Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8-9 квітня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8-9 квітня 2024 року — резюме

11:00,
16 Квітня 2024
808

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8-9 квітня 2024 року — резюме

11:00,
16 Квітня 2024
808
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8-9 квітня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8-9 квітня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер», «Ми — Україна» та Першого каналу Суспільного, — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною для ранкового слота: кожна ефірна година мала на початку 15-хвилинний випуск новин, на 30-й хвилині — 4-хвилинний, решту часу займали гостьові студії. Новини вела Ольга Бутко, гостьові студії спочатку вели Ольга Нємцева і Вадим Колодійчук, згодом — Ганна Гомонай і Максим Зборовський.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: ефірні години починалися різнокаліберними за хронометражем випусками новин (то 15, то 30, то 35 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями. В останню годину з 17-ї був 50-хвилинний випуск новин, а далі був повтор документального фільму.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями, які часом заміняли фрагментом тижневика «Факти тижня» або фільмами. О 20-й був годинний підсумковий випуск, тож о 21-й коротких новин не було.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота. До 10-ї ранку щогодини було по два 10-хвилинних випуски новин, решту часу займали гостьові студії. З 10-ї ефірні години починалися з 13-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися з випусків новин різного хронометражу (30 і 15 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була повністю гостьовою.

Основні теми дня

8 квітня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі телеканалу «Рада» були лише короткі повідомлення. Традиційно в новинах о 8-й говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим. В ефірі каналу «1+1» про події на фронті згадували лише короткими повідомленнями в новинах. В ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж про бої десантників на Куп’янському напрямку і пряме ввімкнення з Донецької області. Про ситуацію на фронті говорили з заступником командира 5-ї окремої штурмової бригади Дмитром Габінцем.

Подолання наслідків ракетної атаки на енергоінфраструктуру Харкова. На каналі «Рада» у новинах про Харків згадували лише короткими повідомленнями. В гостьовій студії говорили з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим. В ефірі каналу «1+1» про Харків згадували хіба що в коротких повідомленнях у новинах. В ефірі каналів ICTV та СТБ був спеціальний репортаж із Харкова про ситуацію з електрикою в місті. У гостьовій студії говорили з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим.

9 квітня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В проаналізованому ефірі каналу «Інтер» було лише традиційне ранкове ввімкнення в новинах речника Генштабу Андрія Ковальова. В ефірі каналу «Ми — Україна» були лише короткі повідомлення в новинах. В ефірі Першого каналу Суспільного був репортаж про бої десантників поблизу Тернів. У гостьових студіях про події на фронті говорили з речником ОСУВ «Хортиця» Назаром Волошиним, речницею Сил оборони Півдня Наталією Гуменюк, офіцером «Легіону свободи» Сергієм Вороновим, воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем і засновником благодійної організації «Реактивна пошта» Павлом Нарожним.

Новинна складова ефірів

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Рада» була ніякою в репортажній частині: лише один репортаж про змагання з тайського боксу в Вінниці, всі три прямих ввімкнення були неподієвими та нерепортажними. Відтак зрозуміло, що всі численні випуски новин складалися майже винятково з постійних повторів коротких повідомлень. У гостях побувало 6 ньюзмейкерів.

Новинна складова каналу «1+1» цього дня була надзвичайно слабкою — лише 2 репортажні сюжети, прямих ввімкнень не було, в гостях побував лише один ньюзмейкер. Репортажі були про вбивство підлітка в київському фунікулері та про презентацію проєкту «Сенси, що об’єднують».

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 4 репортажні сюжети й одне пряме ввімкнення. У студії побував один гість-ньюзмейкер. Репортажі були про бої десантників на Куп’янському напрямку та про регіональний жіночий конгрес у Полтаві, спецрепортажі — про ситуацію з електрикою в Харкові та про життя прифронтового Херсона. Пряме ввімкнення було про ситуацію на фронті в Донецькій області.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 4 репортажних сюжети, 4 прямих ввімкнень, у гостях побувало 4 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про будівництво лінії оборони на Авдіївському напрямку, про благодійний турнір із гольфу на Київщині для поранених ветеранів, про пошкодження в Одеському ботсаду від ворожих атак і толоку одеситів і про фотовиставку у Вінниці про загиблих спортсменів. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів на Запоріжжі, на Дніпропетровщині, на Сумщині та Чернігівщині, ще одне — про освітній форум у Києві.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: 2 репортажних сюжети, 3 прямих ввімкнення і 4 гості-ньюзмейкери. Сюжети були про наслідки бомбардування ворогом Білопілля на Сумщині та про вибух гранати у дворі житлового будинку в Хмельницькому. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожого бомбардування Харкова КАБами та два ввімкнення з суду, який обирав запобіжний захід підозрюваному у вбивстві школяра у київському фунікулері.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 6 репортажних сюжетів, 2 прямі ввімкнення, в гостях побувало 3 ньюзмейкери. Репортажі були про наслідки ворожого авіаудару по Селидовому, про бої десантників поблизу Тернів, про наслідки ворожого удару по Трипільській ТЕЦ, про наслідки ворожого удару по гуртожитку на Полтавщині, про наслідки ворожого бомбардування Костянтинівки на Донеччині та про обрання запобіжного заходу підозрюваному у вбивстві підлітка в київському фунікулері. Обидва прямі ввімкнення були зі США про перспективи розблокування Конгресом допомоги Україні.

Гостьові студії

У гостях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 14 людей. З них 6 були ньюзмейкерами, 2 — речниками, було 4 експерти та 2 учасники подій. З головою Комітету ВР з питань зовнішньої політики Олександром Мережком говорили про можливості винесення на голосування спікером Джонсоном проєкту з допомогою Україні та про майбутній Саміт миру в Швейцарії. З головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим, Миколаївської ОВА Віталієм Кімом і Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про оперативну ситуацію в областях. З першим заступником голови Комітету ВР з питань регламенту Сергієм Євтушком говорили про перспективи ухвали законопроєкту щодо заборони Московського патріархату. З головою Держенергонагляду Русланом Слободяном говорили про ситуацію в енергосистемі країни після ворожих атак. З іншими гостями говорили про ситуацію на фронті, про ракетний потенціал і тактику ракетних і дронових атак ворога, про перспективи ухвалення парламентом робочого законопроєкту про мобілізацію, про можливості ворога до посилення наступу та про інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 7 людей: один ньюзмейкер, 3 експерти та 3 учасники подій. З головою Херсонської ОВА Романом Мрочком говорили про харківський досвід підвищення безпеки для людей під постійними обстрілами та застосування його до Херсона З іншими гостями обговорювали нібито епідемію ігроманії у війську, подолання страхів щодо мобілізації, розблокування американської допомоги Україні, значення української культурної спадщини, весняний авітаміноз та інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 6 гостей: по одному ньюзмейкеру, речнику, раднику, одна експертка і ще двоє учасників подій. З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про ліквідацію наслідків попереднього ракетного удару по Харкову і про ситуацію з відімкненнями електроенергії в місті та області. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, ситуацію на Херсонщині, «мирний план» Трампа, перспективи розблокування американської допомоги Україні, відновлення зруйнованих енергооб’єктів, ставлення українців до мобілізації, технологічні зміни у веденні бойових дій та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей: 4 ньюзмейкери, 3 речники та 2 експерти. З нардепом Віталієм Безгіним говорили про значення Конгресу місцевих і регіональних влад при президентові України. З керівником департаменту протидії воєнним злочинам Офісу генпрокурора Юрієм Бєлоусовим говорили про розслідування розстрілів окупантами українських військовополонених. З головою Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольгою Герасим’юк говорили про державне врегулювання телеграм-каналів. З міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком говорили про роботу і розвиток реабілітаційних центрів для поранених. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, пожежі на російських кораблях, аварійно-рятувальні роботи після влучання ракети в гуртожиток у селі під Полтавою, можливість американської допомоги в кредит, ціни на овочі та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» побувало 12 людей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, 5 експертів і один учасник подій. З міністром захисту довкілля та природних ресурсів Русланом Стрільцем говорили про небезпеку забруднення повітря на Житомирщині внаслідок ворожого влучання в інфраструктурний об’єкт. З головою Сумської ОВА Володимиром Артюхом говорили про ліквідацію наслідків ворожого бомбардування Білопілля. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про наслідки останніх ворожих атак по місту. З в.о. гендиректора «Українських розподільних мереж» Артемом Мартинюком говорили про ситуацію в енергосистемі країни після останніх атак ворога. З іншими гостями обговорювали інтенсивність ворожих повітряних атак, пожежу на російському кораблі «Сєрпухов», дронові удари ворога по ЗАЕС, перспективи розблокування американської допомоги Україні, прогнози щодо майбутнього Саміту миру у Швейцарії, сприйняття Заходом російського ядерного шантажу, можливості отримання Україною нових батарей і боєзапасу Patriot та інші теми.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 14 гостей: 3 ньюзмейкери, 2 речники, 6 експертів, 2 журналісти й один учасник подій. З заступницею міністра енергетики Світланою Грінчук і головою правління «Укренерго» Володимиром Кудрицьким говорили про стан і можливості відновлення енергосистеми після останніх атак ворога. З в.о. міського голови Полтави Катериною Ямщиковою говорили про ліквідацію наслідків ворожого удару по гуртожитку. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, перспективи розгляду законопроєкту про мобілізацію парламентом, можливі кадрові зміни в уряді, бомбардування КАБами українських міст і сіл, відсутність антивоєнних настроїв у Росії, перспективи швидкого розгляду Конгресом допомоги Україні, перспективи децентралізації енергосистеми, реакції влади на переслідування журналіста «Слідства.Інфо» та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: представників фракції «Слуга народу» побувало в ефірі троє (Дмитро Соломчук і Олександр Мережко на «Раді» та Віталій Безгін на «Інтері»), ще був один представник «Батьківщини» (Сергій Євтушок на «Раді»). На всіх інших каналах народних депутатів цього дня не запрошували.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом чотирьох годин ефіру 263 рази. Це майже по 66 порушень на годину і більш як по порушенню на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 125 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 65 разів, більше половини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на джерела фактичної інформації. 46 разів порушували стандарт точності. Більшістю з цих порушень була некоректна робота з картинкою, як у сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях, так і в гостьових студіях. Стандарт повноти інформації порушували 22 рази, майже половиною з цих порушень була відсутність інтершуму на картинці в БЗ. 5 разів порушували стандарт доступності подачі інформації. Решту стандартів не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 362 рази. Це по 90,5 порушення на годину або ж по 1,5 порушення на хвилину ефіру в середньому. Традиційно найчастіше (210 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 92 рази. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 53 рази порушували стандарт точності, майже все це було некоректне поєднання картинки з текстом чи розмовами за кадром. Крім того, 4 рази порушили стандарт повноти інформації та 3 рази — стандарт доступності. Інші стандарти не порушували.

Протягом проаналізованих чотирьох годин ефіру журналісти каналів ICTV та СТБ порушували стандарти 528 разів. Це по 132 порушення на годину, або ж більш як по 2 порушення на хвилину ефіру в середньому. І це — новий абсолютний рекорд телемарафону. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 376 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 101 раз. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації та майже стільки ж — узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 43 рази, більш як три чверті з цих порушень були невідповідністю між картинкою і текстом у БЗ і сюжетах. Крім того, 5 разів порушили стандарт повноти інформації та 3 рази — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 308 разів. Це по 77 порушень на годину або ж більш як по порушенню на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 203 рази. У більшості випадків це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 77 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації, чимало також було розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 26 разів. Усе це були невідповідності картинки словам за кадром у сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях, і в якості «ілюстрацій» до розмов із гостями. Крім того, було 2 порушення стандарту повноти. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 290 разів. Це по 72,5 раза на годину або ж більш як по порушенню на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 157 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 73 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 29 разів, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. 27 разів порушували стандарт повноти інформації, майже дві третини з цих порушень було відео без інтершуму. Крім того, 3 рази порушили стандарт доступності подачі інформації та одного разу — стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 131 раз, це майже по 33 порушення на годину. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 59 разів. Усе це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 45 разів, майже дві третини з цих порушень становили посилання на телеграм-канали та соцмережі. Стандарт точності порушували 21 раз, все — некоректним використанням картинки. Крім того, тричі порушили стандарт повноти інформації та тричі — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

8 квітня

ЄС погодив умови продовження вільної торгівлі з Україною з жорсткішими обмеженнями.

Комітет ВР схвалив нову редакцію законопроєкту про реформу БЕБ без зауважень від бізнесу.

Мінкульт підтвердив каналам телемарафону статус критично важливих, працівники яких підлягають бронюванню (зрештою про це повідомив Перший канал Суспільного лише надвечір наступної доби).

Російські війська просунулися на захід від Авдіївки, — ISW.

9 квітня

Демобілізацію виключили з законопроєкту про мобілізацію, розглянуть окремо.

Профільний комітет Європарламенту підтримав нові умови пільгової торгівлі з Україною.

«Приватбанк» остаточно виграв справу у компаній Суркісів на 350 мільйонів доларів.

До чотирьох зросла кількість поранених від російського удару по Харкову.

Німеччина надала Україні менше військової допомоги, ніж заявляє німецька влада, — видання Bild.

Телестудія, пов’язана з Кирилом Тимошенком, отримала статус «критично важливого» підприємства і забронювала працівників.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — невиправдана жодним інформаційним приводом компліментарна розмова з народним депутатом-«слугою» Віталієм Безгіним про значення Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 4 прояви політичного піару. Двічі показували класичний «паркет» із промови прем’єра Дениса Шмигаля на засіданні Кабміну, ще один «паркет» був про нараду, проведену президентом Володимиром Зеленським на Харківщині. І була беззмістовна і компліментарна розмова про роботу Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України з керівником Офісу конгресу В’ячеславом Негодою.

Російських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було, гостьові студії вели двоє токсичних ведучих каналу.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» не було, новини вела токсична ведуча каналу.

Російських пропагандистських наративів та токсичних медійних персонажів у проаналізованому ефірі інших каналів не було.

Скриншот відео: Факти ICTV/ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду