«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 липня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 липня

08:42,
13 Липня 2022
1736

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 липня

08:42,
13 Липня 2022
1736
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 липня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 липня
Притула збирає пожертви «на ядерну зброю», американські «бойові кліщі», «українська свастика» в Німеччині та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Будинок у Часовому Ярі на Донеччині, в який потрапила російська ракета, – гуртожиток. В ньому перебували українські військові та іноземні найманці. У кремлівських медіа виправдовують військовий злочин російських окупантів, які ввечері 9 липня атакували житловий будинок у місті Часів Яр Бахмутського району Донецької області за адресою вул. Південна, 4а, внаслідок чого повністю знищено два під’їзди, під завалами опинилися десятки людей, рятувальники виявили уже щонайменше 43 тіла загиблих, серед них — дитина, це хлопчик близько 9 років. Російська пропаганда запевняє, що це — фейк, начебто це був не житловий будинок, а гуртожиток із військовими та іноземними найманцями. Як доказ вони наводять фотографію з Часового Яру, опубліковану на каналі у телеграмі голови Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка. Нібито на фото можна побачити чоловіка, який лежить на ношах у військовій формі, а на відео почути англійську мову.

Як відомо, Москва, попри численні свідчення і докази, щоразу заявляє, що не обстрілює цивільних в Україні, а коли російські ракети атакують житлові будинки, вони розповсюджують брехню, що там перебували українські військові і використовували жителів «як живий щит».

Фейк. Фонд Сергія Притули збирає пожертви «на ядерну зброю». Таке повідомлення опублікували у проросійському телеграмканалі «Легитимный». Мовляв, Сергій Притула, розпочав збір коштів на ядерну зброю, не усвідомлюючи наслідків своїх дій. Але це — фейк.
Благодійний фонд Сергія Притули ніколи не заявляв про збір грошей на ядерну зброю. Детальнішу інформацію про основні напрямки роботи фонду можна знайти на його сайті. Що Притула може зібрати кошти на будь-які потреби української армії, жартували у соцмережах після рекордного збору понад 600 мільйонів гривень на закупівлю турецьких безпілотників «Байрактар». Серед іншого, користувачі соцмереж припускали, що наступний збір буде відкрито для закупівлі ядерної зброї. Однак реалізувати таке неможливо. У жовтні 1991 року Україна ухвалила Заяву про без’ядерний статус, а в 1994 році його остаточно задекларувала. Тож ні держава Україна, ні її громадяни не можуть за бажанням «купити» та використати ядерну зброю. Детальніше.

Фейк. Американці розводили кліщів в Україні, щоб збільшити захворюваність на бореліоз у прикордонних районах Росії. Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на Міністерство оборони Росії. Нібито вчені Техаського університету досліджували кліщів на території України й дослідження збіглося з різким збільшенням чисельності кліщів в російських регіонах, що межують з Україною, і почастішанням випадків захворювання на бореліоз (хворобу Лайма). Це — фейк.

З початку вторгнення в Україну росіяни неодноразово заявляли, що США створили лабораторії для розробки біологічної зброї. Як пише польське видання Wiadomosti, дослідження хвороби Лайма опубліковане в журналі BMJ Global Health. Для публікації вчені проаналізували результати 137 досліджень, проведених до 2021 року за участю майже 160 тисяч осіб. Науковці отримали статистику щодо імунітету проти бактерій Лайма у Східній Європі, Східній Азії, Західній Європі та країнах Карибського басейну. Тобто дослідження проводились у багатьох країнах, але лише росіяни стверджують, що їм намагались нашкодити. Росія вкотре маніпулює інформацією щоб підтвердити надумані тези про американські біолабораторії в Україні, які нібито стали однією з причин вторгнення в Україну.

Маніпуляція. Польща отримала право видавати паспорти громадянам України. Такі повідомлення поширює російська пропаганда. Мовляв, Київ надав Польщі право видавати українські паспорти громадянам України. Це не так.

Твердження суперечить нормам українського законодавства, яким чітко визначено перелік державних установ, які мають право видавати документи. Насправді йдеться про пілотний проєкт, завдяки якому закордонні підрозділи Державної міграційної служби України (ДМС) можуть видавати документи громадянам України за межами держави. Перше відділення державного підприємства «Документ» справді відкрили у Варшаві. З серпня українці зможуть оформити там ID-картку та закордонний паспорт. ДМС повідомляє, що польський уряд не має жодного стосунку до нового закордонного проєкту. Окрім того, такі центри планують відкрити й в інших країнах, список погоджується з Міністерством закордонних справ України. Російська пропаганда не вперше поширює інформацію про те, що Польща загрожує суб'єктності України чи планує окупацію частини українських територій. У такий спосіб пропагандисти намагаються дискредитувати польську владу та польських народ в очах українців. Детальніше.

Меседж. Поляки насправді не підтримують українців, до цього їх змушує Європейський Союз. Російська пропаганда використовує цитати польського історика Томаша Янковського для дискредитації України на міжнародній арені. Зокрема, під час інтерв’ю в ефірі російської пропагандистської програми «Соловьёв Live» Янковський заявив, що «в Україні процвітає крайній націоналізм», а поляки «насправді не підтримують українців», їх до цього «примушує Євросоюз». Також Янковський вважає, що зміна влади у Польщі не призведе до покращення відносин з Росією, оскільки багато польських політиків отримали західну освіту та мають «русофобські погляди». Як повідомляє Центр протидії дезінформації, Янковський не раз висловлював антиукраїнські тези, зокрема розповідав про «диких українців» у Європі та те, що Україна як держава несе небезпеку Польщі. У такий спосіб російська пропаганда намагається сформувати хибне враження про ізоляцію України на міжнародній арені, нівелювати значення зростаючої військової допомоги Заходу Україні, а також деморалізувати українців.

Фейк: У Німеччині свастику на полі «викосили біженці з України».  У соціальних мережах поширюють однотипні повідомлення, що нібито українські біженці створили на полі у передмісті Бранденбурга величезну свастику. У повідомленнях посилаються на німецького журналіста Юліана Ріпке та газету Bild. Але це — фейк.

Як повідомляє німецька газета Bild, її репортер Юліан Ріпке під час польоту над Бранденбургом помітив свастику площею близько 360 метрів квадратних та повідомив про це місцеву поліцію. У створенні забороненого символу поліція підозрює місцевого жителя, який, за повідомленнями сусідів, неодноразово вивішував у вікні свого будинку прапор Райху. Жодної інформації про те, що до створення сватики причетні українці у німецьких правоохоронців немає. Як пише StopFake, повідомлення про причетність українців до цієї ситуації умисно поширює російська пропаганда щоби дикредитувати українських біженців у Німеччині. Раніше поширювали фейки, що українські біженці, намагаючись спалити російський прапор, спричинили пожежу у будинку німецької сім’ї, яка надала їм притулок.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду