Фейк: Байден віддав наказ наступати на Донбас

Фейк: Байден віддав наказ наступати на Донбас

13:16,
19 Лютого 2022
4049

Фейк: Байден віддав наказ наступати на Донбас

13:16,
19 Лютого 2022
4049
Фейк: Байден віддав наказ наступати на Донбас
Фейк: Байден віддав наказ наступати на Донбас
Автори:
У російських та проросійських медіа активно поширюють меседжі, що Байдену потрібна ескалація в Україні для перемоги на майбутніх виборах у Сенат США.

«Політичний експерт» Юрій Дудкін, якого СБУ звинувачує у державній зраді та розпалюванні національної ворожнечі, в ефірі каналу Ukrlive поширив фейк. Він заявив, що президент США Джо Байден нібито віддав наказ президенту України Володимиру Зеленському наступати на Донбас.

«Починається гаряча фаза. За наказом Байдена, Зеленський змушений… Байден віддав наказ — наступати на Донбас», — сказав він. На уточнення ведучої Діани Панченко, для чого цей наступ Зеленському, Дудкін відповів: «Це не Зеленському потрібно, це Байдену потрібно. <…> Щоб вийти на кордон з Російською Федерацією». Цей фейк є частиною наративу про «зовнішнє управління Україною» з боку Заходу та США, який є стовпом антизахідної риторики.

Теза, що конфронтація між Україною та Росією вигідна Заходу, США та особисто Байдену — це поширена маніпуляція в російських та проросійських медіа, зокрема й у соцмережах. В українському та російському сегменті телеграм в останні тижні активно поширюють меседжі, що Байдену потрібна ескалація в Україні для перемоги на майбутніх виборах у Сенат США, які відбудуться 8 листопада 2022 року. Зокрема, цю тезу поширює російський політолог та ведучий Сергій Міхєєв. Прокремлівські телеграм-канали також переконують, що, окрім рейтингу, Байден нібито переслідує фінансові цілі (війна в Україні, на думку пропагандистів, «сприятиме відходу капіталу з Європи на фінансові майданчики, підконтрольні США») та намагається «посилити військовий економічний вплив на Східну Європу».

Нагадаємо, 17 лютого почалося значне збільшення обстрілів підконтрольної Україні території з боку бойовиків. Російська пропаганда звинувачує в обстрілах українські війська. Україна багаторазово повідомляла, що не має намірів здійснювати військовий наступ на окуповані частини Донеччини та Луганщини, а планує повернути територію під свій контроль виключно дипломатичним шляхом.

Президент США Джо Байден під час звернення до нації із промовою, присвяченою ситуації довкола України, повідомив, що, за інформацією Сполучених Штатів, російські військові сили вторгнуться в Україну у найближчі дні. Раніше ватажки бойовиків закликали евакуйовуватися людей в Росію начебто через «наступ України», проте це відео було записано заздалегідь — 16 лютого. 

Фото: стопкадр, The White House

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запоріжжя
13:41 / 19.02.2022
Крим окупували росіяни, на Донбасі теж окупаційні контингенти з росії, перші гауляйтери з російськими паспортами були, але винні американці. Незбагненна москальська логіка ..
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду