Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 листопада 2022 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 листопада 2022 року: резюме

09:58,
6 Грудня 2022
2088

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 листопада 2022 року: резюме

09:58,
6 Грудня 2022
2088
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 листопада 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 листопада 2022 року: резюме
Про що і як розповідали в ефірних блоках «Ради», ICTV та СТБ, «Ми — Україна» та «Інтера» — стисло.

Повний моніторинг марафону за 28 листопада читайте тут.

Ефірні блоки «1+1» і Суспільного не припадали на цю добу.

 

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною. Кожна ефірна година починалася випуском новин (опівночі він був 20-хвилинним, далі всі були 10-хвилинними) і продовжувалася гостьовими студіями, в ході яких хаотично (тобто в різний час ефірних годин) виникали «оперативні новини», які насправді складалися переважно з повторів інформацій, що вже були до того у випусках формальних новин, і з піар-матеріалів. Формальні ж випуски новин починаючи з другої-третьої години ефіру складалися майже із суцільних повторів повідомлень і сюжетів.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була такою ж, як зазвичай. Півгодинні частини ефіру складалися з 15-хвилинних випусків новин і гостьових студій і частково сюжетів тижневика «Факти тижня». Випуску новин на «звичному місці» не було лише о 6:30.

Структура блоку каналу «Ми — Україна» знову була такою: 30 хвилин новин — 2,5 години гостьової студії. Погана схема для «інформаційного каналу», який чимало глядачів вмикає на початках годин, щоб довідатись новини, а не послухати розмови у студії. І новин у більшості випадків не отримує.

Структура блоку телеканалу «Інтер» була звичною: короткі (10—15-хвилинні) новини на початку кожної ефірної години, за винятком тієї, яка йшла після підсумкового годинного випуску новин у блоці 20:00—21:00, і гостьові студії. У блоці 21:00—22:00 були документальні фільми, «Байрактар-news» і проєкт Каті Осадчої. Решту часу займали гостьові студії: просто як гостьові, було записане інтерв’ю, а в останньому годинному блоці гостьова студія називалася «Акценти».

Головні теми дня

Стан енергосистеми України і відновлення її пошкоджень. У блоці телеканалу «Рада» цю тему обговорювали з двома гостями: виконувачем обов’язків голови Держатомрегулювання Олегом Коріковим і з  директором Центру досліджень енергетики Олександром Харченком. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ були короткі повідомлення в новинах, у розмовних студіях говорили про ситуацію з електрикою в окремих областях із головою Херсонської МВА Галиною Луговою, головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм і Київської — Олексієм Кулебою, а загалом про енергосистему — з експертом Олександром Харченком, директором Центру досліджень енергетики. У блоці каналу «Ми — Україна» тему розкривали розмовою з гостем Віталієм Бутенком, генеральним директором «Енергетичної компанії України»; ще говорили про ситуацію з електрикою в Харкові з міським головою Ігорем Тереховим. В ефірному блоці «Інтера» про ситуацію з електропостачанням опитували власних кореспондентів у Запоріжжі, Дніпрі, Харкові і в Сумах. І говорили з директором енергетичної компанії Yasno Сергієм Коваленком і  речницею Донецької ОВА Тетяною Ігнатченко. 

Новинна складова ефірів

У блоці телеканалу «Рада» новинної складової як такої не було. Жодного репортажного сюжету (з 8 сюжетів загалом, всі вони були оглядовими або нарисами), жодного подієвого прямого ввімкнення (єдине пряме ввімкнення, та й те кореспондента «Інтера» з Вашингтона, було радше аналітичним). У гостьових студіях побувало лише два ньюзмейкери.

Новинна складова блоку каналів ICTV та СТБ цього разу була невиразною. Лише 4 репортажних сюжети (і це з 27 сюжетів загалом!) і одне пряме ввімкнення, і те — «з натяжкою» подієве. У розмовних студіях медіагрупи цієї доби побувало шестеро ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про евакуацію людей із прифронтових населених пунктів Херсонщини;  як вибивали окупантів із села Брускінське під Херсоном; про бої на Бахмутському напрямку і про звільнене село Ольгине на Херсонщині. Пряме ввімкнення було з Українського жіночого конгресу в Києві.

Слабкою знову була новинна складова в ефірному блоці каналу «Ми — Україна». Лише два репортажні сюжети і три прямі ввімкнення. У гостьових студіях було лише четверо ньюзмейкерів. Сюжети були про наслідки суботнього ракетного обстрілу житлового кварталу Дніпра і про приїзд американського астронавта Скотта Келлі до «Охматдиту». Прямі ввімкнення були з Дніпра про наслідки ворожих обстрілів громад Дніпропетровської області, із Запоріжжя про обстріли населених пунктів області і про Український жіночий конгрес у Києві.

Новинна складова блоку «Інтера» цієї доби була слабкою, як для цілком подієвого часу (18:00—24:00) і тим більше — з підсумковим випуском новин в ефірі. Три репортажні сюжети, 5 прямих ввімкнень і лише три ньюзмейкери в студії. Сюжети були про танкові бої на Бахмутському напрямку,  про Український жіночий конгрес у Києві і про гастролі в Лондоні Національного драматичного театру імені Лесі Українки. Прямі ввімкнення робили із Запоріжжя про наслідки обстрілів населених пунктів області, із Дніпра про наслідки обстрілів кількох громад області, з Харкова — про ситуацію в Харкові та області,  про аварійні вимкнення електрики на Сумщині і про обстріли ворогом громад області, з Вашингтона — про затягування з рішенням західних держав щодо обмеження цін на російську нафту. 

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Рада» цієї доби побував загалом 21 гість. Більшість гостей, 15, були експертами, лише двоє були ньюзмейкерами; було також двоє радників і двоє учасників подій. З в.о. голови Держатомрегулювання Олегом Коріковим говорили переважно про стан роботи українських АЕС після російських ракетних атак і про ситуацію на Запорізькій АЕС. З головою Українського інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем говорили про зміни у ставленні різних держав до  визнання  Голодомору геноцидом і про нездатність Росії на національне каяття. Із радниками та експертами найбільше обговорювали тему ініціативи «Зерно з України». Крім того, говорили про міжнародну допомогу Україні, зокрема про 18 мільярдів, які виділяє Євросоюз, і про дев’ятий пакет санкцій ЄС проти Росії, зокрема про ймовірне обмеження ціни на російську нафту. Також обговорювали спроможності Росії продовжувати війну у 2023 році, поступову втрату Росією союзників, її неготовність до справжніх переговорів і перспективи визнання Росії державою — спонсоркою тероризму Сполученими Штатами. Говорили також про обшуки в Києво-Печерській Лаврі та інших храмах московської церкви в Україні, про ситуацію на фронті, про потреби України в захисті від ракетних атак тощо.

У гостьових студіях телеканалів ICTV та СТБ цієї доби побувало загалом 15 гостей, шість із них були ньюзмейкерами, два речники, три експерти і четверо учасників різних подій. Про ситуацію в різних містах і областях говорили з головою Херсонської міської військової адміністрації Галиною Луговою, головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм і Київської Олексієм Кулебою. З керівник відділу туризму Івано-Франківської ОВА Віталієм Передерком говорили про туристичний сезон у Карпатах, із заступницею міністра фінансів Ольгою Зиковою — про 18 мільярдів євро допомоги від ЄС. Із міністром освіти Сергієм Шкарлетом — про концепцію безпечних закладів освіти і про ЗНО в наступному році. З речниками та експертами говорили про ситуацію на різних ділянках фронту, про ракетний потенціал Росії і можливості ворога знищити українську енергосистему, про загальну ситуацію з енергомережею, про ймовірність вступу білоруських військ у війну тощо.

У гостьових студіях телеканалу «Ми — Україна» цієї доби побувало загалом 18 гостей: 4 ньюзмейкери, 5 речників, 2 радника і 7 експертів. Про стан енергосистеми говорили з гендиректором «Енергетичної компанії Украни» Віталієм Бутенком. Із міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про  ситуацію в місті з електроенергією, опаленням і міським транспортом. Із віцеспікеркою парламенту Оленою Кондратюк говорили про Український жіночий конгрес у Києві. З іншими гостями обговорювали загрози нових ракетних ударів по Україні, ситуацію на фронті на Донеччині та Луганщині, фейки щодо наступу з боку Білорусі й готовність сил оборони до цього, розгортання «пунктів незламності» по країні, міжнародну фінансову підтримку України тощо.

У гостьовій студії «Інтера» цього дня побувало лише восьмеро гостей, із них троє були ньюзмейкерами, один речник, три експерти і один учасник подій. Про ситуацію з енергосистемою країни говорили з директором енергетичної компанії Yasno Сергієм Коваленком. Із заступницею голови Комітету ВР з питань економічного розвитку Роксоланою Підласою говорили про вплив падіння цін на нафту на доходи Росії і про дев’ятий пакет санкцій. Іж заступницею Комітету ВР з питань інтеграції України в ЄС Марією Мезенцевою говорили про зустріч міністрів юстиції країн «Великої сімки». З експертами обговорювали ситуацію на фронті, можливості наших військ далі вести наступ на півдні і ймовірність відступу ворога із Запорізької області, ситуацію під Бахмутом, загрози наступу з боку Білорусі тощо.

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці каналу «Рада» було загалом 125. Найчастіше цієї доби порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 45 разів. Із них найбільше ведучі гостьових студій не авторизували як належить власні суб’єктивні думки. Стандарт достовірності порушували в усі можливі способи 43 рази. Стандарт точності — 26 раз, стандарт повноти інформації — 11 разів. Інші стандарти грубо не порушували.

Порушень стандартів у блоці каналів ICTV та СТБ було багато — 265. Традиційно для медіагрупи найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 131. І порушували стандарт у більшості випадків суб’єктивними думками журналістів у новинах і не авторизованими як слід думками журналістів у тижневику. 84 рази в різні способи порушували стандарт достовірності подачі інформації, 41 раз — стандарт точності.

Порушень стандартів у блоці телеканалу «Ми — Україна» було багато — 94. Найбільше журналісти каналу порушували стандарт відокремлення фактів від думок (40 разів), трохи менше, але теж багато (31 раз) порушували стандарт достовірності інформації. Стандарт точності цього разу порушували 20 разів, інші стандарти майже не порушували.

Грубих порушень стандартів у блоці каналу «Інтер» цієї доби було дуже багато — 168. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (102 рази), і переважно це були оцінки і висновки журналістів у новинах. Стандарт достовірності журналісти порушували 46 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань і узагальнених посилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 16 разів, переважно некоректною роботою з картинкою, але було і дві грубі фактичні помилки. Порушень інших стандартів було небагато. 

Інші позиції

В ефірі марафону 28 листопада загалом основні події / теми в телемарафоні згадувалися, але були не згадані такі:

  • ЄС не узгодив граничну ціну на російську нафту.
  • Росія перекинула в Білорусь ешелон із 15 зенітрно-ракетних комплексів «Тор».
  • Росіяни вбили під час окупації Харківщини дитячого письменника Володимира Вакуленка.
  • NYT: Пентагон непокоять темпи, з якими Україна використовує передані боєприпаси.
  • Росія в односторонньому порядку відклала переговори зі США щодо інспекції ядерної зброї, — Держдеп.
  • Качинський: Німеччина навряд чи наважиться збивати російські ракети, хай віддасть Patriot Україні.
  • The Economist: Захід побоюється кривавого і важкого повернення Україною Криму.
  • У Донецьку палає нафтобаза.
  • Варшава спростувала брехню Мінська про масовий виїзд українців із Польщі до Білорусі.

У блоці каналу «Рада» цієї доби було 23 прояви політичного піару. Найбільше було коротких повідомлень, нарізаних цитат із відеозвернення президента Зеленського (15 таких повідомлень на 6 годин ефіру є явним перебором, тим більше, що більшість із них не несли нової інформації). Крім того, були різні «паркети» і цитати. Цілих 8 повідомлень про слова заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка. І два повідомлення про дописи в твітері радника керівника ОП Михайла Подоляка Інші короткі «паркети» піарили народних депутатів Давида Арахамію, Марію Мезенцеву і міністра культури Олександра Ткаченка.

В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ цієї доби було дев’ять проявів політичного піару (досі зазвичай в ефірних блоках медіагрупи піару було значно менше). Цієї доби канали піарили заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, президента Зеленського та міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

Кількість політичного піару в ефірних блоках каналу «Ми — Україна» зростає. Цього дня таких матеріалів було вже дев’ять (попереднього разу — шість, ще раніше 1 і 0). 28 листопада канал піарив президента Зеленського (тричі), першу леді (двічі), прем’єра Шмигаля. І три рази — радника керівника ОП Михайла Подоляка.

Проявів політичного піару у блоці «Інтера» було загалом шість. У трьох випусках новин було повідомлення про зустріч прем’єра Дениса Шмигаля з міністрами закордонних справ держав Балтії та Північної Європи, повідомлення про зустріч керівника Офісу президента Андрія Єрмака з представником Держдепу США. В обох випадках «новиною» були хіба що самі факти цих зустрічей. Крім того, повідомлялося, що перша леді Олена Зеленська дала інтерв’ю радіо Бі-бі-сі і зустрілася з дружиною британського прем’єра.

Наративів ворожої пропаганди в ефірному блоці каналу «Рада» цієї доби не було, але гостьові студії вели цього разу по черзі четверо токсичних ведучих: Ольга Нємцева, Тетяна Гончарова, Максим Зборовський і Назар Довгий. Це колишні працівники проросійських каналів.

Російських наративів в ефірному блоці каналу «Інтер» не було, але одне з інтерв’ю брала токсична ведуча Анастасія Даугуле.

В ефірних блоках телеканалів ICTV з СТБ і каналу «Ми — Україна» цієї доби не було російських наративів і токсичних персонажів. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду