Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14–15 березня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14–15 березня 2024 року — резюме

09:00,
23 Березня 2024
1301

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14–15 березня 2024 року — резюме

09:00,
23 Березня 2024
1301
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14–15 березня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14–15 березня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Ми — Україна», Першого каналу Суспільного, «Інтер», ICTV та СТБ, «Рада» і «1+1» — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була типовою для ранкового слота: до 10-ї ранку щогодини було по два 10-хвилинні випуски новин (на початку години й «посередині»), решту часу займали гостьові студії. З 10-ї години починалися випусками новин (10- і 15-хвилинними) і продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була такою: ефірні години починалися випусками новин (то 30-, то 15-хвилинними), продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для вечірнього слота. Ефірні години починалися 10-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був підсумковий випуск новин, який тривав 1 годину і 8 хвилин, далі була гостьова студія.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з гостьовими студіями, часом замість гостьових показували фільми.

Структура ефіру каналу «Рада» була такою: ефірні години починалися з випусків новин (різних за хронометражем без певної системи — то по 10, то по 13, по 15, а то й по 20 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «1+1» була такою: перші дві години починалися новинами різного хронометражу (35 і 15 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був підсумковий випуск, який тривав більш як годину, далі був документальний фільм і гостьова студія.

Основні теми дня

14 березня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет про ситуацію на різних ділянках фронту. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим і з речником 26-ї артилерійської бригади Олегом Калашніковим. В новинах Першого каналу Суспільного події на фронті згадували лише короткими повідомленнями. У гостьових студіях говорили з речником штурмової бригади «Сталевий кордон» Іваном Шевцовим, командиром екіпажу безпілотників 4-ї бригади оперативного призначення «Рубіж» Андрієм Отченашем і з головою Українського центру безпеки та співпраці Сергієм Кузаном. В ефірі каналу «Інтер» був лише один фронтовий репортаж про бойову роботу операторів дронів у Донецькій області. В гостьових студіях події на фронті не обговорювали.

15 березня

Ракетна атака по Одесі. Подія сталася під самий кінець ефіру каналів ICTV та СТБ, вони встигли повідомити про вибухи в Одесі з посиланням на власну кореспондентку. Більше інформації на цей момент ще не було. В ефірі каналу «Рада» робили 3 прямих ввімкнення з Одеси (щоправда, з мінімумом оновлення інформації). Говорили з головою Одеської ОВА Олегом Кіпером і речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк. В ефірі каналу «1+1» було два прямих ввімкнення з Одеси. Говорили з головою Одеської ОВА Олегом Кіпером. Також обговорювали подію з воєнним експертом Михайлом Самусем.

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналів ICTV та СТБ був фронтовий репортаж з-під Бахмута, говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим. В ефірі каналу «Рада» про події на фронті згадували хіба що короткими повідомленнями. В ефірі каналу «1+1» було два репортажі з фронту про роботу аеророзвідників батальйону «Ахіллес» під Бахмутом і про бойову роботу роти ударних безпілотників під Роботиним. В студії ситуацію на фронті обговорювали з воєнним експертом Михайлом Самусем.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» вже традиційно була надзвичайно слабкою в репортажній частині — лише один репортажний сюжет (про рятувально-пошукові роботи в зруйнованій багатоповерхівці в Сумах) і жодного прямого ввімкнення. В гостях побувало 4 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 2 репортажні сюжети та 2 прямі ввімкнення (ще 2 ввімкнення були неподієвими), в гостях побувало 7 ньюзмейкерів. Сюжети були про наслідки ракетної атаки ворога по Харкову і про панахиду на місці влучання в житловий будинок у Кривому Розі. Прямі ввімкнення були про продовження арешту бізнесмену Роману Гринкевичу і про реакцію Білого Дому на слова Путіна про готовність Росії до ядерної війни.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 4 репортажні сюжети, 5 прямих ввімкнень, у гостях побувало 3 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бойову роботу операторів дронів 30-ї бригади на фронті в Донецькій області, про аварійно-пошукові роботи в розбитій дроном багатоповерхівці в Сумах, про наслідки влучання ракети в багатоповерхівку в Кривому Розі та про голосування Бундестагу про передачу Україні ракет Taurus. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Сумської, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської та Харківської областей і про розклад сил у Конгресі США щодо розблокування допомоги Україні.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 4 репортажні сюжети, одне пряме ввімкнення, в студії спілкувалися з 6 ньюзмейкерами. Репортажні сюжети були про бої 56-ї бригади саморобною РСЗВ під Бахмутом, про наслідки атаки ворожих дронів по Вінниччині, про презентацію книжки загиблого військового Юлія Гудими та про виставку робіт Алли Горської. Пряме ввімкнення було про евакуацію людей з Великописарівської громади на Сумщині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була слабкою в репортажній частині: жодного репортажного сюжету, було 3 прямих ввімкнення з Одеси про наслідки ракетної атаки, але в них були мінімальні оновлення інформації, ще одне ввімкнення було взагалі неподієвим і неновинним. У гостьових студіях побувало 4 ньюзмейкери.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 2 репортажних сюжети, 6 прямих ввімкнень, у студії побувало 3 гості-ньюзмейкери. Репортажі були про бойову роботу аеророзвідників батальйону «Ахіллес» під Бахмутом і про бойову роботу роти ударних безпілотників під Роботиним. І по два прямих ввімкнення було з Одеси про наслідки ракетного удару, з Сум про пошукову операцію на руїнах багатоповерхівки та з Берліна про зустріч «Веймарського трикутника».

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин ефіру побувало 16 людей: 4 ньюзмейкери, 3 речники, одна радниця, 6 експертів і 2 учасники подій. З заступником голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про адвокатування Ісландією вступу України до НАТО. Із заступницею міністра у справах ветеранів Оксаною Сивак говорили про центри психологічної підтримки ветеранів і членів їхніх родин. З в.о. міністра молоді та спорту Матвієм Бідним говорили про перспективи відмови російським і білоруським спортсменам від участі в Олімпіаді. З головою Криворізької райвійськадміністрації Євгеном Ситниченком говорили про ліквідацію наслідків атаки дронів по місту. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ситуацію на заблокованому кордоні з Польщею, рішення Європарламенту про подовження пільг для українського експорту, російську дезінформаційну кампанію, нові ядерні погрози Путіна Заходу, вплив на політику європейських країн загрози приходу до влади Трампа і послаблення участі США в НАТО, імітацію виборів на окупованих територіях, бої російських добровольців у Курській і Бєлгородській областях та інші теми.

У гостях на Першому каналі Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувала 21 людина: 7 ньюзмейкерів, один речник, 9 експертів і 4 учасники подій. З головою Сумської ОВА Володимиром Артюхом говорили про наслідки ворожих обстрілів Сум і області. З митрополитом Олександром Драбинком говорили про святкування Масниці й підготовку до великого посту. З членами Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки Вадимом Івченком та Іриною Фріз говорили про розгляд Комітетом поправок до законопроєкту про мобілізацію. З народними депутатками Ольгою Василевською-Смаглюк і Юлією Клименко обговорювали зменшення активної роботи Верховної Ради. З Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем обговорювали зміну настроїв українців щодо важливості державної мови. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, бої російських добровольців у Бєлгородській і Курських областях, наслідки для російської економіки українських ударів по нафтопереробних підприємствах, чергові погрози Путіна ядерною війною, судові позови про перерахування пенсій пенсіонерами та інші теми.

У гостьових студіях на «Інтері» протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей: 3 ньюзмейкери, один речник, 3 експерти та 2 учасники подій. З головою Комітету ВР з питань бюджету Роксоланою Підласою говорили про фінансову допомогу від західних партнерів. З головою Криворізької районної військової адміністрації Євгеном Ситниченком говорили про ліквідацію наслідків ракетного удару по місту. З першим заступником голови Верховної Ради Олександром Корнієнком говорили про постанову ВР щодо імітації виборів Росії на окупованих територіях України. З іншими гостями говорили про рейд російських добровольців у Курській та Бєлгородській областях, про ефект від українських ударів по російських НПЗ, про новий порядок реєстрації на мультипредметне тестування, про чергові ядерні погрози Путіна, про відмову Шольца надавати Україні ракети Taurus, про чергові заяви щодо переговорів України та Росії, про настрої серед українців щодо псевдовиборів та інші теми.

У гостях ефіру каналів ICTV та СТБ побувало 10 людей: 6 ньюзмейкерів, один речник і 3 учасники подій. З заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про стан енергосистеми. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук говорили про псевдовибори на окупованих територіях України. З директоркою Українського центру оцінювання якості освіти Тетяною Вакуленко говорили про старт реєстрації на НМТ. З головою Комітету ВР з питань містобудування Оленою Шуляк традиційно говорили про перебіг програми «єВідновлення». З заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко говорили про роботу електронного реєстру військовозобов’язаних «Оберіг». З головою Сумської ОВА Володимиром Артюхом говорили про розбір завалів багатоповерхівки в Сумах. З іншими гостями говорили про ситуацію на фронті, про участь ветеранів у змаганнях «United States Air Force Trials», про «азовців» у полоні та про інше.

У гостьових студіях каналу «Рада» побувало 18 людей: 4 ньюзмейкери, 2 речниці, 2 експерти й 10 учасників подій. З головою Одеської ОВА Олегом Кіпером говорили про наслідки ракетної атаки по Одесі. З головою Донецької ОВА Вадимом Філашкіним говорили про ситуацію в Донецькій області. З депутатом Київради Андрієм Вітренком традиційно говорили про Київський метрополітен і погану роботу КМДА. З першою заступницею міністра соціальної політики Дариною Марчак говорили про зміни умов виплат вимушеним переселенцям. З іншими гостями говорили переважно про трансплантологію і донорство органів (такою була «творчий задум» каналу, якого редакція трималася до останнього, попри все, що відбувалося цього дня).

У гостьових студіях каналу «1+1» побувало загалом 8 людей: 3 ньюзмейкери, 4 експерти й один учасник подій. З головою Одеської ОВА Олегом Кіпером говорили про наслідки ракетного удару по Одесі. З прем’єр-міністром говорили про підвищення пенсій і про перспективи конфіскації російських активів на користь України. З керівником департаменту кібербезпеки СБУ Іллею Вітюком говорили про кібервійну з Росією. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, рейди російських добровольців у Курській та Бєлгородській областях, про перевибори Путіна в Росії та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: представників фракції «Слуга народу» в ефірі побувало 5 (Арсеній Пушкаренко в ефірі «Ми — Україна», Ольга Василевська-Смаглюк в ефірі Першого каналу Суспільного, Роксолана Підласа в ефірі «Інтера», Олена Шуляк в ефірі ICTV та СТБ і Віталій Безгін в ефірі каналу «Рада»), сюди ж можна додати формально позафракційного, але делегованого «Слугою народу» першого заступника голови ВР Олександра Корнієнка (в ефірі «Інтера»). Представники інших фракцій були в ці дві доби лише в ефірі Суспільного: Вадим Івченко («Батьківщина»), Ірина Фріз («Європейська солідарність») і Юлія Клименко («Голос»). В ефірі каналу «1+1» народних обранців не було. В ефірі каналу «Рада» також був представник «Слуги народу» в Київраді Андрій Вітренко.

Прикметно також, що в бюлетені «Парламентський тиждень» каналу «Рада» спікерами були 5 представників «Слуги народу», 2 представники депутатської групи «Довіра», 2 представники «Батьківщини» і одна представниця фракції «Голос».

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 355 разів за чотири години ефіру (в середньому — майже по 89 порушень на годину або ж майже по 1,5 порушення щохвилини). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 144 рази, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушили 134 рази. Найбільше було відео та інформації, взятих із телеграм-каналів. Стандарт точності порушували 33 рази, майже все це були невідповідності картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Стільки ж порушували й стандарт повноти інформації, більшістю з цих порушень була повна відсутність інтершуму на відео в БЗ і сюжетах. Крім того, 10 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та одного разу — стандарт балансу думок.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 118 разів (це по 29,5 порушення на годину в середньому або ж по порушенню щодвіхвилини). Найчастіше порушували стандарт достовірності й більшістю з цих порушень були використанням телеграм-каналів і сторінок у соцмережах. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 35 разів, майже все це були журналістські оцінки в новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт точності було порушено 17 разів, усе це було некоректне використання картинки. Крім того, 9 разів порушили стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували загалом 455 разів. Це майже по 114 разів на годину або ж майже по 2 порушення на хвилину ефіру в середньому. І це «персональний рекорд» каналу. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 314 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 99 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактів і узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності було порушено 20 разів, половину з цього становили невідповідності між картинкою і текстом у сюжетах та БЗ. Крім того, 12 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та 10 разів — стандарт повноти.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 425 разів, це більш як по 106 порушень на годину ефіру в середньому, або ж більш як по 1,5 порушення щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 299 разів. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 82 рази, більшістю порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 28 разів, майже все це були невідповідності між картинкою й текстом за кадром у сюжетах і БЗ. Крім того, 9 разів порушили стандарт повноти інформації та 7 разів — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 309 разів. Це більш як по 77 порушень на годину ефіру і значно більше одного порушення на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 144 рази, більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 102 рази. Більше третини з цих порушень були розмиті узагальнені псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 38 разів, більшістю порушень були невідповідності картинки й тексту, як у сюжетах і БЗ, так і в прямих ввімкненнях і в розмовах з гостями. Крім того, 17 разів порушили стандарт повноти інформації, 7 разів — стандарт доступності й було одне, але дуже грубе порушення стандарту балансу думок.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 427 разів. Це майже по 107 порушень на годину, або ж майже по 2 порушення на хвилину ефіру в середньому. Найчастіше традиційно порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 306 разів. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 68 разів, третиною цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. 40 разів порушували стандарт точності. Переважною більшістю цих порушень були невідповідності між картинкою і текстом за кадром в БЗ, сюжетах і прямих ввімкненнях. Крім того, 10 разів порушили стандарт доступності та 3 рази — стандарт повноти інформації. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми:

14 березня

Білий дім відповів Джонсону про допомогу Україні: Віддаємо перевагу сенатському законопроєкту.

На Харківщині чоловік підірвався на вибухівці.

Федерація журналістів: Польща має розслідувати перешкоджання роботі українських журналістів, які знімали торгівлю з Росією.

Сейм Литви закликав заборонити імпорт зерна з Росї та Білорусі на рівні ЄС.

Столтенберг: Росія втратила в Україні понад 350 тисяч військових.

Дві третини жителів країн НАТО підтримують подальшу допомогу Україні.

Під Києвом досі працює виробник чаю, власниками якого є росіяни.

15 березня

Доповідь Бундесверу: Німеччина не передає Україні ракети Taurus через особливості наведення цілей.

Уряд затвердив програму розвитку української мови до 2030 року.

Комітет міністрів Ради Європи непокоїться, що через 10 років справи Євромайдану досі на розгляді.

Кабмін офіційно визначив місце розташування Національного військового меморіального кладовища.

Спікер Джонсон припустив, що допомогу Україні й Ізраїлю все ж розділять.

Орбан у святковій промові попросив аудиторію допомоги «окупувати Брюссель».

Суд арештував чотирьох учасників «медійного блоку» Московського патріархату, який працював на ФСБ.

У проаналізованому ефірі каналу «Інтер» був один прояв політичного піару — класичне «паркетне» БЗ+СХ про нагородження президентом військових.

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» було 2 прояви політичного піару. Це вкрай незбалансована розмова з депутатом-«слугою» з Київради Андрієм Вітренком, де він виступав із серйозними звинуваченнями керівника Київського метрополітену, керівника департаменту транспорту КМДА, київського міського голови та депутатів Київради від фракції «УДАР». І був класичний «паркетний» матеріал про прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був один прояв політичного піару — повідомлення про реєстрацію суто популістського законопроєкту, співавторкою якого є народна депутатка від «Слуги народу» Ольга Саладуха.

Проявів політичного піару у проаналізованому ефірі каналів «Ми — Україна», Першого каналу Суспільного, ICTV та СТБ не було.

Російських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» не було, новини вела токсична ведуча каналу.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» цього дня не було, гостьові студії вели троє токсичних ведучих телеканалу.

Російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі інших каналів не було.

Ігор Куляс, медіатренер, медіаконсультант, кризовий медіаменеджер

Скриншот відео: «Факти» ICTV / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду