Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27 червня: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27 червня: резюме

14:16,
3 Липня 2022
2401

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27 червня: резюме

14:16,
3 Липня 2022
2401
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27 червня: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 27 червня: резюме
Про що і як говорили в ефірних блоках «України» / «України 24», «Інтера», «1+1», «Ради» і ICTV / СТБ.

З березня «Детектор медіа» робить моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини». Від початку ми вважали цільовою аудиторією цього моніторингу перш за все тих, хто його виробляє, тобто самих телевізійників. Але з часом виявилося, що коло зацікавлених отримувати аналіз головних тенденцій воєнного мовлення, особливостей застосування (або відмови від цього) усталених журналістських стандартів, повноти покриття актуальних тем тощо ширше, ніж ми розраховували від початку. Тому ми пропонуємо вам новий продукт: стислий переказ основних висновків щотижневого моніторингу марафону. Повний моніторинг за 27 червня читайте тут. 

Передмовка для любителів фейсбуків-телеграмів

25 червня Київська обласна військова адміністрація розмістила на своїй фейсбук-сторінці і в телеграм-каналі повідомлення, що комендантська година на Київщині триватиме з 26 червня аж до 3 липня! І це хутко встигли ретранслювати окремі масмедіа ще до того, як КОВА сама спростувала та виправила це. І це була просто людська помилка у формулюванні, а в природі ще існують хакери та ворожі спецслужби. Тож є ризик подати в ефір телемарафону хибну інформацію, яку ви так полюбляєте тягнути в ефір із фейсбуків, твітерів і телеграмів без жодних перевірок: «Бо вони ж верифіковані». Попри ваші постійні запевнення, що ви подаєте «тільки перевірену інформацію».

І, до речі, саме 27 червня в ефір телемарафону таки пролізла з телеграм-каналів брехлива «інформація», що ворожі ракети не поцілили в кременчуцький ТРЦ «Амстор», а «поцілили по місцевому підприємству в Кременчуці, яке прилягає до торговельно-розважального центру». Можливо, варто вже замислитися, що не можна у великий ефір тягти будь-яке інформаційне сміття, яке ви раптом надибали у фейсбуках-телеграмах. Навіть якщо це фейсбуки-телеграми важливих людей чи установ, верифіковані-переверифіковані. Але вам, як журналістам, слід перевіряти інформацію, яку ви даєте в ефір. Навіть із найверифікованіших сторінок в інтернеті. 

Про термінологію

У моніторингу деякі речі не фіксуються як порушення стандартів. Але от мені особисто ріжуть вухо оці постійні визначення: «самопроголошений», «самопроголошені» щодо різноманітних «ДНР-ЛНР», «гауляйтерів-міністрів» і ще персонально до Лукашенка. Ці слова, на жаль, є «звичним вивихом» на всіх, чи то майже на всіх телеканалах, які долучились до марафону. Але ж даруйте, «проголошений» — це урочистий стиль. Навіщо ось це зайве возвеличення клоак і негідників, попри навіть фіговий листок префіксу «само-»? Є ж абсолютно точне визначення: «самозвані». Всі вони є самозванцями, не більше. І ніхто їх, вибачайте, не «проголошував». 

Ефірна сітка каналів

Загальна сітка марафону залишається усталеною — кожний телеканал / медіагрупа працюють по 6 ефірних годин. Підсумковий випуск новин у слоті 20:00—21:00 робив телеканал «Рада». На добу 27 червня припали частково чи повністю ефірні блоки п’яти телеканалів / медіагруп, не потрапив на цю добу блок Суспільного мовника.

Ефірний блок медіагрупи «Україна» був знову поділений на дві тригодинні частини, кожна з них починалася 30-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Ефірний блок телеканалу «Інтер» починався двома годинами суцільного ефіру в мішаному форматі. Ведучий подавав новини і спілкувався з гостями. Далі повернулися до звичайного формату новинного телеканалу: 15-хвилинні новини і 45-хвилинні гостьові студії.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» лишилася алогічною. Спочатку годинні новини і годинна гостьова студія. Потім двічі по пів години новин і пів години гостьової. Потім знову годинні новини й годинна гостьова. Велика кількість новин невідворотно призводить до того, що канал швидко «видихається» і в новинах поступово більшає повторів, а останній годинний випуск новин складається майже із суцільних повторів.

В ефірному блоці телеканалу «Рада» кожна ефірна година починалася 15-хвилиними новинами і продовжувалася гостьовими студіями. О 20:00 канал робив годинний підсумковий випуск новин.

Ефірний блок телеканалів ICTV та СТБ як завжди був поділений на півгодинні частини, кожна з яких складалася з 15-хвилинного випуску новин і 15-хвилинної гостьової студії.

Основні теми дня

Перебіг саміту «Великої сімки» в Німеччині. В ефірному блоці медіагрупи «Україна» був репортажний сюжет і цю тему обговорювали з гостями-експертами. У блоці телеканалу «Інтер» тему розкривали за допомогою прямого ввімкнення кореспондентки з Німеччини і її ж репортажного сюжету, а також обговорювали тему з експертами. В ефірі «1+1» тему відстежували і репортажним сюжетом, і трьома прямими ввімкненнями з Німеччини. Обговорювали цю тему з міністром Кабміну Олегом Немчіновим. В ефірі «Ради» тему висвітлювали прямим ввімкненням з Німеччини і обговореннями з гостями-експертами. В ефірі медіагрупи StarLightMedia був репортажний сюжет і обговорення теми з гостями.

Наслідки недільного ракетного удару по Києву. В ефірному блоці медіагрупи «Україна» про це був докладний репортажний сюжет, тему обговорювали з народним депутатом Олександром Качурою. У блоці «Інтера» про це був і репортажний сюжет, і пряме ввімкнення про розбір завалів. Обговорювали тему з київським міським головою Віталієм Кличком. У блоці «1+1» тему висвітлювали відмінними репортажним сюжетом і прямим ввімкненням з місця розбору завалів. Обговорювали тему з міністром Кабміну Немчіновим і воєнним експертом Олегом Ждановим. У блоці «Ради» тему побіжно обговорювали з гостями.

Ракетний удар по кременчуцькому ТРЦ «Амстор». Сам ракетний удар стався близько 16-ї години дня і припав на ефірний блок телеканалу «Рада». Редакція відпрацювала тему оперативно і змістовно. І швидко організованими прямими ввімкненнями ньюзмейкерів із місця події (керівника обласного управління ДСНС, народного депутата від цього округу), і доволі швидко організували прямі ввімкнення власної кореспондентки, яка збирала інформацію і висвітлювала перебіг рятувальних робіт протягом усього наступного ефіру каналу. Крім того, редакція «Ради» оперативно зв’язувалася з ньюзмейкерами, які були на місці події (з керівником обласного ДСНС, із керівником Полтавської ОВА і з народним депутатом від цього округу). В ефірі телеканалів ICTV та СТБ тема висвітлювалася і ввімкненнями ньюзмейкерів, які перебували безпосередньо на місці рятувальної операції (радника міністра внутрішніх справ і пресофіцера ДСНС), і прямим ввімкненням кореспондентки Суспільного, і репортажним сюжетом. Крім того, в ефірі медіагрупи транслювали брифінг міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського на місці події. 

Новинна складова ефірів

У блоці медіагрупи «Україна» було чотири репортажні сюжети (про наслідки обстрілів Києва і Харкова, про саміт «Великої сімки» в Німеччині, про відеощоденник життя людей в Іванкові під окупацією) і два прямі ввімкнення (з Харкова про наслідки ворожих обстрілів і про ситуацію в окупованому Маріуполі).

У блоці телеканалу «Інтер» було 10 репортажних сюжетів. Зокрема про ситуацію в Маріуполі, про евакуацію жителів Лисичанська, про розбирання завалів у зруйнованому ракетою будинку в Києві, про саміт «Великої сімки», про наслідки ракетного обстрілу Сарн Рівненської області, про бої на Луганщині та Донеччині, про ситуацію на фронті на Ізюмському напрямку і про життя у прифронтовому селі Оріхове на Запоріжжі. Крім того було 5 прямих ввімкнень (з Дніпра і Харкова про наслідки ворожих обстрілів, із Києва про розбір завалів зруйнованого ракетою будинку, з Німеччини про саміт «Великої сімки» і з США про плани санкційної політики проти Росії).

У блоці телеканалу «1+1» було лише 5 репортажних сюжетів (це з 17 сюжетів загалом). Зокрема це були репортажі про бої на Миколаївщині, про наслідки ракетного удару по Києву, про перший день саміту «Великої сімки» в Німеччині, про поховання українських бійців в урочищі Холодний Яр і про благодійний захід для дітей-переселенців у Києві. Було 8 прямих ввімкнень, із них три — з Німеччини про перебіг саміту «Великої сімки», 2 — з українсько-польського кордону, де утворилася черга на ввезення дешевих автівок в Україну. Ще було ввімкнення про розбір завалів київського будинку, в який влучила ворожа ракета, з Бучі, яку відвідала цього дня делегація Парламентської асамблеї ОБСЄ, і з Варшави, де виставили знищену російську військову техніку.

В ефірному блоці телеканалу «Рада» був лише один репортажний сюжет (про приїзд в Україну президентки Молдови) і два репортажні прямі ввімкнення (про перебіг саміту «Великої сімки» в Німеччині і про виставку побитої російської техніки в Варшаві), ще три ввімкнення були нерепортажними. Натомість з оперативної теми (ракетний удар по ТРЦ «Амстор» в Кременчуку) редакція дуже швидко організувала прямі ввімкнення власної кореспондентки з місця події. І вона протягом другої половини ефірного блоку каналу зробила чотири прямі репортажні ввімкнення, доповнюючи інформацію і висвітлюючи перебіг рятувальних робіт.

У трьох годинах блоку каналів ICTV та СТБ було сім репортажних сюжетів. Про обстріл Кременчука, про наслідки обстрілів Одещини і наслідки обстрілів Харкова, про бої в Донецькій області, про розмінування у водоймах Гостомеля Київській області, про саміт «Великої сімки» і про візит президентки ПА ОБСЄ Маргарети Седерфельт в Україну. Крім того, було пряме ввімкнення з Кременчука про рятувальні роботи на місці влучення ворожої ракети в ТРЦ «Амстор».

І загальне спостереження. В новинному телемарафоні дедалі зростає частка нарисів, а зменшується частка репортажів. І більшає частка тем, віддалених від війни. Разом із подібними ж тенденціями в підборі гостей, часом дивишся ефір телемарафону і починає складатися враження, що війна закінчилася, а домінують різні економічні, житейські, посттравматичні та «мімімішні» теми. Все це, звісно, має право на висвітлення в телемарафоні, але все одно для новинного єдиного телеканалу репортажна складова мала би переважати. Бо інакше для аудиторії починає створюватися хибна інформаційна картина сьогодення. 

Гостьові студії

У гостьовій студії медіагрупи «Україна» були переважно експерти. З нардепом Олександром Качурою обговорили наслідки недільного ракетного обстрілу Києва і плани повоєнної відбудови. З білоруським опозиціонером Сергієм Бульбою говорили про ймовірність вступу білоруської армії у війну проти України. З колишнім послом США в Україні Джоном Гербстом — про політику кабінету Байдена щодо надання Україні необхідної зброї. З експертами говорили про перебіг саміту «Великої сімки» в Німеччині, надання Ізраїлем медичної допомоги пораненим українцям, про політичні наслідки обстрілу Києва, про ймовірну логіку подальших дій Кремля, про ескалацію напруги між Росією і Литвою,

В ефірному блоці телеканалу «Інтер» цієї доби було лише шість гостей. Із мером Києва Віталієм Кличком обговорювали наслідки ракетного обстрілу і ймовірність повторного наступу ворога на Київ. Із речником Одеської ОВА говорили про ситуацію в Одесі й на Одещині. З експертами говорили про ембарго на російський експорт золота, про останні ракетні обстріли, про ймовірність нового наступу на Київ, про посилення безробіття.

У гостьовій студії телеканалу «1+1» побувало цього дня 12 гостей, половина з яких була ньюзмейкерами. Зокрема, з міністром Кабінету міністрів Олегом Немчіновим говорили і про саміт «Великої сімки», і про останні масовані обстріли України Росією, і про українські пропозиції до сьомого пакету санкцій проти Росії тощо. З міністром розвитку громад Олексієм Чернишовим говорили про підготовку до опалювального сезону і про відновлення зруйнованої ворогом інфраструктури. З головою Донецької ОВА Павлом Кириленком і харківським мером Ігорем Тереховим говорили про оперативну обстановку. З членом аграрного комітету ВР Сергієм Лабазюком — про розблокування українського експорту зерна. З міністром юстиції Денисом Малюською — про майбутні репарації Росії і відшкодування завданих Росією збитків. З експертами говорили про ситуацію на фронтах, постачання зброї, про ринок праці в Україні тощо.

У гостьових студіях телеканалу «Рада» були переважно ньюзмейкери. Про обстріл Кременчука оперативно говорили з начальником полтавської ДСНС Володимиром Сологубом, головою Полтавської ОВА Дмитром Луніним, нардепом від цього округу Олексієм Устенком і радником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком. Загалом про масовість і значення останніх ракетних обстрілів України говорили з представником Головного управління розвідки Вадимом Скібіцьким. Про ситуацію на фронтах і прифронтових територіях говорили з Ігорем Тереховим, міським головою Харкова, і Павлом Кириленком, головою Донецької ОВА. З міністеркою у справах ветеранів Юлією Лапутіною говорили про «гарячу лінію» кризової підтримки для ветеранів та їх родин, з заступником міністра фінансів Олександром Кавою — про відновлення інфраструктури й розвиток «Укрзалізниці». Про неї ж говорили з радником керівника ОП Сергієм Лещенком. Про колаборантські медіа на окупованих територіях говорили з головою Нацради з питань телебачення та радіомовлення Ольгою Герасим’юк. З першою віцепрем’єркою Юлією Свириденко — про ринок праці і про суспільно корисні роботи для безробітних. З експертами обговорювали ракетні удари, постачання засобів протиповітряної оборони Україні, ситуацію на фронті, загрози наступу з Білорусі тощо.

У блоці каналів ICTV та СТБ було загалом дев'ять гостей, більшість із них були ньюзмейкерами. Двоє — радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко і пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий — вмикалися з місця рятувальних робіт у Кременчуку. З головою Запорізької ОВА Олександром Старухом говорили про ситуацію в області. З нардепом і головою постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгором Чернєвим говорили про очікування від саміту НАТО в Мадриді. Із заступником міністра цифрової трансформації Ігорем Дубинським — про протидію кібератакам ворога. 

Порушення стандартів

В ефірному блоці медіагрупи «Україна» загалом було 24 грубих порушення стандартів, що доволі багато (бо оцінювалося лише три години ефіру). Найчастіше (10 разів) порушували стандарт достовірності, беручи без перевірки інформацію, в тому числі й аудіозапис нібито російських диспетчера і пілота бомбардувальника, із соцмереж чи телеграм-каналів. Сім разів некоректно використовували картинку для «ілюстрації» тексту. П'ять разів порушували стандарт відокремлення фактів від думок (власні оцінки і висновки журналістів).

Порушень стандартів цієї доби в ефірному блоці каналу «Інтер» було 30. Стандарт достовірності порушувався 15 разів. Переважно подачею без перевірки інформації з соцмереж, в тому числі й відео, чимало було й анонімних узагальнених посилань на авторство суб’єктивних думок. Шість разів некоректно використовувалося відео. І вісім разів порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, найчастіше безпідставними узагальненнями.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» загалом було 29 порушень стандартів. Більше половини з них становили порушення стандарту точності й майже всі вони — через некоректну роботу з картинкою, зокрема зі спробами «ілюструвати» картинкою слова гостей студії.

Загалом в ефірному блоці телеканалу «Рада» цього дня було 36 грубих порушень стандартів. Із них 24 — порушення стандарту достовірності. Велику кількість інформації брали із соцмереж і телеграмканалів. Причому як мінімум в одному випадку це призвело до оприлюднення в ефірі телемарафону хибної інформації (що ракета влучила не в ТРЦ «Амстор» у Кременчуці), яка випадково чи навмисно збіглась із російським пропагандистським наративом. Інші стандарти порушувалися значно менше.

Найменше порушень стандартів цієї доби було в ефірному блоці каналів ICTV та СТБ, лише вісім (щоправда, лише з трьох оцінених годин ефіру). Найбільше з них — порушення стандарту відокремлення фактів від думок. 

Інші позиції

В ефірі телемарафону 27 червня не згадувалися такі важливі події / теми дня:

  • голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін цього дня заявив, що влада має намір зірвати призначення переможця конкурсу на посаду керівника САП;
  • мешканці підтопленого Демидова на Київщині перекривали трасу на Київ, вимагаючи допомоги від влади (підтоплений він був через підрив дамби на Ірпені для зупинки ворожих військ під Києвом у лютому-березні);
  • «Українська правда» цього дня оприлюднила історію про брехню ексомбудсманки Людмили Денісової щодо зґвалтувань окупантами;
  • у повідомленнях про саміт «Великої сімки» не згадували про готовність запровадження санкцій проти причетних до купівлі українського зерна, украденого окупантами.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» були два прояви політичного піару. Недоречно згадувалася фракційна приналежність народних депутатів: Євгенії Кравчук — до фракції «Слуга народу», а Сергія Лабазюка — до депутатської групи «За майбутнє».

В ефірному блоці каналу «Рада» було п'ять проявів політичного піару. Це були безпідставні згадування фракційної приналежності до «Слуги народу» депутатів Василевської-Смаглюк і Устенка (коли фракційна приналежність не грала жодної ролі для обговорюваних тем), і один класичний «паркет» про протокольну зустріч спікера парламенту Руслана Стефанчука.

В ефірних блоках медіагрупи «Україна», телеканалу «Інтер» і телеканалів ICTV / СТБ проявів політичного чи бізнесового піару цієї доби не було.

В ефірі «України» прокремлівських наративів не було. Натомість гостя — російська журналістка Каріна Орлова, яка виступала в ролі експертки з міжнародних відносин. Її оголосили як просто журналістку без уточнення, що вона російська. Не зрозуміло, навіщо потрібна українській аудиторії «експертна» оцінка представниці «ліберального крила» російського пропагандистського цеху.

Проросійських наративів в ефірному блоці каналу «Рада» не було, але в ефірі каналу далі працюють колишня ведуча каналу Андрія Деркача (його днями офіційно назвали агентом російських спецслужб) Тетяна Гончарова і колишні ведучі каналу Медведчука Назар Довгий та Максим Зборовський, які були співведучими ганебного марафону «Тхне Соросом».

В ефірних блоках телеканалів «Інтер» і «1+1» і телеканалів ICTV / СТБ цієї доби не було ні проросійських наративів (якщо не враховувати озвучення версії про влучання ракети в завод поруч із «Амстором»), ні токсичних медіаперсонажів.

Резюме попереднього моніторингу читайте тут.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду