«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 21 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 21 квітня

06:42,
22 Квітня 2022
2384

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 21 квітня

06:42,
22 Квітня 2022
2384
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 21 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 21 квітня
Росіяни «захопили» Рубіжне, в Україні «скасували» 9 травня, звільнення «з полону» за гроші, українська армія «обстрілюватиме храми» на Пасху, ЄС платить за газ «в рублях», азовці «напали» на гуманітарну колону, українцям «заборонили» перетинати кордон за внутрішніми паспортами.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Російські військові «захопили» Рубіжне, що на Луганщині. Інформацію що російські війська «звільнили» Рубіжне на Луганщині, поширюють пропагандистські ЗМІ із посиланням на дані російського Міноборони. Проте це неправда. Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, за даними Генштабу України, на 56-й день ворог намагався закріпитись в західній і північно-західній частинах Рубіжного, проте зазнав поразки. «Це вже третє подібне "звільнення" окупантами Рубіжного, виходячи зі зведень міноборони Росії. Вперше цей населений пункт "перейшов під контроль" загарбників, як вони звітувались, 1 березня. 18 березня російська пропаганда знов відзвітувала про "звільнення" Рубіжного та навіть його "зачистку" від українських військових. 20 березня голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай спростовував інформацію щодо окупації Рубіжного», — повідомляють в Центрі.

Маніпуляція. В Україні начебто «скасували» 9 травня. Тезу про це вкотре розганяють російські пропагандисти. Зокрема, Володимир Соловйов у своєму телеграм-каналі повідомляє, що в Україні повінстю вирішили скасувати 9 травня, й у підтвердження цього додає документ, що нібито у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, згідно з яким 8 травня — День пам'яті і перемоги над нацизмом, а 9 травня — робочий день. Ймовірно, йдеться про законопроєкт Володимира В'ятровича та інших народних депутатів, яким пропонують внести зміни до низки законів щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Його народні депутати зареєстрували 18 квітня. Законопроєкт справді пропонує відзначати День пам'яті всіх жертв, що постраждали від нацизму під час Другої світової війни 8 травня, а 9 травня — відзначати День Європи разом із іншими країнами ЄС. Поки що його ще не ухвалили, а лише направили на розгляд профільного Комітету. Україна не скасовує 9 травня: в Україні цього разу, як і останні кілька років, на офіційному рівні не відзначатимуть День Перемоги, обравши святом 8 травня — День пам'яті. Як повідомляє Держспецзв'язку, уже десятиріччями 9 травня є важливою датою для ідеології російської держави. «Можна впевнено сказати, що більша частина сучасної російської національної ідентичності ґрунтується на перемозі у Другій світовій війні, яку Росія приписує ексклюзивно собі. Всі ідеї російської винятковості, “богом даного права володарювати” та російська імперська зверхність щодо інших націй, були ретельно побудовані з фундаменту цієї ж перемоги, перетворюючи те, що мало бути святом життя та миру у моторошний ритуал. Ми не хочемо у цьому брати участі», — зазначили у відомстві.

Викриття. Родичам військовослужбовців, які проходять службу у військових частинах, телефонують зловмисники та пропонують «звільнити з полону» їхніх близьких за фінансову винагороду. За даними Військово-морських сил, зловмисники, користуючись емоційним станом родичів військовослужбовців, телефонують із прихованих номерів та пропонують за грошову винагороду сприяти звільненню з полону їхніх близьких. «У такий спосіб зловмисники, нібито задля уточнень, також хочуть дізнатися особисті дані українських захисників. Представники органів військового управління чи державних установ не збирають кошти таким шляхом! Питання звільнення військовополонених перебувають у винятковій компетенції лише органів державної влади», — йдеться у повідомленні Військово-морських сил української армії. 

Фейк. Українські військові начебто планують «влаштувати провокацію» та обстріляти православні храми у Великодню ніч. Така інформація поширюється у російських пропагандистських ЗМІ. Зокрема, її опублікували у новинному агентстві «РИА Новости» та у проросійських телеграм-каналах. У повідомленні йдеться, що українські військові планують відкрити вогонь по православних храмах у ніч на Великдень, з 23 на 24 квітня, у кількох областях України — Харківській, Миколаївській, Запорізькій, Одеській та Сумській. Крім цього, російська влада звинуватила керівництво України в тому, що вона має намір «залучити велику кількість західних репортерів», щоб зняти і «негайно розкрутити фейки». Цей фейк є вже звичним прийомом російської пропаганди — звинувачувати українців в тому, що вони збираються зробити самі. Фейк спростували у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

Насправді ж це саме Росія має намір продовжувати воювати на Великдень. Росія 21 квітня відповіла відмовою на пропозицію генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша про запровадження в Україні «великоднього перемир'я» від четверга, 21 квітня до православної пасхальної неділі. За словами генсека ООН, таке перемир'я дозволило б евакуювати більше мирних жителів з районів України, охоплених бойовими діями, а гуманітарним організаціям - надати допомогу постраждалим. Україна одразу погодилася на цю пропозицію. Водночас заступник голови Радбезу Росії Дмитро Медведєв назвав позицію Заходу щодо перемир'я «суперечливою» і не позначив чіткої позиції Росії з цього приводу. А згодом Кремль офіційно відкинув пропозицію генсека ООН, і знову повторював пропагандистські меседжі про «денацифікацію» і «звільнення» України, називаючи заклик до перемир'я «прагненням дати київським націоналістам і радикалам перепочинок для того, щоб вони могли перегрупуватися». Тож, як бачимо, саме Кремль зацікавлений у активних бойових діях на Великдень і завчасно намагається створити для себе фейкові «виправдання», що це стрілятимуть нібито українські військові. 

Маніпуляція. Країни ЄС начебто почали «сплачувати Росії за газ у рублях» — за новою схемою. Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що курс євро начебто «впав», а російський рубль «зміцнюється», бо європейці нібито сплачують за газ в рублях. У Центрі протидії дезінформації при РНБО кажуть, що це маніпуляція.  «Нова схема, яку Путін намагався продати країнам Євросоюзу, передбачає для покупців відкриття у "Газпромбанку" нового валютного та рублевого рахунку. Тобто європейські країни мали б сплачувати за газ компанії-"прокладці", що конвертувала б валюту у рублі та переводила їх на рахунок "Газпрому". Більшість країн ЄС відмовились брати участь у такій "схемі". Зокрема, Італія та Німеччина — найбільші споживачі російського газу в Європі, відмовилися сплачувати у рублях, заявивши, що це суперечить умовам чинних контрактів. Серед "європейських покупців" на авантюру Кремля погодилися Угорщина та Молдова», — йдеться у повідомленні Центру.

Маніпуляція. Українцям начебто заборонили перетинати кордон за внутрішніми паспортами. Інформація про це активно поширюється у соціальних мережах. Мовляв, починаючи з 18 квітня українцям для перетину кордону з країнами Євросоюзу в умовах війни потрібно мати закордонний паспорт, і крім окремих випадків, вони не зможуть більше виїжджати за внутрішніми українськими документами. Як пишуть фактчекери проєкту «Брехунець», такі повідомлення поширюються зокрема у волинському сегменті фейсбуку. Новина, що українці тепер перетинатимуть кордон лише за закордонним паспортом і справді з'являлася в медіа, однак за даними Міністерства внутрішніх справ України, можливість перетинання кордону громадянами України за внутрішніми паспортами продовжили. «Таке рішення прийнято, зважаючи на ситуацію, що складається на території України під час воєнного стану, коли громадяни України не можуть швидко і вчасно оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт)», — запевняють у Міністерстві. Там додають, що саме через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з сусідніми країнами співробітники прикордонного відомства здійснюватимуть пропуск громадян України, в тому числі й за внутрішнім паспортним документом. Це стосується всіх громадян, незалежно від областей, з яких вони прямують. Тобто наразі, станом на 20 квітня, українці можуть виїжджати за кордон без закордонного паспорта.

Фейк. «Азов» напав на «гуманітарну колону». У фейсбуку та проросійських телеграм-каналах розповсюджують відео, на якому полк «Азов» нібито напав на колону цивільних автомобілів із гуманітарною допомогою у Маріуполі. «Жодних броньовиків і танків, ці упирі бачили, на яку колону влаштовують атаку! Жахливі кадри розправи нацистів як доказ злочинів нацистських вурдалаків», — йдеться у повідомленнях. Як пише StopFake, цей відеоролик зі звинуваченням «Азова» у нападі на гуманітарну колону також був опублікований у деяких анонімних телеграм-каналах, які маскуються під «проукраїнські». Зокрема, йдеться про канал «Шептун», модераторами якого, за даними Служби безпеки України, є співробітники спецслужб Росії. «Заяви про те, що полк "Азов" вчинив напад на гуманітарну колону, є безпідставними і неправдивими. Це підтверджують кадри відео, на яких чітко видно, що цивільними машинами переміщалися російські військові», — пишуть фактчекери. Нагадаємо, що російська пропаганда називає «Азов» нацистами та постійно вигадує фейки для того, щоби дискредитувати їх та виправдати свої злочини в Україні так званою боротьбою з нацистами. Наприклад, у попередніх випусках ми вже розбирали фейки про те, що російські військові зруйнували пологовий у Маріуполі під приводом того, що там начебто перебували нацисти із Азова. Детальніше.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

 

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду