«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 13 липня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 13 липня

15:56,
14 Липня 2022
1973

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 13 липня

15:56,
14 Липня 2022
1973
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 13 липня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 13 липня
Україна з вертольота «підпалює поля пшениці», 50% біженців «хочуть залишитися» в Польщі, більшість мешканців Запорізької області «мріють» про приєднання Росії, Англія і Туреччина планують скупити українське зерно «за безцінь», українські біженці «розгромили гуртожиток» у німецькому місті Бамберг, Техас «готується визнати» «ДНР» та «ЛНР».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Український військовий розстріляв солдата за невиконання наказу. У соцмережах поширюють фото нібито «рапорту» про розстріл солдата. У документі на фото йдеться, що солдата буцімто розстріляли за невиконання наказу. Цим фейком російська пропаганда намагається залякати «звірствами в українській армії» та дискредитувати українську армію. Раніше вже розповсюджували схожий фейк, що за наказом командувача Нацгвардії «на українських військових, які здаються в полон, чекає розстріл».
Центр протидії корупції звернув увагу на орфографічні та фактологічні помилки нового так званого документу, а саме: молодшого лейтенанта назвали «младшим»; прізвище Куцин переклали та вийшов «Куцін»; «04.06.22г» — буква в кінці означає «год», а має бути: р. — рік. Крім того, «рапорт» написаний на ім'я полковника Дмитра Брижинського, який був командиром окремої механізованої бригади «Холодний Яр» до 21 січня 2022 року. Замість нього командиром став полковник Руслан Шевчук.

Фейк. Україна з вертольота підпалює поля із пшеницею. Російські ЗМІ поширили інформацію, що Україна буцімто з вертольота підпалює поля із пшеницею. Зокрема, ішлося про Херсонщину. Цей фейк є частиною меседжу, що світову продовольчу кризу та голод «провокує Україна».
Насправді саме російські військові обстрілюють сільськогосподарські угіддя запалювальними снарядами. Раніше поліція Херсонської області вже відкрила кримінальні провадження через цілеспрямоване знищення врожаю російськими військами. «Щодня виникають масштабні пожежі, уже вигоріло сотні гектарів пшениці, ячменю та інших зернових культур, вигорають полезахисні смуги та ліси. Як відомо, знищення хліба є одним з найбільш тяжких злочинів у воєнний час. Нині від ворожих обстрілів потерпають як деокуповані населені пункти області, так і ті, що тимчасово перебувають під окупацією», — розповіли правоохоронці ще 9 липня. Крім того, пожежі на пшеничних полях від обстрілів Росії були в Дніпропетровській і Запорізькій областях.

Фейк. Більшість мешканців Запорізької області «мріють» про приєднання Росії. Про це повідомляють російські медіа з посиланням на самопроголошеного «керівника» окупаційної адміністрації Запорізької області Євгена Балицького. Згідно з повідомленнями, нібито понад 60% жителів Запорізької області бачать території регіону в складі Росії у статусі окремого суб’єкта. Це — неправда. Як пише видання «Індустріалка», на 11 вересня окупанти призначили голосування, однак Балицький вже тепер стверджує, що «звільнена частина Запорізької області через референдум увійде до складу Росії» й таке рішення нібито підтримають 60% мешканців. На заяви Балицького відреагували Мелітопольські партизани, які в листівках попереджають колаборанта про те, що «українська ніч вже близько» та покарання неминуче. Результати реальних соціологічних досліджень, проведених в Україні, спростовують фейки російських пропагандистів. Абсолютна більшість (89%) опитаних підтримують визнання дій російських військ в Україні геноцидом українського народу. 76% – виступають за заборону використання символів Z та V, що використовуються на російській військовій техніці, 74% – за заборону «георгіївської» стрічки в Україні (5 років тому було лише 45%). Нещодавно проросійська пропаганда поширювала фейки про те, що нібито влада та мешканці Харківської області «хочуть до складу Росії». Дії окупантів на території тимчасово окупованих Запорізької та Херсонської областей такі ж самі, як і в 2014 році в тимчасово окупованому Криму, Донецькій та Луганській областях – незаконний референдум, результати якого відомі заздалегідь.

Фейк. 50% українських біженців хочуть залишитися в Польщі. У медіа та соцмережах поширили новину, що буцімто 50% українських біженців хочуть залишитися в Польщі. Новину поширювали з посиланням на заяву експертки та дані опитувань, однак цю інформацію спотворили та зробили неправильні висновки. Насправді, як пише StopFake, опитування команди Міждисциплінарної лабораторії дослідження війни в Україні, яке проводили з 15 квітня до 10 травня серед українських біженців у Польщі, свідчить, що залишитися назавжди там планують лише 17% респондентів; 14% сказали, що ще хочуть попрацювати в Польщі, а потім вже повернуться додому із заробітком; і 3% планують отримати польське громадянство. Інше опитуванням (від 4Service) показує, що 89% опитаних планують повертатися додому після закінчення війни; 3% не планують повертатися взагалі; ще 4% вагаються, але схиляються до того, щоб залишитися в Європі; 4% — не визначилися. Разом з цим, 67% українців припускають, що можуть залишитися за кордоном, якщо війна затягнеться. Крім того, заяву директорки українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталії Зайцевої-Чіпак перекрутили: вона заявила, що Польщі в Україну хочуть повернутись 50%. Однак вона не робила висновків, що інша половина планує там залишитися — це вже дописали медіа.

Маніпуляція. Велика Британія та Туреччина планують скупити українське зерно й приректи Україну на голод. Такі повідомлення поширюють російські медіа з посиланням на міністерку закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. Однак це — неправда.
Російська пропаганда використала для «новин» коментарі користувачів соцмереж. Як пише VoxCheck, у мережі цитують заяву Ліз Трасс від 23 червня 2022 року про те, що Британія та Туреччина співпрацюють щодо питання вивозу зерна з України. Із цього користувачі соцмереж роблять висновок, що партнери планують скупити українське зерно за ціною, значно нижчою за ринкову, і тим самим приректи Україну на голод. Коментатори також переконують, що, Росія «надає гуманітарну допомогу українцям», а Захід навпаки «затягує закінчення війни, надаючи Україні озброєння та економічну підтримку». Туреччина та Велика Британія справді купують українське зерно. Проте цей експорт не призведе до голоду. У травні 2022 року міністр аграрної політики розповідав, що в Україні залишилося 20 млн тонн зерна торішнього врожаю, яке не потрібне для внутрішнього споживання і передбачене на експорт. Через війну посівні площі в Україні скоротилися приблизно на 25%, проте навіть за таких умов Україна повністю забезпечить свої внутрішні потреби. Росія заблокувала морські порти України, через які до вторгнення експортували 90% зернових. Велика Британія та Туреччина зацікавлені в тому, щоб зняти російську блокаду з українських портів та відновити експорт зерна, оскільки це попередить або принаймні полегшить продовольчу кризу у світі. Продовольча криза тісно пов’язана з економічною кризою, яка впливає на всі країни, зокрема Туреччину та Велику Британію. Також немає жодних підстав вважати, що в обмін на допомогу цих країн у знятті блокади Україна погодиться продавати їм продовольство за зниженою ціною.

Фейк. Українські біженці розгромили гуртожиток у німецькому місті Бамберг. Про це повідомили у телеграмканалі «Новини Росії». У дописі прикріплене відео з коментарем, що воно ілюструє «як живуть та чим займаються українські біженці». Нібито українці розгромили гуртожиток, в якому їх прихистили, викрали побутову техніку та продукти харчування. Але це не так. На відео справді гуртожиток для біженців у німецькому Бамберзі. Однак українці там не жили. Більше того — ні керівники закладу, ні місцева поліція не знають про випадки вандалізму чи крадіжки, пов’язані з українськими біженцями. Як розповідають німецькі фактчекери з видання Correctiv, на хвилинному відео двоє людей розмовляють російською і знімають стан понівеченого помешкання. Проте на відео немає жодної згадки, що це саме українські біженці влаштували погром. Російська пропаганда поширює такі меседжі, щоб налаштувати громадян інших країн проти українців. Мовляв, допомагати українським біженцям не варто, вони невдячні.

Фейк. Техас може визнати «ДНР» та «ЛНР». Російська пропаганда поширює на іноземну авдиторію, зокрема на арабські країни, інформацію, що Техас у 2023 році нібито запланував провести референдум про вихід зі складу США; тоді ж влада штату буцімто може визнати «ДНР» та «ЛНР» («республіки», проголошені окупаційною владою на загарбаній 2014 року території Донецької та Луганської областей). Насправді, як пише EUvsDisinfo, це частина прокремлівського наративу про так званий розпад США. Попри те, що конгресмен Техасу Кайл Бідерманн представив законопроєкт, який передбачав проведення референдуму Texit у 2021 році, він зрештою провалився. Тож у 2023 році не заплановано референдум щодо відділення Техасу від США. У США не визнають «незалежності» так званих «Л/ДНР» та засуджують режими та країни, які це зробили.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду