«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15 червня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15 червня

08:44,
16 Червня 2022
1956

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15 червня

08:44,
16 Червня 2022
1956
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15 червня
Україна «втратила 200 тисяч» солдатів, Столтенберг «вимагає територіальних поступок», у Києві «закликають відмовитися від метро» як спадщини Радянського Союзу та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

 

 

Фейк. У Києві «закликають відмовитися від метро», бо це спадщина Радянського Союзу.
У соцмережах поширили неправдиву інформацію, що в Києві начебто закликають «відмовитися від метро», бо це «спадщина» Радянського Союзу. До таких дописів додають фото зі стікерами, які містять цей заклик та нібито розклеєні в метро. Фактчекери з Mythdetector повідомили, що ці стікери дофотошопили до оригінальних фото, які Київський метрополітен опублікував 12 травня 2021 року та 6 червня 2022 року. «Порівнюючи одну з поширених фотографії та фотографію Київського метрополітену опубліковану 6 червня, можна помітити одну й ту саму людину у темній куртці та кепці. На оригінальній фотографії чітко видно, що на колоні немає наклейки із закликами відмовитися від метро», — йдеться в повідомленні.

Викриття. Шахраї, прикриваючись логотипом «України 24», намагаються викрасти дані платіжних карток — пропонують «компенсації» за сплачений ПДВ разом з «допомогою від країн ЄС». У фейсбуку зловмисники запустили стару шахрайську схему про вигадані «компенсації громадянам за сплачений ПДВ», яку цього разу поєднали з т.зв. «допомогою від країн ЄС». Цю рекламу просувають у Facebook, використовуючи логотип телеканалу «Україна 24». Для того, щоб привернути увагу до повідомлення, його ілюструють фото Володимира Зеленського з підписами «підписано указ» та «терміново перевірка карток для виплат кожному громадянину від 9800 грн». В описі до посту йдеться, що «українці отримають грошову допомогу від країн ЄС» та про «повернення ПДВ за останні три роки». Для отримання «компенсації» користувачам соцмережі пропонують перейти на сторонній сайт, на якому потім проситимуть надати всі дані картки, мовляв «для перевірки». За допомогою цих даних про картки, зловмисники привласнять собі всі гроші на рахунку. Подібну схему поширювали в 2021 році, тоді використовували фото ведучої «1+1» Алли Мазур.

Насправді в Україні немає жодних нормативних актів, які б дозволили отримати такі виплати. Постанови 28/9329к також не існує. Нагадуємо, що не можна вводити свої персональні дані та реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах. Також радимо налаштувати контроль руху коштів (SMS-інформування, ліміти на операції тощо). Банки ніколи не запитують у користувачів PIN-код до платіжної картки, СVV-код, коди підтверджень платежів та паролі до інтернет-банкінгу. Інформацію про допомогу від держави або урядів інших країн або організацій уточнюйте на офіційний ресурсах цих установ, відомств тощо. Попереджаємо, що шахраї часто створюють клони сайтів. Щоб уникнути проблем — не заходьте на ці сайти за посиланням, шукайте офіційні ресурси через пошуковик, звертайте увагу на їхні адреси — одна зайва літера чи неправильне написання може свідчити, що цей сайт є підробкою. Якщо ж ви стали жертвою шахрайської схеми й надали зловмисникам дані банківської картки, варто негайно змінити СVV-код банківської картки або перевипустити картку.

Фейк. За три місяці війни українська армія «втратила начебто 200 тисяч» солдатів. Таке твердження поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, видання Свободная Пресса, Москва.news, eadaily.com, ren.tv, опублікували цю інформацію посилаючись на німецьке медіа Linke Zeitung. У повідомленнях йдеться, що американський генерал Стівен Твітті заявив, що українська армія стрімко відступає під тиском сил Росії, а втрати українських військових можуть сягати 200 тисяч бійців. Також там додають, що генерал у відставці нібито бачить успіхи російських військ на Донбасі. Однак видання, на яке посилають російські ЗМІ, не можна вважати поважним медіа: матеріали тут публікуються без авторства, повідомлення в основному націоналістичного та антисемітського характеру, а пошукова система Google не має ніякої інформації про цей ресурс.

Як з’ясували фактчекери Gwara Media, генерал Стівен Твітті не говорив, що українська армія втратила 200 тисяч бійців. Під час дискусії на YouTube-каналі Council on Foreign Relations колишній заступник голови Європейського командування США генерал-лейтенант Стівен Твітті каже: «Ми часто чуємо про російські втрати і дуже мало про українські. При тому, що вони також втрачають воїнів. Україна починала з 200 тисяч, але хто знає, де вони зараз?». Тобто американський генерал не стверджував, що українська армія втратила 200 тисяч воїнів, а лише сказав, що така кількість солдатів у нашій армії була на початку війни.

Як додають фактчекери Gwara Media, українська влада підтверджує, що Україна має багато загиблих і поранених, проте 200 тисяч — це нереальна цифра. Водночас, станом на 9 червня втрати російських військових становлять близько 31 700 солдатів.

Фейк. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україні доведеться «піти на територіальні поступки» заради миру. Дедалі частіше російська пропаганда продовжує поширювати тезу, що Україна має піти на територіальні поступки заради миру. Повторювання одного і того ж повідомлення у різних синонімічних інтерпретаціях — класична техніка російської пропаганди, що дає змогу на підсвідомому рівні закарбувати необхідну інформацію в голові читача. Цього разу «інструментом» російської пропаганди став генсек НАТО Єнс Столтенберг. Як пише StopFake, викривлену цитату, традиційно вирвану із контексту, із розмови Столтенберга із президентом Фінляндії поширили в мережі.

Насправді ж, Столтенберг сказав, що «найвищу ціну зараз платять українці й лише їм визначати, якою буде ціна миру». Також Столтенберг заявив, що «найкращий спосіб досягнути миру – щоб Путін припинив війну, яку сам же розпочав... Наш обов’язок – підтримувати українців у їх виборі», — зазначив політик. Однак контекст про українську незалежність, суверенітет, демократію та свободу, а також максимальне посилення української сторони у переговорному процесі не вигідний російській пропаганді, тому без жодних сумнівів вони ним нехтують. 

Маніпуляція. Німеччина передає мільярди євро Україні, поки німецькі пенсіонери «голодують».
Цю маніпулятивну тезу поширюють у фейсбуку на іноземну авдиторію. У німецькомовних дописах стверджують, що поки «вдома [німецькі] пенсіонери голодують», уряд країни надав 22 мільярди євро Україні та планує платити ще більше. Маніпуляцію виявили фактчекери з німецького видання Correctiv. Вони кажуть, що за даними представника уряду, Німеччина з 2014 року виділила Україні приблизно 1,83 мільярда євро, з лютого 2022 року на різні програми допомоги — близько 1,6 мільярда євро, на військові цілі — близько мільярда євро. Канцлер Олаф Шольц казав, що з 2014 року Німеччина підтримала Україну на понад два мільярди євро. «Порівняння допомоги Україні чи біженцям із становищем пенсіонерів у Німеччині, як вони представлені у дописі у фейсбуку, не є новим. Лише нещодавно заговорили, що українські біженці можуть отримати пенсію на десять років раніше, ніж німці — це неправда», — додали в Correctiv. Цю маніпуляцію поширюють, щоб змусити іноземців, у цьому випадку німців, виступати проти ініціатив уряду з підтримки України. Детальніше, як російська пропаганда працює в Італії та Німеччині читайте тут.

Меседж. Білорусі, можливо, «доведеться відвойовувати» Західну Україну. Цю тезу поширив Олександр Лукашенко, говорячи про буцімто плани колективного Заходу «захопити» території України. Свою заяву, якою все глибше затягує Білорусь у російсько-українську війну, Лукашенко намагається виправдати тим, що ці так звані «плани Заходу» можуть зашкодити й самій Білорусі, мовляв на цьому «вони не зупиняться».

Цей меседж є частиною одного з головний наративів, який роспропаганда активно розповсюджує останні місяці, — «Польща хоче захопити західні області України». Його мета: розколоти відносини між Польщею та Україною, знецінити партнерство з Польщею в очах українців, залякати українців (у випадку з заявою Лукашенка — і білорусів) та посіяти паніку. Раніше президент Володимир Зеленський уже спростовував ці російські вкиди. Він заявив, що історичні питання, які раніше створювали проблеми в українсько-польських відносинах, є «нічим у порівнянні з дружбою та єднанням обох країн, до чого призвела ненависть до спільного ворога».

 Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду