Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16–17 квітня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16–17 квітня 2024 року — резюме

10:00,
25 Квітня 2024
912

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16–17 квітня 2024 року — резюме

10:00,
25 Квітня 2024
912
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16–17 квітня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 16–17 квітня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Інтер», «Ми — Україна», Першого каналу Суспільного, «1+1», ICTV та СТБ і «Рада» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: що пів години були 10-хвилинні випуски новин, решту часу — гостьові студії. З 10-ї ранку години починалися 13-хвилинними новинами, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була стандартною: ефірні години починалися 15-хвилинними новинами, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися випусками новин (були 30-хвилинний і 15-хвилинний), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була повністю гостьовою.

Структура ефіру каналу «1+1» була звичною для ранкового ефіру: до 10-ї ранку щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початках і 8-хвилинні «посередині»), решту часу були гостьові студії. О 10-й ранку був 15-хвилинний випуск новин, далі була гостьова. А об 11-й був годинний випуск новин.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні новини чергувалися з 15-хвилинними випусками новин, замість яких часом були фільми або ж фрагменти недільного тижневика «Факти тижня».

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 19:30 були «короткі новини» (10 хвилин). О 20-й був годинний підсумковий випуск, наступна година була повністю гостьовою.

Основні теми дня

16 квітня

Ситуація на різних ділянках фронту. У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет. Говорили про ситуацію на фронті з речником Генштабу Андрієм Ковальовим і офіцером «Легіону свободи» Сергієм Вороновим. В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» був репортаж про бої на Авдіївському напрямку. Обговорювали події на фронті з експертом Петром Черником і з воєнним оглядачем видання «Апостроф» Денисом Поповичем. В ефірному блоці Першого каналу Суспільного був оглядовий сюжет про оборону Часового Яру. Говорили з офіцером секції планування бригади «Рубіж» Дмитром Кожубенком і з тим-таки Денисом Поповичем (щось він стає надміру популярним у марафоні, хоча його експертний статус не дуже-то визначений).

Президент Зеленський підписав закон про мобілізацію. Перші повідомлення про подію з’явилися на 4-й годині ефірного блоку каналу «Ми — Україна». Канал встиг повідомити про це і зробити інфографіку зі списком основних новацій. В ефірі Першого каналу Суспільного обмежилися усними повідомленнями про це.

17 квітня

Ракетний удар по Чернігову. Редакція «1+1», під час ефірного слота якого і сталася атака, спрацювала доволі оперативно — і з усними повідомленнями, і з організацією гостей. Оперативно говорили про подію і наслідки з головою Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом, з в.о. міського голови Чернігова Олександром Ломаком, із гендиректором Чернігівської обласної лікарні Андрієм Жиденком, із меддиректоркою Чернігівської міської лікарні №2 Наталією Фурс і з чернігівським підприємцем і волонтером Олегом Бібіковим, хлібопекарня якого працювала в момент атаки за кількасот метрів від місця влучання ракет. Єдине, чого не зробила редакція, — так це прямого ввімкнення з місця події (цілком могли домовитися про це з кореспондентами Суспільного). У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був репортажний сюжет і два прямих ввімкнення з Чернігова з місця влучання ракет. У розмовній студії ні з ким основну тему дня не обговорювали, що дивно, як на мене. У проаналізованому ефірі каналу «Рада» з Чернігова робили 5 прямих ввімкнень, щоправда, з мінімальними оновленнями інформації. Говорили з головою Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом і з речником командування Повітряних сил Іллею Євлашем.

Ситуація на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «1+1» була докладна рубрика «Оперативний черговий», де був великий оглядовий сюжет про бої на Донеччині та обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком, вмикали речника 118-ї окремої механізованої бригади Дмитра Пелиха. В новинах речник Андрій Ковальов давав добове зведення Генштабу. В гостьових студіях про події на фронті говорили з пресофіцером 241-ї бригади ТрО Мирославом Отковичем і капітаном 130-го батальйону цієї ж бригади Олексієм Фандецьким. У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ був репортаж із фронту з Донеччини. Ситуацію на Авдіївському та Бахмутському напрямках обговорювали з речником ОСУВ «Хортиця» Назаром Волошиним. У проаналізованому ефірі каналу «Рада» про події на фронті в новинах згадували лише короткими повідомленнями. У гостьовій студії говорили з офіцером секції планування бригади «Рубіж» Дмитром Кожубенком.

Новинна складова ефірів

Новинна складова проаналізованих чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 6 репортажних сюжетів і 5 прямих ввімкнень. У гостьових студіях побувало 4 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про операцію на головному мозку в Ужгороді, про посівну на Нікопольщині та на Прикарпатті, про фотовиставку у Брюсселі про українців — втікачів із-під окупації, про ліквідацію наслідків падіння уламків ракети у Дніпрі та про виживання жителів прифронтового Гуляйполя. Прямі ввімкнення були про наслідки обстрілів і бомбардувань населених пунктів Харківщини, Сумщини й Чернігівщини, Миколаївщини та Херсонщини, Запоріжжя й Дніпропетровщини.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Ми — Україна» була слабкою в репортажній частині — лише два репортажні сюжети й одне пряме ввімкнення. У гостьовій студії побували 5 ньюзмейкерів. Репортажі були про бої на Авдіївському напрямку і про виживання людей у прифронтовому Гуляйполі. Пряме ввімкнення було про розгляд ПАРЄ питання передачі російських активів Україні.

Новинна складова проаналізованого ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 7 репортажних сюжетів і 3 прямих ввімкнення. В гостях побувало 4 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про наслідки ворожих обстрілів Херсонщини, прикордоння Сумщини, про нові розробки українського оборонного комплексу, про ліквідацію наслідків негоди на Дніпропетровщині, про наслідки водопілля на Чернігівщині, про акцію черкаських студентів зі збору грошей на автівку для ЗСУ та про життя у прифронтовому селі Даченське на Донеччині. Прямі ввімкнення були про затвердження плану реформ для України Єврокомісією та два ввімкнення про перспективи ухвалення допомоги Україні Конгресом США.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була слабкою в репортажній частині: лише 2 репортажних сюжети й одне пряме ввімкнення. У гостьовій студії побувало 3 ньюзмейкери. Репортажі були про початок будівництва нових атомних енергоблоків на Хмельницькій АЕС і про самостійне розмінування земель фермерами на Миколаївщині. Пряме ввімкнення було про ситуацію з електрикою у Харкові.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 4 репортажні сюжети, 2 прямі ввімкнення, 3 гості-ньюзмейкери. Репортажі були про ракетний удар по Чернігову, про агітацію американських активістів за допомогу Україні від США, про виживання фермерів на Миколаївщині на розбитій після важких боїв фермі та про бойову роботу бригади «Рубіж» на Донеччині. Обидва прямі ввімкнення були з Чернігова з місця влучання ворожих ракет.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «Рада» була такою: один спецрепортаж, 7 прямих ввімкнень і 6 гостей-ньюзмейкерів. Спецрепортаж був про село Давидів Брід на Херсонщині після окупації. 5 прямих ввімкнень були зроблені з Чернігова про наслідки ракетного удару по середмістю, ще були прямі ввімкнення про саміт ЄС у Брюсселі та про ситуацію з розглядом допомоги США Україні у Конгресі.

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 8 людей: 4 ньюзмейкери, один речник, 2 експерти й один учасник подій. З головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим і Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про ситуацію в прифронтових областях. З першим заступником міністра агрополітики Тарасом Висоцьким говорили про ціни на овочі. З народною депутаткою Оленою Шуляк говорили про законопроєкт щодо можливості добровільної мобілізації засуджених. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, компенсації при працевлаштуванні вимушених переселенців, перспективи ухвалення Конгресом США допомоги Україні та інші теми.

У гостях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 12 людей: 5 ньюзмейкерів, 6 експертів і один журналіст. З першою заступницею міністра соцполітики Дариною Марчак говорили про підвищення пенсій і зміни в субсидіях. Із заступником міністра у справах ветеранів Русланом Приходьком говорили про спрощення порядку оформлення статусу особи з інвалідністю внаслідок війни. З депутатом Європарламенту Петрасом Ауштрявічусом говорили про макрофінансову та військову допомогу ЄС Україні. З в.о. генерального директора «Українських розподільних мереж» Артемом Мартинюком говорили про ситуацію в енергетиці. З народною депутаткою Євгенією Кравчук говорили про засідання ПАРЄ щодо передачі Україні заморожених російських активів. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, подорожчання долара, недієвість економічних санкцій проти Ірану та проти Росії, позиції Польщі і ЄС щодо українського агроекспорту, причини ескалації Росією ситуації навколо ЗАЕС, російське ІПСО про «ухилянтів» на курортах та інші теми.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин побувало 14 гостей: 4 ньюзмейкери, 2 речники, одна радниця, 5 експертів, журналіст і учасник подій. Про наслідки ворожих обстрілів областей говорили з головою Сумської ОВА Володимиром Артюхом і заступником голови Харківської ОВА Євгеном Івановим. З головою «Укренерго» Володимиром Кудрицьким говорили про ситуацію в енергосистемі. З посолкою ЄС в Україні Катаріною Матерновою говорили про перспективи й терміни вступу України до ЄС. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, наслідки ворожих обстрілів у прифронтових областях, кадрові перестановки Зеленського, внутрішній аудит у Міноборони, прогноз щодо голосування Конгресом США допомоги Україні, позицію Китаю щодо Саміту миру та сценаріїв закінчення російсько-української війни, ініціативу Макрона про припинення вогню на час Олімпійських ігор, участь російських і білоруських спортсменів в Олімпіаді та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 17 гостей: 3 ньюзмейкери, 3 речники, 2 експерти й 9 учасників подій. З головою Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом і в.о. міського голови Чернігова Олександром Ломаком говорили про наслідки ракетної атаки по Чернігову. Із заступницею міністра економіки Надією Бігун говорили про урядову програму «Зроблено в Україні». З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, допомогу Заходу у відбитті іранського удару по Ізраїлю, ефективність ухваленого закону про мобілізацію, позицію Китаю щодо російсько-української війни, атаки на російські об’єкти в глибокому тилу ворога та інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ протягом чотирьох годин ефіру побувало 6 гостей: 3 ньюзмейкери й по одному речнику, експерту й учаснику подій. З головою постійної делегації України в ПА НАТО нардепом Єгором Чернєвим говорили про майбутнє засідання Ради Україна — НАТО. З делегаткою від України в ПАРЄ народною депутаткою Оленою Мошенець говорили про резолюцію ПАРЄ щодо вилучення російських активів на користь України. З віцепрем’єр-міністром Михайлом Федоровим говорили про «Армію РЕБів». З іншими гостями обговорювали події на фронті, можливості швидкого посилення українського ППО, роботу української діаспори в США для просування голосування Конгресом за допомогу Україні та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 13 людей: 6 ньюзмейкерів, 4 речники, 2 експерти й один учасник подій. З очільником Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом говорили про перебіг рятувальної операції та наслідки ракетної атаки по Чернігову. З народною депутаткою Євгенією Кравчук говорили про останні рішення ПАРЄ щодо України. З міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович говорили про створення центрів життєстійкості. З головою делегації ВР в ПА НАТО Єгором Чернєвим говорили про посилення української ППО і про варіанти безпекової угоди зі США. Із заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про стан енергосистеми. З головою Національної служби здоров’я Наталією Гусак говорили про зростання кількості інфарктів, інсультів і онкологічних захворювань під час війни. З іншими гостями обговорювали події на фронті, перспективи голосування Конгресу США за допомогу Україні, ситуацію з ракетоносіями в Чорному морі та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: представники фракції «Слуга народу» побували в ефірі марафону 8 разів (Олена Шуляк на «Інтері», Єгор Чернєв і Євгенія Кравчук — на каналі «Ми — Україна», Єгор Чернєв і Олена Мошенець — на ICTV та СТБ, Єгор Чернєв, Євгенія Кравчук і Марія Мезенцева на «Раді»). Крім того, в ефірі побував один представник «Батьківщини» (Сергій Соболєв на Першому каналі Суспільного). Інші фракції представлені не були. В ефірі каналу «1+1» нардепів не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Інтер» у межах проаналізованого ефіру порушували 316 разів. Це по 79 порушень на годину, або ж більш як по порушенню на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 226 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 63 рази. Найбільше було подачі фактичної інформації без будь-яких посилань на її джерела. Стандарт точності порушували 22 рази, головно некоректним поєднанням картинки й тексту. Крім того, 4 рази порушили стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували, натомість було одне порушення етичних норм журналістики.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували цього дня 327 разів. Це майже по 82 порушення на годину ефіру в середньому або ж майже по 1,5 порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 172 рази, майже все це були журналістські оцінки в новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 85 разів. Майже половину з цих порушень становили узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. 32 рази порушували стандарт точності, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. 31 раз порушували стандарт повноти інформації, переважною більшістю з цих порушень була повна відсутність інтершуму на відео. 7 разів порушили стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 121 раз, це більше ніж 30 порушень на годину ефіру в середньому, або ж більш як по порушенню що дві хвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 55 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 48 разів. Цього разу (доволі несподівано для мене) найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації, майже половина всіх порушень стандарту. Стандарт точності було порушено 11 разів, найбільше було невідповідностей між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Крім того, 5 разів порушили стандарт повноти інформації та 2 рази стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 341 раз, це більш як по 85 порушень на годину і майже по півтора порушення на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 184 рази, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 101 раз, найбільше було інформації та відео, взятих із телеграм-каналів і соцмереж. З 41 порушення стандарту точності більшість були невідповідностями картинки й тексту в БЗ і сюжетах. Крім того, 8 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та 7 разів — стандарт її повноти. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 267 разів. Це майже по 67 порушень на годину або ж більш як по порушенню на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 170 разів. У більшості випадків це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 72 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 22 рази порушували стандарт точності, все це була невідповідність картинки й тексту за кадром у БЗ, сюжетах і прямих ввімкненнях. Крім того, по одному разу порушили стандарти повноти інформації та доступності її подачі. І було одне грубе порушення етичних норм професії.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 351 раз. Це майже по 88 порушень на годину або ж майже по 1,5 порушення на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 228 разів. Більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Утім було й дуже багато неавторизованих міркувань ведучого гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 62 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 32 рази порушували стандарт точності, переважно невідповідністю картинки й тексту за кадром у сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях. Стандарт повноти інформації було порушено 24 рази, майже все це була повна відсутність інтершуму на відео в сюжетах і БЗ. Крім того, 5 разів порушили стандарт доступності подачі інформації.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

16 квітня

Журналісти й громадські організації вимагають замінити речницю Гуменюк за необґрунтовані обмеження роботи медіа в зоні бойових дій.

НАБУ оголосило в розшук Гладковського-старшого, який, маючи особисте зобов’язання, переховується від слідства (повідомили лише наступного дня).

Штурмовий батальйон 67-ї бригади розформовують через звинувачення у втраті позицій на Часовому Яру.

Росія ударила керованою авіабомбою по Харківщині, двоє поранених.

Франція вирішила запросити представників Росії на ювілей висадки союзників у Нормандії.

17 квітня

Підозрюваного у розкраданні держкоштів ексчиновника Міноборони Лієва залишили без запобіжного заходу.

Росія атакувала супутникове мовлення України, десятки телеканалів зазнали проблем.

Столтенберг пропонує членам НАТО надавати зброю Україні замість витрачати 2% ВВП на оборону.

Єрмак (єдиний від України) і Навальна увійшли в топсотню журналу Time як найвпливовіші люди.

Мінкульт позбавив Арку «дружби народів» у Києві статусу пам’ятки.

Суд дав 12 років полоненому росіянину за розстріл цивільного в автівці біля Бучі.

Словацький прем’єр заявив, що Росія ніколи не піде з Криму та Донбасу.

Інститут вивчення війни оприлюднив загрозливий для НАТО сценарій поразки та повної окупації України Росією.

Речниця Гуменюк спростовує звинувачення з колективного звернення журналістів про її відставку.

Протягом проаналізованого ефіру каналу «Рада» було 4 прояви політичного піару. Двічі цитували з соцмережі керівника ОП Андрія Єрмака (без реальної новини). З неналежним загостренням уваги згадували про виступ голови ВР Руслана Стефанчука в ПАРЄ (теж без новини). Невиправдано згадували фракційну приналежність до депгрупи «За майбутнє» нардепа Сергія Рудика в опитуванні народних депутатів.

Проявів політичного піару в проаналізованих ефірах інших каналів не було.

У гостьовій студії каналу «Інтер» побував токсичний гість — «юрист і аналітик» Андрій Вігірінський, який тезово обґрунтовував російський наратив про «здачу України західними союзниками».

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був російський наратив — ведуча говорила як про факт про поширювані росіянами відео з «українськими ухилянтами на європейських курортах». Токсичних медійних персонажів не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було, гостьові студії вів токсичний ведучий каналу Назар Довгий.

Російських наративів і токсичних медійних персонажів у проаналізованих ефірах каналів «Ми — Україна», Першого каналу Суспільного, ICTV та СТБ не було.

Скриншот відео: нардеп Ігор Чернєв та ведучий Вадим Карп'як в етері марафону «Єдині новини», Факти ICTV/ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду