каналу «1+1» порушували стандарти 440 разів протягом чотирьох годин ефіру (це по 110 порушень на годину ефіру в середньому). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 235 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 130 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації, багато було також інформації і відео з соцмереж і телеграм-каналів, зокрема анонімних і ворожих. Стандарт точності порушували 44 рази, переважно некоректною роботою з картинкою. Стандарт повноти інформації порушили 17 разів, найбільше — не титрували як належить бекграундове архівне відео. Стандарт доступності інформації порушували 10 разів. І було етичне порушення, яке у випусках новин дублювалося чотири рази.

Протягом чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ було 367 порушень стандартів, це майже по 92 порушення на годину ефіру в середньому. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 243 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 91 раз, третина з цих порушень була узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 23 рази, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом у новинах. Стандарт повноти інформації порушували в різні способи 6 разів, стандарт доступності подачі інформації — 4 рази. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували протягом чотирьох годин 302 рази (тобто по 75,5 раза на годину ефіру в середньому). Найбільше, як заведено в телемарафоні, порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 175 разів, і, як заведено, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації журналісти порушували 90 разів, найбільше (третина порушень) було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. 28 разів порушували стандарт точності інформації, майже все це була некоректна робота з картинкою, як у БЗ і сюжетах у новинах, так і будь-які спроби «ілюструвати» прямі ввімкнення і розмови з гостями. Стандарт повноти інформації порушували в різні способи 8 разів, стандарт доступності — один раз. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували протягом чотирьох годин ефіру 234 рази (або ж по 58,5 раза на годину ефіру в середньому). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 134 рази, з них більшість порушень була суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 59 разів, із них найбільше було узагальнених неконкретних псевдопосилань як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 33 рази, майже все це було некоректною роботою з картинкою, як у БЗ і сюжетах, так і в якості «ілюстрацій» до прямих ввімкнень чи до розмов із гостями. Стандарт повноти порушували 7 разів і одного разу порушили стандарт доступності інформації. Інші стандарти не порушували.

Протягом чотирьох годин ефіру стандарти журналісти Суспільного порушували 118 разів (по 29,5 раза на годину ефіру в середньому). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 61 раз. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності інформації порушували 40 разів, більше половини з цих порушень були інформацією, взятою в телеграм-каналах, соцмережах і на сайтах. Стандарт точності порушували 15 разів — все це були невідповідності картинки й тексту в новинах, а також як «ілюстрацій» до прямих ввімкнень і розмов із гостями. Стандарт доступності інформації порушили тричі. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події та теми дня:

17 липня:

● Кулеба в ООН почав термінові консультації через вихід Росії з «зернової угоди».

● Велика Британія засудила вихід Росії з «зернової угоди».

● «Вагнерівці» прибули до Білорусі без зброї, — Міноборони Литви.

● Швеція передбачила рекордну суму на відновлення й реформи в Україні.

● В Україні планують вакцинувати 260 тисяч дітей від кору, — МОЗ.

● Справа Януковича про захоплення влади у 2010 році пішла до суду.

● Ексдепутатка Київради Ар’єва постане перед судом через ДТП.

● Під час НМТ росіяни робили хакерські атаки на систему, — організатори тестування.

● У Росії починається нестача засобів контрбатарейної боротьби, — британська розвідка.

● У Росії звільняють командирів найбільш боєздатних частин, — ISW

● На окупованому Запоріжжі окупанти не видають ліки людям без російського паспорта, — ЦНС.

18 липня:

● Розкол в армії Росії реальний, втрати жахливі, — Воллес.

● Росія дала зрозуміти, що арешт Путіна буде «оголошенням війни», — президент ПАР.

● Зеленський підписав закон про демобілізацію військових, чиї родичі загинули чи пропали безвісти.

● Батьки загиблого в тилу нацгвардійця не вірять у версію про його самогубство.

● У дронах, якими Росія атакувала вночі південь України, були західні деталі.

● Захист Червінського оскаржував його арешт, ексрозвідник заявив про «замовлення» справи з боку Татарова.

● ВАКС відмовився відсторонити від посади затриманого на хабарі голову Тернопільської облради.

Проявів політичного піару в проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Рада» не було.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був один прояв політичного піару — не виправдана контекстом згадка про приналежність гостя-нардепа до депгрупи «Партія “За майбутнє”».

Протягом чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ було 3 прояви піару: двічі показували сюжет про підготовку до «Ялтинської європейської стратегії» Віктора Пінчука, власника медіагрупи. І був іміджевий сюжет про роботу «Нафтогазу України» й «Укргазвидобування».

В ефірі каналу «Інтер» було два прояви політичного піару — двічі навіщось цитували керівника Офісу президента Єрмака в питанні, яке той насправді не вповноважений коментувати.

У проаналізованих чотирьох годинах ефіру каналу «Ми — Україна» було три прояви політичного піару. Був неновинний синхрон прем’єра Шмигаля про допомогу уряду бізнесам. Було повідомлення про заяву фракції «Слуга народу» (або ж «монобільшості») про доцільність витрат грошей в умовах війни. І велика розмова на цю ж тему з главою фракції Давидом Арахамією.

У проаналізованому ефірі Суспільного був один прояв політичного піару — не виправдана контекстом згадка про фракційну приналежність народної депутатки до «Голосу».

Російських наративів в ефірі каналу «Рада» не було, гостьові студії вела токсична ведуча каналу Ольга Нємцева, яка раніше була ведучою нині закритих проросійських телеканалів Медведчука і Деркача й поширювала наративи російської пропаганди.

Ворожих наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованому ефірі каналів «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер», «Ми — Україна» і Суспільного не було.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду