Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 6–7 березня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 6–7 березня 2024 року — резюме

10:00,
15 Березня 2024
1094

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 6–7 березня 2024 року — резюме

10:00,
15 Березня 2024
1094
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 6–7 березня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 6–7 березня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «1+1», ICTV та СТБ, «Рада», «Ми — Україна», Першого каналу Суспільного, «Інтер» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках і 10-хвилинні «посередині»), решту часу займали гостьові студії, в 10-й був 15-хвилинний випуск новин і гостьова студія, об 11-й — 30-хвилинний і записане інтерв’ю.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні новини чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями. Одного разу замість гостьової був фільм, ще одного разу — фрагмент недільного тижневика.

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, о 21-й година була гостьовою.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для ранкового слота: до 10-ї ранку щогодини було по два 10-хвилинних випуски новин (на початках і «посередині» годин), решту часу займали гостьові студії. З 10-ї ранку години починалися випусками новин (то 10-, то 15-хвилинним), продовжувалися гостьовими.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була такою: години починалися з випусків новин (30- і 15-хвилинними), продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися 13-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступна година була гостьовою.

Основні теми дня

6 березня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «1+1» були два репортажі про бої під Новомихайлівкою на околицях Курахового і про відбиття ворожих наступів у напрямку Курахового, оглядові сюжети про бої під Авдіївкою і про «снарядний голод» на фронті. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим і начальником групи безпілотників 241-ї окремої бригади тероборони Дмитром Спасибою. В рубриці «Оперативний черговий» аналізували ситуацію на різних ділянках фронту з воєнним експертом Іваном Ступаком і з військовослужбовцем 47-ї ОМБР з псевдо Woody. У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж про бойове чергування пілотів БПЛА 93-ї бригади під Кліщіївкою. У студії про ситуацію на фронті говорили з командувачем Сухопутних військ Олександром Павлюком, заступником командира 5-ї окремої штурмової бригади на псевдо Граніт і з офіцером 59-ї окремої мотопіхотної бригади Сергієм Цехоцьким. В ефірі «Ради» був репортаж про бої в районі Білогорівки на Луганщині. В гостьовій студії говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Дмитром Лиховієм.

Ракетна атака по Одесі під час перебування там президента Зеленського з прем’єром Греції. Подія сталася під час ефірного блоку каналів ICTV та СТБ. Об’єднана редакція зробила пряме ввімкнення кореспондентки з Одеси. В ефірі каналу «Рада» побіжно згадували в новинах, у гостьових студіях говорили з речником Військово-морських сил Дмитром Плетенчуком і речником Української добровольчої армії «Південь» Сергієм Братчуком.

Атака «шахедами» по Сумах. В ефірному блоці каналу «1+1» робили три прямих ввімкнення з місця влучань «шахедів» у Сумах. Говорили про наслідки та їх ліквідацію з головою Сумської ОВА Володимиром Артюхом. З ним же говорили й в ефірі ICTV та СТБ. В ефірі каналу «Рада» тему згадували лише короткими повідомленнями в новинах.

7 березня

Ситуація на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Ми — Україна» в новинах згадували події на фронті лише короткими повідомленнями. У гостьових студіях говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим і з воєнним експертом Олексієм Гетьманом. У новинах на Першому каналі Суспільного події на фронті згадували лише короткими повідомленнями. В гостьових студіях говорили з речником Сил оборони Таврійського напрямку Дмитром Лиховієм і з офіцером 59-ї окремої мотопіхотної бригади Сергієм Цехоцьким. У новинах каналу «Інтер» був репортаж про танкові бої в Донецькій області під Роботиним і оглядовий сюжет про бойові дії на Донбасі. В гостьових студіях спілкувалися з офіцером артилерії 4-ї бригади НГУ «Рубіж» Володимиром Назаренком і з командиром 2-го штурмового батальйону 3-ї ОШБ Дмитром Кухарчуком.

Новинна складова ефірів

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була доволі репортажно насиченою — 7 репортажних сюжетів і 5 прямих ввімкнень. Натомість у гостьових студіях побувало лише 2 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бої під Новомихайлівкою на околицях Курахового, про відбиття ворожих наступів у напрямку Курахового, про привезення до Дніпра з зони бойових дій половецької кам’яної баби, про російський експорт до Польщі через Білорусь, про випробування нового морського дрона СБУ, про підсумки «супервівторка» у США і про пожежу в екопарку на Осокорках у Києві. Прямі ввімкнення були про наслідки влучань «шахедів» у житлові будинки в Сумах (три), про пожежу в екопарку на Осокорках в Києві та про те, як співробітники ТСН пишуть заяви на дозвіл посмертного донорства.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 5 репортажних сюжетів, 3 прямих ввімкнення і 4 гостей-ньюзмейкерів у студії. Репортажні сюжети були про тренування вогневих мобільних груп на Одещині, про бойове чергування пілотів БПЛА 93-ї бригади під Кліщіївкою, про евакуацію людей з Вугледара, про концерт Жадана в Черкаському реабілітаційному центрі та про відновлення бізнесів у звільненому Ізюмі. Прямі ввімкнення були про протести польських фермерів у Варшаві, про іспити майбутніх керівників гуманітарних розмінувальників на Київщині та про наслідки ракетного обстрілу Одеси.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: 4 репортажні сюжети, 2 прямих ввімкнення, в гостях побувало 4 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бої в районі Білогорівки на Луганщині, про пожежу в екопарку на Осокорках у Києві, про тестування РЕБу бійцями 3-ї окремої штурмової бригади та про життя під обстрілами прифронтового селища Куцуруб на Миколаївщині. Прямі ввімкнення були про акцію протесту фермерів у Варшаві та про підсумки праймериз у США.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була традиційно вже дуже слабкою в репортажній частині — лише один сюжет і одне пряме ввімкнення. В гостьових студіях побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажний сюжет був про наслідки ворожого обстрілу Сум, пряме ввімкнення — про влучання ворога в гіпермаркет у Нікополі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 4 репортажні сюжети й одне пряме ввімкнення. У гостях побувало 8 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про благодійний показ у Києві фільму «20 днів у Маріуполі», про роковини з дня загибелі Дмитра Коцюбайла, про розбір завалів торговельного гіпермаркету в Нікополі та про відбудову села Посад-Покровське на Херсонщині. Пряме ввімкнення було про очікування від звернення Байдена до Конгресу.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажні сюжети та 5 прямих ввімкнень, у гостьових студіях побувало 6 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про танкові бої в Донецькій області під Роботиним, про зустріч президента Зеленського та прем’єр-міністра Греції в Одесі, про ліквідацію наслідків атаки «шахедами» по Сумах. Прямі ввімкнення були про наслідки атак ворога по місту Суми, про обстріли Миколаївщини та Херсонщини, про наслідки ворожих обстрілів прифронтових громад Запоріжжя, про ворожі обстріли населених пунктів Харківської області та про підготовку до промови Байдена перед Конгресом.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 12 людей: 2 ньюзмейкери, по одному речнику і раднику, 2 експерти, одна журналістка і 5 учасників подій. З міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком говорили про перевірку столичних військово-лікарських комісій у Києві. З головою Сумської ОВА Володимиром Артюхом говорили про наслідки ворожої атаки «шахедами» по Сумах. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, підготовку окупантами імітації виборів Путіна в Маріуполі, «снарядний голод» у ЗСУ, оборону Києва у 2022 році, ефективність українських безпілотників та інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин побувало 8 гостей — 4 ньюзмейкери, один експерт і 3 учасники подій. З заступником міністра економіки Тарасом Качкою говорили про можливі обмеження українського експорту в ЄС задля розблокування кордону з Польщею. З першим заступником голови Хмельницької ОВА Сергієм Тюріним говорили про наслідки удару «шахедами» по енергетичній інфраструктурі області. З головою профільного Комітету ВР Оленою Шуляк традиційно говорили про перебіг програм «єВідновлення» і «єОселя». З командувачем Сухопутних військ Олександром Павлюком говорили про поточну ситуацію на фронті та про відновлення бойових підрозділів. З іншими гостями говорили про підсумки «супервівторка» в США, про відмову Олени Зеленської від участі в промові Байдена одночасно з Юлією Навальною, про дефіцит боєприпасів у ЗСУ, про творчість під час війни та про інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 гостей: 4 ньюзмейкери, 4 речники та по одному раднику, експерту й учаснику подій. З головою ВР Русланом Стефанчуком говорили про законопроєкт про мобілізацію і про інші парламентські теми. З нардепом Віталієм Безгіним говорили про київське метро. З депутатом Київради Андрієм Вітренком говорили про пожежу в екопарку на Осокорках. З генпрокурором Андрієм Костіним говорили про співпрацю з МКС. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, наслідки ворожого ракетного удару по Одесі, роботу російської розвідки в західних країнах, розблокування американської допомоги та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин побувало 13 людей: 5 ньюзмейкерів, 4 речники та 4 експерти. З головою Комітету ВР із питань правової політики Денисом Масловим говорили про значення ордерів МКС на арешт двох російських генералів. З головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим говорили про обстріли прифронтових населених пунктів області й ситуацію на окупованих її частинах. З харківським міським головою Ігорем Тереховим говорили про поширений окупантами фейк щодо примусової депортації харків’ян. З членом Комітету ВР з питань фінансів Олексієм Леоновим говорили про платформу «Зроблено в Україні». З в.о. керівника держпідприємства «Гарантований покупець» Артемом Некрасовим говорили про підсумки зими для енергетичних систем України. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, ситуацію на кордоні з Польщею, нові морські дрони СБУ, можливі плани Кремля щодо ескалації в Молдові, перспективи створення європейської армії на основі ЗСУ, вплив затримки американської допомоги на події на фронті, перспективи розблокування допомоги США Україні у Конгресі та інші теми.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 17 гостей: 8 ньюзмейкерів, один речник і один радник, 6 експертів і один учасник подій. З першим заступником голови Дніпропетровської ОВА Володимиром Орловим говорили про наслідки ворожих обстрілів Нікополя. З головою Херсонської МВА Романом Мрочком говорили про наслідки обстрілів Херсона. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук говорили про програми підтримки ВПО. З заступником міністра економіки Тарасом Качкою говорили про перспективи розблокування польського кордону. З міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович говорили про соціальну допомогу самотнім пенсіонерам. З представником Офісу генпрокурора Денисом Лисенком говорили про розслідування розстрілів ворогами українських полонених. З нардепами Володимиром В’ятровичем і Євгенією Кравчук говорили про ідеї переосмислення свята 8 березня. З іншими гостями говорили про ситуацію на фронті, про підготовку окупантами імітації виборів, про зростання активності Франції у допомозі Україні, про зростання середніх зарплат в Україні, про можливості російської ескалації в Придністров’ї, про ознаки геноциду у злочинах росіян в Україні та інші теми.

У гостях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало загалом 13 людей: 6 ньюзмейкерів, 3 експерти, один журналіст і 3 учасники подій. З першим заступником голови Дніпропетровської ОВА Володимиром Орловим говорили про наслідки ворожих атак по Нікополю. З міністром юстиції Денисом Малюською говорили про ордери МКС на арешт російських генералів. З головою Сумської ОВА Володимиром Артюхом говорили про ракетний удар ворога по Сумах. З міністром закордонних справ Дмитром Кулебою і народною депутаткою Оленою Шуляк говорили про призначення Залужного послом у Великій Британії. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення, ремонтні роботи на «синій» гілці метро в Києві, нові правила декларування волонтерських гуманітарних вантажів та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: представники фракції «Слуга народу» були в ефірах 7 разів (двічі Олена Шуляк — в ефірах ICTV з СТБ і «Інтера», Віталій Безгін в ефірі «Ради», Денис Маслов і Олексій Леонов в ефірі «Ми — Україна», Леся Забуранна і Євгенія Кравчук — в ефірі Першого каналу Суспільного), по одному разу в ефірах побували представники фракцій «Батьківщина» і «Європейська солідарність» (відповідно Михайло Цимбалюк і Володимир В’ятрович — обидва в ефірі Першого каналу Суспільного). Крім того, в ефірі «Ради» побував формально позафракційний (утім, делегований на посаду «Слугою») спікер парламенту Руслан Стефанчук і традиційно представник фракції «Слуга народу» в Київраді Андрій Вітренко. В ефірі каналу «1+1» депутатів не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «1+1» за чотири години ефіру порушували 501 раз (це більш як по 125 порушень на годину і більш як по 2 порушення на хвилину ефіру в середньому). Це був «персональний» рекорд каналу, а до абсолютного рекорду телемарафону, встановленого нещодавно ICTV та СТБ, не дотягнули лише дещицю. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 327 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 119 разів, найбільше було суто абстрактних псевдопосилань на джерела інформації. З 34 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Крім того, 13 разів порушували стандарт повноти інформації та 8 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували протягом чотирьох годин ефіру 376 разів. Це по 94 порушення на годину або ж більш як по 1,5 порушення на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 272 рази. Переважною більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 73 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації, але чимало було фактів подано без будь-яких посилань і чимало було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 20 разів, три чверті з цих порушень були невідповідностями картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Крім того, 9 разів порушили стандарт повноти інформації та 2 рази — стандарт доступності. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували протягом чотирьох годин ефіру 305 разів (це більш як по 76 порушень на годину або ж більш як по порушенню на хвилину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 177 разів, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 77 разів, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Майже всі 21 порушення стандарту точності були невідповідностями картинки й тексту в БЗ і сюжетах. Більшість із 20 порушень стандарту повноти були повною відсутністю інтершуму на відео в БЗ. Крім того, 6 разів порушували стандарт доступності подачі інформації та 4 рази грубо порушували стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 288 разів за чотири години ефіру. Це по 72 порушення на годину, або ж більше одного порушення на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 154 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 58 разів, майже дві третини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивних думок. Стандарт повноти інформації порушували 39 разів, дві третини з цих порушень були повною відсутністю інтершуму на відео в БЗ і сюжетах. Стандарт точності порушували 33 рази, майже все це були невідповідності картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Крім того, 3 рази було порушено стандарт доступності й одного разу — стандарт оперативності.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 83 рази (майже по 21 порушенню на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 33 рази, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 32 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації та запозичень із телеграм-каналів і соцмереж. Стандарт точності порушували 13 разів, більшістю з цих порушень були невідповідності картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Крім того, по двічі порушили стандарти повноти інформації та доступності й одного разу — стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 389 разів за чотири години ефіру. Це в середньому більш як по 97 порушень щогодини або ж більш як по 1,5 порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 274 рази. Більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 76 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок і на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушили 22 рази, в більшості випадків невідповідностями між картинкою і текстом. 8 разів порушували стандарт повноти інформації. Крім того, 7 разів порушили стандарт доступності, і по одному разу — стандарти балансу думок і оперативності.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

6 березня

У Силах оборони півдня не пов’язують удар по Одесі з візитом Зеленського.

Соратник Шарія очолює кафедру журналістики у Військовому інституті університету Шевченка.

Ексзаступник командира кримського «Беркуту» отримав вирок у 15 років тюрми у «справі Майдану».

Медведчук через суд хоче повернути громадянство, депутатський мандат і зняти санкції.

Російські війська продають українських полонених чеченцям, — Інститут вивчення війни.

Завод нардепа-«слуги» Куницького постачав електрозарядні станції до окупованого Криму.

7 березня

У підрядниці каналу «Рада» журналісти Bihus.Info знайшли зв’язки з колишнім бізнес-партнером Зеленського.

Росія вдарила мінами по Чернігівщині, загинув цивільний.

Чехія завершила збір грошей на 800 тисяч снарядів для України.

Парламент Швейцарії виступив за фінансування України активами Росії.

Домен ukr.net був заблокований, користуваам була недоступна пошта і стрічка новин.

Росія може воювати в Україні ще мінімум 2 роки, — розвідка Литви.

Нардеп Костенко: в ОП є «спеціальні люди», які вирішують, кого з нардепів випускати у закордонні відрядження.

WSJ пише про недостатність українських фортифікацій.

До спостережної ради «Укрнафти» увійшла бізнес-партнерка Єрмака.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був один прояв політичного піару — позитивні згадки про Віктора і Олену Пінчуків у сюжеті про черкаський реабілітаційний центр.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 6 проявів політичного піару. Тричі це була жодним чином не збалансована ведучими критика гостями студії: спікером парламенту Русланом Стефанчуком — на адресу фракції «Європейська солідарність», нардепом Віталієм Безгіним і депутатом Київради Андрієм Вітренком — на адресу київської влади. Крім того, було дві недоречні позитивні згадки президента Зеленського і класичний «паркет» прем’єра Дениса Шмигаля.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 3 прояви політичного піару. Була комфортна для гостя розмова з нардепом-«слугою» Олексієм Леоновим, де він дуже компліментарно розповідав про програму «Зроблено в Україні» і зусилля президента, прем’єра і керівника ОП щодо підтримки вітчизняного бізнесу. І двічі в повідомленні про «активне будівництво» фортифікацій не до ладу коментували нардепи від «Слуги народу» Олександр Качура й Олександр Маріковський.

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного був один прояв політичного піару — класичний «паркет» про вручення президентом Зеленським сертифікатів на квартири Героям України і членам загиблих Героїв.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» було 4 прояви політичного піару. Двічі було суто позитивне повідомлення про «активне» будівництво фортифікацій із синхронами депутатів-«слуг народу», кожного разу з іншим. Було класичне «паркетне» повідомлення про вручення президентом Зеленським сертифікатів на квартири військовим і членам сімей загиблих. І була вкрай незбалансована розмова з експертом із жорсткою критикою і звинуваченнями київської влади і мера Кличка.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі каналу «1+1» цього дня не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» не було, натомість гостьові студії вів один із токсичних ведучих каналу.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованих ефірах інших каналів не було.

Ігор Куляс, медіатренер, медіаконсультант, кризовий медіаменеджер

Скриншот відео: «Факти» ICTV / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду