«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 4 травня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 4 травня

23:47,
4 Травня 2022
2490

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 4 травня

23:47,
4 Травня 2022
2490
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 4 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 4 травня
Головнокомандувач армії Польщі «наказав готуватися до наступу» на Львівщину та Волинь, у часи війни «не можна» радіти, німці мають збирати дощову воду для унітазів «через запроваджені антиросійські санкції», військові 93 бригади «відмовилися боротися» з російськими військовими, генштаб вирішив у Сєвєродонецьку «стягувати мирне населення в підвали» заводу «Азот».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Військові 93 бригади «Холодний Яр» «відмовилися боротися» з російськими військовими. Російські ЗМІ поширили фейк, що військові 93 бригади «Холодний Яр» відмовляються продовжувати службу та боротися з російськими військовими. Ці новини поширювали з посиланням на телеграм-канал під назвою HolоdniyYаr. Насправді 93 бригада «Холодний Яр» не має телеграм-каналу — його не створювали через російське походження соцмережі. Натомість стежити за новинами бригади можна на фейсбук-сторінці. Представники 93 бригади зазначили, що телеграм-канал HolоdniyYаr створили росіяни, щоб намагатися деморалізувати військовослужбовців бригади та їхніх сім’ї, а також проводити інформаційно-психологічні операцій проти української армії. Зокрема, на цьому каналі часто публікують знайдені на полі бою документи, пропуски на територію частини або патчі з прізвищами наших бійців, і видають їх за загиблих. «Це робиться для того, аби посіяти паніку у рідних та близьких. Також ворог викладає списки військовослужбовців, які ніби перебувають у полоні. Розміщують письмові скарги солдат, які відмовляються йти на передову. Звичайно, в умовах інтенсивних бойових дій у багатотисячному війську знаходяться і такі. Утім, росіяни намагаються видати окремі одиничні випадки за масове явище, що, безперечно, є брехнею», — заявили в 93 бригаді.

Маніпуляція. Російські військові «дотримуються режиму тиші», поки українські «обстрілюють» гуманітарні коридори. Російські ЗМІ, а слідом і державні білоруські медіа поширили заяву керівника Національного центру управління обороною Росії Міхаіла Мізінцева, що російські військові нібито «дотримуються "режиму тиші"», а «українські націоналісти» буцімто «обстріляли гуманітарні коридори. Насправді за останній час зафіксовані непоодинокі випадки обстрілу російськими військами колон цивільних людей, зокрема, під мінометний обстріл окупантів потрапила колона волонтерських машин, яка 2 травня евакуйовувала людей з села Руська Лозова у північному передмісті Харкова. Окрім цього, мер Маріуполя Вадим Бойченко 3 травня заявив, що Росія два тижні блокувала евакуацію 2000 жителів Маріуполя із захопленого Бердянська. Очільник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух також розповів у телеграм-каналі установи 3 травня, що російські окупанти блокують евакуацію людей з інших місць у Запорізькій області після прибуття колон цивільних із заводу «Азовсталь».

Маніпуляція. Генштаб вирішив у Сєвєродонецьку «стягувати мирне населення в підвали» заводу «Азот». Анонімні телеграм-канали, підконтрольні російським спецслужбам, поширюють маніпулятивну тезу, що Генштаб української армії нібито вирішив стягувати мирне населення Сєвєродонецька в підвали заводу «Азот», де розташовані наші військові. Зокрема, це поширює «Легитимный», який у цьому контексті згадував «Азовсталь» у Маріуполі.  Ця маніпуляція є частиною історії, що українські військові буцімто «використовують мирних жителів, як "живий щит"». Схожі маніпуляції поширювали про Краматорськ, де по вокзалу, з якого йшла евакуація цивільного населення, російські військові завдали удару; а також про іноземців та Маріуполь. Щодо «Азовсталі», до речі, російські медіа поширювали фейки, переконуючи, що на заводі в Маріуполі взагалі немає цивільних. Як ми знаємо, згодом росіяни відмовилися від такої вигадки.

Загалом ці повідомлення російська пропаганда та офіційні відомства потім використовують, щоб виправдати удари по цивільним об’єктам та жертви серед мирного населення. Насправді голова Луганської ОВА Сергій Гайдай раніше попередив, що Росія спробує оточити Сєверодонецьк. Тоді ж він сказав, що мирному населенню краще евакуюватися з міста. Послухати слова Сергія Гайдая можна у подкасті.

Фейк. Командувач армії Польщі наказав готуватися до наступу на Львівщину та Волинь. Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали не вперше поширюють фейк про нібито плани Польщі «захопити західні області України». Цього разу російські пропагандисти разом з цією тезою ширили документ із начебто наказом генерального командувача армії Польщі генерала Ярослава Міка, який буцімто передбачав, що «до особового складу певних підрозділів треба донести інформацію про готовність взяти під контроль стратегічні об’єкти двох українських областей — Львівської та Волинської». Таким чином, кажуть вони, Польща начебто готується до наступу на Україну. Проєкт «Без брехні» пише, що Головне розвідувальне управління України одразу констатувало, що це фальсифікація. Фактчекери зазначають, що в документі йде мова про існуючу шосту повітряно-десантну бригаду імені бригадного генерала Станіслава Франтішека Сосабовського. «У фальсифікованому документі перераховані всі три бойові підрозділи бригади – 6, 16, 18 батальйони. Тобто, документ нас хоче запевнити, що весь склад бригади буде задіяний в операції. Але тут є одне але! У складі бригади є ще два підрозділи — 6 батальйон управління, та 6 батальйон забезпечення. Ми розуміємо, що російяська армія воює, як орда без забезпечення і харчується тим, що вкраде на окупованій території. Та і управляння — для них зайвий елемент. Проте, у сучасних західних арміях і у сучасній війні, забезпечення та управління — одні з ключових елементів успішних бойових дій. У фальсифікованому наказі про підрозділи управління та забезпечення "забули"», — повідомили в «Без брехні».

Наратив про розділення України між Польщею та Росією активно просувається російською пропагандою щонайменше з 2014 року. Зокрема, цього року російські пропагандисти тиражували заяву керівника зовнішньої розвідки Росії Сергія Наришкина, що «Польща готується ввести миротворців в Україну аби захопити частину українських територій», а також, що «західні області України можуть відійти Польщі, Румунії, Словаччині чи Угорщині». Спростування цих фейків можна послухати у попередніх випусках нашої передачі «Русскій фейк», які доступна в інтернеті на усіх популярних подкастингових платформах.

Маніпуляція. Німці начебто мають збирати дощову воду для унітазів через запроваджені антиросійські санкції. Цю маніпулятивну тезу поширюють у соцмережах разом з частиною матеріалу німецького видання Redaktions Netzwerk Deutschland (RND). Це не перша спроба російської пропаганди показати, що антиросійські санкції б’ють по країнах, які їх запроваджують санкції, начебто більше, ніж по самій Росії. Насправді, як зазначає StopFake, у оригінальному матеріалі видання розповідає про способи економії фінансів, зокрема, перераховують способи економії води через зростання в країні інфляції. Також у статті дають поради щодо економного використання води під час приймання душу, миття овочів та посуду, а також прання. Жодної згадки, що німці страждають від «антиросійських санкцій» у матеріалі нема. Щодо інфляції в Німеччині, то вона почала зростати ще задовго до початку повномасштабної війни Росії проти України. Детальніше

Меседж. У часи війни не можна радіти, постити фото з кав’ярень чи відпочинку. Цю тезу активно поширюють в українському сегменті соцмереж, переконуючи користувачів у необхідності відмовитися від будь-якого дозвілля та радості. Ця тема також часто стає предметом для сварок та звинувачень, що лише підіграє планам Росії. Її метою є розділити та розварити українців між собою, щоб розхитати ситуацію всередині країни, переспрямувати агресію з росіян та демобілізувати суспільство, яке об’єдналося проти агресора. До речі, зі схожою ціллю російська пропаганда поширювала й тези про «поганих біженців з України». Військовий психолог, експерт у сфері інформаційно-психологічних операцій Олег Покальчук пояснив, що під час війни можна й треба сміятися і радіти.  Насправді, коли ви проводите дозвілля за межами власних домівок — це має подвійний позитивний вплив: по-перше, ви розвантажуєтеся та допомагаєте своєму ментальному здоров’я; по-друге, ви підтримуєте економіку країни, коли йдете, наприклад, у кафе. Тому не піддавайтеся на російські провокації, адже будь-які взаємні звинувачення та чвари лише грають на користь окупантам. Звісно українцям, які перебувають у відносній безпеці чи за кордоном, не варто забувати, що інші громадяни, особливо, які перебувають близько до зони бойових дій, можуть чутливо сприймати той чи інший контент. Однак пропагандисти грають на відчутті провини українців, які перебувають у так званому «тилу». Чому українці мають позбутися синдрому «того, хто вижив» можна почитати тут.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.  І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду