«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 18 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 18 квітня

22:47,
18 Квітня 2022
2293

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 18 квітня

22:47,
18 Квітня 2022
2293
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 18 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 18 квітня
В Україну прибули французькі жандарми і «маскують сліди інсценованих провокацій», українська влада та «колективний захід» готові «віддати Донбас і всю Україну» росіянам з максимально спустошеною інфраструктурою, кримські татари «лишились в тіні, не повстали» в Криму та не зробили достатньо, щоб відвернути окупацію Херсонщини, війська Росії виявили в Маріуполі паспорт американського «найманця», який «воював за Україну та загинув».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. В Україну прибули французькі жандарми, щоб «замаскувати сліди інсценованих провокацій». 11 квітня до України прибув загін технічних та наукових жандармів із Франції – вони займатимуться розслідуванням воєнних злочинів у Київській області. Пропагандисти не оминули увагою цей факт й спробував використати це як привід для подальшого просування наративу, що Україна начебто сама вбиває своїх громадян, повідомляє StopFake.

Зокрема, російські пропагандистські сайти переконують, що прибуття жандармів Франції в Україну свідчить про те, що Київ не може самотужки приховати свої провокаційні дії. Наприклад, ресурс Федеральне агентство новин посилається у своєму матеріалі на події в Бучі, буцімто у Києва немає жодних доказів, що різанину вчиняли російські окупанти, а самі звірства, за версією російської пропаганди, були інсценовані Києвом. Заступник голови комітету з міжнародних справ російської Думи Олексій Чепа говорить, що Києву начебто «для приховування своїх злочинів  не вистачає сил, тому намагаються вдаватися до допомоги своїх західних партнерів». Окрім заяви депутата Чепи, трагічні події в Бучі назвав «фейком» й президент Росії Владімір Путін.

Раніше французькі жандарми прибули до Львова, щоб допомогти українським колегам «у розслідуванні військових злочинів, скоєних під Києвом». Про це повідомив ще 11 квітня посол Франції в Україні Етьєн де Понсен. Французькі ЗМІ уточнюють, що мова йде про 16 експертів Інституту криміналістики Національної жандармерії (IRCGN) й вони будуть ідентифікувати постраждалих та встановити причини смерті загиблих на місці. Відправлений в Україну загін «в основному складається зі спеціалістів з ідентифікації, підкріплених двома балістами та спеціалістом з вибухотехніки», розповів командир судового центру жандармерії генерал Патрік Турон. Нагадаємо, за даними Офісу Генерального прокурора Україна, на території Київщини виявлено вже понад 1200 тіл мирних громадян, які були вбиті тоді, коли територію контролювали російські окупанти. Тому це підтверджує, що саме Росія намагається уникнути відповідальності за скоєні злочини своєї армії в Україні, а спроби дискредитувати незалежне розслідування почалися ще до його початку.

Меседж. Українська влада та «колективний Захід» начебто готові віддати Донбас і всю Україну росіянам, але з максимально спустошеною інфраструктурою. Такий меседж розганяють у анонімних телеграм каналах, повідомляє «Детектор медіа».
Ворожі пропагандисти навіюють думку про програш України, вписуючи її в старі антизахідні наративи та теорії змови. Пропагандисти пишуть, нібито Україна «різко почала боротися за Донбас», хоча українські війська борються за цілісність країни з 2014 року безперервно.

Крім того, Україна впевнено рухається в ЄС. 17 квітня заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в ефірі телемарафону повідомив, що Україна вже готова передати Єврокомісії заповнений опитувальник для оцінки нашої спроможності отримати статус кандидата у члени ЄС, а також що посольства багатьох країн повертаються до Києва. Послухати пряму мову можна у подкасті. Крім того, «колективний Захід» виділяє мільярди на допомогу Україні та приєднується до розслідування воєнних злочинів в Україні.

Маніпуляція. Кримські татари начебто «не повстали» в Криму та не зробили достатньо проти окупації Херсонщини, лишившись «у тіні». Такі маніпулятивні твердження поширюють анонімні телеграм-канали. Пропагандисти пишуть, що кримські татари не влаштовують акції протесту проти окупантів, чого від них нібито очікувала влада, і супротив чинять лише українці. У такий спосіб пропагандисти намагаються маніпулювати думкою про Крим і протиставляють два народи. Натомість окупанти системно переслідують представників кримськотатарської спільноти на Херсонщині і в Криму через опір. Ще 6 березня кримські татари вийшли на акцію протесту в Новоолексіївці на Херсонщині. Росіяни проводять обшуки та затримують активістів, як, зокрема, 15 квітня, пише «Укрінформ». У Кримській правозахисній групі нагадали, що у в’язницях Криму покарання вже відбувають близько 230 політичних в’язнів, а по всій Росії цей показник вдесятеро більший.

Фейк: Війська Росії знайшли в Маріуполі паспорт «найманця» зі США, який «воював за Україну й загинув». Низка кремлівських пропагандистських ЗМІ поширює новину, що російські окупаційні війська виявили в Маріуполі склад військової техніки української армії, і серед іншого — «документи іноземних найманців». Про це повідомляє StopFake.

«Комсомольская правда» повідомила, що знайдений паспорт громадянина Сполучених Штатів Америки свідчить начебто, що цей громадянин перебував на території України, брав участь в бойових діях у Маріуполі на боці української армії. Він загинув і похований у районі селища Моряків, західної околиці Маріуполя.

Насправді 35-річний американець Цезар Квінтана, чий паспорт пропагандисти використали для чергового постановочного відео, живий і зараз перебуває в Каліфорнії, США. 

Він спростував свою смерть в інтерв’ю The Washington Post. «Це чиста пропаганда», — зазначив він у коментарі для видання після того, як поширилося фейкове відео з його паспортом. Квінтана також припустив, що, можливо, маріупольська влада, яка нібито пов’язана з російською, передала їм його паспорт, який був конфіскований у грудні 2021 року при спробі Квінтани вивезти свого дворічного сина з України. 

Наразі американець  розлучився із українкою з Маріуполя, Антоніною Аслановою, і намагається забрати їхнього спільного сина до США. Також The Washington Post повідомляє, що ексдружина разом із сином виїхали з Маріуполя до Росії.  Маріуполь знаходиться у повному оточенні російських окупаційних військ від початку березня. Бої за місто не припиняються. Раніше StopFake спростовував твердження про те, що українські військові нібито мінують будинки в Маріуполі, що постраждалі породіллі з пологового будинку в Маріуполі — це постановка, а всі біженці з Маріуполя нібито побажали вирушити до Росії.

Фейк. «Ще один предмет, замінований росіянами під час відступу». Фото замінованого білого плюшевого ведмедика днями активно пошириювали в твіттері, проте розслідувачі Bellingcat встановили, що світлина з Лівії, а не України. Згідно з першоджерелом, іграшкового ведмедика з прив'язаною саморобною бомбою, яка містить мінометний снаряд, знайшли в Тріполі в червні 2020 року.

Маніпуляція. «Вас згадав власник закритого каналу, який публікує інформацію “без цензури”, “18+” тощо». У такий спосіб заманюють читачів на новостворені телеграм-канали, пише проєкт «Брехунець». Користувача нібито ексклюзивно запрошують на закритий канал, де «публікується те, що не можна показати в основному каналі». Крім того, буцімто час приєднання та кількість місць у каналі обмежені. Насправді це звичайна підписка на звичайний канал. Детальніше про маніпуляції в телеграмі

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду