Фейк: В Україні скасували ЗНО

Фейк: В Україні скасували ЗНО

15:59,
22 Березня 2022
6851

Фейк: В Україні скасували ЗНО

15:59,
22 Березня 2022
6851
Фейк: В Україні скасували ЗНО
Фейк: В Україні скасували ЗНО
Автори:
Цей пост видалили зі сторінки Верховної Ради — без пояснень та спростувань.

Верховна Рада повідомила, що в Україні скасували зовнішнє незалежне оцінювання для випускників 2021/2022. Це повідомлення поширили з посиланням на міністра освіти та науки Сергія Шкарлета й сторінку Центру протидії дезінформації. Однак до повноважень голови МОН не належить скасовувати ЗНО, а його останні заяви свідчать, що вступ до вищих навчальних закладів відбудеться в звичному форматі. Про це пише проєкт «НотаЄнота».

«ЗНО ніхто не скасував. Принаймні поки що. Сам міністр освіти не може це зробити, оскільки скасування ЗНО не належить до його повноважень. Це рішення якраз таки зі сфери Верховної Ради. Дійсно, 10 березня зареєстровано законопроєкт, яким пропонується зробити для випускників 2021/2022 вступ до вищих навчальних закладів без результатів ЗНО. Проте цей законопроєкт ще не пройшов розгляд комітетами ВР і невідомо, коли він буде винесений у зал голосування. За словами з останніх заяв Сергія Шкарлета, зовнішнє незалежне оцінювання в Україні не скасовували, вступ до вищих навчальних закладів у звичному форматі», — повідомили фактчекери.

Цей пост видалили зі сторінки Верховної Ради — без пояснень та спростувань. Центр протидії дезінформації теж виправив пост, що було в оригіналі невідомо, але нині він коректний.

У «НотаЄнота» також закликали перевіряти інформацію зі сторінок Верховної Ради в соцмережах.

«Інформацію зі сторінки Верховної Ради України потрібно перевіряти додатково попри те, що це офіційний ресурс. Кілька разів ловили їх на поширенні фейків, писали їм з проханням відреагувати. Фейки ця сторінка видаляла, але вони уже після того, як їх поширювали сотні чи тисячі користувачів», — розповіли фактчекери.

Нагадаємо, навесні 2020 року теж поширювали фейк про скасування ЗНО для випусників

Фото: НотаЄнота, Ben Mullins / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду