«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 липня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 липня

22:58,
20 Липня 2022
2322

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 липня

22:58,
20 Липня 2022
2322
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 липня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 липня
Драмтеатр Маріуполя підірвали «зсередини», німці «вимагають» від влади запустити «Північний потік-2» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Викриття. Росіяни розсилають смс, в якій залякують масованими ракетними обстрілами України. Центр протидії дезінформації повідомляє, що останніми днями ворог розсилає повідомлення, що начебто «з 19 по 21 липня плануються масовані ракетні обстріли» в деяких містах України, а «зі сторони Білорусі диверсійні групи просунуться до 15-20 кілометрів територією України для відволікання наших військ на інших напрямках».

У такий спосіб ворог використовує маніпулятивне звернення до «анонімного авторитету», адже розсилають начебто «інсайдерську» інформацію від «надійного джерела десь із відомств», для впливу на українців. Як зазначають у Центрі, від початку повномасштабної війни по всій території України зберігається висока ймовірність ракетних обстрілів. Тому в жодному разі не слід ігнорувати сигнали тривоги. Під час повітряної тривоги необхідно йти до найближчого укриття. Ворог використовує повідомлення про можливі ракетні обстріли для додаткового залякування мирних мешканців, поширення паніки та зневіри до дій української влади й армії.

Фейк. Драмтеатр Маріуполя підірвали зсередини, там загинуло лише 14 людей. Таку інформацію поширюють російські медіа з посиланням на так званого «начальника слідчого управління генеральної прокуратури» окупаційної влади Донецька Олексія Куцурубенка. Буцімто Драмтеатр підірвали не внаслідок авіаудару, а через детонацію всередині «безоболочного взрывного устройства». Це — неправда.
Російська армія 16 березня 2022 року завдала авіаудару по будівлі Донецького драматичного театру в Маріуполі, який використовували як бомбосховище під час блокади міста. Як повідомляли у Human Rights Watch там переховувалися від 500 до 1200 мирних жителів. Біля входів до будівлі розмістили написи «Діти», які було видно з неба, щоби позначити, що там переховуються цивільні. Через постійні обстріли міста рятувальники не могли своєчасно звільнити людей з-під завалів. У п’ятницю, 25 березня, Маріупольська міська рада повідомила, що під завалами драмтеатру загинуло близько 300 людей. Amnesty International визнала авіаудар по драмтеатру воєнним злочином Росії. Також організація у своєму звіті зазначила, що встановити точну кількість жертв неможливо, оскільки невідомо скільки жертв знаходились під завалами. У звіті також зазначається про перешкоджання росіянами доступу місцевих мешканців та незалежних журналістів до розбору завалів. Росіяни зачистили бульдозером територію та вивезли тіла загиблих без реєстрації. Про це ж повідомляла влада Маріуполя припускаючи, що росіяни діють у такий спосіб щоб приховати кількість жертв злочину. Відео зруйнованого драмтеатру. Версію про «вибух з середини» раніше поширювали з посиланням на нібито німецького журналіста Томаса Репера, який виявився проросійським блогером із Санкт-Петербурга. Російські пропагандисти систематично використовують фейки для приховування воєнних злочинів російської армії.

Фейк. Українські біженці перекрили дорогу та влаштували бійку в Італії. Російські медіа поширили інформацію, що українські біженці буцімто влаштували акцію протесту та перекрили дорогу в Італії, що спричинило невдоволення місцевих автомобілістів та бійку. На опублікованому російськими пропагандистам відео водії витісняють з дороги протестувальників у жовтих жилетах, забирають плакати та викидають їх за відбійники.

Насправді українці не мають стосунку до цієї акції, її влаштували місцеві екоактивісти з Extinction Rebellion. Як пише StopFake, це відео опублікували італійські та британські ЗМІ за місяць до того, як його розповсюдили російські медіа. «Активісти соціально-політичного руху Extinction Rebellion ненасильницьким шляхом борються проти зміни клімату та втрати біорізноманіття. Як правило, захисники клімату під час протестів перекривають мости чи магістралі. Що вони зробили в Італії 14 червня. На цей раз активісти Extinction Rebellion перекрили Римську велику кільцеву дорогу (Grande Raccordo Annulare di Roma). Це стало причиною зіткнень. А обурені водії стали у відповідь бити протестувальників», — розповіли фактчекери та додали, що фактів, які доводять зв'язок Extinction Rebellion з Україною, італійські ЗМІ та правоохоронці не виявили.

Маніпуляція. Жителі Німеччини вимагають від влади запустити «Північний потік-2».
Російські медіа поширили інформацію, що німці буцімто вимагають від влади Німеччини запустити «Північний потік-2». Російські пропагандисти зазначають, що вимоги громадян Німеччини викликані нібито побоюваннями після заяви Володимира Путіна, що заморожування газопроводу відбулося з ініціативи німецької сторони. Цей матеріал складається з коментарів до матеріалу німецької газети Die Welt. Насправді, це маніпуляція та одна з тактик російської пропаганди — видавати коментарі під статтями іноземних видань за «думку» суспільства. Інститут досліджень злочинності і безпеки Кардіфського університету в 2021 році дослідив цю операція впливу російської пропаганди та дійшов висновку, що коментарі читачів, які публікували прокремлівський контент, мають ознаки «неавтентичності та координації», тобто роботу коментаторів організовують та курують. Це дослідження свідчить, що Росія використовує для своєї пропаганди провокаційні проросійські чи антизахідні коментарі у відповідь на статті у західних ЗМІ, у тому числі Die Welt. «Потім ці коментарі використовує низка російськомовних ЗМІ, які беруть їх за основу для матеріалів про політично суперечливі події. Про них також пишуть "маргінальні ЗМІ" та веб-сайти з досвідом поширення дезінформації та пропаганди. Ця операція впливу була розкрита в межах дослідження онлайн-діяльності на тлі напруженості між Україною та Росією на початку 2021 року. Але дослідники вважають, що використання цієї тактики поширюється з 2018 року», — розповіли в Інституті. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду