«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 березня

23:25,
14 Березня 2022
2732

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 березня

23:25,
14 Березня 2022
2732
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 березня
Про «заздалегідь записані» відео Зеленського, «радощі» херсонців через прихід Росії, «записи» всіх телефонних розмов та месенджерів спецслужбами, миттєве «усиновлення евакуйованих дітей» на Франківщині, «викрадення» представника ООН у Харкові, «евакуацію» житомирян та інше.

Штучність брехливої російської пропаганди призвела до потреби відключення в самій Росії ключових соціальних мереж як альтернативних джерел правди про війну. Але російська пропаганда і далі продовжує множити фейки і навіть намагається наплодити нових фейкотворців, аби зламати наш дух і волю до спротиву.

Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російськими побрехеньками та плітками там, де ви їх чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts та Spotify.

Фейк. У Херсоні радіють приходу Росії. Прокремлівські телеграм-канали поширили фейк, що в Херсоні люди буцімто «радіють приходу Росії»: під час святкування 13 березня Дня визволення міста від німецько-фашистських загарбників місцеві мешканці нібито «вітали прихід російських військ» у місто.

Насправді саме 13 березня в Херсоні кілька тисяч людей вийшли на мирну акцію «Херсон — це Україна» з плакатами й українськими прапорами. Вони також скандували «Додому», «Домой пока живой», «Україна понад усе», «Слава нації — смерть ворогам», «Русский солдат, иди на**й», «Херсон — це Україна», «Россия — параша, победа будет наша». Пізніше на мітингу окупанти відкрили вогонь.

Нагадаю, що СБУ раніше повідомляла, що в місто завезли росіян з окупованого Криму, які мають створювати «картинку для російських ЗМІ». Як бачимо, картинка у ворога не виходить, однак брехню розповсюджувати йому це не заважає. 

Фейк. На Франківщині можна за лічені години усиновити евакуйованих дітей, що залишилися без опіки. У мережі поширюють інформацію, що евакуйованих дітей, які втратили батьків, в областях, де немає бойових дітей, можна всиновити за кілька годин. Зокрема, у повідомленнях йдеться, що всиновити дітей за кілька годин можна на Івано-Франківщині. Проте голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук таку інформацію заперечує.
«Зустрічається інформація, що за дві-три години дитину можна усиновити, і навіть без документів. Це не відповідає дійсності. Процедура з усиновлення залишається без змін. Всі діти, яких ми прийняли, наразі залишаються під наглядом. Про них піклуються також і наші вихователі. Їх оглядають лікарі. Дбаємо про дітей, як про своїх», – сказала Онищук. 

Фейк. 180 іноземців було вбито біля Львова російськими ракетами. Міністерство оборони Росії стверджує, що внаслідок удару російських ракет по військових об'єктах у Львівській області вранці 13 березня вбито «не менше 180 іноземних найманців та знищено велику партію іноземних озброєнь». Мається на увазі обстріли Міжнародного миротворчого та безпекового центру в селі Старичі Яворівського району Львівської області. Речник Міноборони України Маркіян Лубківський в коментарі CNN взагалі заперечив присутність в центрі іноземців, а також назвав цей фейк «неправдою та чисто російською пропагандою». За даними Львівської обласної військової адміністрації, під час обстрілу Яворівського полігону, де розташований центр, загалом загинуло 35 людей та 134 отримали поранення. 

Фейк. СБУ запроваджує нові правила комунікації. Служба безпеки України спростувала фейкову інформацію, що в Україні нібито будуть записувати всі телефонні дзвінки, а також повідомлення та дзвінки в Whatsapp, Twitter та Facebook. Деталі тут і тут

Фейк. Житомирська облрада оголосила екстрену евакуацію громадян. Сайт Житомирської обласної ради 13 березня зазнав хакерської атаки — на ньому опублікували фейкове оголошення нібито про екстрену евакуацію громадян. У фейковому повідомленні також закликали «не чинити опір окупантам». За деякий час сайт перестав працювати, а Житомирська облрада повідомила про кібератаку.

Фейк. Відео відвідин Зеленським поранених у госпіталі було записане заздалегідь — ще у лютому. Таку інформацію ширять російські пропагандисти й українські проросійські політики. Зокрема Ілля Кива. У таких повідомленнях йдеться, що на відео у супроводі Зеленського знаходиться Інна Дерусова, яка загинула під час виконання бойового завдання у Охтирці Сумської області 26 лютого. Насправді на відео була не Інна Дерусова, а Тетяна Остащенко, яку влітку 2021 року призначили на посаду командувачки Медичних сил української армії. Детальніше. 

Фейк. ДСНС поширили постановне відео, як українські сапери знешкоджують авіабомбу. Таку інформацію поширюють у мережі щодо відео, на якому українські сапери знешкоджують фугасну авіабомбу ФАБ-250. У таких повідомленнях заявляють, що цей тип бомби має тонкі стінки, і при падінні боєприпас мав би вибухнути. Як пише StopFake, пропагандисти заявляють, що на землі взагалі немає жодних слідів падіння снаряда.
«Деякі користувачі у твітері також скептично розцінюють відео як постановку, оскільки працівники проводять розмінування без будь-якого захисту. Проте це відео було оприлюднено на офіційній сторінці Державної служби України з надзвичайних ситуацій. На відео — осколково-фугасно-запальна авіабомба ОФЗАБ-500, заборонена Конвенцією про конкретні види звичайної зброї для застосування у районах зосередження цивільного населення. Розмінування проводилося у Чернігові 9 березня, після чергового бомбардування міста російською авіацією», — пишуть фактчекери. 

Фейк. Українські військові у Харкові викрали представника ООН. Таку інформацію ширять користувачі соціальних мереж. У повідомленнях йдеться, що українські військові представника Організації Об’єднаних Націй у Харкові, а ще — прибули на базу ООН у Краматорську і відібрали автотранспорт у співробітників. Це — неправда. Фейк вже спростували фактчекери із VoxCheck. Бійці ЗСУ не викрадали представника ООН в Харкові. Детальніше. 

Фейк. Танкову атаку на Миколаїв очікують о 14:00. Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомив, що в мережі поширюють старий фейковий запис з нібито його голосом про танкову атаку на Миколаїв о 14:00. Кім додав, що жодних танкових груп біля міста немає. 

Меседж. Мета Заходу — підірвати економічні потенціали Росії та Білорусії й погіршити якість життя громадян. Російські політики та ЗМІ поширюють цю тезу, намагаючись ще більше налаштувати громадян в Росії та закордоном, особливо у Німеччині та Франції, проти «колективного Заходу». Насправді таке твердження маніпулятивне, адже більшість санкцій, запроваджених проти Росії, спрямовані на політичне керівництво країни, еліти, оборонний та фінансовий сектор тощо. А мета цих економічних заходів не підрив так званого потенціалу Росії та Білорусі — це відповідь на агресію та повномасштабне вторгнення Росію в Україну. 

Фейк. Українські військові нанесли ракетний удар по судну Banglar Samriddhu із прапором Бангладешу. Така інформація шириться у соціальних мережах, проте як з’ясували фактчекери із VoxCheck, це фейк. Ракетний удар по судну завдали війсково-морські сили Росії. За інформацією Міністерства інфраструктури України, 2 березня о 17:25 війсково-морські сили Росії завдали ракетний удар по судну Banglar Samriddhu (прапор Бангладеш), яке перебувало у порту Ольвія на Миколаївщині. «Внаслідок влучання ракети загинув громадянин Бангладешу. Судно зайшло у порт 23 лютого і перебувало в очікуванні навантаження на стоянці №363 без можливості виходу через незаконні навігаційні попередження про обмеження судноплавства від ВМС Росії», — йдеться у повідомленні. 

Фейк: Українці тікають закордон через тиск української влади. Неймовірно, але новий фейк Міністерства оборони Росії виглядає так: «українці під тиском української влади вимушені бігти в Румунію, Польщу, Словаччину та Угорщину». Також Міноборони Росії заявило, що в пунктах пропуску «не обладнані місця відпочинку, не організовано харчування та медичне обслуговування, біженці змушені фактично перебувати на протязі та холоді, багато з них з малолітніми дітьми», а ті, що їдуть автівками, стоять в заторах на десятки кілометрів — і машинам, і пішоходам потрібно стояти в черзі «2-3 доби». По-перше, сьогодні Державна прикордонна служба повідомила, що майже на всіх пунктах перетину кордону немає черг, ані автомобільних, ані пішохідних. По-друге, після початку війни пункти перетину облаштували, а на кордонах з обох боків біженцям допомагають волонтери. По-третє, люди біжать закордон від обстрілів у житлових кварталах, від авіабомб та «Градів», якими вбивають українців російські окупанти. І це очевидно – оскільки ані черг на кордонах, ані багатогодинного очікування в заторах, ані евакуаційних потягів, в яких люди стоять по двадцять годин, не існувало в Україні до 24 лютого. 

Фейк. Ворог позначає нові точки для нападу у містах за допомогою лазеру. У месенджерах ширять повідомлення про те, що ворог придумав новий спосіб попереджень про напади на мирні міста та мешканців. У повідомленні йдеться, що розвідувальні групи противника у місті вмикають лазери. Згідно з повідомленням, зелений колір нібито означає місце для нападу й провокацій; помаранчевий чи жовтий свідчить про близькість ворога. Однак усе це — фейк. За словами експерта Дмитра Золотухіна, технічно це неможливо, адже світлофор з потужним випромінювачем не видно вже за 600 метрів. 

Фейк. Українські військові обстріляли мирне населення Донецька. Центр протидії дезінформації при РНБО України спростував фейк, який ширили прокремлівські телеграм-канали, нібито що українські військові обстріляли мирне населення в окупованому Донецьку з ракетного комплексу «Точка-У». На поширюваних окупантами відеороликах з буцімто «моментом потрапляння боєприпасу та наслідками» можна побачити лише маленький вибух, не характерний для комплексу «Точка-У». «Наслідки вибуху» також не відповідають снаряду «Точка У», зокрема, відсутнє чітке місця влучення снаряду, хоча мала лишитися характерна воронка. Цей фейк мав «демонізувати ЗСУ в очах західних партнерів та населення самої Росії». Детальніше. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі– зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, Генштабу інших органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога. 

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Іван Микитенко
13:00 / 06.04.2022
Шановний пане Вадиме. Ви ж мабуть чули перехоплені розмови рашиських вояків між собою і зі своїми рідними. То це ж жах – 90% тих розмов складають їх рідні матюки. А мова – це душа нації, а її чистота – то є дух нації. Зі своєю духовністю і прийшли вони до нас наводити порядки. Ми ж, українці, не такі. Ми не прогнулися і не зламалися, бо в нас є той справжній духовний стержень, який нам служить і оберігає. Ви ж самі говорите, що ворог цілиться нам в саме серце, щоб зламати нас, підім’яти під себе. Духовність залежить від мови, від її чистоти. І тоді в мене виникає запитання – якого біса на моєму суспільному радіо, яке стоїть на сторожі чистоти рідної мови, звучить грубий російський мат? Розпочинається матом, закінчується матом, та ще й в розповіді є посилання на нього. Щоранку і щовечора! Яку роль в зміцненні духовності нації він відіграє? Мене коробить від того, як розпочинається ваша передача (до речі, дуже хороша, потрібна, толкова і на причуд гарною українською мовою), підростаюче покоління звикає ж до того – раз звучить по радіо - значить це норма нашої рідної, і вживатиме в своєму спілкуванні. В цьому роль цих заставок? І не стільки ті самі фейки роз’їдають душі українців, як отой грубий російський мат, що задає тон вашій передачі. І чим швидше ви його приберете, тим буде краще (для України)! Ну невже не можна знайти якесь патріотичне українське гасло?! Нехай наші воїни в бойових обставинах на емоціях змушені відповідати ворогові на їх же мові, а вас в затишних кабінетах що спонукає вдаватися до такого бруду? Не подобає нам скочуватися до їхнього стилю спілкування, (бо самі станемо такими ж як і вони). І.Микитенко
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду