«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 травня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 травня

08:16,
17 Травня 2022
2069

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 травня

08:16,
17 Травня 2022
2069
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 травня
Росіяни начебто «прослуховують розмови українців через антени, встановлені на будинках», тому їх «потрібно демонтувати»; в Маріуполі російські військові готують найбільшу підробку «свідчень очевидців»; євреї прагнуть «позбавити Україну від православних християн»; на позиції українських військових з вертольотів начебто «скидають цигарки та алкоголь в упаковках зі свастикою»; шахраї пропонують за проходження опитування 5000 гривень державної субсидії, які нібито можна витратити на бензин.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Росіяни начебто «прослуховують розмови українців через антени, що встановлені на будинках», тому їх «потрібно демонтувати». Таку інформацію поширюють користувачі соціальних мереж у волинських групах та телеграм-каналах. У таких дописах волинян закликають повідомляти про антени як на фото, щоби терміново їх демонтувати, адже це – начебто ретранслятори зв'язку для окупантів, через які у Києві на початку війни передавали цілевказівки на літаки. До такої інформації додають світлини пристроїв, які «необхідно знищувати». Проте все це — неправда. Як пишуть фактчекери проєкту «Брехунець», посилаючись на дані СБУ Волинської області, така інформація — фейк. «Це фейк. Радьте сусідам і знайомим користуватися офіційними джерелами інформації», — зазначають у СБУ.

Викриття. В Маріуполі російські військові готують найбільшу підробку «свідчень свідків».
За інформацією радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, російська армія збиратиме свідчення маріупольців про те, що Маріуполь знищила українська армія. Андрющенко повідомляє, що свідчення будуть підготовлені власноруч мешканцями Маріуполя, що залишились в місті у письмовій формі. «Для проведення такої операції російські окупанти оголосили початок реєстрації на компенсацію за знищене житло та/або втрату члена родини. За житло — 500 тисяч рублів (орієнтовно 6 тисяч доларів США), за загиблого члена родини — 3 мільйонів рублів (орієнтовно 33 тисяч доларів США). Реєстрацію заяв на компенсацію проводять в приміщенні школи №9. Однак, при поданні власноруч складеної письмової заяви маріупольці мають обов’язково зазначити, що майно "було знищено українськими військовими", а близьких "вбито українською армією". В разі відсутності або відмови такої позначки окупанти повідомляють, що ніяка компенсація проведене не буде. З урахування психологічного тиску та стану інформаційної блокади маріупольці в надії подають заяви з відповідними примітками», — написав Андрющенко.

Він додав, що у підсумку Росія отримує десятки тисяч власноруч складених письмових «свідчень» про «звірства української армії», які має використати для впливу на міжнародну думку, у тому числі з широким розголосом через пропагандистські медіаканали, що далі працюють на території країн ЄС. «В реальності проведення подібної компенсації неможливе. Лише на виконання цих обіцянок маріупольцям Росія має витратити не менш 2,5 мільярдів доларів США. Що за поточного стану економіки Росії неможливо», — пише Андрющенко. Нагадаємо, Росія вже не раз намагалася виправдати злочини своєї армії та звинуватити в них українських військових. Зокрема, російська пропаганда намагалася видати за українське інсценування всі ті звірства, що росіяни вчинили у Бучі.

Фейк. Євреї прагнуть «позбавити Україну від православних християн». На початку травня у грузинськомовному сегменті фейсбука з'явилося відео, на якому зображено церемонію відкриття Єврейського центру в Україні. В описі до відео йшлося, що євреї хочуть перетворити Україну на політичний центр світового управління. У дописі також зазначено, що головна мета євреїв — позбавити Україну від православних християн. Як пишуть фактчекери проєкту Mythdetector, це відео публікують разом із уривком із інтерв’ю радника Офісу gрезидента України Олексія Арестовича. «На відео є напис, згідно з яким єврейські масони тривалий час готувалися до поселення євреїв на українських землях, про що українська влада вже відкрито говорила. Після напису йде фраза Арестовича: "Ті, хто до цього не готовий, сьогодні кричать — як таке може бути, як так жити і виховувати дітей. Вам потрібна інша держава; це новий Ізраїль"», — пишуть фактчекери. Вони пояснюють, що цитата Олексія Арестовича використана у відео взята з інтерв’ю, яке він дав Марку Фейгіну 11 квітня. «Тоді, говорячи про майбутнє України, радник Офісу президента України згадує як Ізраїль та арабські держави пережили кілька воєн, перш ніж усвідомити, що цей шлях неефективний. Він додав, що так може бути і в Україні аж до 2032-35 років. Він додав, що в таких умовах виживуть лише найвитриваліші люди, а тим, хто не готовий до цього, доведеться шукати іншу країну, оскільки Україна може стати новим Ізраїлем. Пізніше Арестович уточнив цей коментар, заявивши, що суперечка між Росією та Україною подібна до ізраїльсько-палестинського питання, оскільки стосується історичної спадщини, і немає простого способу її вирішення. Отже, Арестович використав Ізраїль лише для порівняння, а не щоби показати, що в Україні будується нова єврейська держава», — пишуть фактчекери проєкту. Фото, які додають до публікацій, датовані ще груднем 2019 року й вони ілюструють будівництво єврейського центру «Бейт Машая» в Дніпрі. Цим фото автори дописів хотіли проілюструвати нібито те, що єврейський вплив в Україні постійно зростає. Однак мета Єврейського центру — забезпечення житлом бідних єврейських сімей, а не витіснення з України православних християн. Детальніше. 

Фейк. На позиції українських військових з вертольотів начебто «скидають цигарки та алкоголь, в упаковках зі свастикою». Такий фейк поширюють російські пропагандистські ЗМІ, зокрема, видання РИА-Новости. «Бійці зведеного полку МВС ЛНР, які несуть службу в Козачій Лопані під Харковом, розповіли РІА Новини, що на позиції українських військових та націоналістів скидають з вертольотів алкоголь та цигарки, упаковки яких стилізовані під продовольство, яке постачалося німецько-фашистським військам. Частина таких “подарунків” випадково впала на позиції російських сил. На цигаркових пачках зображено свастику та символіку нацистської Німеччини», — пишуть пропагандисти.

Як пишуть фактчекери проєкту Харківський антикорупційний центр, стосовно цього меседжу виникає питання навіщо взагалі українським військовим ризикувати вертольотами у зоні дії російської протиповітряної оборони (адже Козача Лопань — селище прямо на кордоні з Росією), якщо до позицій армії з Харкова є дорога. «Крім цього, жодного фото пропагандисти не предоставили. Ані алкоголю, ані цигарок. Також в Україні з 2015 року діє закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Згідно з ним, в Україні заборонена для використання символіка націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, символіка, що включає: символіку Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП); державний прапор нацистської Німеччини 1939-1945 років; державний герб нацистської Німеччини 1939-1945 років; найменування Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП); зображення, написи, присвячені подіям, пов’язаним з діяльністю Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП)», — пишуть фактчекери.

Викриття. Шахраї пропонують за проходження опитування 5000 гривень державної субсидії, які нібито можна використати у мережі заправок «ОККО». За даними VoxCheck, користувачі соцмереж поширюють інформацію про нібито державні субсидії на АЗС «ОККО» на 5000 гривень. Для того, щоб отримати гроші, користувачам пропонують пройти коротке опитування. Утім, це — шахрайство. У компанії «ОККО» спростували інформацію про державні субсидії на 5000 гривень. Як пишуть фактчекери, мережа «ОККО» повідомила, що не має жодного стосунку до цієї акції. Про акції компанії можна дізнатися на офіційному сайті, у повідомленні від програми лояльності Fishka або на сторінках у соцмережах. Детальніше.

Фейк. Російські військові начебто «не вчиняють злочинів» у Херсонській та Запорізькій областях. Інформацію про це поширюють у соціальних мережах. Зокрема, у дописах йдеться, що російська армія нібито не вчиняє злочинів в окупованих населених пунктах на Херсонщині та Запоріжжі (Херсон, Бердянськ, Мелітополь тощо). Як пишуть фактчекери із VoxCheck, цю інформацію почали розповсюджувати у фейсбуку щонайменше з 6 квітня 2022 року після того, як стали відомі факти масових вбивств цивільних у Київській області під час російської окупації. Подібні повідомлення продовжили поширювати й у травні. Проте це — фейк.

Насправді відомо про численні злочини російської армії на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей. Зокрема, 24 лютого під Новою Каховкою російські військові розстріляли 5 цивільних; 5 березня:у Запорізькій області росіяни вбили двох цивільних; 11 березня російські окупанти викрали мера Мелітополя. Також були випадки викрадення в Херсонській області: мер Скадовська (16 березня), ексголова Херсонської ОДА (9 квітня), голова Бехтерської громади на Херсонщині. Детальніше.

Фейк. В ООН начебто «підтвердили», що українські військові руйнують школи на території України. За даними StopFake, російські ЗМІ розв'язали масовану кампанію маніпулювання новими даними Організації Об'єднаних Націй щодо ситуації з безпекою українських дітей в умовах війни. «Прокремлівські медіа, спотворюючи інформацію ООН, заявили, що організація нібито "має в своєму розпорядженні дані про використання українськими бойовиками будівель дитячих навчальних закладів у військових цілях. Агітпроп заявляє, що "внаслідок дій Збройних сил України" в країні величезна кількість зруйнованих шкіл», — пишуть фактчекери. Насправді ж в ООН не говорили про руйнування українськими військовими шкіл. Йшлося про російську армію, яка продовжує цинічні бомбардування цивільної інфраструктури в Україні, зокрема, і шкіл. Детальніше.

Маніпуляція. Парламентська коаліція Болгарії «розпадеться, якщо Софія вирішить допомагати Києву зброєю». Таку тезу поширює кремлівська пропаганда. За даними Центру протидії дезінформації, Кремль стверджує, що проросійська Болгарська соціалістична партія погрожує виходом з парламентської коаліції, якщо Софія вирішить допомагати Києву зброєю й це нібито призведе до відставки уряду. Пропагандисти також стверджують, що військову допомогу Україні не підтримує болгарське суспільство. «Насправді уряд прем’єр-міністра Болгарії Кирила Петкова взяв курс на допомогу Україні у протидії агресії Росії. Болгарія надаватиме Україні військово-технічну допомогу у вигляді ремонту пошкодженої бойової бронетехніки та технічного обслуговування військового спорядження. За рішенням керівництва НАТО не виключене постачання болгарської зброї до України через посередників у Чехії, Словаччині та Польщі. Після припинення Москвою постачання газу понад 67% болгар підтримали санкції ЄС та НАТО проти Росії та військову підтримку України Болгарією», — йдеться у повідомленні Центру.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з аідміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду