«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 12 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 12 березня

22:30,
12 Березня 2022
2570

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 12 березня

22:30,
12 Березня 2022
2570
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 12 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 12 березня
Про «списки звільнених від сплати комуналки», інформаційні спецоперації росіян в тимчасово окупованому Херсоні, про знеструмлення ЧАЕС, «замінований» міст у Кам'янці-Подільському та «вибухи» в Мукачеві.

Російська пропаганда щодня перевершує себе і сягає нових вершин абсурду, а це свідчить, що фізичні сили їх суттєво підводять. Штучність брехливої російської пропаганди призвела до потреби відключення в самій Росії соціальних мереж як альтернативних джерел правди про війну. Тим не менше, кремлівські фейки і далі намагаються зламати нашу волю до спротиву і наш дух.

Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російськими побрехеньками та плітками там, де ви їх чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts та Spotify.

Фейк. В Україні створюють списки громадян, яким анулюють оплату комунальних послуг у період воєнного стану. За інформацією Закарпаттяобленерго, впродовж останніх днів до колцентру підприємства почали надходити дзвінки від споживачів, що в Україні нібито створюються списки громадян, яким дозволять не платити за комунальні послуги у період воєнного стану. Насправді це не так. «Такі фейкові повідомлення спрямовані на те, щоб дестабілізувати ситуацію та зруйнувати систему забезпечення комунальними послугами в Україні!», — йдеться у повідомленні обленерго.

Разом із цим, Кабмін минулого тижня заборонив нараховувати та стягувати штрафи, а також відключати світло, газ чи воду у разі несвоєчасної чи неповної оплати. Проте це не означає, що сплачувати за комуналку в умовах війни не потрібно. Якщо є можливість платити — треба обо'язково платити. Ресурси в комунальних підприємств не беруться з повітря, їх теж треба підтримувати, бо кожна гривня вашої оплати — це зекономлені гроші для потреб армії.

 

Фейк. Херсон «здали», він «не потрібен» Україні. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО. «Херсон — єдине велике українське місто, що опинилося під тимчасовою окупацією  від початку нового етапу війни. Російська пропаганда активно “працює” зі свідомістю місцевого населення, і через своїх агентів у Херсоні поширює серед містян вигідні росії неправдиві меседжі, які дискредитують дії української влади», — йдеться у повідомленні Центру. Серед меседжів є такі: «Херсон покинули», «Херсон Україні не потрібен», «Україна залишила цивільне населення без засобів для існування».

Насправді це не так. «Україна ніколи не залишить у біді херсонців. На тлі ситуації на фронті, українській армії нерозсудливо розпочинати бої в межах міста, жертвуючи мирними жителями. Україна високо цінить зусилля місцевого населення, яке попри тимчасову окупацію росії, виходить на мітинги у підтримку України», — додають у Центрі.

 

Фейк. Україна позбавила ЧАЕС електроліній і відмовляється їх ремонтувати. Російські державні медіа поширюють дезінформацію, що «український режим влаштував вкрай небезпечну провокацію, щоб порушити роботу Чорнобильської АЕС» і нібито позбавив об’єкт електропостачання. Про це повідомляє StopFake. Після уявного «удару по електромережах», пишуть росЗМІ, українська сторона нібито «відмовилася» від будь-яких ремонтно-відновлювальних робіт з енергопостачання АЕС. Також повідомлялося, що «білоруські фахівці» вже відновили електропостачання станції.

Україна не вчиняла жодних провокацій на власних атомних електростанціях – цей факт підтверджують міжнародні організації з регулювання ядерної безпеки. У створенні критичної ситуації на українських режимних об’єктах винна виключно Росія, яка 24 лютого захопила Чорнобильську АЕС та персонал станції. 

9 березня внаслідок агресивних дій кремлівських військ ЧАЕС було знеструмлено – Росія не допускає українські ремонтні бригади на територію режимного об’єкту. За даними компанії «Укренерго», ремонтні бригади в повній готовності вже третю добу чекають на дозвіл розпочати роботи. «Ремонтні бригади готові виконати ремонт лінії негайно, незважаючи на загрози обстрілу з боку ворога, і очікують лише на дозвіл», — наголошують в «Укренерго».

У Міжнародному агентстві з атомної енергії на момент публікації матеріалу ввечері 11 березня досі не підтвердили інформацію російських ЗМІ, що Росія відновила електропостачання об’єкта. Там зазначили, що перевіряють цю інформацію. У МАГАТЕ наголосили, що Агентство – як і український регулятор – повністю втратило зв’язок із режимним об’єктом. Також у МАГАТЕ неодноразово закликали Росію дозволити зміну персоналу, який нині заблокований російськими військовими на ЧАЕС і працює без замін від 24 лютого. 

 

Фейк. На території Мукачева, яке на Закарпатті, стався вибух. Таку інформацію поширюють у соціальних мережах. Однак це — неправда. Як повідомляють у Мукачівській міській раді, у місті все спокійно. Сьогодні зранку на території Закарпатської області лунала повітряна тривога, проте жодних вибухів на території Мукачівської громади не було.

«У Мукачеві, як і на території Закарпаття, після оголошення відбою повітряної тривоги все перейшло у звичний режим», — повідомляють у міськраді.

 

Фейк. У Кам’янці-Подільському замінували міст через річку Смотрич «Стрімка лань». Таку інформацію поширюють у соціальних мережах. Начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій спростував інформацію про замінування мосту. Він розповів, що міст охороняють бійці територіальної оборони і там постійно хтось знаходиться.

 

Фішинг. На електронні скриньки українців надходять фішингові листи із назвою «лист про підвищення інформаційної безпеки» та «лист схвалення касового забезпечення». Росіяни продовжують фішингові атаки на українських користувачів інтернету. Листи розсилають від імені нібито державних органів. У листах містяться «інструкції» щодо підвищення інформаційної безпеки та посилання на веб-сайт, з якого пропонується завантажити «критичні оновлення», або ж містяться вкладені ексель-файли. При відкритті посилання, а також при завантаженні файлу комп'ютер буде вражено шкідливою програмою. У жодному разі не можна переходити за посиланням та завантажувати файл. Якщо ви отримували або відкривали зазначений лист треба негайно змінити паролі до облікових записів, які зберігаються та використовуються на комп'ютері, поштові клієнти, паролі з браузера тощо, а також повідомити про це на пошту урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA.

Нагадаємо, що фішинг — це такий вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів інтернету персональних даних. Щоб убезпечити себе від подібних шахрайських дій, насамперед, варто не переходити за підозрілими гіперпосиланнями, надісланими сторонніми, та не відкривати файли з листів від невідомих адрес.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, Генштабу інших органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога. Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду