«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за третє травня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за третє травня

09:09,
4 Травня 2022
2300

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за третє травня

09:09,
4 Травня 2022
2300
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за третє травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за третє травня
Світу «чхати» на війну в Україні, СБУ готує «провокації» на Одещині, рубль — єдина валюта, що «зростає», та інша дезінформація.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Маніпуляція. Росія повністю контролює хід бойових дій на території України. За даними Центру протидії дезінформації при РНБО, таку тезу просуває російська пропаганда. Зокрема, за словами депутата Держдуми Росії Матвейчева, Путін начебто «навмисно створює для України та Заходу відчуття їхньої швидкої перемоги». Захід, каже російський депутат, «поки не завдаватиме вирішальних ударів, а продовжить створювати ілюзію, ніби ще трохи і Росія зазнає поразки». «На думку пропагандиста, така стратегія змусить захід надати Україні всю можливу зброю. Після цього Росія "утилізує все натівське озброєння" та "завдасть вирішального удару". Населенню ж Росії "треба це розуміти та повністю довіряти верховному головнокомандувачу".

Та насправді цими тезами російська пропаганда лише намагається виправдати перед власним населенням військові поразки зс рф, насамперед на Півночі нашої країни, звідки ворог ганебно відступив», — йдеться у повідомленні Центру. У такий спосіб Росія також намагається створити ілюзію контролю над ситуацією, а повідомленням, що Росія все ще не завдала вирішального удару, пропаганда намагається виправдати поразки російської армії.

Маніпуляція. Одна зі світових компаній-лідерок із маркетингових досліджень довела, що світу чхати на війну в Україні. Посилаючись на результати дослідження компанії Ipsos під назвою «Що хвилює світ», анонімні телеграм канали пишуть, що проблема війни в Україні — лише на 11 місці у рейтингу, а на першому — інфляція, яку спричинила війна. Маніпуляція полягає у кількох моментах. По-перше, у дослідженні, яке роками проводиться за однією методологією в 27 країнах світу, повідомляють, що пункту «Війни між націями» раніше не було і його ввели через війну в Україні, оскільки це хвилює світ. По-друге, країни Європи та США — у топдесятці тих, кого хвилює війна в Україні. 1—4% хвилювання висловлюють здебільшого країни Південної Америки та Африки, що закономірно з огляду на геополітичні особливості світу. «Занепокоєння найбільше в Європі. Польща має найвищий рівень занепокоєння, чотири з десяти (38%) сказали це одна з найбільших проблем у країні. Інші країни демонструють високий рівень занепокоєння: Німеччина (35%), Швеція (30%), Великобританія (28%) та Італія (26%). У Латинській Америці занепокоєння найменше», — йдеться у дослідженні. Там також зазначено, що в жодній з країн опитані не назвали війну головною турботою, проте в Німеччині показник лише на 2 пункти відстає від інфляції, яка увійшла до найбільших турбот. Натомість згідно з локальним дослідженням Ipsos у Данії, яка не входить у рейтинг «Що турбує світ», у березні війна в Україні обіймала другу сходинку з 30%, а першу — проблема зміни клімату. У квітні — обидві проблеми очолили рейтинг, змінилися лише показники. По-третє, згідно з дослідженням, у березні інфляція увійшла в п'ятірку лідерів глобальних проблем вперше з січня 2013 року. Світовий показник у березні сягнув 32%, хоча на початку року складав 20%. Найбільше цим переймається Аргентина — 64%, де про війну в Україні турбуються на 1%.

Меседж. СБУ готує провокації на Одещині, щоб звинуватити в цьому росіян та почати військову кампанію в Придністров’ї. Пропагандистські телеграм-канали поширюють анонімні «викриття», нібито СБУ вже підготувала точки для обстрілів, у яких звинуватять російських миротворців, а далі слідуватиме ракетний удар у відповідь. Нагадуємо, метод звинувачень України в нападі на свої ж території став уже класичним для роспропаганди. У такий спосіб намагаються перевести відповідальність за свої плани. За таким же сценарієм спрацювали після обстрілів Одеси, Краматорська; на раніше окупованих територіях Донеччини і Луганщини це триває вже вісім років. Нагадаємо, що впродовж останніх днів у Придністров’ї – окупованому регіоні Молдови – посилились російські провокації. За кілька днів до цього російські військові заявляли, що їхня мета – захопити південь України, щоб мати ще один вихід до Придністров’я. А днями в Росії надрукували так званий «екстрений випуск» газети Придністров'я, в якому йшлося про теракти та нібито офіційне звернення жителів регіону до президента Росії Владіміра Путіна з проханням про допомогу. Водночас головний редактор видання «Придністров'я» Олександр Карасьов спростував справжність цієї сторінки, заявивши, що це – фейк і подібний спецвипуск видання не готувало.

Маніпуляція. У квітні російський рубль зріс і став єдиною валютою, яка виросла відносно долара. У соцмережах поширюють дані, нібито російський рубль став другою валютою за темпом зростання серед країн, які розвиваються, і причина такого зміцнення — експорт. Меседжі — санкції не діють або діють у зворотній бік. Починаючи з кінця березня рубль справді почав відновлюватися після колапсу, викликаного початком війни та санкціями, каже в коментарі «Детектору медіа» Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії. І хоча зараз його офіційний курс до світових валют відповідає довоєнним значенням, а курс на чорному ринку дещо нижчий, у довгостроковій перспективі штучне утримання курсу шкодитиме економіці Росії, додав експерт. «Перша причина парадоксальної стійкості рубля — торгівельний баланс. 60% валютної виручки Росії припадає на експорт нафти і газу, який значною мірою зберігся. Євросоюз не може швидко звести ці закупівлі до нуля, а зменшення попиту з боку ЄС компенсується високими цінами та спробами переорієнтувати частину експорту в інші країни.
За перші два місяці війни Росія отримала 62 млрд євро лише за експорт енергоносіїв, з них 44 млрд — з країн ЄС. При цьому, на фоні санкцій та спаду споживання імпорт в Росії обвалився, тобто Росія витрачає значно менше валюти, ніж до війни. Профіцит торгового балансу в першому кварталі 2022 року склав 55 млрд євро, що вдвічі більше, ніж торік. У поєднанні з іншими кроками, такими як зобов’язання експортерів продавати 80% валютної виручки, різким підняттям облікової ставки Центрального банку Росії, фактичною забороною іноземним інвесторам виходити з активів у Росії, це створило значний попит на рубль, який привів до його подорожчання. Штучне утримання курсу рубля на середньому і довгому горизонті додатково шкодитиме наповненню бюджету та економіці Росії, що публічно визнала й керівниця тамтешнього центробанку Ельвіра Набіулліна. Але поки країни Заходу не введуть повноцінного нафтового ембарго, очікувати значного знецінення рубля не слід
», — пояснив Юрій Гайдай.

Викриття. У соціальних мережах працюють російські боти, які прикидаються прихильниками України. Під дописами на публічних майданчиках, зокрема, у фейсбуку, десятками з'являються коментарі, що видаються проукраїнськими. Насправді, значну їх частину можуть поширювати російські боти. Як видно зі скріна, одні і ті ж боти можуть висловлювати вкрай різні позиції. Наприклад, водночас і підтримувати агресію Росії проти України, і ненавидіти Росію та бажати Україні перемоги. Це яскравий приклад того, як працює російська пропагандистська машина, мета якої — не лише збільшувати кількість прихильників Росії та спотворювати реальність, а й сіяти розбрат в українському суспільстві. У такий спосіб, завдяки скандалам у соціальних мережах, які можуть виникнути як реакція на коментарі ботів, українців налаштовують один проти одного, посилюючи у суспільстві рівень агресії та нерозуміння. Про те, як працює ботоферма, читайте у тексті MediaSapiens.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду