Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16 серпня 2022 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16 серпня 2022 року: резюме

08:35,
21 Серпня 2022
2987

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16 серпня 2022 року: резюме

08:35,
21 Серпня 2022
2987
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16 серпня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16 серпня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках Суспільного, ICTV / СТБ, «Інтера» і «1+1» — стисло.

Повний моніторинг за 8 серпня читайте тут.

Попередні резюме щотижневих моніторингів телемарафону «Єдині новини» читайте тут.

Ефірний блок телеканалу «Рада» не припадав на цю добу.

 

Ефірна сітка каналів

Розподіл ефіру між каналами був уже усталеним. Суспільне працювало 6 годин напередодні і 6 годин уже 16 серпня. В цю добу ефірний блок каналу починався з 30-хвилинного випуску новин. Далі 2,5 години були гостьові студії, записані інтерв’ю і документальні фільми. Крім того о 2:30 був випуск спортивних новин. О 3:00 був повтор підсумкового випуску новин за 15 серпня. Далі до кінця блоку були записані інтерв’ю і документальні фільми.

Структура блоку телеканалів ICTV та СТБ була звичною: кожні пів години ефіру складалися з 15-хвилинного випуску новин і 15-хвилинної гостьової студії, за винятком першої години, яка починалася випуском новин, а потім до кінця години йшли пропагандистські фільми.

Структура ефірного блоку телеканалу «Інтер» була стандартною: короткі випуски новин (по 10–12 хвилин) на початку кожної ефірної години і гостьові студії до кінця години.

Ефірний блок телеканалу «1+1» починався з годинного випуску новин, далі йшла годинна гостьова студія і годинний підсумковий випуск новин. Далі йшла довга (на 1 годину 40 хвилин) гостьова студія, після чого о 22:42 був короткий випуск новин, а завершувалася доба годинною гостьовою студією.

Основні теми дня

Вибухи на військових об’єктах в окупованому Криму. У блоці Суспільного тема ще не висвітлювалася, оскільки перші повідомлення про вибух під Джанкоєм з’явилися вже після завершення блоку Суспільного, після 7-ї ранку, а про вибух під Сімферополем — після 13-ї. У блоці телеканалів ICTV та СТБ вибухи під Джанкоєм висвітлювали короткими повідомленнями в новинах, і обговорювали з гостями: радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком і головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим (останній мав подробиці безпосередньо з місця події). У блоці «Інтера» тему висвітлювали короткими репортажними формами, оглядовим сюжетом і обговорювали з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим. У блоці «1+1» на цю тему був оглядовий сюжет і обговорення з гостем студії — тим же Рефатом Чубаровим і з експертами — співзасновником організації «КримSOS» Денисом Савченком і офіцером резерву ізраїльської армії «ЦАХАЛ» Віктором Верцнером.

Зеленський пояснив в інтерв’ю Washington Post, чому влада не попереджала українців про загрозу масштабного вторгнення росіян. У WP інтерв’ю вийшло о 12-й за київським часом, вже після закінчення ефірних блоків Суспільного й ICTV / СТБ. У блоці «Інтера» тему не згадували, хоча вона вже була актуальною на момент виходу каналу в ефір. І тему геть не згадували у блоці телеканалу «1+1», хоча вони виходили в ефір після 18-ї години і вже точно мали вдосталь часу для якісного розкриття теми. Маю припущення, що досвідчені журналісти каналу не могли не розуміти надзвичайну суспільну важливість цієї теми. Певно, тут спрацювала або цензура, або самоцензура.

Масований ракетний обстріл Харкова, ворог обстріляв 5 районів. У блоці Суспільного говорили про подію короткими повідомленнями в новинах. У блоці ICTV / СТБ подію висвітлювали двома репортажними сюжетами і ввімкненням з Харкова. У блоці «Інтера» був репортажний сюжет і ввімкнення. Також тему обговорювали із заступником голови Харківської ОВА Романом Семенухою. У блоці «1+1» тему висвітлювали репортажним сюжетом.

Розвиток ситуації навколо Запорізької атомної електростанції. У блоці Суспільного тему згадували у прямому ввімкненні із Запоріжжя. У блоці телеканалів ICTV та СТБ тему обговорювали з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком. У блоці «Інтера» був оглядовий сюжет, крім того тему обговорювали з головою Запорізької ОВА Олександром Старухом і головою профільного Комітету ВР Андрієм Герусом. У блоці «1+1» про тему не згадували взагалі, що для мене дивно. 

Новинна складова ефірів

Новинна складова блоку Суспільного була представлена трьома репортажними сюжетами (з десяти сюжетів загалом) і п’ятьма прямими ввімкненнями. Репортажі були про роботу українських артилеристів  на Харківщині, про наслідки ранкового обстрілу Харкова і про початок очного навчання в Національному університеті біоресурсів і природокористування. Прямі ввімкнення робили про ситуацію на окупованих територіях Запорізької області, про наслідки ворожого обстрілу Харкова, про ворожі обстріли Новгород-Сіверського району Чернігівщини, про заборону віз для росіян у Литві і про права жінок в Афганістані.

Новинна складова блоку телеканалів ICTV та СТБ складалася з дев’яти репортажних сюжетів і трьох прямих ввімкнень. Сюжети були про наслідки денного обстрілу Харкова (два різні сюжети), про наслідки обстрілу Слов’янська, про життя в прифронтовому Степногірську Запорізької області, про навчання бійців армії, поліції й тероборони на Волині, про обстріли Дніпропетровщини, про підтоплене через підрив дамби на початку ворожого вторгнення село Демидів на Київщині, про загибель і поранення людей від вибуху морської міни в Затоці, про відбудову волонтерами зруйнованих домівок на Чернігівщині. Прямі ввімкнення кореспонденти робили з Одеси про ситуацію в місті та області, з Харкова про наслідки ворожого обстрілу міста і з Краковця про інспекцію оновленого пункту пропуску.

Новинна складова блоку телеканалу «Інтер» складалася із семи репортажних сюжетів (загалом сюжетів було 21) і п’яти прямих ввімкнень. Репортажні сюжети були про бої на Запорізькому напрямку, про наслідки ворожого обстрілу Харкова, про спільні навчання військових, тероборонців і поліцейських на Волині, про бої на Донеччині, про відбудову Ірпеня, про ситуацію на Запорізькій АЕС і про відкриття додаткових смуг перетину кордону в Краковці. Прямі ввімкнення робили з Ірпеня про приїзд колишнього генсека ООН і колишнього президента Колумбії, з Дніпра про ситуацію в області, з Харкова про наслідки ворожого обстрілу міста і області, із Запоріжжя про наслідки обстрілів і з Києва про селекторну нараду міністрів щодо нового навчального року.

Новинна складова блоку «1+1» 16 серпня була забезпечена чотирма репортажними сюжетами (із загалом п’ятнадцяти сюжетів) і 5 прямими ввімкненнями. Можливо, така незвично мала кількість сюжетів пояснювалася тим, що каналу треба було працювати 12 годин поспіль (тобто ще 6 годин наступної доби). Репортажі були про наслідки обстрілів Харкова, про обстріли Бахмута і про евакуацію мирних мешканців міста, про бойову роботу артилеристів на Миколаївщині і про початок навчання в Луганському університеті, евакуйованому до Полтави. Прямі ввімкнення кореспонденти каналу робили з Миколаєва про наслідки обстрілу, про ситуацію на Донеччині, а також з Одеси, Харкова і Львова про підготовку до навчального року. 

Гостьові студії

В гостях у Суспільного (як у прямому ефірі, так і записаними інтерв’ю) було 12 гостей, із них семеро були ньюзмейкерами, інші — експертами та учасниками різних подій. Із начальником Попаснянської ЦВА Миколою Ханатовим говорили про ліквідацію бази «вагнерівців» у Попасній і про ситуацію в окупованому місті. З першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським говорили про ситуацію на окупованих територіях Херсонщини. Із заступником голови Ради НБУ Василем Фурманом, головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим і його заступником Ярославом Железняком говорили про темпи і чинники інфляції, з двома останніми — про проблему бюджетного дефіциту. З головою правління «Укрзалізниці» Олександром Камишиним говорили про роботу українських залізничників в умовах війни. З нардепом Олексієм Гончаренком — про роботу Верховної Ради і про відносини влади й опозиції в умовах війни. З експертами обговорювали тему заборони туристичних віз росіянам до ЄС, втечу російського командування з правого берега Дніпра на Херсонщині, про проблеми обмінів полоненими і про творчість в умовах війни.

У блоці телеканалів ICTV та СТБ загалом цього дня побувало 13 гостей, семеро з них були ньюзмейкерами, решта — речниками, експертами і учасниками різних подій. Із заступником міністра інфраструктури Юрієм Васьковим говорили про подробиці «зернового коридору». З міністром культури та інформполітики Олександром Ткаченком обговорювали питання протидії російській дезінформації та роботу марафону «Freeдом». Із міністром Кабміну Олегом Немчіновим говорили про конкурси на призначення керівників АРМА і НАБУ. Судову реформу обговорювали з новообраним членом Вищої ради правосуддя Романом Маселком. Із народною депутаткою Галиною Янченко обговорювали підсумки роботи проєкту «Прихисток» для переселенців. У голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова дізнавалися подробиці щодо вибухів у Джанкої. З радником голови Офісу президента Михайлом Подоляком теж говорили про вибухи в Джанкої, а також про долю полонених захисників «Азовсталі» і про перемогу у війні як умову переговорів із Росією. З іншими гостями говорили про співвідношення повітряних сил України і ворога, про значення повернення McDonald’s в Україну, про підготовку до опалювального сезону в різних умовах, про протидію намірам окупантів влаштувати судилище над захисниками «Азовсталі», про ситуацію на Херсонщині тощо.

У студії «Інтера» побувало цього дня загалом 15 гостей, із них десятеро були ньюзмейкерами. З головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим говорили про вибухи у Джанкої. З головою Запорізької ОВА Олександром Старухом говорили про ситуацію навколо Запорізької АЕС. Про це говорили також із головою Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрієм Герусом; говорили з ним про підготовку до опалювального сезону і ціни на газ для побутового вжитку. Із заступником голови Харківської ОВА Романом Семенухою говорили про наслідки обстрілу Харкова, з головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм — про ситуацію в Луганській області. З міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком говорили про ціни на ліки та про психологічну допомогу українцям. Із заступником голови Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергієм Колебошиним обговорювали підготовку шкіл та вишів до нового навчального року. З Тарасом Чмутом говорили про роботу очолюваного ним фонду «Повернись живим». Із заступником голови Ради НБУ Василем Фурманом — про заборону обмінкам вивішувати курси валют. Із міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович — про гроші на соціальні потреби в майбутньому держбюджеті, пенсійну реформу й субсидії. З експертами обговорювали підготовку псевдореферендуму і приховану мобілізацію людей з окупованих територій, накопичення Росією ракет на території Білорусі, ситуацію на фронтах, намір росіян стратити іноземців, які воювали в українській армії, і «судити» українців — захисників «Азовсталі» тощо.

В ефірі «1+1» 16 серпня побувало загалом 14 гостей, із них шестеро були ньюзмейкерами, решта — експертами й учасниками різних подій. Із міністрами внутрішніх справ Денисом Монастирським і освіти й науки Сергієм Шкарлетом обговорювали готовність шкіл до навчального року. З уповноваженим ВР із прав людини Дмитром Лубінцем говорили про незаконні судилища окупантів над українцями і розслідування теракту в Оленівці. З головою комітету закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхельсоном говорили про заборону на видачу віз росіянам і про закриття виходу Росії до Балтійського моря. Із членкинею Комітету ВР з питань освіти Юлією Гришиною обговорювали вступну кампанію й початок навчального року у вишах. З головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим говорили про ситуацію в окупованому Криму в зв’язку з останніми вибухами. Про це ж говорили з експертами; крім того з експертами обговорювали ситуацію на фронтах, майбутній опалювальний сезон, ринок праці тощо. 

Порушення стандартів

У блоці Суспільного загалом було 12 порушень стандартів. Найчастіше порушували стандарт достовірності — 7 разів. Порушення інших стандартів були одиничними, хоча порушення стандарту точності було системним — це були знову спроби «ілюстрування» абиякою картинкою або слів гостей, або слів кореспондентів у прямому ввімкненні.

Грубих порушень стандартів у блоці каналів ICTV та СТБ було традиційно багато — 101 випадок. Майже половину з них (47) становили порушення стандарту достовірності. Найчастіше цей стандарт порушувався поданням інформації з соцмереж і телеграмканалів, також узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивної думки. Багато було також порушень стандарту відокремлення фактів від думок (31) — і ведучі новин, і журналісти в сюжетах часто висловлювати власні оцінки і висновки, робили безпідставні узагальнення. Стандарт точності порушувався 23 рази — переважно некоректним використанням картинки, здебільшого архівної.

У блоці «Інтера» цього разу було відчутно більше порушень, ніж бувало зазвичай — 78. Найбільше порушували стандарт достовірності (36 разів). Майже так само часто і стандарт відокремлення фактів від думок (34 рази). І був двічі порушений стандарт балансу думок: подавали однобічні висловлювання людей з вуличного опитування.

Порушень стандартів у блоці каналу «1+1» цієї доби було значно менше, ніж у попередніх періодах моніторингу — загалом 35. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок (15), журналісти (і ведучі, і репортери) не завжди утримуються від висловлення власних висновків і оцінок. Стандарт достовірності грубо порушували 9 разів, переважно через відсутність посилань на джерела інформації. Стандарт точності порушували 5 разів, переважно через намагання «ілюструвати» слова гостей ефіру якоюсь картинкою.

І ще одне. У дні, коли засідає парламент, у праймі (о 22-й годині) в ефірних блоках різних телеканалів виходить такий собі «Парламентський день». Це «дітище» так би мовити «профільного» телеканалу «Рада». Загалом це, звісно, ніяка не журналістика, радше поганенький відеопротокол засідання. Але він починає викликати у мене запитання. Наприклад, якщо це просто звіт про парламентський день, то навіщо там раптом час від часу з’являються суб’єктивні оцінки в закадровому тексті анонімної авторки звіту? На кшталт «це дуже важливий законопроєкт». Або ж псевдоузагальнення, наприклад: «цей законопроєкт, переконують парламентарі, дуже важливий». Це ж неправда, бо вже точно не всі парламентарі саме так вважають. Причому тут навіть гадати не треба, бо результат завжди є на табло голосування Верховної Ради. Або ще таке запитання: чому раптом до цього звіту вставляють синхрони лише «слуг народу», представників «Батьківщини», «Голосу» і «За майбутнє»? І не надають слова, наприклад, представникам «Європейської солідарності»? Це випадковість? А може, «побажання» «замовника»-розпорядника телемарафону? І чи не є це грубим порушенням стандарту балансу думок? Як вважаєте? 

Інші позиції

В ефірі телемарафону 16 серпня не згадувалися такі важливі події / теми дня:

  • Російська пропагандистка з Russia Today насмерть підірвалася на міні в Донецьку.
  • Україна повернула тіла ще 19 своїх полеглих захисників.
  • Зеленський відповів відмовою на петицію про виїзд чоловіків за кордон.
  • У Курській області Росії підірвали залізницю.
  • ФСБ звинувачує Україну в підриві електроопор у Курській області, які ведуть на АЕС.
  • Washington Post оприлюднив нові дані щодо секретних планів Путіна перед вторгненням в Україну.
  • Зеленський пояснив, чому влада не попереджала українців про вторгнення Росії.
  • Росіяни здійснили найпотужнішу з початку війни хакерську атаку на сайт «Енергоатома».
  • Залужний і: росіяни щодня випускають від 40 до 60 тисяч боєприпасів.
  • Ввечері вівторка росіяни вдарили по Харкову з РСЗО.

У блоці Суспільного цього разу було три прояви політичного піару: недоречні в контексті розмов згадування про партійність депутатів зі «Слуги народу» (Данила Гетманцева), «Голосу» (Ярослава Железняка) і «Європейської солідарності» (Олексія Гончаренка).

У блоці телеканалів ICTV та СТБ було два прояви політичного піару — двічі в ефірі був сюжет, де народну депутатку Олену Шуляк титрували як голову партії «Слуга народу», хоча це не мало стосунку до теми сюжету (облаштування людей, які залишились без житла внаслідок війни).

У блоці телеканалу «Інтер» було три прояви політичного піару. Один був «паркетом» з брифінгу заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка. Другий — невиправданою контекстом згадкою в титрі, що Олена Шуляк є головою партії «Слуга народу». І ще канал виділив цілих шість ефірних хвилин для показу повного виступу прем’єра Дениса Шмигаля на засіданні уряду (де йшлося винятково про «успіхи» і «добрі справи» уряду).

У блоці телеканалу «1+1» проявів політичного піару цієї доби не було.

Наративів російської пропаганди і токсичних медійних персонажів у ефірних блоках Суспільного і «1+1» не було.

У блоці телеканалів ICTV та СТБ ці наративи були в пропагандистських фільмах проєктів «Антізомбі» та «Гражданская оборону», де їх нібито розвінчували. Токсичних медіаперсонажів в ефірному блоці каналів не було (якщо, знову-таки, не враховувати різних соловйових, путіних, сімоньян та інших у тих же пропагандистських фільмах).

В ефірі каналу «Інтер» ворожих наративів не було. Усі випуски новин вела токсична ведуча Анастасія Даугуле.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду