«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 23 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 23 квітня

00:01,
24 Квітня 2022
2223

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 23 квітня

00:01,
24 Квітня 2022
2223
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 23 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 23 квітня
Ватикан став «першою європейською країною», що купує російський газ «в рублях»; на день народження Гітлера львівські школярі «вишикувалися в свастику»; потрібно здати українські міста без бою, «щоб не було як у Маріуполі»; на «базі Азова» знайшли «секретні документи Пентагону»; тіндер-шпіонаж ФСБ; писанки з вірусами; Симоньян бідкається, що їх пропагандистські ролики видаляються в соцмережах в середньому за дві хвилини.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

«Писанки з вірусами». У Держспецзв’язку застерігають від наступної хвилі кібертатак на Великдень.  Віртуальні вітання можуть нести в собі шкідливий вміст. Тож багато хто отримуватиме вітання віртуально, через різноманітні месенджери або електронну пошту. Російські хакери зазвичай використовують актуальні та чутливі для українців теми, нагадують у Дерєжспецзв’язку.

Фахівці із кібербезпеки радять українцям зважати на такі особливості розсилок:

  • Не переходьте за будь-якими посиланнями, отриманими від незнайомців. Не відкривайте вкладених файлів, надісланих у листах із невідомих адрес. Навіть якщо на перший погляд здається, що це звичайні вітальні листівки чи святкове відео.
  • Із обережністю ставтеся і до подібних повідомлень, надісланих від знайомих. Навіть ваші близькі можуть не знати, що ненавмисно розповсюджують шкідливе посилання чи вкладення. Або ж їхній акаунт може бути зламаний кіберзловмисниками.
  • Самі не розповсюджуйте сумнівної інформації, отриманої з невідомих джерел.
  • Стежте, щоб ваші акаунти в соцмережах були максимально захищені. Налаштуйте двоетапну перевірку при вході. Це убезпечить вас від спроби злому.
  • Із осторогою ставтеся до розсилань з обіцянками грошових виплат або іншої «допомоги до свят». Перевіряйте таку інформацію на офіційних джерелах.

За даними на 14 квітня урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку,за півтора місяця від початку повномасштабної війни, 24 лютого, Україна зазнала 362 кібератак. Це втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року — тоді було зафіксовано 122 кібератаки.

Фейк: Ватикан став першою європейською країною, що купує російський газ в рублях.
Російські ЗМІ повідомляють, посилаючись на «джерела», що Банк Ватикану сплатив за російський газ в рублях суму, що дорівнює 10 мільйонам євро. Втім, єдиним джерелом цієї інформації є твіт користувачки Марії Ледовської. Про це повідомляє фактчекерська ініціатива VoxCheck.
Користувачка пізніше написала, що її твіт, що став вірусним, був жартом. Ніяких доказів оплати Ватикану чи будь яких намірів держави сплачувати за газ в рублях немає.

Видання Oilpricе, що спеціалізується на енергетичній темі, також підтвердило, що першоджерело інформації — твіт Ледовської, а Ватикан не планує платити за газ в рублях.

Фейк: На день народження Гітлера львівські школярі вишикувалися в свастику. Російські телеграм-канали масово поширили фото, де начебто львівські школярі вишикувалися в свастику на день народження Гітлера 20 квітня. Про це повідомляє «Детектор медіа». Насправді, на фото – не просто не львівські школярі, це не Львів, не Україна, не 2022 рік і навіть не свастика. Це фото зроблено 12 квітня 2016 в Пензі (Росія) під час флешмобу, де місцеві школярі та молодь вишикувалися двома цифрами 5 на честь 55-річчя польоту Юрія Гагаріна в космос. Повне відео з цим дійством є в інтернеті у абсолютно вільному доступі.

Фейк: Потрібно здати українські міста без бою заради спасіння «красот та людей».  Телеграм-канали, які підконтрольні російським спецслужбам, зокрема канал «Легитимный», поширюють наступний меседж: потрібно здавати без бою українські міста, оскільки «Росія все одне окупує своє», тобто окупує українські території – але хай краще буде «як в Херсоні, ніж як у Маріуполі». Одночасно в повідомленнях телеграм-каналів просувається дві тези: по-перше, на окупованих територіях «непогано», там роздають буцімто «соціальні виплати» та «майже все працює». По-друге, спротив не має сенсу, кажуть пропагандисти, тому що Росія начебто все одно переможе. Нагадаємо, що наслідки окупації Росією будь-яких українських міст – сотні вбитих та закатованих мирних жителів, систематичні викрадення активістів та представників будь-яких державних органів, масові зґвалтування, братські могили та мародерство або рейдерство.

Фейк: На «базі “Азовa”» знайшли «секретні документи Пентагону». Російські пропагандистські ресурси, у тому числі «РИА Новости» та «Спутник-Беларусь», поширюють інформацію, що на «базі “Азова”» були знайдені «секретні документи» та «методички армии США». Які, з словами пропагандистів, «мали бути знищені» та «дадуть багато матеріалу після детального вивчення». Про це повідомляє «Детектор медіа». При цьому на відео фігурують брошури, у тому числі російською мовою, які можна знайти та завантажити в мережі щонайменше з 2019 року. Наприклад, ось тут.

Викриття: Представники ФСБ намагаються вивідувати інформацію від українців через комп’ютерні ігри та сайти знайомств. Контррозвідники СБУ фіксують намагання представників Федеральної служби безпеки Росії вивідувати інформацію від українців через комп’ютерні ігри та сайти знайомств. Зокрема, такі випадки сталися на Волині, повідомляє «Детектор медіа» з посиланням на Управління Служби безпеки України у Волинській області. Оперативники виявили, що підліток із Луцька у комп’ютерній грі познайомився з майором спецслужби так званої Л/ДНР, який намагався отримати інформацію, а також фото і відео про розташування важливих стратегічних об’єктів на Волині. Юнак вчасно зорієнтувався і звернувся до Управління СБУ у Волинській області. Ще одна історія стосується військовослужбовця, який на сайті знайомств познайомився з симпатичною дівчиною. Деякий час вони спілкувались на усілякі теми, обмінювались особистими фотографіями. Згодом «дівчина» натякнула на свій зв’язок із ФСБ та намагалась вивідати інформацію про військовий аеродром. Однак, чоловік вчасно заблокував настирливу знайому. В Управлінні СБУ просять бути обачними в інформаційному полі і радять батькам обговорити зі своїми дітьми питання інформаційної безпеки в комп’ютерних іграх та чатах. «Якщо будь-які люди звертаються до вас чи до ваших дітей з проханнями вислати фотографію місцевості чи конкретного стратегічно важливого об’єкта, або просто розпитують про стан такого об’єкту, велика ймовірність, що вас хочуть використати на шкоду Україні та вашого міста, зокрема. Якщо ви запідозрили такі наміри щодо себе чи ваших близьких, повідомляйте про це в Управління СБУ», – йдеться у повідомленні відомства.

Нагадуємо, що Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність за державну зраду, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Викриття: Повідомлення російської пропаганди видаляється в середньому за дві хвилини.  Російська пропагандистка та керівниця російського телеканалу для закордонної аудиторії Russia Today Маргарита Симоньян визнала, що будь які пропагандистські ролики виробництва RT в середньому видаляються в соціальних мережах за дві хвилини. «Проблема в тому, що нас заблокували всюди, всі під санкціями, тому не має значення – під власним брендом чи під іншим брендом, одразу знаходять, звідки ростуть вуха, та одразу прикривають, дві хвилини – середнє життя нашого ролику», – зізнається вона. Аби поширювати власну пропаганду, RT планує викладати відео із записами полонених та мирних громадян на окупованих Росією територіях, перекладати їх різними мовами, аби переконати світ, що вони вітають Росію та схвалюють її загарбницьку війну. Симоньян закликає росіян поширювати їх в особистих повідомленнях до людей, що живуть в Європі. Вона назвала цю спробу поширення російської пропаганди «народним інформаційним ополчєнієм». «Іншого виходу немає – централізовано на інших майданчиках це не працює. Нас випалюють», — каже вона.

Нагадаємо, що більшість записів полонених та примусово вивезених до Росії громадян записані під тиском та під наглядом ФСБ.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду